login |

Pilot: Lovecraft Country

2020. 08. 16. 21:45 - Írta: human

53 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, szerintetek el lehet menni az új HBO-sorozat cime mellett? Nem úgy értve, hogy kihagyhatatlan, mert így hívják, hanem tényleg sokan kíváncsiak arra a Lovecraft-kapcsolódásra rögtön? Ha tényleg be akarnám lőni valahová a Lovecraft földjén-könyv alapján készített szériát, akkor sorozatos frontról inkább a True Blood jobb évadjai ugranak be, mindjárt mondom miért.

A történet középpontjában egy háborút megjárt csávó áll, az idő pedig az 50-es évek nem túl elfogadó Amerikája, amikor még tombolt a rasszizmus, és voltak “sundown town”-ok, avagy naplemente után nem lehettek ott feketék. Na itt tűnik el hősünk apja, akivel nincs túl jó viszonyban, viszont egy segítségkérő levelére hallgatva mégis igyekszik őt megtalálni. És persze a családjuk rejtélyes múltját is felderíteni.

Ez így ködösen hangozhat, a lényeg, hogy a levélben az apa egy olyan környéket említ, ami nincs rajta a térképen, a helyéről elképzelése csak valami 200 éves feljegyzésből van a szereplőknek. Nem mellesleg H. P. Lovecraft elvileg innen merítette az ihletét az egyik könyvéhez. Na, ezt kell megtalálniuk, mindezt persze úgy, hogy bárhova mennek, ott a helyi lakosok többsége nem túl szívesen fogadja őket.

Nem kertelek, igyekeztek egy erős cold opent csinálni, csápos lényekkel, háborúval, de utána vagy 40 perces alapozás jött, amiben bemutatják, hogy miképp jön össze hősünk, egy gyerekkori barátnője, meg a nagybátyja, és indul útnak.

Utóbbi nem mellesleg a “feketék biztonságos utazása” (vagy hogy fordítsam) könyvek készítője – tudjátok, a Green Bookban is ez került elő, olyan helyekről van szó, ahol feketék nyugodtan megszállhatnak, vagy akár csak ehetnek az ország húzósabb fertályain. Az első akciójelenet is ennek kapcsán érkezik, de a puskás gonoszok csak a kezdetet jelentik, az még a “normális” rész, viszont már itt is akadnak furcsaságok.

Egyáltalán nem titkolt a rasszizmussal kapcsolatos üzenet már itt az elején sem, és tippre a végén is valahova ide vezet majd az allegória, viszont a csomagolás tökéletes ponyva, és ezért ugrott be a True Blood. A főhős konkrétan kimondja, hogy szereti a ponyvát, minden hibája ellenére, és tippre ezt kell a nézőnek is tenni majd, ahogy egyre több természetfeletti elem érkezik. Jól csinálják amúgy, a normál életből haladva szépen lassan hozzák be a durvább, elszálltabb dolgokat.

A cím alapján egyértelmű, hogy nem a semmiben bolyonganak majd hőseink, hanem megtalálják azt a Lovecraft Country-t, ahol már számítanak is rájuk. És bizony lesznek szörnyek is, nem véletlenül emlegettem az alapozást, mert jár mellé csattanó. Akik viszont kozmikus horrorra vágynak, azok…, nos egy rész alapján nem tudom kapnak-e majd a végére.

Elég ködös voltam? Az biztos, hogy a lassú alapozás után nekem eléggé bejött a bedobott fordulat, és WTF, hogy mi várható itt, ami jó hír, mert szeretem a meglepetéseket.

Ez a hét eddig remekül alakul, hiszen a Ted Lasso is nézős lett, és a Lovecraft Countrynak is jár majd még sok esély a 8/10 pilot után.

A sorozat első részét az HBO jóvoltából láthattuk, a világpremier hétfő hajnalban lesz.

53 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2020. 08. 16. 22:42

Várom nagyon a holnapi premiert. ;)

Shyllard - 2020. 08. 16. 22:46

Rettentő várós, nem is kell szuperkozmikus horrort produkálni, elég ha csak hangulatot hozzák.

Alterego9 - 2020. 08. 16. 22:54

A címe tényleg baromi ütős, bár azért az érdem a regény írójáé.

Egyrészt ha olyan értelemben használjuk mint a Lovecraft rajongók már régóta, akkor remek célzás a ködös, ódon New England-i rejtélyes kisvárosok hangulatára.

Ha viszont a country-t országnak fordítjuk, és figyelembe vesszük hogy manapság Lovecraft neve miről hírhedt, akkor a kettő összekötésében a polgárpukkasztó, AmeriKKKa-gyalázó célzás is, valahogy úgy mint a Birth of a Nation (2016)-ban.

cherockee - 2020. 08. 17. 09:02

@Alterego9:

“hogy manapság Lovecraft neve miről hírhedt”

Le vagyok maradva, ezt kifejtenéd?

winnie - 2020. 08. 17. 09:18

ld, a korábbi posztokban: https://www.sorozatjunkie.hu/2020/08/07/visszaveszik-az-orokseguket/#comments – itt nem érdemes annyira OFF-olni, eltérülne a téma: én nem nagyon követtem a személyes életét, így utólag tudtam felhozni magamat belőle, hogy egyes források alapján az író elég hardcore fajgyűlölő volt. akár az, akár nem, bekerült a köztudatba.

Shyllard - 2020. 08. 17. 10:05

Jó kis elsőrész, de inkább lasszikus Lovecraftos RPGkre, mint a horrorjaira emlékeztet. Semminél jobb, meg sok izgalmas dolgot behozhatnak, a rasszista Amerika vonal meg eddig abszolút üt.

cherockee - 2020. 08. 17. 13:51

Ez valami eszméletlen szépen van filmezve, effektezve. Eredetileg nem annyira érdekelt, a horror nem az én világom, a Get Out sem fogott meg annyira (de elismerem, hogy jó volt), szerencsére az első jelenet meggyőzött, és beleszerettem a helyek hangulatába, kb. mint a Penny Dreadful City of Angels, vagy a Luke Cage volt még ilyen hatásos nekem. Még épp nézem, remélem sokszor meglepődöm még.

korum - 2020. 08. 17. 18:11

Szerintem finoman utal is a sorozat arra, hogy hogy kellene Lovecraftot kezelni, mikor a néger főszereplő az eléggé rasszista Borroughs könyvét (Mars Hercegnője) olvassa, melynek egy déli katona a főhőse, és különösebben nem zavarja a dolog.

Csillagvadasz2 - 2020. 08. 18. 00:24

A kozmikus horror oda (remelem egyszer olyat is kapunk), de panaszra nem lehet okom. A feszültséget olyan könnyedén építi, amit ritkán látni horrorban, főleg a misztikum behozása előtt. Ha nem lenne rejtély is maradnék. Hiába nem-úgy Lovecraft, ritka az ilyen nagyszabású projekt a témában, hát még ami minőségi.

Python - 2020. 08. 18. 01:02

Lazán 8,5-9/10 nálam! Az nafxon látszik, hogy volt rá pénz rendesen, mert minőségi mozgóképes munka, már-már nagyvásznas CGI -al. ;) Nekem bejön, de nagyon! :)

Blobov - 2020. 08. 19. 10:39

Spoiler:Kár, hogy Cthulhu a trailerben csak beetetés volt. De legalább rendesen összeállt, úgy, ahogy a novellában. Bár méretileg elmaradt a valódi(?)-tól.

Én olvastam amúgy a regényt (ami inkább novellafüzér), a kezdeti hangulat sajnos nagyon leromlott és inkább egy pulp fictionös történetsorozat lett belőle. Annak nem rossz, de Lovecraft neve többet érdemelt volna.

tonks - 2020. 08. 19. 22:09

Nem ismerem Lovecraft munkásságát annyira, de ez érdekes cuccnak tűnt és tényleg az is lett. Szeretem az ilyen építkezős pilotokat, ráadásul mozgalmas is volt ez a majdnem 70 perc. Jól esett, hogy érezték a készítők az arányokat és nem húzták el Chicagót, vagy hagyták ott a szereplőket az egész epizódra, hogy aztán csak a második részben induljanak útnak.
Ami negatívum, hogy Jurnee Smollett nem lett jobb színésznő az évek alatt, mondjuk a szerep se túl hálás a harsányságával, remélem finomodni fog azért később.
A True Bloodos hasonlatot én is adom.

punyapapa - 2020. 08. 19. 22:48

Lovecraft munkásságát nem ismerem mélyrehatóan.
A pilotot nézve, a Watchmen sorozat jutott eszembe. Ott az első rész, szerintem nagyon hasonló a Lovecraft Countryhoz. A rasszizmust elítélő hangnem elég hangsúlyos volt. Sokak számára visszataszító lehet, de itt csak az első félórában van ez meg. A második félóra valami hihetetlenül lenyűgöző volt.
Engem annyira megvett, hogy hétfőnként az első programom a Lovecraft Country legyen.
Pilot után azt mondom, hogy ebből egy olyan évad lesz, mint a Watchmenből.

winnie - 2020. 08. 20. 07:29

punyapapa: szemantikának hangozhat, de nem hiszem, hogy a rasszizmust elítélné a sorozat, vagy, hogy el akarná ítélni – mert minek tenné? elég egyszerűen csak megmutatni, hogy akkor is létezett, ez magáért beszél. ahogy az is, hogy sokakat taszít, hogy létezett.

Python - 2020. 08. 20. 17:10

HBO Magyarország: Lovecraft country – Az 1. rész regisztráció nélkül megtekinthető
https://www.youtube.com/watch?v=1q-hFSuiqtM

Csak kérdezem, hogy akkor most ennyire kevesen nézték meg itthon, vagy nagy hype lesz kreálva a sorozat első évada körül? Mert ilyet még nem láttam eddig egyik nagy HBO -s sorozat esetében sem hivatalos csatornán.

winnie - 2020. 08. 21. 07:30

ld. a nézettséget, de igen, ritka az ilyen. bár ez kint az hbo maxos youtube-ra került fel, és szerintem hype-ot generálnak, mert ugye nekik a nézettség nem számít annyira, szóval, ha kevés is lenne a néző, csak olyasmi kerül ki, amiben bíznak, hogy sokaknak bejön.

Crow - 2020. 08. 24. 11:11

Szórakoztató pulp-katyvasz így 2 rész után 80-as évek horrorjai ugranak be kb., Lovecrafthez csak névben van köze.

Csillagvadasz2 - 2020. 08. 24. 13:44

A második rész előtt elég értetlenül állok. Amilyen szépen építgetett az első részben ezt annyira éreztem kapkodásnak. Nem tudtam hogy antalógia(?) lesz és elég váratlanul ért ez a gyors lezárás. Volt itt annyi sztori ami elég lett volna az évadra. Mindenből kaptunk egy kicsit aztán fordulat, megoldás és lezárás. A ‘sétálok az erdőben és eszembe jut a rokoni kapcsolat’ is egy jobb híján megoldás volt.
A szörnyek és mágia csak úgy voltak minden magyarázat nélkül. Ha meg körül akarják járni még a mitológiát, akkor nem kelett volna lezárni a történetét. Az első rész 10/9 de ez csak 10/6-7. Nem tudom hova tenni jelenleg a sorit, de kíváncsi vagyok hova tartunk.

Shannen - 2020. 08. 24. 17:45

Korábban soha nem hallottam Lovecraft-ról szóval én tényleg úgy ültem le a pilot elé, hogy csak minimális infóm volt a sztoriról, annyi, amennyit itt a blogon összeszedtem.

A pilot konkrétan az utóbbi idők egyik legjobbja volt nálam. Rögtön elkapott, nagyon tetszett a stílus, a fényképezés, nagyon jó ritmusa volt, érdekesek voltak a szereplők, jól adagolták a feszültséget, még a wtf-vége is tetszett.

Ehhez képest a 2.rész nekem csalódás volt. Nem tudom,hogy miért kellett már itt ennyire rohanni, de ez nagyon el lett kapkodva, főleg ha az első részhez viszonyítjuk. Valahogy nem álltak össze a jelenetek, inkább csak egymás után voltak dobálva. Kár. A pilot után azt hittem, hogy ez tutira nézős lesz, így viszont ugyan még adok egy esélyt, de nem biztos, hogy maradok a végéig, ha továbbra is a 2. rész stílusában fognak történni az események.

punyapapa - 2020. 08. 24. 21:03

Winnie
Rasszizmus kapcsán, engem nem zavart, mert elég hitelesnek tűnt az ábrázolása. Csak arra akartam rávilágítani, hogy másoknak ez sok lehet, tekintve a tényt, hogy itthon az átlag, hogy áll a kérdéshez. Eleg különböző kommenteket elolvasni.

A 2. részt nem tudom hova tenni. Elég izgalmasan bővítették a mitológiát, de annyira lezártnak érződik a 2. résszel. Ez a lezárás elég kapkodósra sikerült. Elég sok mindenre kíváncsi lennek.
Mintha egy film lenne a két rész.
Azért jövő héten folytatom, mert el nem tudom képzelni, hogy hova tart a sorozat.

Blobov - 2020. 08. 25. 13:35

A könyvet követik viszonylag hűen, ha ez megmarad, akkor innentől egy Supernatural with blacks jön, természetesen minden epizódnak ugyanakkor lesz köze a Braithwhite családhoz.

JKJ - 2020. 08. 26. 10:14

A haramdik rész előzetesét elnézve, én kiszállok. Csak a faji problémákra fókuszáló sorozat jó lett volna. Volt ott alapanyag bőven. Ez a szörnyes, mágiás vonal, viszont nincs kidolgozva. Kár érte.

Rapguruz88 - 2020. 08. 26. 19:52

Mi ez a mágia? Csak én nem értem miről szól ez az egész? Katyvasz nekem úgy ahogy van, ha tényleg csak a faji problémákat mutatna be, nekem elvezhetobb lenne.. De így… Kár, pedig van benne pénz rendesen..

Python - 2020. 09. 01. 02:10

Most kezd csak beindulni. A 3. rész azért megint megidézet egy zsánert, és megint bemutatták egy fő karakter személyeségének főbb traumáit. ;) Volt is para, na de az utolsó 5 perc! Az volt a felvezetése a fő történetszál lényegének. A 4. résszel fognak szerintem beibdulni az évad főbb cselekményei. ;)

dexike3 - 2020. 09. 01. 09:49

ez a rész emelt azért a sorozat renoméján. kicsit hajazott a Supernaturalra. de az antirasszista nézőpont kicsit megfűszerezi. mi jöhet még egy fehérekre támadó fekete farkasember?

irgum76 - 2020. 09. 01. 10:57

Dexike3:

hát ha nálad a Supernatural a mérce…

“antirasszista nézőpont kicsit megfűszerezi”
azért mert feka kísértetek fekákat rémisztgettek?
szerintem félreértetted a lezárást

Blobov - 2020. 09. 01. 11:04

@Python:
“A 4. résszel fognak szerintem beibdulni az évad főbb cselekményei.”

Nem, a 4. rész lezárja ezt az epizódot, az 5.-ben újabb természetfeletti epizód jön. Megint kiemelem: a könyv (amiből készült) nem más, mint egy természetfeletti vadászat feketékkel, a háttérben némi konspirációval.

Python - 2020. 09. 01. 15:06

@Blobov: Legyen úgy. Nekem tetszik a sorozat, így is, úgy is. ;)

Mate4182 - 2020. 09. 01. 21:15

fuh ez a harmadik resz nalam erosen feszegette a horror hatarait!
Oszinten szolva ha ez lett volna a pilot, nem hiszem hogy maradnek, de valoszinuleg a casting miatt, de igy elviselheto volt (remek resz volt csak en tenyleg utalom a horrort)

dexike3 - 2020. 09. 03. 08:18

@irgum76:
pont nem azért, hanem ami az epizód főgonoszával volt kapcsolatos, plusz a rasszista betörök.

Isaac - 2020. 09. 03. 11:06

Lehet azért van ,mert még halvány esélye sincs annak,hogy a felmenőim rabszolgát tartsanak,de engem nem zavar,ha bemutatják az akkori állapotot. Igen felhívja a figyelmet arra,hogy ez így igazságtalan és rassz alapon megítélni valakit nagyon nem szép dolog sőt.A 80-as években is szurkoltunk a Beverly Hills-i zsarunak,nem értem miért zavar egyeseket,ha a főhősök feketék. Nekem a misztikum vonal bejön és az időszak ,mikor játszódik is érdekes.
Nagyon kíváncsi vagyok mik lesznek még, így hogy az író munkásságát nem ismerem.

irgum76 - 2020. 09. 07. 08:05

kíváncsi leszek a negyedik rész véleményeire
szerintem egész jó volt

Hpbaxxter - 2020. 09. 07. 14:20

Hat ez egyre rosszabb, tokeletes alkalom kiszallni. Egyszeruen van jobb neznivalo.

AlfStokes - 2020. 09. 07. 15:46

HomeOffice-ban vagyok itthon, es inkabb visszaultem a gepemhez dolgozni, annyira gyenge volt. Kesobb befejeztem, de csak a konyves alapba vetett bizalmam es Omar miatt nem szallok meg ki.

Python - 2020. 09. 07. 22:35

A 4. rész: Itt kicsit túltolták a BLM irányzatot, de az Indy-féle kalandos, felfedezős és misztikus vonal zsáner szerű megidézése kifejezetten tetszett.

Mate4182 - 2020. 09. 10. 00:50

Nemtom mi rosszat irtam, de 1 napja nem jelenik meg a kommentem.

Mit rontottam el?

winnie - 2020. 09. 10. 05:11

Mate4182: nem tudom. nem látom a spamek között, engedélyezni szoktam elég hamar. sajnálom, lehet, hogy valami technikai malőr?

Mate4182 - 2020. 09. 10. 10:21

Fene se tudja, igazabol semmi vilagmegvaltot nem irtam csak hogy a 3.ban tultolt horrort most vegre egy kicsit kalandozosabb hangulat valtotta a 4. Reszben

Ripazha - 2020. 09. 14. 12:11

Hahahaha…
Azért elég öntudatosra vették a figurát. Néhol működik néhol kevésbé.
Ebben a részben egészen szórakoztató volt.
Ruby… Egyemmeg…
A sorozat ponyvasága alapjáraton elviselhető, de nem fog megváltani semmit, nem is kell tőle elvárni ilyesmit. Nyilván most kicsit érzékenyebb téma ez az öntudatosság, de nagyjából egy új hullámú
blaxploitation ről beszélünk az én olvasatom legalábbis.

irgum76 - 2020. 09. 14. 13:14

igencsak goromba lett ez az epizód

Geza Kovacs - 2020. 09. 14. 22:09

Hát ez nagyon rossz most már.

Python - 2020. 09. 14. 23:33

Szerintem az 5. rész után kijelenthetjük, hogy Atticus apja most már biztosan nem Montrose, hanem George nagybácsi…! Christina Braithwhite meg valami nagyon nagy trükkös cselen töri a fejét, gondolom a totális mágikus hatalom csak is személyes használatú megszerzése céljából.

Mate4182 - 2020. 09. 16. 01:27

Durva volt az 5. Epizod is…

Kicsit mondjuk eroltetettnek erzem ezt a transzi vonalat, de talan lesz vmi magasztosabb celja is a dolognak mert jelenleg szamomra ez csak a ,,behuzunk egy durvat hogy kipipaljuk azt is” kategoria jelenleg mint az american godsban a dzsinni+taxisofor romanc

Python - 2020. 09. 21. 21:20

Meglepően jó volt a 6. rész! :)

Spoiler: Koreai-háború és a Kumiho meg Atticus szerelme…, a rókaszellem látomása a jövőről, meg az epizódot jellemző operatőri munka. ;) :)

Ripazha - 2020. 09. 27. 19:22

Hmm…

irgum76 - 2020. 09. 28. 19:50

ez a hetedik epizód végre visszakanyarodott az első rész hangulatához legalábbis az első felébe
a második fele nem úgy alakult ahogy vártam (ősi istenekre számítottam)
de így is élvezetes volt számomra

jó kis rész volt ez szerintem

Python - 2020. 09. 29. 11:30

A 7. rész második fele az kb. egy LSD trip féleség volt vagy mi?!

delMaar - 2020. 10. 01. 01:06

höhhhöhhöhö, ez már nagyon elvan csúszva. az a durva, hogy hétről hétre mégis a legjobban várt sorozat most nálam.

hogy legalább vmi távolról hasonló hangulatot kapjak újra kezdtem nézni a True Blood-ot, és belekezdtem a Watchmenbe.

az igazi kokain pedig a minden epizód végén berobbanó Nina Simone.:)

Succ - 2020. 10. 07. 10:41

Fuu, nem vagyok egy nagy parázós ember, de az eheti részben a két kiscsajtól kirázott a hideg, akárhányszor megjelentek és elindult a zene :D

Mate4182 - 2020. 10. 10. 08:34

Succ – detto!! A metro allomason amikor az egyikuk belesug a masik fulebe az meg hatradol es ugy nez….

Nem rajongok a horrorert, ez amolyan hatareset volt megint mint a 3. Vagy 4. Epizodnal

Geza Kovacs - 2020. 10. 19. 22:24

Megnéztem az évadot. Tömény rettenet. Már hogy annyira szar. Egyetlen élvezhető rész volt, az első. A többi olyan fokon mocsok, hogy nem tudom, az HBO hogy nézhette ennyire be. Az Asylum produkciókra emlékeztetett, csak ezek a részek önmagukban 10 olyan filmnek az árából készültek. De a színvonal ugyanaz.

dexike3 - 2020. 10. 20. 07:01

nem teljesen értek veled egyet. a koreai epizód az teljesen korrekt volt szerintem.
nekem az volt a bajom, hogy nem szeretem, ha a sorozat spoilerezi el a befejezését. oké pazar volt, de én többet vártam volna tőle. a sok-sok témakör sokszor nem erősítette, hanem gyengítette egymást szerintem. mindegy, hátha a második évad jobb lesz.

Rapguruz88 - 2020. 10. 21. 11:33

A Koreai rész nagyon nagyon jó volt szerintem, osszessegeben 10/6 nálam az egész első évad

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz