login |

Dark Desire: vége az 1. évadnak

2020. 08. 16. 15:50 - Írta: Necridus

6 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Ó, Maite, ha te nem kapod meg a főszerepet, biztos nem jutok el addig a pontig a Netflix-en pár hete debütáló Bűnös vágyak esetében, ahol valóban érdekes lett!

A pilotkritika nem is lett tele dicsérettel. Míg Magyarországon top 10-es a sorozat már majdnem harmadik hete, én az első két rész után kispadra ültettem, mert… nem szeretném ismételni magam, olvashattátok.

Viszont itt van nekünk főszerepben Maite Perroni (akire a következő JAws-on fix, hogy megy az eyecandy szavatom), aki miatt adtam még egy…, kettő..., három esélyt a sorozatnak, és az ötödik rész végén végre megtalálta önmagát, míg előtte csak óvatosan tapogatta a lehetséges utakat, merre tarthat. De az epizód végén hatalmas előrelépést tettek azzal, hogy felfedtek egy-két karakter közt bonyolultabb kapcsolatot is. Csak az a szomorú, hogy erre az évad majdnem egyharmadánál került sor.

Na de végül én is a végére jutottam, az emlegetett rész után elég gyorsan csúsztak az egyenként 30 perces részei a mexikói drámának, ami igencsak tesztelte a türelmemet. A tovább mögött spoileresen nézzük is, milyen évadot kaptunk.

De elöljáróban azért mindenképp elmondanám azon olvasóknak, akik az elején kaszálták, vagy még csak bele sem kezdtek, hogy ez a sorozat nem az, aminek elsőre látszik. A szinopszis és az első epizód mindössze egy családi drámát ígér egy csalfa asszonnyal és egy karrierista férjjel a középpontban egy szexualitását megismerő tinilánnyal megspékelve és igen erotikus, szinte softporn jelenetekkel tálalva.

Erre a fordulópontot követően nyomozás, családi titkok, rejtélyes kapcsolatok, erőszakos jelenetek várnak ránk. Onnantól kezdve szinte végig feszes tempót diktál a Dark Desire, végig igyekszik izgalmas maradni, és ez többnyire működik is.

Na, menjünk már tényleg a tovább mögé!

Azért csak meghagytam zárójelben a premierről szóló írásban, hogy Maite elhagyja a telenovellákat. Szerkezetileg valóban nem olyan a DD, mint a klasszikus telenovellák, a csavaros, titokzatos történet azonban erősen hajaz. Amikor azt gondolnánk, végre kiismertük az egyik karaktert, ismerjük a múltját, a jelenét, el tudjuk képzelni, mit fog lépni az adott szituációban, kiderül valami olyan róla, ami megváltoztat mindent.

A legnagyobb csavar – amit már emlegetek néhány bekezdés óta – az, hogy Dario nem csak Alma szeretője, de köze van Leonardohoz is, Alma férjéhez is, ugyanis családtagját a bíró ítélte el, aminek következtében inkább öngyilkos lett. Szóval Dariot nem csak Almával való együttlétjei vezérlik, hanem bosszút akar állni Leonardon? Na, ez így már sokkal ütősebb!

Ráadásul Brenda öngyilkosságába is belevitték a nyomozós szálat, amivel már meg tudták bőven tölteni a 18 epizódot. Szinte minden második részben új karakterre terelődött a gyanú. Igaz, Leonardo esete például nevetséges volt, ahogy “nem emlékszik, hogy megölte-e” Brendát. Mégis úgy érezhette a néző, hogy mire megbízna az egyik karakterben, addigra elkezdhet kételkedni benne az újabb titkok felszínre kerülése miatt.

És ezt úgy tudta elérni, hogy 18 epizódja volt rá, amire relatíve sok, miközben igen kevés karaktert mozgatott folyamatosan. Hiába volt szó nagybácsiról, unokatestvérről, leszbikus párról, meggyilkolt kislányról, nagy gengszterről, nem foglalkozott velük a sorozat annyira, mint azzal a szűk körrel, akiket a legelején bemutatott. És ezt nagyon jól tette.

DE. És itt jön az, ami miatt azt mondom, hogy emlékezetes marad számomra a sorozat (…első évadja, mert ugye nincs kizárva, hogy lesz folytatás), de nem azért, mert annyira tökéletes lenne. Hanem mert abszolút guilty pleasure lett. Izgalmas, csavaros, szórakoztató lett, de ott vannak azon hibái, amik tagadhatatlanok.

Ott van például Zoe, Almaék lánya, akivel úgy kezdték, mint szexualitását megismerő tinilány, aztán elfelejtette, hogy lehet, hogy a lányokhoz vonzódik, Darioval kavart, saját családja ellen fordult a pár napja megismert fickó miatt, majd, amint Dario kikerült a képből a sok csalódás miatt, nemes egyszerűséggel összejött Karinával.

De említhetném a túlzott művésziesedést is. Rengetegszer belassították a mindössze pár másodperces jeleneteket, hogy több percig képernyőn legyenek, miközben az akkor épp középpontba helyezett figura elmélkedett. Zoe például a saját ilyen jelenetében kisétált az utcára és megnézte az ott épp bemutatót tartó tűznyelőt. Na, ez elég random volt. Na meg a haluzások, amivel a karakterben lévő rettegést akarták mutatni, azonban voltak olyan részek, amikor szinte végig karakterek elképzeléseit láttuk, és már nem is igazán lehetett követni, mi az igaz.

Kicsit olyan érzésem volt, mintha lenne egy listájuk a különböző műfajokról és ütős motívumokról, amikről a lehető legtöbbet ki akarták húzni. Volt itt vad szexjelenet, gyilkosság, robbanás, szerelem, öngyilkosság (durván 13RW szagú), lezbikusság, elejtett humoros beszások, betörés, karrierközpontúság, krimi, és a végére még egy társadalomkritikát is odabiggyesztettek, hogy tényleg meg legyen minden. Az lepett meg, hogy nem volt eltitkolt rokoni szál a szerelmesek közt…

Idővel kiderült, hogy Esteban volt végig a rosszfiú, aki manipulálta családtagjait, mert bátyja tönkretette életét, legnagyobb szerelme, Alma pedig nem lehet az övé. Utóbbi azért eléggé semmiből jött. Mégsem Dario volt az, akitől a legjobban kellett tartani, hanem a főszereplőnk sógora, aki lelkiismeretfurdalás nélkül tett tönkre családokat.

Brenda nyomozását is ő nyitotta meg, miközben végig tudta, hogy tényleg öngyilkos lett a nő, aki nem bírta tovább a beteljesítetlen szerelmet. Dario pedig üzlettársa volt, akivel megállapodott, hogy közösen pusztítják el Leonardot és családját. Az utolsó pillanatokban Alma lelőtte volna Estebant, de véletlen Leonardot találta el, aki megúszta egy lábsérüléssel. Esteban megszökött, majd kiderült, hogy a robbanásban Dario mégsem halt meg.

Végül a Solares család amilyen szörnyűségen ment keresztül, úgy tűnik, új lappal kezdi újra. Ahogy Esteban is New Yorkban Darioval, aki elutasította a fizettségét, és kijelentette, hogy Esteban már neki dolgozik. Nem mondom, hogy teljesen átlátható volt a története az évadnak, hogy minden titkot vissza tudnék idézni és értem mindenki motivációját (mentségemre szóljon, szinte már eltemettem a sorozatot, amikor meg tudott fogni), de nem is zavar annyira, mert sikerült izgalmassá tenni és úgy belőni a hangulatot, hogy a hibái ellenére is élvezhető széria legyen.

És ehhez azért bőven hozzáadtak a színészek, akik szinte kivétel nélkül remekül teljesítettek. Főleg a (számomra ilyen szempontból kedvenc jelenttípusomnál, a) veszekedéses jeleneteknél látszódott, mennyire hihetően is tudnak alakítani, Maite Perroni esetében talán az egyik kedvenc alakítását nyújtotta. A Leonardo-t játszó színész (Jorge Poza) is kimondottan ügyesen adta az egyébként unszimpatikus figurát.

6 hozzászólás Ne habozz!

Pribi - 2020. 08. 16. 22:31

Teljesen egyetértek az első mondatoddal, de még hátra van két rész, majd azután kifejtem a véleményemet. Addig nem olvasom tovább.

Hulp - 2020. 08. 17. 11:31

Szerintem is egész jó kis sorozat volt. Eléggé oda kellett figyelni, hogy most akkor ki kivel van, és ki mit miért tett. Bavallom őszintén ez a Dario családi dráma nem biztos, hogy teljes egészében összeállt a fejemben. A vége meg nem annyira tetszett a mellément lövés miatt. A sógornak ki kellett volna nyiffania és kész. Ő volt az évados gonosz, kész. Pont. Ha lesz következő évad, akkor meg jöhet valami újabb gonosz. És akkor amúgy a bíró úr dugta a titkárnőt vagy nem? Néha itt is félrement kicsit a dolog, nogyon egyértelmű volt, hogy csak terelés pl. az ékszer vásárlásos szál. És meglehetősen életszerűtlen is volt szerintem. Ki csinál már olyat, hogy a titkárnőjével felpróbáltatja a feleségének vett évfordulós ékszert. Még jó hogy nem fehérneműt vett. (Vagyis nézőként inkább jobb lett volna. :) ) Egyszer-kétszer már Dario picsogása is sok volt.
A hosszot illetően azért ne felejtsétek el, hogy eléggé rövid részek voltak végig (talán 30-35 percesek). Ez HBO-n egy sima 10 részes sorozat lett volna.
A szoftpornós hasonlattal továbbra sem értek egyet. Ez attól még nagyon messze van. Még erotikusnak is csak szódával megy el. Az aktusok mennyisége még meg is van, de továbbra sem mutatnak benne szinte semmit (egy-két ritka kivételtől eltekintve). Sőt, néha már röhejes volt, ahogy próbálják takargatni a kényesebb testrészeket, amitől több együttlét is inkább kínosnak tűnik, mint erotikusnak.

Pribi - 2020. 08. 20. 22:47

Na, végeztem. Jön a hosszabb véleményem, remélhetőleg megfelelően össze tudom szedni a gondolataimat.
Azt elöljáróban leszögezném, hogy rég láttam már ekkora katyvaszt.
Maite miatt kezdtem el, aztán több telenovella-ismerőssel is “találkoztam”. Erik Hayser (Los Miserables), Leticia Huijara (Siempre Tuya Acapulco), Maria Fernanda Yépes (Sin Senos No Hay Paraíso), illetve Jorge Poza (El Hotel de los Secretos), akit nem tehetek róla, de bárhol meglátok, nagyon ellenszenvesnek találok.
De megmondom őszintén ebben a sorozatban mindenki bűnös egy kicsit, éppen ezért nem is sikerült szimpatizálnom senkivel.

Egyrészt jó ideig a fél órás részeket is hosszúnak éreztem, mert bőven a felén túl is úgy éreztem, hogy szinte nem tudtam meg semmit. Nem szokott ilyen lassú lenni a felfogásom, de ezt a sorozatot nagyon nehezen értettem meg. Nem is gondolom a legjobb választásnak, hogy elkezdtem, de a vége felé, ahogy kezdett öszeállni a kép, már jobban tetszett.
De aztán az utolsó részben megint csavartak egyet, és ezért a végére is úgy érzem, hogy nem teljesen értettem meg a történetet. Valahogy a nevekkel is gondban voltam, pedig jártas vagyok a spanyol sorozatokkal. Néhány színésznek a neve ugrott be, másoknak pedig a karakterének a neve.

Másrészt rengeteg volt a felesleges szexjelenet (elég kemények), ami más sorozatokkal ellentétben azért zavart, mert annyiszor ugrott a kamera a jelen, a múlt és random karakterek képzeletei között, hogy az aktusok nagy része maguk a karakterek közt meg sem történt, de azért a színészeknek el kellett játszaniuk.
Apropó képzelgések: már tényleg elegem volt, mikor azt a jelenetet, ahogy felvágták Brenda ereit több emberrel is felvették. Aztán végül kiderült, hogy mégiscsak öngyilkos lett. Ami tetszett. Csavar a csavarban.

Az Estebanos dolog tetszett, amerre kivitték a történetet, de voltak logikátlanságok. Minek kábította el Almát a medencénék, hogy aztán estig várhasson? Az meg haggyán, hogy néhány kibővített párbeszéd a későbbi epizódokban teljesen máshogy volt. Arra gondolok, hogy mindig egy kicsit tudtuk meg.
Mikor azt feszegették, hogy Leonardo Brenda lakásán járt, valamikor már az ajtóban elkezdte a csaj a mondandóját, máskor pedig csöndben végig ment az italig, és csak utána beszélt.
Az pedig szerintem kritikán aluli, hogy Esteban, ha úgy gondolta, nem is volt nyomorult. Úgy emelgette a botját, és úgy csapkodott vele, hogy azt egy egészséges is megirigyelné. És hogy azt nem látta, hogy Leonardo lőtte meg a lábát, azt inkább nem is kommentálom.

Azt elmondhatná, aki megértette, hogy a legeslegutolsó jelenet Darío és Esteban között a múltban történt akkor? Nagyon megzavart Darío utolsó mondata, hogy “te dolgozol nekem”
Igazából Edithről sem derült ki sok minden.
És Darío anyja, Lucinda körül is elég hiányosak az infók a vízbe fojtogatott kisbabával kapcsolatban. Hiszen, ha nem Darío volt az, akkor miért tűnt úgy, mintha nagy traumája lenne a víztől, és miért könyörgött neki az anyja, hogy ne fojtsa őt vízbe bosszúból?
Amikor Almát bilincsbe verik, azt sem értettem teljesen.
Ezeket vagy megtudjuk vagy nem.
Éreztem, hogy nem lesz lezárva.

Összességében értem Maite próbálkozását, de nem nyerte el a tetszésemet a sorozat. Viszont mindenképpen folytatnám, ha berendelik, hátha oldódna a későbbiekben a katyvasz. Az is lehet, hogy még jobban összezavarna.
Nagyon nem voltak érthetőek az okok, és úgy érzem a sok féljelenetet sem jól rakták össze.

Nagyon szeretem a spanyol sorozatokat, telenovellákat, de a Netflix próbálkozásai közül csak az Elite-re tudnám mondani, hogy nagyon tetszett.

Azért, hogy pozitívan zárjam a véleményem. Bár a karaktereket nem szerettem, óriásiakat derültem a bűvészes jeleneteken, amikor Brenda meggyilkolására vagy a megcsalására Maite nevetve reagált, és mindenki azt Szajkózta ünnepélyesen, hogy “Ez az, ez az!”

Kis kiegészítés, mivel utólag olvastam el a kritikát, hogy ne befolyásolja a véleményemet.
Én az utolsó lövést Alma részéről úgy értelmeztem, hogy direkt lőtte Leonardót lábon, hogy kvittek legyenek Estebannal, és hogy ezért ő hagyja végre békén a testvérét.
Bár lehet, csak belelátom.
Mindenesetre, tényleg meg kellett volna halni valamelyiküknek, mert nagyon elcsépelt, amikor valaki addig tétlenkedig a fegyverrel, amíg az áldozat meg nem ússza.
A kádas jelenetről nekem is rögtön a 13RW jutott eszembe, főleg, hogy még nincs egy hete, hogy befejeztem. Frissen emlékszem.

Necridus - 2020. 08. 20. 23:01

Pribi:

Tegnap berendelték a második évadot:)

Én sem mondanám, hogy tökéletesen értettem mindent, de kérdésekre lehetséges válaszok:

-kábítás: azt mondanám, hogy időt nyerjen. Kigondolja, mi legyen a következő lépése. + legyengülten ébred Alma, Esteban fölényben lesz
-Dario és Esteban jelenete a múltban? Hm, erre nem is gondoltam, nekem egyből úgy jött le, hogy a menekülés után járunk, elvégre egyikük sem halt meg. És eddig Estebannak dolgozott Dario, és nem fordítva.
-De a csecsememő nem halt meg, nem? Csak anyu meg akarta folytani, de végül meglátták és leállították. Ezért retteg Dario.
-Bilincs passz, bár azt mondanám, hogy azért, mert lelőtt valakit, hiába volt önvédelem. De nem vagyok tisztában az ottani törvényekkel, de most nem jut eszembe hirtelen jobb megoldás

Egyébként itt az utolsó bekezdésekben leírja, hogy hogy is van Esteban és Dario közt az a párbeszéd, miért is, mi is van azzal a vagyonnal, stb.

Pribi - 2020. 08. 23. 13:50

Így már értem. Valamiért azt a mondatot, hogy egy dolgod lett volna: lefeküdni Brendával”
Úgy olvastam, hogy egy dolgod lesz, azt hittem azt mutatják, hogy egyeztek meg már a legelején.

d9o3 - 2020. 10. 03. 01:03

Spoiler!
Na jó. Azért szerintem nem ennyire egyértelmű a lezárás (évad :)), de a kritikával egyet értek. A legnagyobb hiba a motivációk valós hiánya és a sok megmagyarázatlan összefüggés. Miért is dolgozna Dario Estebannak? Eleve fordítva kellene lennie: Dario lenne a milliomos… Dario tényleg az örökös? Vagy Esteban alkalmazta erre a szerepre? Anyuka elhihette hogy a fia (ha tényleg nem halt meg?) hiszen voltak problémai. A keresztapat miért öltek még? Mert benne volt Ő is a simlis ügyekben? Vagy mert Ő volt a tényleges sározó? Miért dolgozna Dario Estebannak ha Esteban benne volt az apja megvadolasaban és elvenne tőle az örökséget. Mi volt a mappában? Ha lesz második évad lesz mit kisimítani, vagy nekem kell újra megnéznem az első évadot. A csavar Brendaval tetszik és az ahogy ebből ilyen utat írunk le. Estebanon annyira nem lepődtem meg az Alma-s motivációjára is fogadtam volna, de a Darios összefüggés meglépett. Főleg mert logikátlan :D…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz