login |

Pilot: Ted Lasso

2020. 08. 14. 21:46 - Írta: human

44 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Ezt nem hiszem el, hogy mennyire betalált! Az AppleTv+ bírt a legjobb berendelésekkel idén, ez mostanra már egyértelmű. Az előzetes után gondoltam, hogy amolyan The First Team-szerű mélyvízbe dobásból viccet űző cucc lesz, pár tipikus poénnal, de a mai premier alkalmából (magyar felirattal) kiadott 3 rész alapján ez valami teljesen más.

A történet arról szól, hogy az egyik legközepesebb angol fociklub vezetőt cserél, mivel az eddigi csalta a feleségét, így az megkapja a váláskor tőle “a fiúkat”. Vagyis nyilván az ügyvédek ezt intézték. A lényeg, hogy a nő bosszúból a földbe akarja állítani a csapatot (ez szerintem az első perctől nyilvánvaló), ezért felfogad egy másodvonalbeli amerikai edzőt, Ted Lasso-t, akinek köze nincs az igazi focihoz.

A bökkenő viszont az, hogy Ted egy dologhoz baromira ért: az emberekhez. És mindemellett velejéig egyenes és kedves. Szóval egyik oldalról a nő áskálódik ellene, de képmutató és az arcába mosolyog, másik oldalról a csapat és annak rajongótábora nem nagy örömmel fogadja a wankert (Rejsz Manfrédért köszönet a magyar feliratnak), azonban Ted nem csügged, nekiáll a dolgának.

Ami viszont teljesen meglepett, hogy miképp kezd csapatot faragni a sok magányos farkasként viselő játékosból. Rengeteg humor van közben, de nem alpáriak (bár 1-2 káromkodás becsúszik), hanem tele vannak szívvel. Tudom, öregszem, ha erre merem használni a feelgood szót, de végig vigyorogtam, ahogy elkezdte megtörni a játékosokat, közösséget faragni belőlük.

A címszereplő végig apró változásokat tesz, könyveket ad nekik, megcsinálja a zuhanyt, emlékszik a nevükre, igyekszik támogatni az önbizalmukat, mindenkit emberszámba vesz. Konkrétan jó volt látni egy ennyire normális felnőttet, mint amilyen Ted, egy ilyen egyenesen megírt pozitív karaktert, aki mégis repíti előre a cselekményt. Egyszerűen érdekel, mi lesz. Ha teljes évados premier lett volna akkor még ma éjjel végignézném.

Mindeközben az egész sorozatot áthatja az “underdog sportfilm”-hangulat, amit szintén bírok. Tudjátok, amikor semmi esélye nincs a csapatnak, de mindent beleadnak és feltörnek. Mondjuk itt kupát szerintem nem fognak nyerni, de valami jelképes pozitív vég azért csak várható.

Részemről sima 8/10, ezt tuti folytatom.

44 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2020. 08. 14. 22:13

“Rejsz Manfréd” :D :D

David038 - 2020. 08. 14. 22:33

Az ihlet gondolom innen jött.

https://youtu.be/6KeG_i8CWE8

Alain Prosztó - 2020. 08. 14. 22:39

Az alapötlet kb. az, mint a Nagy csapat (Major League) c. baseball-filmben.

Még csak két részen vagyok túl, és nagyon fura volt nézni. Egyrészt ott van a tipikus, unalomig ismert “fish out of water” helyzet, és minden adott hozzá, hogy ne működjön. Meglepő módon mégis működik, mert elviszik a karakterek, és – ez a legmeglepőbb – korrekt poénokat is sikerült bele írni. Ott volt pl. a Wales-szel kapcsolatos párbeszéd a pilotból, vagy az elnézést kérő riporter, majd a kocsmában wanker-ező szurkolók a második részből.

Kicsit még midig bizalmatlan vagyok, mert nehezen hiszem, hogy hosszú távon működhetne, de az eddig látottak bőven elegendőek ahhoz, hogy egyelőre maradjak.

kiskiraly - 2020. 08. 14. 23:43

Kissé off: Ez a koronavírus miatt lett csak 3 rész, vagy tudatosan lassan adagolják az epizódokat?

dochollywood - 2020. 08. 15. 00:01

Valóban jó, de még jobb lehetne, ha nem tolnák az ember képébe ennyire szemérmetlenül az Apple márkát.

Pilot utolsó egy perce másról sem szólt, mint az aktuális iPhone minél tökéletesebb megvilágításáról.
Ritka, amikor ilyen gusztustalan módon erre hegyeznek ki egy kvázi hosszú jelenetet.

Ebből a szempontból legalább a Dickinsonban meg volt kötve a kezük.
(Bár lehet ott is izmoztak, hogy a családból nagytőkés almatermesztőket faragjanak az írók).

winnie - 2020. 08. 15. 00:30

dochollywood: én még egy sorozatukban sem vettem ilyet észre, pedig biztosan előfordult, de ez is csak bizonyítja szerintem, hogy a jelző nem feltétlenül helyes, mármint mindenki mást vesz észre, és más a toleranciaküszöb. mondjuk általában még a tényleg mindenki számára észrevehető reklámoknál sem éreztem soha, hogy gusztustalan lenne, maximum kilógó vagy esetlenül alkalmazott, hiszen általában a tolás csak szükséges – inkább azt veszem észre, hogy már az óvatosabb termékelhelyezéseket is hajlamosak vagyunk olykor túlreagálni. a gusztustalan szerintem ott kezdődne, hogy valaki keze ügyébe kerül egy termék, babrál vele és utána kamerába fordul, márkanevet mond, meg valami pozitív jellemzőt és azt, hogy “order now”. (csak mert, ha ilyen esetre lőjük el a szélsőséget, akkor a valóban szélsőséges esetekre milyen jelzőink maradnak?) a konklúzióm az szokott lenni, hogy általában az reagál szélsőségesen, aki a termék vagy a műfaj (reklám) iránt érez averziót. holott előbbi irreleváns, utóbbi pedig szükséges. ha ez az ára a sorozatoknak vagy a szolgáltatásnak, ami sorozatokat ad, akkor én megengedő vagyok:) de persze érthető az is, ha valaki kevésbé.

El-ahrairah - 2020. 08. 15. 00:39

Rettentően bejött pedig sosem szerettem a sportfilmeket.
Jó a hangulat, jók a karakterek és pont kellően feelgood.
Remélem lesz még rész jó sok.

winnie - 2020. 08. 15. 04:45

kiskiraly: az appletv+ több sorozatot is hetiben ad, így koncepció.

Asd - 2020. 08. 15. 08:43

Na akkor ma belenezek. Wiki szerint 10 reszes lesz.

dochollywood - 2020. 08. 15. 08:45

@winnie

“én még egy sorozatukban sem vettem ilyet észre, pedig biztosan előfordult,”

Nem is ezt írtam, hogy ez a jellemző a sorozataikra (már amiket láttam), de itt az utolsó egy percben pontosan azt történt, mint amit felvezettél:

“a gusztustalan szerintem ott kezdődne, hogy valaki keze ügyébe kerül egy termék, babrál vele és utána kamerába fordul,”

Jason Sudeikis-en látszódott, mennyire kellemetlen az egész (kiütközött rajta az erőlködés, mivel nem reklámra szerződött),… de akkor nem ugyanazt az egy percet láttuk.

Ettől függetlenül egy szavam nem lehet az Apple TV+ -ra, mivel továbbra is minden sorozatuk első két részét ingyenes elérhetővé teszik okostévén (kivéve dokuk).

Szóval hahó többiek (Prime, Netflix, HBO GO) :)

JKJ - 2020. 08. 15. 11:36

doc!

Tehát MINDEN rendben, kivéve egy sorozatban egy perc. Emiatt aztán megéri panaszkodni…

Python - 2020. 08. 15. 12:32

A kritika hatására belenéztem. 25-30 perces epizódok, jó humor, nézném egyben a 10 részt! :)
Jason Sudeikis kb. lubickol a karakter szerepében, nekem nagyon bejött.

mikkamakka - 2020. 08. 15. 12:46

egyben megnéztem a 3 részt, hatalmas meglepetés
nem kéne hogy működjön de valahogy mégis, már most imádom a karaktereket, engem is megfertőzött Lasso.
wholesome AF

Flanker - 2020. 08. 15. 16:15

Az amúgy kiváló kritika két, számomra igen fontos részletről nem szólt :)

1. A showrunner az Bil Lawrence (nyilván régebbi cikkekben, hírben tuti le volt írva)
2. A második részt egy bizonyos Zach Braff rendezte

DaMan - 2020. 08. 15. 19:20

A Sudeikis – Lawrence – Braff hármas adta el nekem is a koncepciót, bár anno ezt a Ted Lasso karaktert Sudeikis(?) már egy kreatív reklám kedvéért hozta létre pár éve, amikor is ha jól tévedek a friss PL-közvetítést promózták vele (talán az NBC?). Jó látni, hogy felfejlesztették egy sorozattá, valamint hogy a készítői páros másik fele (Bill Lawrence) az, aki. A humor és a szív párosa szerintem a legjobb egyensúlyban a Dokikban mutatkozik meg, így nem féltem ennek elvesztésétől ezt a sorozatot sem. Remélem elegen nézik majd ahhoz, hogy új szezonokat kapjon.

Asd - 2020. 08. 15. 20:15

Most lattam a pilotot, nagyon bejott holnap folytatni fogom.

heidfeld - 2020. 08. 15. 20:44

2 rész után kellemes, van pár jó poén, és vígjátékot, csak ilyen, 30. perc körüli formátumban néznék!
De, láttam 3 jobbat is az évben. Egyenlőre, félre is teszem.

idarpidi - 2020. 08. 16. 18:17

szórakoztató, nem kell tőle csodát várni, csak leülni és megnézni ha nincs jobb dolgod..

winnie - 2020. 08. 16. 18:56

ez eddig nagyon jó, akkor megint egy elég pluszos appletv+-sorozat lesz, ha kitart a lendület – lehet, hogy majd írok róla, bár inkább akkor előbb a mythic questről vagy, ha már feelgood, akkor a feel good-ról kéne, mert azokkal elég rég adós vagyok.

(az előző kommenthez: akkor ér el mindenki a junkie-lét csúcsára, ha nem kell olyan sorozatokat néznie, amik “nincs jobb dolgod” kategóriásak, hanem bármikor elindíthat egyet a pár tucat rohadt jóból:) mint filmeknél is: ami egyszer nézős kategória, az fura ellentmondásként nem nézősnek kell lennie, mert minek nézzünk olyat, ha lehet helyette sokkal jobbat is.

(viccen kívül, bár nem volt vicc a fenti sem, szerencsére mindenki számára ott van több tucat sorozat (mostaniak vagy régiek), amiket el tud kezdeni vagy folytatni tud, és remeknek fogja tartani. csak rájuk kell találni. szegényes netflixes queue-m (a continue watching), mindjárt túl fog csordulni, ha még pár sorozatba belekezdek és bejön.)

Diapolo - 2020. 08. 17. 23:01

Reggeli közben néztem két részt ma reggel, nagyon bejött! Nálam telitalálat eddig! Valahogy hiányoltam egy ilyet már.

Winnie, a Mythic Quest-es kritikát várom egy ideje, tudom, hogy az vezeti az idei pilot top (hányas is?) listád. 😀

winnie - 2020. 08. 18. 05:28

én is várom, hogy megírjam:)

Jence4 - 2020. 08. 18. 15:47

Nekem is nagyon bejött, végre valami nyugodt szórakoztató film , 3 rész alatt az agyamba beégett, szuper karakterekkel.

.LnB - 2020. 08. 18. 17:13

Én már az első NBC Sports-os kis jelenetet is imádtam pár éve, amiből ez a sorozat született. És nagyon szeretem az amerikai focit, és pont annyira utálom a gurulós focit.

Ezek után izgatottan kezdtem bele végre ebbe a sorozatba. És nagyon jól szórakoztam az első három rész alatt. Ha röviden kellene összegeznem, akkor egy vicces, aranyos sorozat. Valamiért az egyik nagy kedvencem a The Office jutott róla eszembe (Nem tudom miért). Várom a további részeket.

tomex - 2020. 08. 19. 10:31

Na akkor egy kis ellenvéleményt fogalmaznék meg. :)
Szerintem ez a sorozat olyan szinten bugyuta (nem a jó értelmben) hogy ha azt a részenkénti pár fuckot kiszednék belőle, nyugodtan mehetne a disney chanel-re délután 4 órakor. Szerintem a párbeszédek, a cselekmény, a díszlet és az egész összhatás a Hana Montana és hasonló sorozatok szintjén vannak. Persze tudom hogy ez egy vígjáték sorozat, és nem a realitás a cél, de az európai top focit ilyen rémesen primitív óvodás szinten ábrázolni… Ezt komolyan gondolták? Miért nem helyezték akkor mondjuk 4. ligába a cselekményt, vagy valami főiskolába vagy hasonló körülmények közé? Komolyan ez inkább végtelenül primitív mint vicces ábrázolása az európai focinak. A részenkénti 3-4 fuckot pedig tényleg nem értem, mert simán mehetne a sorozat 6 éven felülieknek ha ez nem lenne benne.

Shannen - 2020. 08. 19. 16:28

Alapból eszembe se jutott bepróbálni a focis téma miatt, de human kritikája felkeltette az érdeklődésem, plusz itt a kommentek többsége is kifejezetten pozitív volt.

Szóval most megnéztem az első három részt és igen, engem is nagyon elkapott, egy újabb Appletv+-os sorozat, ami betalált nálam. Tényleg nagyon eltalált karakterek és humor, nagyon jól esik egy ennyire feel-good sorozatot nézni, főleg hogy mostanában kemény drámákat darálok éppen.

ayren - 2020. 08. 20. 21:09

Csatlakozom, én is csak a kritika miatt néztem bele, mert a foci nem érdekel. Egy űrt töltött be, mert per pillanat semmi feelgood nincs a menümön, szóval ezúton is köszönöm ezt az írást.

Sherlock20 - 2020. 08. 25. 18:44

hát ez meglepően jó így 4 rész után is :D

Nikolka - 2020. 08. 26. 03:50

Nagyon tetszett mind a 4 rész. Szimpatikus szereplők, tényleg vicces viccek.
Kíváncsian várom Rebecca hány rész után ébred rá, hogy sokkal nagyobbat rughatna az exébe, ha a középszerű csapatot nem megbuktatja, hanem csúcsra viszi. Egyébként zseniális volt a nő a 4. részben.
Imádom a Ted-Rebecca, Rebecca-Higgins és Rebecca-Keeley jeleneteket.

És tényleg ritka az ennyire pozitív ember, mint Ted.
Köszönöm a kritikát. Én is annak hatására kezdtem neki.

JKJ - 2020. 08. 28. 11:16

tomex. Őszintén sajnálom, hogy így éled meg ezt a sorozatot. Innen nézve (úgy látom ezzel a nézőponttal nem vagyok egyedül), kifejezetten átgondolt sorozatnak tűnik. Nem focirajongóknak készült, az biztos. Lehet engem is zavarna a csapat ábrázolása, ha egy kicsit is érdekelne a foci, de szerencsére nincs így :-).

De próbálj meg ettől eltekinteni egy időre. Ez a sorozat a “feelgood” sorozatok csoportjába tartozik és az ilyet meg kell becsülni. Tudjuk, hogy a valóság mennyivel zavarosabb és pontosan ezért szeretjük.

A “Hana Montana” (sic!) hasonlatot pedig remélem csak viccnek szántad. Az gyerekeknek készült, ez pedig felnőtteknek. Lehet ez a gond. Nem te vagy a célcsoport!

irgum76 - 2020. 08. 31. 07:20

én sem értem ezt a hájpot ami a kommentekből, kritikából lejön

“kifejezetten átgondolt sorozatnak tűnik.”

persze, hogy az hiszen egy tipikus sport film
jön egy új edző rühellik, keménykednek, majd minden jóra fordul
nézem mert nem kifejezetten rossz
és néha van benne pár poén a két különböző kultúra miatt
de nem is mondanám jónak

sablon sztori egy kicsit megfűszerezve és igen kicsit bugyuta (mondom ezt úgy, hogy nem érdekel a foci)
de mondjuk az amerikai foci vagy a bézból sem
és az azokból készült vígjátékok sem

itt most csak annyi a változtatás, hogy sorozatban (talán) újdonságnak számít és a filmeket nem néző junkiek most találtak rá erre a műfajra

“Ez a sorozat a “feelgood” sorozatok csoportjába tartozik és az ilyet meg kell becsülni.”

számomra nem ilyen egy feelgood sorozat
és ha az is miért kéne megbecsülni?

nekem a feelgood a Dispatches from Elsewhere, a Zoey vagy pl a Glee első pár évada ahol tényleg áttudom érezni a felém irányuló érzelmeket

uff

winnie - 2020. 08. 31. 08:08

irgum76: a dispatches még véletlenül sem feelgood (cserébe mondjuk a zárása az volt, de ezek csak jelenetek), a zoey is simán dramedy tele felemelő, feelgood pillanattal, dettó a glee, ami ugye tiniszappan, de ebben is amikor énekelnek, akkor az ember mosolyog és jól érzi magát (de ezek megint inkább jelenet szinten vannak jelen) – a gond az, hogy akkor minden dalos dolog lehetne feelgood. (nyilván a zoey-ra tuti én is elsütöttem, hogy feelgood.)

humannél az entourage, a wedding band, a how to make it in america, a love monkey, az i just want my pants back tartozik ide. ezek nem olyanok, mint az általad említettek.

“és ha az is miért kéne megbecsülni?”

azért, mert https://www.sorozatjunkie.hu/2013/12/10/hova-tunt-a-feelgood/

“itt most csak annyi a változtatás, hogy sorozatban (talán) újdonságnak számít”

idén ez a 3. vagy 4. sportos, nem hiszem, hogy újdonság lenne, és azt sem, hogy azért tetszene valakinek, mert újdonság neki a műfaj. épp ellenkezőleg, azért, mert ismeri a műfajt.

heidfeld - 2020. 09. 06. 08:22

Nagyon jó volt 6. rész. Igazi pedagógus, Lasso. 8/10.
Viszont, elég sok karakter boldogtalannak látszik.
Első 5 résszel, nem az a gondom, hogy 2000 kilométerre van, valódi fociklub életével. Nem is ez volt a cél, gondolom.
Nagy Csapat-filmek ugrottak be. De, ott nagyon utálatos főni néni, erős, szerethető karakterek sokasága. Itt, Lasso, a gazdasági intéző, meg az angol barátnő. Utálni senkit nem tudok. Túl sokat sem kellett nevetni – 5 rész alatt.
“feelgood hangulat”
Derry Girls, Galavant ugrik be. Ez is megfelelne, de egyre több a boldogtalan karakter, mini-drámázás. Valahol, két szék közé esett. Heti epizódok pártján állok, és kevesebb a kínálat is, járvány miatt. Stargirl mellett, ez a másik esélyes, amit már kaszáltam volna, normál esetben.

bebop - 2020. 09. 07. 22:20

Dani Rojas, Dani Royas! Hatalmas ez a figura :D Minden jelenetén szakadtam

Rapguruz88 - 2020. 09. 10. 08:45

Az Apple nem tud melleloni egyszerűen… Eddig az összes sorozata amit néztem, mind bejott…
FeelGood még nálam a Ballers is

JKJ - 2020. 09. 12. 10:01

A hetedik rész teljesen betalált nálam. Többször megkönnyeztem. Szeretem ezt a sorozatot :-)

Nikolka - 2020. 09. 13. 01:35

“és ha az is miért kéne megbecsülni?”

Pl. azért amit ez a 7.rész érzelmileg nyújtani tudott. Biztos vagyok benne, hogy ezt a részt még megnézem párszor..
És amiért van végre egy olyan sorozat amihez nyúlhatok a héten, ha olyan a hangulatm, hogy erre van szükségem!

Ez az egész sorozat csodálatos, de ez a 7.rész tökéletesen betalált nálam.
Rebecca énekét elhallgattam volna még. Rebecca és Keeley óriási kedvencekké nőtték ki magukat nálam.

Bandi - 2020. 09. 13. 23:58

jó ez :)

Elar - 2020. 09. 14. 12:08

Hát ez nagyon tetszik :)

Python - 2020. 09. 14. 23:25

9/10 -et lazán adok erre a sorozatra így 7 rész után. Semmi olyan extra, amit eddig nem láttunk, de a színészi alakítások, a hangulat, a miliő, stb. az valami telitalálat! Hol szétneveti magát az ember, hol meg legszívesebben sírna a történeten…! Nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz, azt igen, hogy minőségi Apple széria lesz ez is, meg jóféle vígjáték is, de hogy ennyire lesz egyfajta rezgése a nézők felé, na azt nem gondoltam volna. És igen, nagyon várós lesz az a berendelt 2. évad is az első évad sejthető végkimenetelének a tükrében. ;)

Steevee - 2020. 09. 27. 15:36

Azt hittem, egy olyan sorozat lesz, ami csak a fociról fog szólni. Kellemes csalódás a sorozat, egyszerűen imádom.
Humoros, de egyben komoly hangvételű is. A főszereplő is bejön, jól alakítja szerepét. Minden héten alig várom az uj részt. 10/10!!!!

Divide - 2020. 09. 30. 22:20

Háromszor mentem el mellette, mondván ez engem biztos nem érdekelne, aztán mikor negyedszerre is szembe jött, és sűrűn említésre került a sorozat a legjobb heti epizódok között, úgy gondoltam, kap egy esélyt.
Rászolgált, imádom, nagy kár lett volna lemaradni róla.

sherlock20 - 2020. 10. 02. 09:24

annyira feelgood az egész, évadzáró közben magam is meglepődtem mennyire drukkoltam a csapatnak :D csupa szerethető karakter, remélem még sok évig velünk lesznek

Mart - 2020. 10. 03. 09:27

valóban ott az apple de nekem pl nem tűnt fel annyira mert a lényegre, a történetre figyeltem. A sorozatban, így én “csak” egy laptopot láttam, és “csak” egy telefont amit valaki a kezében tart. Az hogy milyen logó van rajta, nyilván igen feltűnt, de nem maradt az agyamban egy tizedmásodpercnél tovább mert nekem nagíon bejött a sorozat és ez számít. Remélem lesz még több évad is (még nem csekkoltam, de gondolom igen).

Mart - 2020. 10. 03. 09:34

még annyi lemaradt, nagyon jó kis sorozat lett, jól oda tartja a görbe tükröt a világnak. Jók a karakterek miközben nincs benne semmilyen “elszállt” figura és így könnyeden kiszámíthatatlan ami nagy előny. Igazi, “mai” arcokat, szituációkat és más de mai dolgokat mutat ami nagyn tetszik benne- a negatívtól a pozitívig. Remélem ez a vonal végig megmarad és nem válik semmilyen abszurd irányba. Nagyon jó hogy rövidebb részek vannak, és bár foci de mindenkinek, Bárkinek szól és tud mondani/mutatni valamit! Mindegy hgy nő,férfi, fiatal vagy idősebb aki nézi. Nekem nagyon tetszett, így 10 rész után!! Ha egyben jönne ki, tuti egy éjszaka alatt végignézném!!! Ajánlom mindenkinek, aki könnyed, izgalmas, vicces/komoly sorozatot keres.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz