login |

Get Shorty – írta heidfeld

2020. 08. 26. 21:30 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Az amerikai Epix csatorna sorozata a 3. évadjánál tart (a 3 évvel ezelőtti pilotkritika óta nem volt írás róla a Junkie-n) és itthon az HBO GO-n megy (meg a Cinemaxon, ha lineáris adásról van szó), és talán véget is ért, bár hivatalosan nem nyilatkoztak sehol erről.

Alaposan fel van adva a lecke a készítőknek, ha egy sikeres könyvet, amiből egy kultikus film is készült, televízióra próbálnak adaptálni. Nem csak azért, mert nem egyszerű a feladat, hisz magasak az elvárások, de még a rajongók szkepticizmusát is le kell birkózni. A Szóljatok a köpcösnek! esetében ez volt a helyzet. Elmore Leonard regénye erős alapanyag, a Travolta/Hackman-film pedig sokak egyik kedvence.

Főhőseink civilben a Los Angeles és Las Vegas közötti terület (kvázi senkiföldje) guatemalai maffiájának dolgoznak. Hullákat darabolnak, ebédet hoznak, pénzt, drogot “postáznak” dolgos hétköznapjaik során. Egyszer hirtelen pénzt kell legalizálniuk, így kapóra jön egyikük (Chris O’Dowd), még az ír óhazából származó filmimádata, így hát ebbe a műfajba fektetnek. Los Angeles-ben találnak is egy régen szebb napokat látott producer-rendezőt (ő Ray Romano), aki jobbára már csak az ázsiai piacra gyárt – társulnak is vele.

Bevallom, hogy a filmből én csak John Travolta “elegáns” stílusára emlékszem. Nos, az itt nincs, sőt!, de ez nem is baj. A kissé lepukkant éttermek, lakások, kocsik teljesen hitelessé teszik, ahogy két kisember pár millió dolcsival, a filmkészítésről semmit sem tudva lépked egyre feljebb a filmes ranglétrán – többek között a hihetetlen szerencsének, az egyre több hullának, valamint a fizikai és/vagy verbális fenyegetéseknek hála.

Mindezt néha drámai, de többnyire nagyon vicces módon teszik. Amikor pedig már minden simának tűnik, útjukba kerül egy akadály, amit eléggé egyedi módszereikkel próbálnak legyűrni. Igaz, közben egyre jobban bele is tanulnak a szakmába igen tehetséges segítőjük mellett.

Romano, O’Dowd, Megan Stevenson és Sean Bridgers remekelnek, de a kisebb szerepekben is jó pár remek alakítást láthatunk amellett, hogy a sorozat fényképezése is szép, zenéje pedig egészen egyedi.

A tovább mögött folytatnám, a lehető legkevesebb spoilerrel.

O’Dowd karakterének, Miles-nak a barátja/kollégája, Louis mormon, aki elég nehezen egyezteti össze vallása szigorú előírásait maffiózó munkájával – és a csajozással. Bár tagadja, hogy ezt teszi, de ez az egyedisége is megtalálja a párját, a rendező titkárnője személyében. Miles-t családja is követi, aki lánya elől titkolni próbálja a valódi énjét. A Get Shorty azon ritka sorozatok egyike, ahol ez a szál is teljesen rendben van.

Idővel Miles-ék találnak egy kiváló forgatókönyvet, aminek viszont meghal az írója, így Louis lesz az író. Igaz, fogalma sincs az írásról, így inkább “kiszervezi” a melót, ezzel sok vicces helyzetet teremtve. Későbbiekben még több gondja lesz a könyvekkel, s a helyzetét tovább rontja az is, hogy diszlexiás.

Ha a szkripttel való bajlódás nem lenne elég, akkor természetesen a színészekkel is akadnak gondok. Akad olyan, aki díváskodik, más nem akarja promózni a filmet. Ráadásul a pénz is kevés ahhoz, hogy Miles megvalósítsa régi vágyát, hogy híres filmes legyen, ahogy írtam, inkább a “rábeszéléseknek”, szerencsének és véletlennek köszönhető a talpon maradás.

Arról nem is beszélve, hogy a maffiózók feje is felbukkan, hogy lássa a befektetését, ráadásul saját története megfilmesítésének terve közben összejön a producerrel, aki igencsak tart tőle. Eközben pedig egyik családtagja máshova tenné a pénzt és inkább egy helyi bandával próbál üzletelni (ld. újabb problémák) – Yago mondjuk nem semmi figura, helyenként hihetetlen vicces volt, és tényleg lehengerlő az őszintesége és egyedi stílusa, bár azt még nem tanulta meg, hogy bandatagként nem érdemes influenszerrel járnia, mert valaki zokon fogja venni a folytonos közösségi jelenlétet.

Később persze képbe kerül az FBI, hőseink talpa alatt is forróbb lesz a talaj, megjelenik a börtön fenyegetése, ráadásul a forgatókönyvírás és a producerkedés mellett az ügynökösködés is előtérbe kerül.

Összességében nagyon egyedi stílusú, humoros sorozat a Get Shorty, tényleg nagyon jó alakításokkal. És kiderül belőle, hogy a filmek esetében a forgatás csak egy dolog, hiszen nem egyszerű a szakszervezettel, a büfésekkel, a mobilvécés cégekkel egyeztetni és alkudozni, illetve forgatási helyszíneket biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy mindenki minél több szeletet szeretne magának abból a bizonyos tortából.

Mindenképp kellemes kikapcsolódás a sorozat, legalább 7.5/10, így akit érdekel, még most vetődjön rá, mert ki tudja, hogy mikor kerül le az HBO GO-ról.

6 hozzászólás Ne habozz!

gricsi - 2020. 08. 27. 07:21

Köszönöm az írást, nagy kedvenc, ajánlom mindenkinek!

turosz - 2020. 08. 27. 12:55

Karanténdara volt a 3 évad, bejött.
Jól sikerült a humor és a dráma keverése, a szereplők kivétel nélkül rendben voltak, egyedül a mindent túlélő “főgonosz” volt egy kicsit sok, talán érdemes lett volna bevállalni a kinyírását. Talán pont emiatt a 3. évadra már éreztem némi fáradást-önismétlést.

szk - 2020. 08. 27. 17:34

Én is csak ajánlani tudom. Felicity Huffmann is nagyon jó FBI ügynökként.

FrankLuck - 2020. 08. 30. 11:00

Továbbra is meglep, hogy nem lett fanfavorit, hiszem, hogy a bepróbálók jó része végig is nézné. Az évadok minősége stabil, talán az első tetszett a legjobban az újdonság varázsa miatt, de a második-harmadik is könnyen csúszott.

k.dave - 2020. 09. 14. 09:21

Nem is értem miért nem beszél erről senki. Négy rész után teljesen oda vagyok érte, hatalmas fun. Süt róla, hogy élvezték a forgatást, annyira élnek a karakterek, jók a párbeszédes és igényes a történet!

pele - 2020. 11. 01. 11:54

A Kockafejek után kifejezetten O’Dowd egyéb munkáira kerestem rá és úgy bukkantam erre a sorozatra. A filmet anno nagyon kedveltem és külön öröm volt, amikor O’Dowd mellett megláttam Romano nevét is (hiszen Everybody Loves Raymond), akkor már erősen sejtettem, hogy nagy fun lesz az egész széria. Romano karaktere egyébként kifejezetten életszagú az őrlődéseivel, félelmeivel, aggályaival. Kíváncsi vagyok, hogy folytatják-e.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz