login |

How To Sell Drugs Online (Fast): vége a 2. évadnak – írta Scat

2020. 08. 24. 15:50 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

You’re the best thing that’s happened to me in years… You and Yakuza 6.

Nemrég került fel a Netflixre a Hogyan adjunk el drogokat a neten (villámgyorsan) második évadja (a kezdésről már van kritikánk), ami után elég gyorsan bejelentették a harmadik szezont is, úgyhogy a történet folytatódni fog.

A történet ott kezdődik, hogy a MyDrugs oldal továbbra is hasít és a három srác összeül, hogyan is menjenek tovább a dolgok. Folytassák vagy szálljanak ki? Terjeszkedjenek vagy tűnjenek el? Nyilván, mivel hárman vannak, ezért háromféleképpen is gondolják ezeket, az évad egyik fővonulata pedig az ebből keletkező konfliktus.

Igazából ez a felütés teljesen rendben van, logikus is, érthető is. Plusz arra is figyeltek, hogy ahogy azt az első évadból is tudhatjuk, a trióból csak ketten gyerekkori jó barátok, a harmadik csak azért került be az üzletbe, mert szükség volt rá. Hármójuk kapcsolata is kibontásra kerül, változik, a főszereplő Moritz kifejezetten ellenáll a barátkozásnak, amit én inkább éreztem írói kényszernek, semmint valódi motivációnak. Ha hajlandó lett volna enyhülni, a gondok fele elkerülhető lett volna.

Igazából ez az egész évadra igaz. Érzésem szerint Moritz nem azért került nehéz helyzetekbe, mert a drogüzlet már csak ilyen, nem egy teazsúr, hanem mert folyamatosan idióta döntéseket hozott. Egyszerűen sokszor rettenetesen idegesített. Utálom, mikor egy sorozat úgy teremt konfliktust, hogy a szereplőiből idiótát csinál.

Szerencsére az évadban a mellékszereplők is kibontakozhattak, mint a kerekesszékes barátja, Lenny vagy a harmadik amigó. Mindkettőjük kedvelhető, bár az előbbinél nekem megnehezítette ezt a szerelmi szála. Ne értsetek félre, teljesen hitelesnek tűnt, hogy ennyire függött a lánytól, abszolút életszerűnek tartottam, de attól még bosszantott. Mint mikor tisztában vagytok vele, hogy a cimborátokra rossz hatással van egy lány, de nem tehettek ellene semmit. Lenny-nél végig ezt volt az érzésem.

Dan kevesebb időt kapott, bár ez abból is adódik, hogy míg az első évadban ő volt Moritz életében az egyik katalizátor Lisa mellett, aki a MyDrugsra terelte, addig a második évadban ezt a dolgot már elsimították. Ezért Dannek a családi hátterét szélesítették egy kicsit, hogy úgy mondjam, esendővé tették őt is. És ez jól működött, szimpatikus lett tőle.

Ami az első évad erénye volt, miszerint a Z-generációs viselkedést és technológiát milyen jól bemutatta, az itt már csak nyomokban maradt meg. Emlékeztek az első évadban Jonathan Frakes-re és a jelenetére? Vagy a rész közepébe épített „skip” gombra? Na, itt ne számítsatok ilyenekre.

Egy hasonló volt az első részben – ami amúgy tök jó volt – és ennyi. Érezhetően nem ezen volt most a hangsúly. Itt most nem arra gondolok, hogy megszűnik a technológia jellege a sorozatnak, mert nem. De azok az ötletes jelenetek, bevágások, amik az első évad sajátjai voltak, azok gyakorlatilag igen.

Bár hat részes volt ez is, egyes szálakat – Moritz és Lenny vergődése – elnyújtottnak éreztem, másokat pedig baromi hirtelennek, kapkodónak – az albánokat, de talán még a holland pálfordulást is ide sorolhatnám.

Ettől függetlenül az a három óra, amíg tart, egyáltalán nem sok rá, se nem kidobott idő. Van egyfajta hangulata és szórakoztató is, ráadásul másféle, nem tipikus. Mivel német sorozatról van szó, ezért kellően különbözik ahhoz, hogy az unalmas részei is érdekesek maradjanak. Bár engem meglepett, hogy a német gyerekek mennyi angol szót használnak a mondataikban. Úgy látszik, az anglománia mindenhová utat tör magának, nem csak hozzánk.

A tovább után kicsit még spoilerezek a történetről.

Természetesen a karakterek mellett megkaptuk a hollandokat is, vagyis nagyobb, fenyegetőbb szerepet kaptak, míg az „álalbánoknak” arcot adtak, morális rendszert, amitől mások lesznek a sima gengsztereknél. Ez egyébként nekem tetszett, szeretem, ha a gonosztevők összetettebbek annál, minthogy „gonoszok vagyunk, mert abban van a pénz”.

Lisa engem továbbra is rémesen idegesít, a karaktere még azt mondom, rendben van, gondolok itt az olyan esetekre, mint mikor Moritz anyjával beszélgetett. Viszont folyton az az érzésem, hogy ő egy időzített bomba, aki bármikor keresztbe tehet Moritznak, míg utóbbi ezt bár tudja, mégsem tesz ez ellen semmit. Illetve de, a legvégén, de az annyira bugyuta volt, hogy fájt.

Az évadvégi fordulat meg…hát, oké. Az volt vele a baj, hogy annyira egyértelmű volt, hogy ez lesz, hogy emiatt inkább csalódás volt. Ráadásul Moritz erre nem számított? Ez a tök paranoiás srác? Á…!

Tisztában vagyok vele, hogy az egész alapvetése az, hogy a lúzer kockák megcsinálják a szerencséjüket. Ez az előző szezonban rendben is volt, de a másodikban én már úgy vettem észre, hogy ezt a lúzerséget bizonyos döntéseiknél már csak rájuk erőltetik az írók.

Egyébként az interjús jelenetek csak engem zökkentettek ki folyton? Azt sem értettem, bár ez az én hibám, mert nem néztem újra az első évadot és már nem emlékszem, hogy mi is a felállás azzal kapcsolatban.

Ha értékelnem kellene, talán 7/10, maximum hét és fél lett nálam ez a szezon, de akkor már jó fej voltam. Ha tetszett az első évad, valószínűleg ez is fog, a harmadikban pedig bízom, hogy kevesebb erőltetett döntés lesz benne.

Ó, és ez az évad is csak úgy kapott magyar feliratot, ha magyar felületre állítjátok a Netflixszet – aki angolul használja, annak nem lesz elérhető. Ez egyébként némely másik német sorozatnál is így van, ki tudja, miért.

4 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 08. 24. 16:02

nekem kifejezetten bejött, piszok változatos volt, egyedül a 2×06 elején a holland beszélgetést untam nagyon, de azt is “feldobták”.

az egész egy nagy hullámvasút, kissé gyors is, egy részen belül vagy ötször változnak a dolgok, és inkább sodródok a karakterek döntéseivel, mintsem hogy agyaljak rajtuk (ld. az egyik pillanatban moritz még totál gyengéden fejezi ki lenny felé a barátságát, utána meg…), viszont tök jól csempésznek kedves, érzelmi momentumokat bele (a biosz tanulásos hangüzenet). ami tök jó, hogy sok apró dolgot bedobnak ötletként, amik totál nem kötelezőek (ld, lenny és a sok billentyűzet a fiókban, apu csengőhangja), egyes snittekért (tényleg egyetlen villanásért) meg olykor piszkosul megdolgoznak.

igazából nekem a klaszsikus és általam kedvelt alapfelálláson kívül az dobja meg nagyon a sorozatot, hogy törődnek vele. foglalkoznak a nüanszokkal. ld. az albánok és az igen-nem bólintás vagy a halott ikertestvéres jelenet, vagy annak láncba rakása, hogy a lelőtt lóból hogy lett a drogkereső kutya.

és melyik sorozatban hallani a skyrim zenéjét!:)

winnie - 2020. 08. 24. 16:03

“Egyébként az interjús jelenetek csak engem zökkentettek ki folyton? Azt sem értettem, bár ez az én hibám, mert nem néztem újra az első évadot és már nem emlékszem, hogy mi is a felállás azzal kapcsolatban.”

elég az 1×01 első perceit nézni, ez a keret, szerintem ez a legjobb az egészben:)

amúgy, ha már, azért azt is kiemelném, hogy bár skip gomb nem volt, de azért így is egy tonna képi geget sikerült kreálni. lehet, hogy minden ötletet bedobtak a közösbe, minden írónak kellett 30-at hoznia, de nem sok olyan sorozat van, amit simám megnéznék újra, de ezt igen, mert nem unatkoznék.

nálam is simán van 7/10

Scat - 2020. 08. 24. 17:26

Nem rejtem véka alá, egyes bosszantó részek miatt haragszom az évadra és ez érezhető is az írásomon.

Az viszont teljesen jogos, hogy sok apróság, utalás van benne. A Skyrim zenéje eszembe sem jutott mikor ezt megírtam, pedig nézés közben úgy voltam vele, hogy ezt tuti beleírom, mert marha jó :)

Azt viszont írtam is, hogy a technológiai jellegét megőrizték, de inkább apróságokkal, nem olyasmivel mint a skip gomb és a külön ehhez készített jelenetek.

kbencze - 2020. 08. 26. 15:00

“De azok az ötletes jelenetek, bevágások, amik az első évad sajátjai voltak, azok gyakorlatilag igen.”

Ezzel vitatkoznék. Tény, hogy kicsit kevesebbek voltak idén az out-of-the-box ötletek, de még így is zseniálisan használják a social mediát plot devicenek az írók. Persze rengeteg helyen lehetett már ezt látni korábban, de ennyire organikusan beleépítve a sztoriba még szerintem sehol (pedig a Hackerkedést a Mr Robotban is elég hitelesen mutatták be).
Egy kocka minden részben találva fog idén is 40 elrejtett utalást, gaget.
6 rész, hamar vége van, de legalább pörög a sorozat, nem lassul le. Nekem nagyon bejött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz