login |

It’s Okay to Not be Okay – írta LambSkewers

2020. 08. 26. 15:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

A magyar Netflixre Gyógyító szerelem címmel került fel nemrég ez a dél-koreai dráma, amelyet kissé megtévesztőnek tartok. Nyilván nem ez volt a célja annak, aki elnevezte, de keserű ízt érzek a számban, ha arra gondolok, sokan talán a címe miatt nem fognak esélyt adni neki.

A hivatalos angol címe “It’s Okay to Not be Okay”, az eredeti koreait pedig úgy fordítanám át, hogy “Pszichopata, de ez rendben van”. Úgy vélem, ezekből könnyebben leszűrhető, hogy mi lenne a mondanivalója.

Ko Mun Young, a női főhősünk sötét témájú mesekönyveket ír és antiszociális személyiségzavarral küzd. Mun Young egy hangos felolvasás alkalmával találkozik Moon Kang Tae-vel, aki erős benyomást tesz rá.

Kang Tae egy pszichiátriai kórházban dolgozik ápolóként. Szinte tökéletesnek tűnik, látszólag soha nem haragszik, vagy veszíti el a nyugalmát, ennek pedig autista bátyja, Sang Tae az oka. Sang Tae gyermekkorában hatalmas traumát élt át és emiatt folyton menekülniük kell. Kettejük életét forgatja fel a nő. Eltemetett titkok és kimondatlan szavak törnek felszínre, miközben a karakterek elindulnak az önfelismerés és gyógyulás útján.

Habár az első rész nem kifejezetten nyerte el a tetszésem, a másodikkal kilóra megvett. Az interakciók Kang Tae és Mun Young között nagyszerűek. Mun Young szinte teljesen fékezhetetlen, Kang Tae pedig megrendülés nélkül viseli a nő sokszor őrültnek tűnő tetteit. Természetesen oda-oda mondanak egymásnak fájdalmas igazságokat, amik a külső látszat ellenére mindkettőjükben mély nyomot hagynak.

Én Mun Youngot gondoltam elsőre az érdekesebb karakternek, de rá kellett jönnöm, Kang Tae az. Senki sem tudja, hogy milyen is ő igazából és Kang Tae mellett ott van Sang Tae, akinek jelenléte még több réteget és rejtélyt ad karakterének. A két testvér jelenetei szívmelengetőek, ám folyton a háttérben lebeg az érzés, hogy valami nincs rendben. Oh Jeong Se (Sang Tae) kivételes alakítást nyújtott, főleg amikor Kim Soo Hyun-nal (Kang Tae) osztozott a képernyőn. Előbbi a sorozat végére teljesen a szívemhez nőtt és nem tagadom, néhány jelenetét meg is könnyeztem.

Az első részekben a jelenetek közötti áttűnések feltűnően nem mindennapiak. Ezt később elhagyták, mert “valós időben” vették fel a sorozatot. Koreában gyakran – az első pár rész kivételével – a legújabb rész televízióba kerülése előtt még pár nappal forgatják azt. A rendezőnek nincs annyi ideje egy-egy részre, mint az elején.

Sajnálom, hogy ez nem egy előre felvett dráma, kíváncsi lettem volna miket tudnak még a előhúzni a zsebükből. Különben esztétikailag kifogástalannak tartom, már a sorozatban folyamatos vendégszereplőként felbukkanó Alvolo pizzák miatt is. Én még ilyen gyönyörű pizzát nem láttam. Nyamm.

Visszatérő elem a mese és a mesélés. Ezek a történetek fontosak, hogy megértsük a karaktereket és ők egymást. Sok, nyugaton ismert mesére illő utalás is színezi. Tele van rajzokkal és animációkkal, szóval akik artisztikusak és érdekli őket ez a téma, biztosan különlegesnek találják majd.

Horror elemeket is rejt magában a sorozat, amiket sejtelmes háttérzene egészít ki.

A bevezetőben írtam, hogy szerintem a magyar cím nem írja körbe miről is szól a történet. Habár még csak három karakterről beszéltem, sok másik veszi körbe főszereplőinket, akik hatalmas benyomást gyakorolnak rájuk a 16 részes útjukon. Egyikük a pszichiátria – ahol Kang Tae dolgozik – gondos és mulatságos igazgatója, na meg persze a pszichiátria betegei. Kang Tae egyetlen barátja Jae Soo, aki mióta ismeri a fivéreket követi őket bárhová is menjenek.

Ott van még Moon Young kiadójának igazgatója, aki próbálja egyengetni a nő útját sokszor kissé ügyetlenül. Az egyik ápolónő, Ju Ri, aki szerelmes Kang Taebe és Ju Ri anyukája, aki, nos, anyukáskodik. Habár Moon Young és Kang Tae találkozása a katalizátor és kapcsolatuk valóban fontos része az eseményeknek, a történet nem csupán a szerelem gyógyító erejéről, hanem a család és barátok támogató szeretetéről és annak fontosságáról is szól.

Az utolsó néhány részben egy olyan csavart ejtettek meg, amit nem találtam szükségesnek és egy kicsit le is vonok a pontozásnál emiatt, azonban addig a bizonyos eseményig nem voltak kifogásaim az írással.

A 10. rész körül egyébként számomra megfáradt a sorozat és vannak benne lassabb részek, de annyira megszerettem a karaktereket, hogy ez engem nem zavart. Tipikus K-dráma stílusban, hogy a néző ne merüljön el a melodrámában, vicces, sokszor random, a semmiből előbukkanó poénok színezik az epizódokat. Nem egyszer nevettem fel hangosan.

Minden színész alakítása kifogástalan volt. A díszletek szépek és főleg Mun Young ruhái nagyon tetszettek. A Netflixen biztosan újra fogom nézni. Ez egy olyan dráma, ahol a színészek mindent beleadtak, szolidak a párbeszédek, na és persze Kim Soo Hyun a férfi főszereplő.
Ezek után nem is meglepő, hogy a Gyógyító szerelem tőlem 8/10-et kap.

9 hozzászólás Ne habozz!

Nikki - 2020. 08. 27. 00:54

Köszi az írást, jó volt olvasni! :)

Kanna - 2020. 08. 27. 08:03

Köszi a kritikát, jó tudni hogy nem egyedül nèzek koreai sorozatokat :D egyetértek a leírtakkal, az a bizonyos csavar tényleg erőltetett volt, de ezt leszámítva jó volt végignézni, tele volt szerethető karakterekkel és nagyon szép volt vizuálisan is az egész.

ravengirl - 2020. 08. 27. 09:37

Köszi, hogy írtál kritikát, teljesen egyetértek :) sorozatok tekintetében ez a nyaram teljes egészében a koreai sorozatokról szól (Kanna, nem vagy egyedül :)), kb. 6-7-et daráltam le eddig, és egészen megfogott a stílusuk, szóval most kezdem a régebbieket is nézni. A Gyógyító szerelem is tetszett, bár nem ez a top nálam (a Goblint egyelőre semmi nem tudta felülmúlni, de a Crash Landing On You is nagyon bejött), de talán azzal tudom a legjobban leírni, hogy egyszerűen jó nézni ezeket, kikapcsolnak, feltöltenek, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Kanna - 2020. 08. 27. 13:11

ravengirl, örülök, hogy társakra lelek :)
Nekem is a nyár erről szól (tavaly karácsony körül kínai sorozatokkal vetettem bele magamat az ázsiai sorozatvilágba, aztán azóta ez uralja az èvet, mellé csatlakoztak a koreai sorozatok tavasszal), pont most számolgattam, hogy már 11-et daráltam le :D nekem nagy kedvencem a strong girl bong soon, a fura humorával és a crash landing on yout is nagyon szerettem, főleg az északi karakterek vitték a prímet. Ahogy a kritika is írja az its okay to not be okayban az tetszik nagyon, hogy valójában a szerelmi szál nem is fontos annyira, anélkül is nagyon érdekesek a karakterek és a történet.

LambSkewers - 2020. 08. 27. 14:55

@ravengirl Meglepően sokan néznek K-drámát itthon, csak a rajongók el vannak bújva a drámás facebook csoportokban. Ugye Netflixre mire megérkezik egy-egy dráma, mi már rég kivégeztük, ezért nincs mit beszélni róla más fórumokon, illetve, van egyfajta előítélet is az ázsiai drámákkal szemben. Engem folyton valami csodabogárnak néznek, ha esetleg feljön egy beszélgetésben, hogy én mennyire szeretem az ázsiai sorozatokat és a Kpop-ot. Szerintem igazi rejtett gyémánt az ázsiai szórakoztatóipar különben.

Az sem segít, hogy a Netflix valahogy mindig a gyengébb drámákat veszi meg és a magyar címük általában gagyik.

Nem bírom ki, hogy ne ajánljak neked pár ikonikus drámát, amit minden valamirevaló doramásnak látnia kell legalább egyszer.
-You Who Came from the Stars (Ezt minden évben megnézem. Ebben a drámában szerettem bele Kim Soo Hyun-ba plusz Cheon Song Yi a kedvenc női karakterem. Sci-fi, kicsi thriller, romantika és milliónyi poén.)
-W (Ezt soha nem hagyom ki az ajánlási listáról. A-Ha:Take On Me videóklippje megvan? Az inspirálta. A női főszereplőnket beszívja egy manga és találkozik annak főszereplőjével, aki a szülei halála után nyomoz. Imádom a váltásokat a 2 világ között. Gyönyörűen van meganimálva.)
-Healer (kémes, beépülős? Nyomozás a múltban történtekről? Tényleg nem tudom megfogalmazni miről szól, de jó móka)

Ezt a hármat mindenképpen ajánlom kezdő packnek. Ezekről nem sok rosszat hallani.

LambSkewers - 2020. 08. 27. 15:35

@Kanna Örülök, hogy te is beleszerettél a koreai drámákba. Isten hozott K-dramalandben!

Nikki - 2020. 08. 27. 21:43

“Engem folyton valami csodabogárnak néznek, ha esetleg feljön egy beszélgetésben, hogy én mennyire szeretem az ázsiai sorozatokat és a Kpop-ot. Szerintem igazi rejtett gyémánt az ázsiai szórakoztatóipar különben.” Ámen :D

“Az sem segít, hogy a Netflix valahogy mindig a gyengébb drámákat veszi meg és a magyar címük általában gagyik.” Sajnos :(

Köszi az ajánlásokat, majd rájuk nézek, a Healer-t ismertem csak :)
Amúgy jelenleg 8 futó sorozatom van, 106 megtekintett és 40 tervbe véve :D Az én nyaram is az ázsiai sorozatokról szólt főként, bár bepótoltam mást is, de igazság szerint egy ideje nincs sok hangulatom a “nyugatiakhoz”, teljesen más világ ez, üdítő ;)

ravengirl - 2020. 08. 28. 10:04

LambSkewers:
Nagyon köszi az ajánlásokat, akkor meg is van a következő hétvégék programja :)
A magyar címek tényleg bénák…, azok alapján nem biztos, hogy mindet elkezdem, amiket végül megnéztem.

Take on me, az örök kedvenc :)), meg úgy általánosságban az A-HA is, szóval azzal kezdek.

(közben megnéztem már a What’s wrong with secretary Kim? című sorozatot is, nagyon cuki, limonádé ugyan, de így nyárra pont jó volt :)

Sigmund - 2022. 05. 03. 15:13

Az egyik sorozat a kevés közül amit valóban nagyon imádok, és képes lennék azonnal újranézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz