login |

World’s Toughest Race: Eco-Challenge Fiji

2020. 08. 14. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: doku, kritika, reality,

66 csapat 30 ország (magyarok nélkül… – itt vannak a csapatok) képviseletében egy 11 napos, 670 kilométeres versenyen/expedíción, ami a Fidzsi-szigetek vadonjain, vizein és hegyein keresztül át vezet – ez az Eco-Challenge, amit még a 90-es években talált ki és valósított meg Mark Burnett, aki később a Survivor-t is sikerré tette Amerikában. Nem tudom, hogy ki emlékszik a műsorra, hogy látta-e valaki anno (2002-ben volt az utolsó szezon), de most megnézheti, hogy milyen is, ugyanis az Amazon Prime Video felélesztette a kalandot, mától elérhető lett az új szezon mind a 11 része.

Mivel tévéről van szó, ezért realityversenynek is tekinthető lenne az Eco-Challenge, de inkább sportversenynek mondanám, így betettem a kategóriák közé a “dokut”, mert itt tényleg a krónikáját láthatjuk ennek a nem semmi fizikai kihívást jelentő eseménynek, amiben 4-5 fős csapatok vesznek részt, jobbára profi kalandtúrások és még olyanok is, akik a régi Eco-Challenge-eket megjárták.

Az eseményeket helikopteren követő Bear Grylls (minimális) műsorvezetésével, kommentárjával és megjegyzéseivel kísért első rész után írom a posztot, szóval nem tudom, hogy milyen lesz az összkép, de a kezdés kifejezetten jó volt – nekem, aki szereti a reality-ket, ugyanis azok szerkezetét követte a premier. Akik az emberi teljesítményekre, illetve a konkrét kalandra, az akadályok leküzdésére kíváncsiak, azoknak lehet, hogy érdemes kitartaniuk, mert ők nem az 1×01-gyel fognak ráfüggni a műsorra.

Reality-ként azért sem nagyon lehetne kezelni az Eco-Challenge-et, mert teljesen esélytelen minden csapatot bemutatni, így nyilván azokra fognak fókuszálni, akiknek a sztorijait utólag elmesélésre érdemesnek tartják, akik valami drámát produkáltak a verseny alatt, illetve persze azokra is, akik igazán jól szerepeltek. Az első részben kábé 8-10 fókuszban lévő gárda volt az élbolyból és a sereghajtók közül is, de idővel biztos középpontba fognak még kerülni páran (egy snitten láthattuk a 3. észteket, például, de azon kívül róluk nem volt semmi).

A bemutatás persze az is jelentette, hogy jó pár interjúrészletet kaptunk (ami megint nem az eksönt keresőket fogják meggyőzni), szerencsére nem csak előzeteseket, hanem közben kommentálósakat is, de úgy érzem ennyire szükség van a bemutatáshoz, később majd el fognak tolódni az arányok, meg aztán ahhoz képest, hogy mennyi alapanyaggal kell sáfárkodnia az 500+ fős stábnak, úgy éreztem, hogy elég jól összerakták az epizódot.

Az 1×01-ben főleg vízi feladatok voltak, evezés és némi merülés. Bár egy szigeten egy gyaloglós próba révén körbe kellett járni ellenőrző pontokat, ebből végképp kevés konkrétumot láthattunk. Láthattuk, hogy kik a kezdeti éllovasok (köztük a múltjuk alapján az egyik nagy esélyes), láthattunk nagy megzuhanást is, ami rávilágított arra, hogy nem kis igénybevételről van szó, és még Bear Grylls is leugrott hátraszaltóval egy helikopterről, hogy utána 5 méter mélyről felhozzon egy gyűrűt.

Az Eco-Challenge inkább tűnik Epic Challenge-nek, mert tényleg epic volt, monumentális produkció, amit megtámogatnak a képi világgal (helyenként zseniálisak a snittek) és persze a zenével is, az pedig sokaknak fog imponálni, hogy ez teljesítmény alapú verseny, szóval érdemes esélyt adni neki. Még akkor is, ha sokak számára inkább a próba teljesítése a cél, nem az, hogy az első helyen érjenek be. (Nem véletlen, hogy a győztes sem a fináléban lesz megkoronázva, hanem az évad fele után nem sokkal, és a folytatásban a több napos hátrányban lévők küzdelme kap figyelmet.)

Nem mintha annyira bonyolultak lennének a szabályok, de azokra inkább nem tértem ki (menni kell térképpel és checkpontozni, valamint öt tárgyat megtalálni), az első részben fokozatosan ismertetnek mindent velünk, gondolom, az 1×02-ben az is kiderül, hogy hol lesz az első lemorzsoltatás.

ui: Az Amazon Prime Video-előfizetőknek szokás szerint jár extra tartalom is, az első rész mellé a csapatképek mellé egy DVD-extraszerű kisfilm a produkció előkészítéséről, ami nem semmi lehetett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz