login |

Lovecraft Country –1×02: Whitey on the Moon

2020. 08. 24. 21:35 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: kritika,

A premier ugye csak lefektette az alapokat, az igazi történet inkább itt kezd kibontakozni, mostantól ítélhető meg jobban a sorozat. És… nem tudom komoly arccal folytatni, hiszen igazából egy újabb WTF fejezetet kaptunk.

Igazság szerint vágjunk a spoilerekbe a tovább mögött. Előbb csak annyit mondanék, hogy aki szereti a meglepetéseket, annak itt a sorozata, mert az eddigiek alapján aztán nem lehet azt mondani, hogy a Lovecraft Country “ezerszer látott” cucc lenne. Vannak benne nyilván bevált mozzanatok, de a keverése ezeknek nem a kiszámítható irányt vette fel az eddigiek alapján.

Hol is hagytuk abba? Ja igen, az apját kereső csávó és a többiek befutottak egy nagyon fehér csávó nyaralójába. Ahol ketten már el is felejtették a szörnyes kalandot, miközben mi kapkodhattuk a fejünket a vágáson, olyan furcsán lettek összetéve a jelenetek. Oké, át kellett lépkedni ezeken az információkon is, hogy mi a hely, miért viselkedik az öreg és a nő furcsán.

Hogy mindezt miért? Mert el kellett jutni a vacsoráig és Tic fontosságához. Oké, előtte volt valami hallucinációs szórakoztató szegmens, a fehérek a feketék szenvedésével dobták fel az üres perceiket, és próbálták rávezetni őket, hogy vegyenek már részt a szertartásban, de azok nem túlzottan élvezték a legtitkosabb vágyaik kiforgatását és eltaposását.

Viszont itt tényleg azt lehet kiemelni, hogy nem igazán volt túlhúzva semmi. A rész közepére kiderült, hogy Tic a vérvonala miatt fontos, egy a kult ükük alapítója által meghágott szolga leszármazottja, csak benne van jelen az az erő, amivel vissza lehet térni az édenkertbe. Nem elég, hogy a sorozat a rasszizmust felmarkolta, de még kicsit a szexizmus is kapja a mellékágat. Nem kell foggal körömmel ragaszkodni a régi időkhöz, nem biztos, hogy azok voltak a jobbak.

Viszont felvezették, hogy Tic kell a szertartáshoz, érdekes párhuzam volt a Whitey on the Moon dal és a rituálé amiben kiszipolyozzák Tic erejét. A rész végére már le is zavarták a dolgot, a misztikusan felépített csávót kinyírva. Oké, a lányát jobban felvezették, gondolom visszatér, de akkor is, egy átlag sorozatban ment volna részeken át az “ez furcsa” rejtélyeskedő utalgatás, itt meg már meg is ugrották.

És tényleg merre tovább innen? Főleg, hogy 2 rész alatt a fater is meglett. Hát a jövő héten megtudjuk. Újabb érv a tömbösítve kiadás ellen, eskü jó várni, nem 1 nap alatt csúszik le minden.

30 hozzászólás Ne habozz!

Python - 2020. 08. 24. 21:50

A 3. rész trailere alapján úgy látom, hogy minden epizódban a sorozat műfajának valamelyik kultikus zsánerét dolgozzák fel. És szerintem fognak még bennünket bőven meglepetések is érni. Ok, az egyik eddig főbb szereplő halott, a “fő gonosz” karakter halott, de tényleg halottak? Mert azért itt van mágia is, és nem hiszem, hogy csak az ajtófélfákba, hídba vésett rúnák esetében van varázslat szerintem. De majd meglátjuk. ;) :)

Addig is a 3. epizód trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=3oJ4jDuTtEI

BKLK - 2020. 08. 24. 22:26

Elvileg 8 rész lesz, mert az eredeti könyvben is 8 történet van, de ez nem zárja ki azt, hogy folytassák a dolgot, ha bejön a jónépnek.
Kicsit jobban örültem volna, ha tényleg össze dobnak egy valódi HPL-es nyomozós sorozatot, de örülök ennek is!

Haksi - 2020. 08. 24. 22:38

Túlhúzva tényleg nem volt semmi, viszont ezt már inkább összecsapottnak éreztem. Hova rohan ez a sorozat? Ezt 2-3 részben olyan szépen ellehetett volna mesélni. Fura lesz ez a felépítés. A történetről meg nem is beszélve… Mi a fene folyik itt? Érdekel, úgyhogy maradok.

Shyllard - 2020. 08. 24. 22:38

Első rész nekem sokkal jobban tetszett, de itt mindenképp érdekesnek tartom, hogy lezavarták ezt a sztorit, ami több részén keresztül kibontva nekem tuti kaszához vezetett volna. Visoznt aghodalmam, hogy ezek után mi van, tudnak bármit is mutatni? Majd évados viszonylatban meglátjuk, hogy megalapozott volt-e ez a hajrá, vagy csak elkapkodták. Nálam szociális témájú sorik alapból egy ponttal jobb helyről indulnak, de önmagában nem elég, hogy rossz a feketéknek.

cherockee - 2020. 08. 24. 23:02

Ok, akkor nem csak nekem tűnt lólépésben haladásnak ami történt. Még mindig magas minőség, csak nagyon nagyon érdekes ritmust választottak, főleg úgy, hogy az első rész ugyan nem nagyon, de lassú volt.

Geza Kovacs - 2020. 08. 25. 00:20

Az első rész tetszett, de ez valami olyan ordenáré iszonyat baromság lett, hogy párját ritkítja. Mintha a komplett Supernaturalt 1,5 részben akarták volna előadni. Ezt a részt nagyon vártam, de a következőt már alig-alig.

Dober - 2020. 08. 25. 06:45

Lehet bealudtam kozben, de a semmibol kitalaltak, hogy Tic a vervonal leszarmazottja. Az is gyorsan lejott nekik, hogy hol tartjak fogva az apjat . Csak mert annak az epuketbek volt eros alapja? Ezt nagyon osszecsaptak. Mondjuk azt sem neztem volna sok reszben ha a faluban kerulgetik egymast. Ez nem jott be.

the_daver - 2020. 08. 25. 08:11

Én szeretem a meglepetéseket, de ez a sorozat egyszerűen rosszul adja elő őket, egy ponton már annyi hülyeség történt egyszerre, ami egyenként is érdekes lett volna egy világban, ami a realitásból indult, hogy elkezdett nem is érdekelni a dolog. Csak egy újabb furcsaság, dobd a többi közé. Valahogy elvész az egész ereje, főleg hogy a karakterek is mindent elintéznek egy vállrándítással hogy yep, ez normális most már, varázslók meg mágikus tükörportálok meg nagy szörnykutyák.

Rammsch31n - 2020. 08. 25. 08:12

Az 1. rész bejött, de így a 2. után nekem kasza…
Nem tetszik az irány ahová elvitték a sorozatot…

vvvvv - 2020. 08. 25. 10:29

már az első rész gyanúsan gyermeteg volt de most már biztos vagyok benne h ez a young adult kategóriára lő, felnőtt fejjel banális marhaság az egész..

wontbe - 2020. 08. 25. 12:24

‘Rammsch31n’ – abszolút egyetértek! Összecsapott katyvasz, érdektelenségbe fulladva.

Mate4182 - 2020. 08. 25. 13:49

na, itt durvan megoszlanak a velemenyek :)

Valahol mindenkivel egyetertek, mert valoban kicsit gyors a tempo, de az is igaz hogy sok reszre elnyujtva ez igy fura lenne. Nalam valahol a kozeput lenne az idealis, mondjuk ha lett volna megegy resz es 3 epizodba raktak volna azt, amit most kettobe

Az egy kicsit engem is zavar hogy kulonosebb dobbenet nelkul tette magat tul mindenki a misztikus/remiszto lények lattan.
A kis genyo szuleteset remelem majd megmagyarazzak idovel :D

dexike3 - 2020. 08. 25. 14:12

tényleg megosztó egy epizód volt. mintha valaki megrágta volna a témát és kihányt volna valamit belőle. azok a zenei aláfestések, most komolyan, vagy csak nekem ugrott le a képernyőről? az eddigi két rész alapján a négereket mindenhol szívatják, de végül a fehérek szívják meg.
gondolom Christina még visszatér, de William is ott pusztult az épületben ugye?

Gumbo - 2020. 08. 25. 14:23

Szerintem jó rész volt, örülök, hogy úgyahogy követik a könyv tematikáját.
Amúgy spoilermentesen minden családtagnak van egy kis storyja, amiből összeáll az átívelő történet.
Akik kaszálták, ajánlom, hogy még adjanak egy esélyt, mert nem rossz ez.

És valóban nem világirodalmi műremek, ugyanúgy ponyva, mint amit Atticus is szeret.

Ronaldo - 2020. 08. 25. 14:55

Háát, egyelőre még én is nézni fogom, de a pörgés ellenére nekem is csalódás volt a 2. rész. Az 1. rész alapján egy olyan jellegű sorozatnak véltem, ami alapvetően egy dráma-szerűség, ami kiegészítésnek kap valami természetfelettit. Kb. mint sok Stephen King regényben (pl. az “IT” )
Ehhez képest a második rész már merőben más volt. Itt már csak a természetfeletti túltolt színes kavalkádja játszott szerepet. Konkrétabban egy elvarázsolt kastélyban találjuk magunkat, ahol mindenféle fura dolog történik. Nem azt mondom, hogy rossz volt, csak mondom, az első rész komolyabb, életszagúbb sztorija után, nem pont erre számítottam.

Csubi - 2020. 08. 25. 15:23

Én egyelőre nem tudom, hogy mit gondoljak róla.

Meglepő volt, hogy ez a kastélyos szál már le is lett zárva, bár azt én sem ertem, hogy honnan tudták annyira biztosan, hogy a toronyban lesz az apa. Csak mert tégla a fala és az alapja? Ennyi? Miért ne lehetett volna a kastélyban, egy föld alatti katakombában? Vagy valami másik házban/pincében? Honnan tudtak, hogy nem ette meg egy szörny?
Nagybácsit sejtettem, hogy meg fog halni, én már az előző részre tippeltem volna, gondolom az apa sem marad sokáig életben.

Viszont ez a “fehér férfi gonosz, feketék jók” téma már most kezd kicsit idegesítő lenni, elozo részben meg nem zavart, azt hittem inkább arra mennek ki, hogy ő fekete részére szereti a rasszista Lovecraft műveit és ebből lesznek érdekességek, de igazából nem, azóta aki fehér jött, az szemét volt és meghalt, kivéve gondolom a Brightwhite lányt, vagy mi volt a családi neve, akivel majd a szexizmus rossz témát nyomatják.

Alapból nem lenne ezekkel bajom, de ez már eléggé szájbarágós 2 rész alatt is. Egyelőre azért folytatom, mert érdekel, hogy merre megy tovább.

snl - 2020. 08. 25. 15:26

Viszonylagosan követi a könyvet de elég sok mindent megváltoztattak benne az eredetihez képest.

például nem látom még, hogy milyen jelentősége lesz a szőke nőnek, illetve ha az ami a könyveben akkor hogy fogják összehozni a sztorival mivel nem “daughters of adam” ugye. és ez elég fontos vonal a könyvben. persze biztos kitalálnak valami haladó szellemiségű magyarázatot rá.
a könyvben ez a 2rész 1 fejezet volt kicsit más történésekkel, de a vége kb ugyanez
SPOILER a könyvhöz: (az emlitett nő helyett fia volt a górénak, ilyen vámpirok nem voltak benne például, apuci sem ott volt és nem ugy szabadult, sőt még az öreg csávó se halt meg, szóval azért elég rendesen belenyultak a dolgokba).

a végén a zene szerintem nem illett a történéshez. amúgy tetszik eddig, bár elég összecsapottnak tünt a vége

irgum76 - 2020. 08. 25. 17:06

szerintem ez jóval Lovecraftosabb epizód volt mint az első
rövid, tömör, semmitmondó
pont mint a novellái
Lovecraft szar író volt jó fantáziával ennyi

eltekintve ettől azért bejött

Csillagvadasz2 - 2020. 08. 25. 19:54

irgum76 elárulom, hogy ebben a részben semmi, azaz SEMMI Lovecraftos nem volt. Az egy dolog, hogy nem szereted a novelláit, de hogy sz@r író volt? A fantasy és horrorirodalom egyik megteremtőjéről van szó.

bvr - 2020. 08. 25. 20:40

Nekem a pilot nagyon tetszett, és sokáig ez a rész is nagyon lekötött – amikor egyszer csak hirtelen lezárták. Ez persze annyiból az én “hibám” hogy tévesek voltak a várakozásaim, azt hittem hogy most majd itt fog bonyolódni a történet (a múlt héten amikor megnéztem hogy mi lesz a folytatásban, még átkoztam is magam minek kellett megnéznem hogy annyi mindent lelövök a folytatásból mert fel sem merült bennem hogy az tényleg csak az egyetlen következő résznek a teasere) Szóval végülis miért ne, abszolut lehet jó ez a szinte “epizodikus” évadfelépítés is, meg tudnék ezzel barátkozni.
Viszont megint előjött bennem hogy de kár hogy nem ez is netflix, akkor most darálhatnám tovább. Úgy mindig könnyebb megbarátkozni azzal ha valami más mint aminek kezdetben gondoltam ha rögtön nézhetem tovább hogy oké mutassátok akkor milyen is lesz ténylegesen.

irgum76 - 2020. 08. 25. 21:07

Csillagvadasz2:

ha valaki egy novellán belül leírja tízszer, hogy “volt valami különös a térgeometriájában” az nálam elásta magát
ponyvát írt egy ponyvamagazinnak aszt kész

ehran - 2020. 08. 25. 22:40

@irgum76
Hát azért aki ennyi mindenre és ilyen sok emberre hatást gyakorolt a könyveivel, azt elég erős szimplán le-“szar írózni”. Nem állnék neki védeni, hogy mekkora magas irodalom már, meg micsoda stílus, mert én sem feltétlenül gondolom ezt, de azért a szartól is igen messze van.

Csillagvadasz2 - 2020. 08. 25. 22:57

irgum76 ha annak érzed legyen ponyva, de ha szerinted ez a rész kicsit is lovecraftos volt akkor nem jött át a lényeg.

Akármi - 2020. 08. 26. 00:11

Én nem ismerem a regényt, így nincs összehasonlítási alapom. Az első rész nagyon bejött. Tök jó volt az atmoszféra teremtés, az ötvenes évek rasszista miliőjébe helyezett misztikus apakeresős roadmove, ahogy követték a nyomokat.
Ez a második rész viszont nagy csalódás és mivel olvasom, hogy a többi rész új csapáson halad én a részemről kaszáltam. Sajnálom azonban nagyon:(

Rothskin - 2020. 08. 27. 11:37

Hát nekem nem nagyon jött be. Főleg ez a nagyon faszagyerekek vagyunk nem hat ránk semmi. Lovecraft történetek és szerepjáték lényege az ép elme elvesztése, a rettegés a szörnyektől. Ehhez képest egy perc alatt feldolgozta mindenki, aztán annyi. Ez a könnyedén lecsapott kultisz meg nem tom hogy élt túl annyi évszázadot, ha három jöttment kinyírja 10 perc alatt. Szerintem itt kasza.

Ronaldo - 2020. 08. 30. 15:10

@Rothskin:
Szerintem ennek a sorozatnak, csak azért mert benne van a nevében a “Lovecraft”, attól még semmi köze a műveihez. (Ezt nem tudom, a 2 rész alapján írom)
Mármint azért mert, említést nyer az író, esetleg az általa alkotott szörnyek is megjelennek, attól még a szereplőknek miért kell úgy járni (megőrülés), ahogy a Lovecraft művekben? Ők – vagyis a sorozatszereplők – nem Lovecraft karakterei, hanem Lovecrafttel élnek ugyanabban a “valóságban”. Ahogyan te is ugyanabban a világban élsz, mint LC. Vagyis ha jönnének most a szörnyei, elkezdenél “kötelezően” megőrülni?

H1N1 - 2020. 09. 03. 13:17

Hát ez a második rész tényleg szar lett…
Azt hittem erről a rejtélyről fog szólni az egész évad. De ehelyett hatalmas ugrásokkal már le is tudták.

Azért lovecraftos mert szörnyek vannak benne és titkos társaságok?

A regényekben szép lassan van adagolva a furcsaság. Az elején még a főszereplő sem tudja, hogy történik valami rendkívüli és a végére jön rá, hogy nagyon nincsenek rendben a dolgok. Aztán persze ebbe a feszültségbe szépen bele is örül.
Itt az volt az őrület, hogy nem hitték el amit a másik állít, meg kicsit üvöltöttek a tükör előtt. Szánalmasan gagyi.

De már akkor ezt kellett volna gondolnom mikor az első részben feltűntek a szörnyek… nagyon elhamarkodott volt.(már az álom is túlzás volt)

Mivel semmit nem tudtam a sorozatról, ennek a résznek a végén reménykedtem, hogy új szereplők jönnek be, de a 3. előzetesét látva sajnos nem. Megint feketék, megint fehérek, lincselés hangulat, csak a szokásos. Nincs gondom, hogy feketék a főszereplők és értem, hogy lovecraft rasszista volt (gondolom abban a korban még annyira nem volt kirívó), de erre felépíteni az egész sorozatot, mi értelme?

Végig nézem az évadot, mert szerencsére csak 8 részes, de hatalmas csalódás. Rég láttam ilyen rossz sorozatot :(

H1N1 - 2020. 09. 03. 13:24

Ja, hogy ez alapján készült a sorozat:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lovecraft_Country_(novel)

Hát ezt nem tudtam, de akkor ez mindent megmagyaráz…
El bírtam volna viselni, hogy az eredetiek közül valósítanak meg párat, de ha azt is ilyen minőségben tették volna, akkor örülök, hogy mégsem :)

k-10 - 2020. 09. 04. 12:32

Az első 3 rész alapján éppen úgy vagyok vele, mint az eredeti művekkel: várom, hogy mikor lesz az a ‘hú, de félelmetes, hú, de rettenetes, hú, de különleges, hú, de érdekes’ sztori és hatás. Eddig itt sem volt. Szájbarágás és szócséplés van csak.

Florabell - 2020. 11. 11. 23:37

Hát ez nagyon furcsa volt. Végig úgy éreztem mintha lemaradtam volna valamiről. Most már végképp nem tudom miről is akar szólni ez sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz