login |

Biohackers: az 1. évad

2020. 08. 21. 19:50 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

We make god obsolete.

Már megint németek a Netflix-en! Mintha nemrég megszámoltam volna, de elég jó arányba jöttek be eddig nekem a német szériák, a Dark mellett a Dogs of Berlin és a How To Sell Drugs Online (Fast) is favorit lett, de a Criminal Germany, a We Are The Wave és a Skylines is erős – az Unorthodox-ot szerintem már mindenki látta rajtam kívül, akit érdekelt, és a Perfume-ot is illene már elkezdenem.

Csütörtöki premierként ismét egy modern thrillert hoztak el a germánok, a Biohackereket, hat részben, ami még nálam is leszaladt a nyitónapján, szóval a többségnek egy délutános dara lesz – aki a 40-45 perces epizódhosszakat nézegeti, annak jelezném, hogy a sorozat rekordhosszú stáblistával, általában 8-9 percessel, de az 1×02-ben 10,5 percet lehet lecsippenteni a rész hosszából, elég abszurd, ha így néz ki egy végignézett epizód indexképe, nem?

A Biohackers is azok közé a popcorn sorozatok közé illeszthető be, amik abszolút teljesítik a szórakoztatással kapcsolatos elvárásokat, amit még némi eredetiséggel is nyakon öntenek a témaválasztás kapcsán, azonban a világot nem váltják meg, hisz alapvetően mégiscsak a generikus thrillereket felépítését követik. De a szimpatikus és nem feddhetetlen főhős, az erős rosszfiú, a humoros mellékfigurák és a cliffhangerök nem okoznak csalódást.

– What’s this?
– I did that when I was bored. I’d watched everything on Netflix after I found a Chrome extension that lets you watch at 1.5 times the speed. It’s a bio-piano.

A sorozat egy vonatkocsiban bekövetkező vírusattakkal indít, valaki rosszul lesz, majd egyre többen kerülnek válságos állapotba, miközben egy fiatal lány segíteni akar nekik – és visszaugrunk 2 hetet az időben, hogy lássuk, hogy jutunk el az igen halálosnak tűnő eseményekig – mit ne mondjak, jó mézesmadzag. (A Netflix-es alkotók egyébként is megérezhettek valamit, mert pár hete a Nyílt tenger 3. szezonja is egy vírusfertőzős flashforward-dal kezdett.)

A főhősünk Mia (a vonatos lány), aki Freiburg-ba érkezik, hogy a helyi egyetemen orvosnak tanuljon. Vele együtt ismerhetjük meg a lakótársait (igen színes társaság), valamint az egyetemi környezetét, amiből igen hamar kiderül, hogy Mia igencsak komoly érdeklődést tanúsít géntechnológiával foglalkozó tanára munkája iránt, de mint kiderül, nem is annyira a meló érdekli (próbál gyakornoknak jelentkezni), hanem valamiért közel akar kerülni a genetikai kísérletek szakterületén igen elismertnek számító kutató orvoshoz.

Szintetikus biológia, génvektorok, génterápia, sőt, bodyhackerek – ilyesmikről azért nem sok sorozatban hallhatunk, itt pedig kifejezetten központi téma, legalábbis a felszínt mindenképp ez a szál adja, ami üdvözlendő, még akkor is, ha más orvosi thrilleres vázat is rá lehetett volna húzni. Így legalább mindenképp mai a sorozat, amit egyébként a minden porcikájából árasztott hangulat (ld. bicikliző, gondtalan és hip fiatalok a nagyvárosban)

Eleinte úgy tűnik, mintha három idősíkon játszódna a történet, ugyanis a flashforward mellett Mia múltjának történéseit is pörgetik előre, de sajnos ezek a szálak hamar elfogynak (elmesélik, amit el akarnak), így marad nekünk a jelen – épp ezért a pilot is jobban bejött összességében, mint a teljes évad, ami ettől még példásan egyenletes színvonalú, tényleg inkább egy hosszabb filmre hajazna, ha a 2. és 3. részben nem lenne egy-egy kvázi set piece, azaz megoldandó nagyobb feladat.

Amellett, hogy a génmanipulációnak a praktikus (és humoros) oldalát is megtapasztalhatjuk, hamar elmerülünk az erikai kérdésekben, illetve illegális vetületben is, hiszen ez jelenti a fő szálat, aminek a gyökerei a múltban erednek, és miután fény derül bizonyos disznóságokra, megindul a harc a bizonyítékokért és eltussolásért, mely küzdelem elég komoly téttel bír, konkrét emberi életekkel. És persze sok-sok pénzzel.

A Biohackers hamar felállítja az ellenpólusait, láthatjuk, hogy ki kivel van és kinek segít, bár a középpontban szinte mindvégig csak 3-4 szereplő van, a legtöbb mellékkarakter csak asszisztál, bár azért kapnak a lakótársak is tessék-lássék sztorikat, amik révén elég hamar a szívünkbe zárhatjuk őket – az egyikük ráadásul parádésan jó angol szinkront kapott, amit ritkán tudunk kiemelni.

Ha valamit ki akarnék emelni a negatív oldalról, az az emberi kapcsolatok viszonylag gyors alakulása volt: ahhoz képest, hogy két hetet fedünk le, elég sok minden történik ezen a téren. Ja, és persze abban is nagyon bízok, hogy a folytatásban nem lesz a sorozatból egy The Rain, mely az alapfelállás után a génkezeléses témával olyan irányba ment el, ami cseppet sem érdekelt.

Tetszett a Biohackers, nem nagyon vált unalmassá, haladt előre a történet, egyedül némiképp a tipikussága volt az, ami lehúzhatta volna nálam, ha nem lett volna az érdekes biohackelős megközelítés. Kellemes élmény volt, de jó eséllyel az esetleges 2. évadig nem nagyon fogok gondolni rá. De azért remélem, hogy folytatni fogják, mert bár az idei főszálat lezárták, azonban elég szemét cliffhangert kaptunk, ami érdekes dolgok lehetőségét villantotta fel.

19 hozzászólás Ne habozz!

Skate - 2020. 08. 20. 15:39

Már nézném a 2. évadot.

walaki - 2020. 08. 20. 20:55

Megint kaptunk egy remek sorozatot a németektől. Az kell mondjam, a Netflix szárnyai alatt igazán remekelnek (lásd Dark, How to sell… stb.), simán lehagyták az USA/Kanada gyártópárost minőségben!

Ahogy korábbi szériák, ez is nagyon bejön, semmi kivetnivalót nem lehet találni benne, korrekt.
A sztori érdekes és pörgős, bár a forwardflash nagyon nem illett ide, de azért szerencsére nem vitték túlzásba. Jó volt, na. Szépek az egyetemista csajok, jók a csavarok, érdekes a sztori, hihetőek a karakterek, nincsenek áltudományos baromságok. (Az mondjuk megmosolyogtató, hogy minden elsőéves már az első héten rutinból tolja a CRISPR gyakorlatot, és otthon a sufniban is a legnagyobb laborokat megszégyenítő felszerelésük van :-) De ennyi még belefér)

Az évadvégi cliffhanger nagyon légbőlkapott volt valóban,

SPOILER
szerintem tuti egy rivális gyógyszercég megbízásából rabolta el őket az újságíró. A második évad meg arról fog szólni, hogy a csipet csapat lerántja róluk is a leptet, ráadásul Lorenz hathatós segítségével.

Apropó Lorenz, érdekesség, Konrad Lorenz a leghíresebb német etológus-környezetkutató. A kutatásait a világ minden táján tanítják az iskolákban, biztos ti is tanultatok a kiscsibék bevésődéséről pl.

Scat - 2020. 08. 21. 23:12

A magyar felirat ennél a német sorozatnál is csak magyar felülettel érhető el?

winnie - 2020. 08. 22. 07:51

nem hiszem, de én a how to-n kívül nem is emlékszem ilyenre, bár aktívan nem szoktam figyelni, szóval előfordulhatott.

Scat - 2020. 08. 22. 10:48

We are the Wave például ilyen. A Dark viszont nem. Szóval összevissza.

Elnar - 2020. 08. 22. 13:33

Elolvastam az ismertetőt, de nem teljesen tiszta, hogy ez csak simán thriller, vagy sci-fi határon is mozog?

winnie - 2020. 08. 22. 14:20

nem scifi, legalábbis nem fantasztikum értelemben, mert földön jár, de persze tudomany az van benne. egy orvosi thriller, amiben nem rákkutatás van a középpontban, mint régen, hanem a génekkel való manipuláció, amivel elő lehet persze idézni olyan dolgokat, amik nagyon a mara jellemzőek, de nincs szó mondjuk nanobotokról, nem bírnak a szereplők szuperképessegekkel,

mármint feltetelezem, hogy az nem légből kapott, hogy mondjuk növényeket lehet úgy manipulálni, hogy fluoreszkáljanak, illetve van egy srác, aki mindenféle hülyeséget próbal ki a testével, ezért bodyhacker, de nem implantokról van szó, csak sufnituning dolgokról.

walaki - 2020. 08. 23. 13:03

Valóban nem légből kapott. Minden, amit a sorozat bemutat, létező dolog, amit már megcsináltak a valóságban.

A különbség csak annyi, hogy míg a való életben többfős tudóscsoportok sokéves, high-end laborokban végzett munkájáról van szó, addig itt egy orvostanhallgató gólya is meg tudja csinálni a pincében :-) Szóval ilyen értelemben végül is sci-fi, mert ez utóbbi része erősen fikció. De egyébként én is inkább a thriller vonalát emelném ki, az sokkal hangsúlyosabb.

Egy szó, mint száz, nézzétek meg és döntések el magatok, megéri!

winnie - 2020. 08. 23. 13:23

az biztos az ilyen sorozatoknál, hogy az alapok mind valósak, es elegge utánanéznek, mert ennyi a minimum. ami kérdőjeles lehet, az a továbbfejtés, a következmények, stb.

walaki - 2020. 08. 23. 19:43

@winnie: hát sajnos nem mindig. Biztos emlékszel, a Devs-nél például nálam alaposan kiverte a biztosítékot, hogy fingjuk sem volt semmiről a készítőknek…

Abban viszont teljesen egyetértünk, hogy a német Netflixes sorozatoknál mostanában becsülettel megadják a módját. Alaposan utánanéznek mindennek, és épp ezért nagyon nagyon jók is ezek a sorik! A Darknál egy icipicit belekavarodtak a végére, de ettől függetlenül a szándék megvolt, és korrekt lett. Nem is tudom, azt hiszem a How to sell… kibeszélőjében írtam, hogy ezt a színvonalat várnám el az íróktól mindenhol, erre tessék, itt van mégegy, ahol hozzák, amit kell! Tök jó! :-) Csak gratulálni tudok a németeknek, és szurkolok, hogy legyen még sok sok ilyen sorozat!

(Mellékszál, ezekkel a minőségi darabokkal (főleg EU-s, de nemcsak, délamerikaiak között is akad kíváló alkotás bőven) nálam a Netflix abszolút letaszított mindenki mást a dobogóról. Még ha van is egy-két gyenguszabb darabjuk, összességében olyan színvonalas tartalmat szolgáltatnak, hogy többieknek alaposan fel kell kötniük a gatyájukat)

winnie - 2020. 08. 23. 20:43

walaki: ezt most ne keverjuk ide, foleg, hogy nem tudok nyilatkozni a temaban, de en tenyleg csak arra celzok, hogy beleassak magukat a temaba, foleg, ha iroszobaval dolgoznak, mert akkor mindenki elolvassa a “kotelezo irodalmat”, tehat erteni kezdik a temat, akar expertek is lesznek valamilyen szinten, hiszen az elengedhetetlen a storybreakinghez, a random otletek pl. szinte mindig aktualis cikkekbol jonnek. a tudas meglesz.

azt, hogy mit es hogyan irnak, az mas kerdes, nyilvan ezt mar erheti kritika, de altalanossagban nem nagyon erdemes feltetelezni, hogy egy iro nem felkeszult egy retegtemavol, ha a sorozata azt boncolgatja, hiszen egy fejlesztesi folyamat tobb ev, es nem csak azert olvashat a keszito sok szakirodalmat, mert sok ideje, hanem mert az konkretan ezekbol nyeri az ihletet.

Vérnarancs - 2020. 08. 24. 20:27

Üzenem a készítőknek, hogy kapják be az összes tökömet, egy ilyen cliffhangerrel. Mérges emoji! A sori viszont jó.

optimus_prime - 2020. 08. 28. 21:10

Nagyon tetszett jó sorozat .Tudományos szempontból picit olyan minta ha egy crispről szóló cikk alapján írták volna .De ettől eltekintve a fényképezés ,izgalom faktor és a német szinkron is nagyon a helyén volt. Bátran merem ajánlani xd

Ladi - 2020. 09. 02. 20:41

A sorozat Freiburgban és nem Frankfurtban játszódik, nem?

winnie - 2020. 09. 02. 21:06

ehh, rosszul emlekeztem. vagy csak frankfurt meccs volt?

Snoopyzit30 - 2020. 09. 12. 16:43

Én vagyok a kivétel, mert nettó baromságnak tartom, hogy egy kis senki orvostanhallgató már egy 30 éves tapasztalattal rendelkező kutatót megszégyenítő tudással lenyom mindenkit. Hát persze… végig irritált az egész nem tudtam túllépni rajta, nem is értem miért erőltettem.

4/10

FrankLuck - 2020. 09. 21. 19:26

Valahogy túl öregnek érzem magam hozzá. A Sex Educationt simán néztem (pedig ott középiskolában vagyunk), de itt ez a fenenagy ‘coolság’ totál kinyírja számomra az egészet. Nem rossz amúgy, 10 éve még lehet, hogy értékeltem volna.

Csaba - 2021. 09. 07. 16:26

FrankLuck szavai óva intenek, a trailer első pár másodperce azonnal felgyújtotta fejemben a “túl-kúl” vészjelzőt, de belenézek, hátha okos és azzal elnézzük neki ezt a túltolt “Istennek születtem és Istenek közé cseppentem és Isten se tudott ilyeneket csinálni dolgokat lökünk össze iziben”, közben meg csak két színes RGB LED villog a fülemre akasztva… Meglássuk.

Albu - 2022. 02. 12. 00:01

Vonatkocsi : D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz