login |

High School Musical: The Musical: The Series: az 1. évad

2020. 08. 25. 15:50 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: kritika,

…The musical? Merthogy van egy musical sorozatunk, amiben a karakterek a High School Musical című musicalt viszik színpadra – musical formában. Huh…

Mivel nem került ki kritika a Disney+ első sorozatáról, most egy posztban olvasható a pilotkritika, az ajánlás, illetve a spoileresebb évados kritika, amit előre jelzek majd.

Amikor meghallottam, hogy lesz HSM-sorozat, titkon reméltem, hogy valamilyen formában az eredeti karakterekkel kerül felélesztésre a Disney Channel egykor nagysikerű zenés filmtrilógiája. Végül a HÁESEMTÉEMTÉES nem így lett elkészítve, inkább egy sokkal kreatívabb történetet kreáltak: a sorozat úgy kezeli a trilógiát, mint egy film, és a forgatási helyszínt, az East High-t veszi alapul. Ebben a gimiben jelenik meg egy új drámatanár, aki színpadra akarja vinni a High School Musical első részét a diákjaival.

Ez új, és teljesen más karaktereket von magával, egészen eltérő történetet és hangulatot. Sokkal nagyobb szabadsága volt az íróknak, nem kellett az eddigi helyzethez és szereplőkhöz ragaszkodniuk. Mivel a sorozat a Disney+-ra érkezett, tudtuk, melyik korosztályt lőtték be célcsoportnak, így egy abszolút családi sorozatról, gyerekbarát szériáról van szó

Tehát az alapsztori: van egy gimis körítés, és az iskolában előadják a filmeket. Ebből rengeteg easter egget lehetett dobálni, amik nyilván azoknak nem sokat jelentettek, akik nem látták a HSM-eket, de a rajongóknak hatalmas örömet okozhatott, hogy szinte öt percenként megmosolyogtató utalásokkal lőtték őket. Emellett pedig remekül vitte végig a történetet. Sokszor a fiatalok a filmből idézve tették érzelmesebbé, szívmelengetőbbé a jeleneteket.

A karakterek közti alapfelállás nem lett a legerősebb. A főhőseink Ricky és Nini, a gimi gólyái, akik már egy éve együtt vannak, de amikor Nini Instagramon szerelmet vall egy dalban Rickyn-ek, az inkább szünetet kér. Ekkor jön össze lány a táborban EJ-vel, az iskola menő srácával. (Szóóóóóóóval egy éve együtt vannak, kimondja Nini azt a bizonyos három szót, Ricky pedig egyenesen rosszul lesz? Ez a probléma eddig nem jelent meg?)

EJ elsőre elég unszimpatikus lépéseket tesz, de azért a tipikus rosszfiúnál összetettebb figura, ahogy Gina is, a cserediák, aki az igazi sz*rkavaró képében jelenik meg, aki mindenkit ki akar túrni, hogy ő legyen a rivaldafényben. A többiek: Big Red, Ricky legjobb barátja, aki kissé esetlen, nem is kap saját szálat, de a végére neki is jut egy-egy fontosabb jelenet. Ashlyn EJ unokatestvére, aki talán a legbölcsebb, hiszen sokszor ő az, akinek kiöntik az emberek a szívüket és segít rajtuk, és ő is tud érzelmesebb jelenetekkel érkezni.

Jelen van még Carlos és Sebastian, akik nem titkolják nemi identitásukat, mégis félnek, és nehezen tudják teljesen elengedni magukat mások közelében. Kourtney, Nini legjobb barátnője a megmondó, ő az, aki kiáll mindig a barátjáért, eltipor mindenkit, aki az útjában áll, de azért neki is vannak aggályai önmagával kapcsolatban. Végül két fontosabb felnőtt karakterünk van még: Miss Jen, az új drámatanár, aki egy teljesen új világot akar elhozni a gimibe úgy, hogy talán ő sem tudja, milyen is az, és nem is feltétlen a legőszintébb. Illetve a robotika klub vezetője, Mr. Mazzara, aki nem nézi jó szemmel a dráma kurzus megalakulását.

Akár sablonosnak is hathatnak karakterek, nem is miattuk élvezetes a széria. Inkább az ötletessége, az easter egg-ek (az eredeti hatos egyik tagja meg is jelenik!) és Ricky karaktere miatt, aki próbálja visszaszerezni Ninit azzal, hogy megkapja Troy Bolton szerepét a darabban, de közben sokkal nagyobb problémái is lesznek.

Ami még szórakoztató volt, az a zenei része a sorozatnak. Nem csak a HSM-ből voltak számok, hanem újakat is írtak a sorozatnak – egyet Olivia Rodrigo és Joshua Bassett, vagyis Nini és Ricky, ezek pedig – ha zeneileg nem is a legjobbak-  igen fülbemászók lettek, ráadásul nem csak a semmiből jövő feléneklős jelenetek lettek, hanem természetesen illesztették be mindegyiket a történetbe. A színészek pedig remekül teljesítettek a zenés jelenetekben is. Egyesek karriere biztosan itt kezdődik. – rengeteg feldolgozás és jammelés fent van egyébként YouTube-on, érdemes csekkolni, mennyire szeretik a szerepeiket és egymást a színészek.

Mielőtt rátérünk a kritika részre, megemlíteném a dokus fényképezési stílust is, ami engem sírba visz. Egy pillanatra sincs nyugton a kamera, folyamatosan zoomol, átnéz a szoba másik végébe, egy embert is szinte apró körzésekkel mutat be. Ez egyeseknek nem zavaró, nálam nagyon. Cserébe vannak rövid jelenetek, amikben a karakterek elmondják az érzéseiket és gondolataikat az előbb látottakról, amik viccesebbre sikeredtek – mármint nem poénokat olvasnak fel, inkább kínosan viselkednek, és az humoros.

A pilot nálam megkapta a 6/10-et, mert egyszerűen elvitte a hátán az easter egg-lavina és az alapötlet, ahogy az az energia is, amit Miss Jen hozott magával az East High-ba, ugyanakkor a karakterekkel erősebben is indíthattak volna. Mégis elröpült a harminc perc (ahogy a maradék 9×30 is), főleg a zene és a két főszereplő miatt.

A folytatásban rátérek, hova is fut ki az évad, mennyi minden változik, mi is a valódi mondanivalója és értelmezése a sorozatnak, és hogyan vezették fel a második évadot – mert ugye lesz. Na, spoilerek a tovább mögött!

Igaz, vacak kezdést adott karakterek szempontjából a sorozat, viszont annál inkább igyekezett árnyalni őket később. Ricky említett problémája például nagyon jól működött. A szülei válása az egyik legerősebb szál, remekül használták ki, hogy a látszólag laza Ricky-nek az életéből egy sokkal nehezebb időszakát mutatták be. Joshua Bassett pedig kiválóan hozta az összezavarodott, összetört srácot.

Ahogy Miss Jenn karakterénél is elvették a rózsaszín körítést, bedobták a kút mélyébe, majd onnan mászott ki. Az, hogy kiderült, hogy nem is olyan nagy szakértő, hanem egy csaló, és az egyedüli sikere végül nem is szerepelt a filmben, remek jeleneteket hozott. Egyrészt Lucas Grabeel, vagyis a HSM Ryan-ének megjelenését egy zenés álomjelenetben, valamint a tárgyalását, ahol a srácok előadták a Truth, Justice & Songs in our Key számot, amit kötelező végig vigyorogva nézni.

Mert ez mutatja be, hogy mennyire erős a High School Musical: The Musical: The Series abban, hogy megmelengesse a nézők szívét. Az egész sorozat gyerek, butus történetvezetéssel rendelkezik (az ötödik részben már családnak hívják egymást úgy, hogy a fele még utálja a másikat, szóval a kapcsolatokat nem éppen jól kezelik), viszont hatalmas szíve van, és ahol tud, mutatja, mennyire emberséges, megbocsátó és erőt adó, amellett, mennyire aranyos lett az egész.

Nem is véletlen, hogy szinte minden karakter megbocsátást nyer. EJ végül nem akar többet Nini és Ricky útjába állni, ráadásul Gina-t is visszahozza az előadásra azzal, hogy vesz neki repjegyet. Az említett Gina ugye nem épp szimpatikus figuraként mutatkozik be, de amint kicsit jobban megismerjük és Ricky-vel barátok lesznek, egy nagyon jó emberre ismerhetünk rá. Amint a csapat tagja lesz, el kell szakadnia tőlük, mert az édesanyjával ismét költöznie kell. De a végére visszatér EJ segítségével ugye, és mindenki öleléssel köszönti.

Miss Jent megszeretik, mert a darabbal egy teljesen új világot hozott a diákok életébe, és szinte barátjukként kezelik még azután is, hogy hazudott nekik. Mr. Mazzara pedig, aki szinte passzív agresszív viselkedést produkál végig, összedolgozik a végére a nővel és a dráma klub tagjaival, és rögtön sokkal szimpatikusabb figurává válik.

Az erőt adó része a sorozatnak pedig az ötödik epizódban csúcsosodik ki, amikor az eredeti számot, a Born to Be Brave-et énekli Nini és Kourtney a sikátorban (nemet mondva a bálra és inkább csajos bulit tartva; ennek amúgy van egy jó sessionje is itt), miközben Carlos legyőzi félelmét, és kiáll a bálon egyedül a színpadra és elengedi magát.

Szóval a végére minden rosszfiú jófiú lesz, mindenki erőt nyer, mindenki leküzdi démonjait, Big Red és Ashlyn egymásra talál, Gina Ashlynhez költözhet, Nini és Ricky ismét egy párt alkot (a Breaking Free közbeni játékuk egyszerűen fantasztikus, ahogy látható, mennyire élvezi a két színész a szerepét és mennyire beleéli magát – engem végig rázott a hideg közben), és a színdarab is sikeres lesz – annak ellenére, hogy egyébként katasztrofális katyvasz az egész. A gyerekek kilépnek a szerepükből és úgy suttognak, ráadásul háromszor is váltottak a darab közepén színészt egy-egy szerepben.

A lényeg, hogy nagyon vége szagú a karakterek szempontjából a sorozat. Mindenki megkapja a boldog befejezést, Nini ráadásul álmai iskolájába is juthat a következő hónaptól, ha elvállalja, így egyelőre úgy érződik, nem igazán van mit mesélni. De lesz még legalább egy évad, abban a dráma klub a Szépség és a Szörnyeteget fogja színpadra vinni, szóval marad a zenélés és a karakterek.

Na, de mi lesz akkor a HSM-mel?

3 hozzászólás Ne habozz!

Niitoou - 2020. 08. 25. 17:04

Remek írás lett, kellemes volt vele felidézni a sorozatot. Különösen tetszett, hogy linkeltél pár zenés videót is, illetve kiemelted a színészek szoros kapcsolatát, ami tényleg nagyon átjön és érezni a képernyőn – és ez nem árt valóban, ha a cikkben is említett témákat boncolgatja a széria.

“Na, de mi lesz akkor a HSM-mel?”

A szépség és a szörnyeteg-bejelentéskor volt róla szó, hogy a rajzfilm számai mellett továbbra is helyet kapnak majd az epizódokban a HSM zenéi (gondolom most már a második rész albuma), valamint változatlanul eredeti dalok is. Hogy milyen formában, illetve hogyan fognak 3 zenés részletet ugyanilyen szervesen beilleszteni a történetbe epizódonként, az egyelőre passz, de bízom a készítőkben az eddig látottak alapján.

Mindenesetre remélem, nem csúszik sokat az új évad a vírus miatt (bár nyilván leálltak ők is az elmúlt hónapokban), az első szezont meg én is ajánlom mindenkinek, hatalmas szíve van, egyszerűen jólesik nézni, és a csapat is borzasztóan tehetséges.

SPOILER

“egyelőre úgy érződik, nem igazán van mit mesélni”

Gondolom eleinte a Nini menjen, vagy ne menjen lesz majd a probléma forrása, főleg most, miután megint egymásra találtak Rickyvel. Illetve lesz egy-két új szereplő is, talán velük – és az előadás új szereposztásával – sikerül felkavarni az állóvizet, megint izgalmas alapszituációt teremteni. Plusz, ha jól emlékszem, a showrunnernek legalább 5 évadra elég ötlete van, bár én is nehezen tudom elképzelni, innen hogyan tovább. Csak azt tudom, hogy szívesen látom még ezeket a karaktereket. :)

damien. - 2022. 08. 01. 15:00

Late to the party, de nem csak Lucas tunt fel az eredeti garadbol, hanem Martha Cox is Miss Jen targyalasan.

Necridus - 2022. 08. 01. 16:26

NOOOOOOOOO, hogy nem esett le eddig?!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz