login |

Pilot-mustra: Teenage Bounty Hunters – 1×01

2020. 08. 17. 15:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– Sister Jim, at your service.
– Aren’t sisters usually women?
– Ah, that’s an antiquated way of thinking. It’s 2020! Men can be women, women can be governors, but not in Georgia, yet, thank God.

Olykor a Netflix-re be-befut egy-egy teljesen kakukk sorozat, amit sokan azonnal ki fognak lőni (és tökéletesen meg fogom érteni őket!), mert nem vevők a fősodortól túlságosan eltérő, különc stílusra, viszont mások pedig nagyon megszeretik, mert annyira sajátos hangvétellel rendelkezik a darab, és tudják, hogy minden, amit esetleg gagyinak tartanak benne, az mind tudatos készítői döntés eredménye.

A múlt heti premier Tinédzser fejvadászok közel sem annyira totálisan elszállt überkakukk sorozat, mint mondjuk az Insatiable, de azért tipikusnak sem mondanám, pedig minden tinisorozatra jellemző dolog megvan benne – még a korhatár is 16+-os (mert “káromkodás és meztelenség”). A különbség csak annyi, hogy a két főhős nem csak iskolába jár, hanem fejvadászkodik. Mely kifejezés elég szerencsétlen, mert ugye ez lehetne papíron valaki bérgyilkos vagy állásokra embert kereső szaki, pedig csak arról van szó, hogy az óvadékfizetés után meglógókat kutatják fel.

TEENAGE BOUNTY HUNTERS – 1×01 – 6,5/10

A “tini fejvadászok” kategória a sorozatban ikerpárt fed le, akik egy katolikus magániskolába járnak, ájtatosságot és vallásos értékrendet tanulnak sok másik, gazdag gyerek között. Azonban a sors úgy hozza, hogy elkapnak egy szökevényt (az egyikük valahogy teljesen random előhúz egy shotgunt egy karambol után), ami révén megismerkednek egy profi fejvadásszal (aki másod-, vagy inkább elsőállásban fagyasztott joghurtot árul), akivel idővel társulnak – a fickó nagy bánatára.

Már a leírásból is kiderül, hogy nem kell teljesen komolyan venni a sorozatot, minden porcikáját áthatja a szándékolt irónia (de abban is biztos vagyok, hogy a részek előrehaladtával megfelelő mélység és a drámai aspektus sem fog hiányozni belőle), amely jelentősebb része a lányok katolikus neveltetésén csapódik le. Eleve úgy kezdődik az első rész, hogy mindketten egy kocsiban próbálják megszexelni a (vallásos) pasijaikat, később pedig úgy suhintanak oda többször a képmutatásnak, hogy közben végig tisztelettel kezelik a témát.

Hö? Ennyi alapján úgy tűnhet, hogy a Netflix a The Good Cop után megint bepróbálkozik egy epizodikusabb sajátsorozattal? Ahogy elolvastam ugyanis az első pár rész rövid tartalmát, azt látni, hogy meglesz a “heti” szökevényes aspektus. Persze ezt át fogja szőni a két főszereplő fejlődése, a családi és iskolai szálak, a tinikapcsolatok alakulása, sőt, a pilot végére még egy cliffhanger is bekerült, ami egy átívelő rejtély alapjait fekteti le (amivel az 1×04-ig nem is törődnek, csak építgetik észrevétlenül), de… ettől ez így még epizodikus szerkezet.

Amit én egyáltalán nem bánok. Kimondtam. És nem szégyellem. Egyrészt ezt a sorozatot a kicsit kakukk hangvétele viszi előre, másrészt sosem baj, ha van egy ilyen sztorimotor, ami hol több, hol kevesebb időt kap. Persze az is kiderülhet, hogy az egész jelentéktelen. De egyébként azért sem bánom, mert itt tényleg a két főhős karakterére koncentrálnak, akiket mind az iskolai életük, mind pedig a fejvadászkodásuk fog alakítani.

Szerencsére Blair és Sterling nagyon másféle személyiség, az egyik inkább lázad, a másik pedig inkább jókislány, de nem kell félteni őket, és velük kapcsolatban kell megemlíteni a sorozat egyik legszokatlanabb (és legjobb) húzását is, miszerint olykor összenéznek – elkezdenek az időből kilépve kommunikálni egymással, vagy hogy mondjam. Szóval dumálnak, megbeszélik a dolgokat, de úgy, hogy közben a körülöttük lévők nem hallanak semmit, és az idő sem telik ezalatt. Mert ikrek.

És melléjük lép be a fő fejvadász, Bowser, akit halálra idegesítenek a csajok a tinis dolgaikkal, bár abban bízok, hogy Kadeem Hardison nem csak folyton kiakadni fog a fejét fogva, mert bármennyire is humoros, mégiscsak repetitív.

– What about the bad kids? They’re kinda cool, in, like, a sketchy, alt kind of way.
– The bad kids? Are you sure you can handle that?
– I mean, I toyed with the idea of hanging with them for a minute, but… They smoke.

Van valami báj a Teenage Bounty Hunters-ben, aminek köszönhetően biztos, hogy fog nálam még legalább két epizód esélyt kapni, ami után elég sokat nyomhat a latban a megítélésem szempontjából az, hogy mi lesz a tinis szálak és a fejvadászós szálak aránya. Nem mintha zavarna a tinikomédia vagy csikicsuki a “gonosz lánnyal”, de az összehasonlítva itt (egyelőre) feleannyira nem volt érdekes vagy szórakoztató, mint az, amikor akcióba lendülnek és mennek a sziporkák. Szóval utóbbinak nagyobb mennyiségben jobban örülnék.

Főleg, hogy a sorozat elég dialógcentrikus, aki nem találja szellemesnek a párbeszédeket, az lassúnak találhatja a sok duma miatt, hiába az energia, amit a két lelkesek lány képvisel, akik annak ellenére, hogy nem értenek a fejvadászkodáshoz (és folyton “kanosak”, plusz mellé sorra veszik a vallásos suliban bűnnek számító dolgokat, mint cigi vagy alkohol), nem egyszer igencsak kapóra jönnek a melóban.

Persze akció alatt nem a promóképen látható robbanást kell (egyelőre) érteni, hiszen az első “bevetés” (a karambol a nulladik volt, ahol akadt némi szaladgálás és fegyverezés) csupán némi lopakodásból és hallgatózásból állt. De ettől még a megnövelt tét mellett elég jól működik a két (illetve, három) karakter közti dinamika, az amatörizmusaik pedig bőven szolgáltatnak komikus pillanatot.

15 hozzászólás Ne habozz!

Lori - 2020. 08. 17. 19:39

Ledaráltam az első évadot két nap alatt. Nagyon bejött a stílus, szórakoztatok voltak a szereplők, bár azt sajnálom, hogy a végére egy kicsit inkább a drámára, mint magára a fejvadászatra koncentráltak, még ha valami szinten érintették is, és sikerült egy olyat húzni az utolsó részre, amit meg kell mondjak ütött és meglepődtem. Remélem lesz 2.évada is, mert nagyon jó kis sori volt.

Tom Vajner - 2020. 08. 17. 20:32

Én is ledaráltam két nap alatt. Imádtam, Lori leírta a gondolataimat kb. Kiegészíteném még, hogy nálam a két tesó vitte el nagyon a showt. Nagyon jól állt nekik a szerep és jó volt a dinamika köztük.

Maniac84 - 2020. 08. 18. 01:17

Én 3 nap alatt daráltam ugyan le, de azért egyetértek a 2 előttem szólóval. Egyedi hangvétel vegyítve néhány megszokott sablonnal, nameg 2 főszereplővel akik elviszik a show-t. Ahogy a kritikában is volt róla szó, nem mindenkinek fog bejönni, de akinek az első rész tetszik az szerintem maradni is fog a végéig.
Kellemes meglepetés a semmiből.

jenga - 2020. 08. 18. 06:23

nagyon jo, nekem le is csuszott egybe. vicces es szorakoztato volt
a lanyok tehetsegesek. azt mondjuk alig hittem el, hogy 10ev van koztuk
johet a 2. evad

Pethy - 2020. 08. 18. 09:26

Csak hogy legyen más vélemény is :) Nekem 20 perc elég volt. Nagyon nem jött be.

Pepper - 2020. 08. 18. 11:21

Nekem is nagyon bejött, szintén 2 nap alatt lement. Mostanában nagyon nehéz olyan sorozatot találnom ami tényleg leköt és nem valamelyik unalomig ismert témát akarja ezredszer is körbejárni, sajnos ebben is lett néhány – számomra bosszantó – klisé, de alapvetően egy nagyon érdekes koncepció és zseniálisak az “ikrek”.

Pepper - 2020. 08. 18. 11:28

@jenga Ez a 10 év nekem nagyon hihetetlen volt, utánaolvastam és valójában mindketten 25 évesek, az egy elírás pár oldalon hogy egyikük 15 éves. Szegény nagyon koravén 15 éves lenne :)Főleg hogy már 2 éve is ugyanígy nézett ki.

winnie - 2020. 08. 18. 11:34

Pepper: ha most nem is jön össze, mert azért annyira sok premier nincs (bár így is van havi 20-30 új sorozat, amennyit szerintem sokan nem próbálnak be), a régiek közül azért lehet találni bőven lekötőt, amik nem unalomig ismert témát járnak körül + ugye, ha az ember kilép európába, ott megint csak rengeteg van, most kezdett pl. a partisan.

csak az első negyedévben több, mint 100 új sorozat jött. ha óvatos vagyok, akkor az ötödére biztos igaz az, amit írsz:) meg kell adni az esélyeket, az egy az öthöz esély is már elég jó de tippre az elmúlt napok premierjei (lovecraft country, dream raider, mandy, a jövő biohackers) is ilyenek.

Pepper - 2020. 08. 18. 11:50

Persze, tudom hogy van sok kivétel, elég sokat be is próbálok – éljen a home office :D – de nekem tényleg ritka mostanában ami leköt, vagy nagyon sokat kell elkezdenem hozzá. Engem nagyon tud zavarni hogy mindig van néhány divatos téma és nehéz azokon kívülit találni. De simán lehet hogy velem van a probléma, nem a felhozattal :)

Alterego9 - 2020. 08. 18. 12:02

Nagyon tetszett amit a cikk is írt, hogy a vallásosság, meg az absztinencia témáját sikerült kritikusan, de tisztelettel kezelnie.

Ezt utoljára talán a Jane the Virgin-ben láttam.

Egyböl az elsö jelenetböl felkeltette a figyelmemet, ahogy a szex közben bibliát idézö lány tényleg azokat a verseket idézte, amiket egy keresztény tinédzser jól ismerne, és ürügyként használna area hogy “hát igazából Isten szeretete fontosabb mint a szabálykövetés”, nem volt olyan érzésem hogy egy kaliforniai liberális buborékban felnött forgatókönyvíró random kiguglizott valamit csak mert a szex közbeni bibliaidézés vicces.

winnie - 2020. 08. 18. 12:13

egyébként elég aggasztó volt látni azt a ritka bravúrt, hogy sehol nem tűnt fel a sorozat a napi top10-ben, de kezd rátalálni a nép, mert egyre több top10-be tör be, hétfőre már 30 országban volt ott (nálunk is végre 10. lett), ami ugye azt jelzi, hogy nem mindenki rárepült a reklámra, hanem, hogy terjed a híre. és az amerikai 3. hely után lehet bízni a folytatásban is, csak tartson ki.

jenga - 2020. 08. 19. 22:44

@Pepper
jah, most mar en is jobban utananeztem a leanynak
nekem a 15 siman hiheto volt Fellininel, mert a 2018-as ths gifted reszekben is nagyon fiatalnak tunik, es a szinesz partnere(Percy Hynes White) is csak 16 volt akkor
valahol azt irjak, hogy valoszinuleg 25, de egy masik cikknel a vele -es Maddie Phillipsszel- keszult interjunal irjak, hogy 20evesen volt az operahaz fantomjaban, marpedig azt mindenhol 2013-ra teszik
es ha ez igaz, akkor 27 eves O.o

Wanheda - 2020. 09. 06. 08:10

Nekem nagyon tetszett ez a sorozat. Kedves, könnyű, vicces, igazán nagyon jó kikapcsolódás. Nagyon remélem, hogy lesz második, hamadik, sokadik évad, jó ilyet nézni…

Wanheda - 2020. 09. 06. 08:12

Jah és már kétszer néztem meg. :-) Mivel tényleg nagyon jó. Pont erre volt szükségem. És a színésznők igazán nagyon jók szerintem, szóval igen jól sikerült a casting.

Wanheda - 2020. 09. 07. 15:48

Egyébként bocs, de tényleg sokszor azt kell megnézni, mit húztok le a kritikákban, mert azt érdemes megpóbálni, ugyanis igazán azok a JÓK! :-) Valamelyikünknek nagyon fura az ízlése. Agyondícsérve baromságok, mint a Wicher, meg a This is Us, mely utóbbinál a hideg ráz az amerikai kliséktől, a közhelyességtől és demagógiától. Szóval ez is jófajta módszer az ajánlásra, a fordított ajánlás. :-D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz