login |

America’s Next Top Model: a 22-24. évad – írta Eloise

2020. 08. 21. 15:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Az első három, a második három, a harmadik három, a negyedik három, az ötödik három, a hatodik három és a hetedik három szezon után, jöjjön a(z egyelőre) utolsó hármas.

A 22. évad több szempontból is érdekes volt. A korábbi szezonokhoz hasonlóan itt is vegyesen voltak a férfi és a női modellek, ezen kívül, ami még érdekessé tette ezt az etapot, az az, hogy el lett törölve a magassági követelmény, így az S13-hoz hasonlóan az alacsonyabb modellek is esélyt kaptak bizonyítani.

A zsűri maradt a régi, és még mindig Yu Tsai a kreatív igazgató. A közösségi média viszont már most nincs bevonva, ami nem is gond, mert teljesen értelmetlen volt. Aminek viszont örültem, hogy visszatértek a vendég zsűritagok. Gondolom sok döntési joguk nincs, de érdekes látni, hogy valaki, aki csak belecsöppen a versenybe, mit gondol a modellekről.

Az évadra eléggé jellemző volt a további büdzsécsökkentés, így a versenyzők idén csak Las Vegas-ig jutottak el. Eléggé az arcukra volt írva a csalódottság szerintem, amit Tyra hatalmas nagy lelkesedése se enyhített. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A vendégek száma is eléggé visszafogott volt, de azért volt lehetőség találkozni néhány szakmaibelivel, mint például Chrissy Teigen és Alex Minsky modellekkel, Erik Rosete divattervezővel, Joe Zee stylisttal. És persze néhány egyéb területről ismert emberrel, mint a Property Brothers két műsorvezetőjével Drew és Jonathan Scottal, Justin Rosenblatt producerrel, Brittany Furlan internetes személyiséggel, Don Benjamin televíziós személyiséggel.

Ez a szezon is a balhésak közé tartozott, elég sok volt a vita. Egy játékosnak távoznia is kellett, mert erőszakosan viselkedett. A kedvencem itt Nyle volt. A reality már többször is lehetőséget nyújtott testileg hátrányos helyzetű embereknek, hogy bizonyíthassák, hogy ők is megállják a helyüket a modelliparban. Nyle siket, és a show azzal segítette, hogy a verseny egésze alatt egy jeltolmács segítette a feladatok teljesítésében.

Így se volt egyszerű feladata. A fotózások során sokszor nehézséget okozott, hogy a tolmácsot figyelte, nem pedig a fotóst. Yu Tsai például végül arra kérte, hogy rá figyeljen, és érdekes módon ezzel sikerült is feloldani nagyjából a problémát. Az egyetlen feladat, ami tényleg hatalmas kihívásnak bizonyult az az éjszakai fotózás volt, hiszen a modell szinte egyáltalán nem tudta használni a többi érzékszervét. De Yu Tsai azért erre is talált valamilyen megoldást. A másik versenyző, akinek drukkoltam Mamé volt, a modell egyfelől gyönyörű volt, de a egyébként is nagyon szimpatikus volt.

Ezzel az évaddal kis híján véget ért az America’s Next Top Model története, hiszen a CW úgy döntött, hogy nem szeretne a reality-ből több évadot látni. A megmentő a VH1 csatorna lett. Viszont a csatornaváltás nem járt változások nélkül. A 23. évadban eléggé megváltoztak a dolgok: a műsorvezető Tyra Banks helyett például Rita Ora lett.

Rita Ora már elsőre is elég érdekes választásnak tűnt, hiszen az énekesnő nem rendelkezik modell múlttal és a divattervezés területén sincs túl nagy tapasztalata, cserébe viszont tévés/realitys múltja volt, és talán emiatt is éreztem úgy, hogy túl nagy segítséget nem tud adni a modelleknek. Amúgy viszont nekem nagyon szimpatikus volt, de ebben az is közrejátszhatott, hogy az utóbbi évadokban nekem már Tyra igen-igen sok volt.

A zsűri másik női tagja Ashley Graham, aki egy eléggé megosztó személyiség. Nekem összességében szimpatikus volt, és úgy éreztem, hogy Ritával ellentétben ő tényleg tud hasznos tanácsokat adni a lányoknak. A harmadik zsűritag Law Roach stylist lett, aki véleményem szerint nem sok vizet zavart, egyáltalán nem hagyott bennem mély nyomokat.

A show új kreatív igazgatója és negyedik zsűrije Drew Elliott lett – megmondom őszintén, nagyon csalódott voltam emiatt, mert megszerettem és szakmailag is kiválónak találtam Yu Tsai-t. Drew-nak nincs olyan kisugárzása, mint neki és eleinte úgy tűnt, hogy nem is túl magabiztos. Itt jegyzem meg zárójelben, ha valaki hozzám hasonlóan gondolkodik, mindenképpen kezdje el nézni az Asia’s Next Top Model 4. évadát, ahol Tsau nem csak kreatív igazgató, hanem állandó zsűritag is.

Kaptunk még egy új runway coach-ot Stacey McKenzie személyében, aki amellett, hogy igazán profi a munkájában, nagyon érdekes személyiség is. Nekem úgy tűnt, hogy sokat tudott segíteni a modelleknek.

Ami még a változásokat érinti: újra csak lányok jelentkezhettek a műsorba, ami olyan szempontból teljesen logikus, hogy a modell szakma azon kevesek közé tartozik, ahol kiugró anyagi és ismertségi sikereket általában csak a nők érnek el. Emellett gondolom a műsor megtervezését is jóval megkönnyítette, hogy csak a lányokra kellett koncentrálniuk. Az is befolyásoló lehetett, hogy ahogy korábban is írtam a 22. évad eléggé balhésra sikeredett, és általában a férfiak voltak a konfliktusok középpontjában.

A megjelenő vendégek névsorát látva igazán nem lehet okunk panaszra, jóval impozánsabb, mint az előző évadban. A versenyzők bemutatkozhattak Philipp Plein, LaQuan Smith, Christian Cowan divattervezőknek, tanácsot kaphattak Jasmine Sanders, Chanel Iman, Amber Rose modellektől. Emellett olyan ismert emberekkel találkozhattak, mint a színész-énekesnő Zendaya, az énekes Chris Granttel vagy Adrienne C. Moore színésznő.

A legtehetségesebb a lányok közül szerintem India volt, amit nehéz elismernem, mert amúgy nem volt túl szimpatikus. Bár sajnos ebben az évadban a legtöbb lányról ez elmondható volt. Akit még nagyon szépnek találtam az Marissa volt, és a makeover kifejezetten még szebbé varázsolta.

Hogy miben más leginkább az új évad? Az utóbbi években is nagyjából egyértelmű volt, hogy kik az igazi célközönség, itt viszont már tényleg világos. Az évad tele van közösségi  médiás feladatokkal. A zsűri teljesen meg lett fiatalítva. A vendégek többsége pedig olyan személy, akit a fiatalok kedvelnek és gyakran maga is fiatal. Emellett amit még kiemelnék, hogy a zsűri valahogy sokkal szürkébb lett.

Ennek egyfelől örültem, mert, ahogy már korábban is írtam, Tyra már nagyon idegesítő volt, másfelől viszont gyakran eléggé untam a kritikáikat. Ami finoman szólva sem jó, hiszen a műsor jelentős hányadában ők beszélnek.

Úgy látszik, hogy nincs America’s Next Top Model Tyra Banks nélkül, mert egy év kihagyás után Tyra visszatért. Nyilván ezzel a lendülettel Ora teljesen eltűnt. Ami viszont engem nagyon meglepett, hogy a zsűri többi tagja maradt, és körülbelül úgy csinált, mintha mi sem történt volna, sőt látszólag egyből öribarik lettek Tyrával, aki úgy tűnt, hogy leginkább Ashley-vel jön ki. Meglátjuk, hogy ha folytatódik a műsor meddig áll majd fenn ez az összhang, sajnos nem egyszer elég csúnyán távozott egy-egy női zsűritag.

A zsűrivel kapcsolatban még azt érdemes megjegyezni, hogy időnként egy-egy vendéggel egészül ki. És még az tenném hozzá az előzőekhez, hogy Stacey McKenzie is visszatér runway coach-ként. Tyrával persze visszatértek a nagy bejelentések, műbalhék, drámai élettörténetek. Az évad nagy csavarja az volt, hogy eltörölték a korhatárt. Igazából ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Elég egyértelmű volt, hogy a legtöbb idősebb modellnek esélye sincs labdába rúgnia a fiatalabbakkal szembe.

A vendégek névsora kevésbé impozáns, mint az előző évadban, de azért így se panaszkodhattak a modellek. A versenyzők tanácsot kaphattak többek között Jourdan Dunn, Zach Miko modellektől; Nicola Formichetti, Mickey Boardman divatszerkesztőktől. Olyan divattervezők előtt mutathatták meg tudásukat, mint Christian Cowan, Philipp Plein divattervező. Emellett olyan hírességekkel találkozhattak, mint Anthony Hemingway rendező Director X videóklip-rendező és producer vagy Miles Dausuel színész.

Az évad kedvencem Khrystyana volt. Szerintem gyönyörű volt, és ha volt valami értelme ennek az egész kor eltörölésnek talán csak az, hogy ő is bekerülhetett a műsorba. Mellette még Rhiyan tetszett igazán.

Megmondom őszintén, hogy ez az évad nekem már nagyon jött be. Lehet, hogy öregszem, de már nincs türelmem az értelmetlen vitákat hallgatni. Különösen Brendi K idegesített, és nyilván én nem értek annyira a divatszakmához, de sokszor az az érzésem volt, hogy csak a szomorú életútja meg a feszültségkeltés miatt került a show-ba, a dobhártyám néha majd beszakadt a visítástól. Emellett lehet, hogy azért mert egy évadig nem volt jelen, de Tyra olykor végképp sok lett. Azért persze voltak jó pillanatok, és tuti, hogy leülnék a következő szezont is megnézni, de ha nem lesz még egy évad, nem fogok sírni érte.

Ha valakinek 24. évad nem lenne elég a műsorból, akkor érdemes megnéznie, hogy más országok hogyan adaptálták ezt a valóságshow-t. Nekem eddig az ázsiai és az ausztrál verzióhoz volt szerencsém, és azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal jobban élveztem, mint az eredetit, de ott van a brit vagy a kanadai változat is az angolosoknak. Vagy épp a nálunk egy évadot megért Topmodell leszek!

De persze az America’s Next Top Model érdemei ettől még nem törpülnek el, hiszen olyan eredeti ötletet valósított meg, amihez korábban hasonló sem nagyon volt.

7 hozzászólás Ne habozz!

kis_zsú - 2020. 08. 21. 22:46

Nyle nagyon szimpatikus, tehetséges, helyes pasi, aki keményen dolgozik. Nem hiába nyert itt is, és nyert a DWTS egyik évadában. Örülök, hogy olykor-olykor egy-egy sorozatban, videó klipben is felbukkan.

winnie - 2020. 08. 21. 22:56

nemrég írtunk róla, hogy jön októberben egy dokusorozata a netflixre, a deaf u.

len90 - 2020. 08. 22. 13:17

Az erőszak miatti kizárás a 21. évadban volt (Romeo-Adam), nem a 22-ben, így az előző cikkben lett volna helye, nem itt.

Érdekes, hogy annak ellenére, hogy mindketten szeretjük a sorozatot és a formátumot (én a lengyel műsor új évadot várom, szeptember elején kezd, még az sem zavar a nézésében, hogy nem értek lengyelül – bár úgy szoktam rá, hogy a 4-5. évad feliratozva felkerült YouTube-re, rá lehet keresni, nagyon jók), mégis mennyire máshogy látunk dolgokat.

Én például szívből rühlettem Yu Tsai-t. Szerintem kreatív producerként is gyengébb volt mind Jay Manual-nél, mind Drew Elliott-nál, egyedül a bitdíszletként funkcionáló Johnny Wujek-et múlta felül, de az 1. nem volt nehéz, 2. Johhny keze, mint az előző cikk alatt leírtam a 20. évadban nagyon meg volt kötve a “flixel” szponzoráció miatt.
Yu Tsai-ban leginkább az arroganciája zavart, Chantelle, mint versenyző is irritáló volt, de amikor megkérte YT-t, hogy ne nevezze pandának, mert tiszteletlen, még volt képe ahelyett hogy bocsánatot kérjen neki feljebb állni, hogy ő a kreatív direktor, Chantelle meg a modell és az a tiszteletlenség, hogy ő ezt számon kéri rajta…no comment…arrogáns s*gg.

Amúgy sajnos ez a három évad kollektív a leggyengébb a szériában. A 22. egy teljes mass volt, az alacsony fiúk-lányok koncepció nem jött be, mert pl. Courtney is tehetséges volt, de az edgy-bb külseje a 153 cm-s magasságával annyira niche szegmensbe helyezte, hogy esélye nem volt a 185 cm-s Nyle-lal szembe, akitől minden nő összepisilte magát. A 23. nagyon gyenge eresztés volt, tényleg a casting sem volt erős, a zsűri sem annyira működött, de a vágás is teljesen más lett és tényleg nagyon sótlan lett a végeredmény. Nem hittem volna, hogy valaha ezt fogom mondani, de Tyre visszatérése jót tett és a 24. évad sokkal jobb lett mint az előző kettő, de a klasszikus 1-16. évadokhoz mérve még ez sem volt sehol…

Thomas - 2020. 08. 22. 14:30

Eloise, köszi az írásokat, tényleg élvezettel olvastam végig mindet, annak ellenére, hogy soha egy percet sem láttam a sorozatból:)

Az viszont “marha jó” hír, hogy Tyra már ebben is idegesítő és sok volt. Én csak az America’s Got Talentben láttam, és ugyanezt tudnám elmondani róla, viszont azt olvastam, hogy csak az élő adások nem mentek neki, az ANTM-ben, ahol akárhányszor felvehetik a szövegét, sokkal jobb volt. És most jön a Dancing with the Starst is tönkretenni, amit eddig Tom Bergeron annyira tökéletesen vezetett:(

Szóval akkor az itteni nyertes volt Nyle DiMarco, aki a DWTS-nak ugyanúgy a 22. évadjában szerepelt, rá emlékszem:)

mariann - 2020. 10. 20. 22:11

Azt tudjátok, hogy kiből mi lett végül? A győztesekkel elsősorban, de hátha pár döntősnek is bejött a modellek világa. Én annyira nem látom őket sehol, igaz nem is vagyok nagy divatlapokat, bemutatókat, stb nézegető.
Szerintem egyébként jók voltak ezek, én inkább az első szériákat láttam. Tyra nekem akkor tetszett, amikor konkrét tanácsokat adott, azért van tudása a nőnek, na.
A szomorú történetek nekem nem jöttek be, minden évadban tippeltem, hogy ki mivel jön elő.

mariann - 2020. 10. 20. 22:23

Ja! A Mamé insta oldalába futottam bele véletlenül. Sok címlapfotót nem láttam, viszont szőke lett a haja. Szerintem borzalmas.

Dév - 2020. 12. 21. 22:20

Úgy látszik, hogy nincs America’s Next Top Model Tyra Banks nélkül… persze, hogy nincs mivel az övé a produkció. Azért nem vett részt az évadban, mert jótékonykodott, de magát a zsűrit is ő valasztotta. Rita 1 évadra volt szerződve, persze, hogy visszatért Tyra a saját műsorába…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz