login |

Alta Mar / High Seas: vége a 3. évadnak

2020. 08. 27. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Úgy záródott a Nyílt tenger 3. évadja, ahogyan kezdődött – komfortkajaként, ami kellemesen elszórakoztatja az ember (a tartalmával és a kinézetével), azonban komolyabb mélységet nem kell továbbra sem keresni benne, főleg, hogy ismét elég hajmeresztő kiemelt történetszállal operált az S2-es szellemes/médiumos sztori után. De legalább nem kellett természetfölötti(nek tűnő) jelenségeket elviselnünk.

Írtam az évadnyitós kritikámban is, hogy idén vírusos sztoriról van szó, ahogyan azt a flshforward el is lőtte (azzal együtt, hogy az egyik főszereplő életébe került, de persze aki profi, az élt a gyanúperrel), kár, hogy valójában, bár a vírusfenyegetés végig jelen van, ez a történet másról szólt elsősorban, a kulcsszót inkább csak a tovább mögötti spoilerekben lőném el, mert amikor a 3×02-ben kiderül, hogy mivel készültek a készítők a szezonra, akkor szerintem minden nézőt a fejéhez kapott.A kulcsszó pedig: doppelganger.

Azért kellett pár másodperc, amíg sikeresen feldolgoztam, hogy meglépték ezt, de nem hiszem, hogy annyira kilógott volna ez az egyébként elrugaszkodott húzás az Alta Mar világából. It is, what it is, ahogy mondja az angol, ez van, ezt kell szeretni. Kell?

Ahogy írtam, a vírus (illetve a konkrét fertőzés) csak eléggé a végén kerül elő, és már csak ezért sem örültem annak, hogy a flashforward miatt pár dolog nem nagyon okozott meglepetés számunkra, gondolok itt Nicolás-ra és Carolina-ra, rejtély terén pedig megint csak azt lehet elővenni, hogy egy viszonylag szűk körből nem nehéz kiválasztani azt, akire rá lehet mutatni, főleg, ha biztosak lehetünk abban, hogy új karakter a ludas. (Én szerencsére nem agyaltam ilyenen, rég megtanultam kikapcsolni az effélét magamban, mert tudom, hogy sokkal kevésbé tetszik egy rejtélyközpontú sztori, ha rájövök a megoldásra, mintsem úgy, ha én is a részévé válok – itt, miután hümmögtem egyet az elején, hogy az Alex lánynév is lehet, szerencsére többször eszembe sem jutott a dolog.)

A rejtély mellett jutott idő persze némi szappanra is, amely kapcsán engem kicsit zavart, hogy nem nagyon tudtam, hogy Eva miképp viszonyul a “két pasijához” (hogy mikor őszinte) – vagy direkt kétségbe akarnak tartani minket, vagy nem jön át a karakteren, vagy egyszerűen tök mindegy neki. (Csak mert eleinte nem éreztem a kém kapcsán azt a szikrát, később mennek annak ellenére, hogy szóban elfogadta, hogy Nicolás-nak mással is törődnie kell, mégis úgy tűnt, mintha őt preferálná. Az emberi lélek, ha szerelmes, már csak ilyen?)

A rejtély felfejtése még csak-csak elment volna, de egy kicsit túlzottan kézenfekvően sikerült Eva szempontjából – gondolok itt arra, hogy hirtelen megjelent Nicolás, illetve (és az ilyesmin egyébként nem nagyon szoktam felhúzni a szemöldököm), ahogy a lány látta, hogy bezárják a tulajokat és meg ki is mondják, hangosan, hogy “Akkor most letartóztatjuk Eva Villanueva-t!” – azért igazán lehettek volna körmönfontabbak a készítők a rávezetése kapcsán, nem?

Ahogy sejthettük az elején, szerencsére nem minden rosszfiú a vírus oldaláról érkezett, ismét kaptunk háborús szálat (érdekes kapcsolódásokkal), illetve még kvázi zendülésre is sor került a hajón, amit ugyancsak sikerült a korábbi szezonok történéseihez kapcsolni, hogy még véletlenül se írhassam azt, hogy önmagában is élvezhető az évad. Mondjuk élvezhető, hiszen a szükséges infót azért megkapja az új néző is.

A zárás pedig…, öhhm, hát, erre szerintem nem sokan számítottak. Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy leágyúzták őket, mert azzal szerintem senki nem tud (WTF, kommunikáció), de mint húzás erőteljes volt, és most aztán tényleg adja magát a kérdés, hogy mi a francot akarnak itt a 4. évadban csinálni, ha már hajó sincs?

Szerintem az mindent elmond a szezonról, hogy végignéztem. Nem azért, mert pörgős vagy csavaros vagy annyira izgalmas lett volna, hanem egyszerűen csak kellemes, a helyenkénti hajmeresztő megoldásokon kívül nem nagyon indukált bennem negatív érzéseket, nem untam vagy utáltam egyes szálait, szóval nagyon bántani sem tudom. S mint írtam, két évad után nagyjából tudtuk, mire lehet számítani.

A gond csak az, hogy nagyon felületes a végeredmény a karakterekre nézve, a legtöbb szereplőt simán le lehetne cserélni, annyira vékony sztorival rendelkeztek idén (pl. kedvelem Varela-t, de bárki lehetne helyette), és ezért is komfortkajázom folyton a szériát, mert tényleg az a legjobb benne, hogy tele van ismerős arcokkal, és egy pillanatig sem zavar, hogy már harmadjára történnek fura dolgok a Bárbara de Braganza-n, a lényeg az, hogy velük történjenek.

Az ilyet nevezik guilty pleasure-nek?

6 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2020. 08. 27. 17:56

“mi a francot akarnak itt a 4. évadban csinálni, ha már hajó sincs?”

Semmit. Nem lesz folytatás. Visszamondták a 4. évadot.

https://www.tvienes.com/2020/netflix-cancela-la-cuarta-temporada-de-alta-mar-que-finalizara-en-su-tercera/

winnie - 2020. 08. 27. 18:04

koszi.

winnie - 2020. 08. 27. 18:13

mondjuk ez felveti a kerdest, hogy mi a timeline. mert ez nem olyan befejezes, amit elokeszites nelkul meg lehetett vilna valositani, igy vagy alapbol ez volt a terv (bar ugye csak 6 reszes lett a szezon 8 helyett), vagy utkozben, de meg idoben valtoztattak, de akkor meg mikor? hiszen a berendeles hire es az iras eleg kozel volt egymashoz es csak nem ket nappal a bernedeles utan vontak vissza.

Deny - 2020. 08. 27. 19:01

Fura az egész, mert a Netflix sem utolsó évadként reklámozta (ez el is bizonytalanított egy időre, hogy valóban igaz-e a hír), de mindenki kész tényként kezeli, és találunk még pár hasonló cikket. És valljuk be, a vége is elég lezárás szagú volt, bár elég összecsapott, ami miatt arra tippelek, hogy nem pont így tervezték eredetileg, és csak gyorsan összedobtak valamit a hír hallatán.

Nem hiszem, hogy megtudjuk valaha is a részleteket.

Cornelius - 2020. 09. 05. 00:28

Ez az a fajta sorozat amit soha nem tennék egy listámra se mint kedvencek egyike. Mégis volt egy olyan bájos összképe ami miatt egyben minden évad végignézette magát. A kerekterek, a helyszín és még a történet is képes volt lekötni a maga módján. Távol áll tőle ez igaz, de mégis mint ha egy könnyedebb színházi játékot néztem volna :D
A vége pedig nagyon nem illet oda és furcsálltam is, de látva a fenti kmmentet így már érthetőbb a dolog.
1-2 évadot még eltudtam volna nézni.

Florabell - 2021. 02. 13. 11:11

Kár,hogy nem folytatják, én is el tudnám nézni még egy pár évadon keresztül újra meg újra. Egyszerűen csak kellemes látvány, és hamar meg lehet szeretni a szereplőket. Nem egy erős krimi, de mégis magával húz. És most két évad után végre sikerült megkülönböztetni Pierre-t és Nicolas-t. Egészen a 2.évad végi közös jelenetükig azt hittem ők egy személy. Mondjuk furcsa is volt, hogy felesége van, fülig szerelmes Evába, és mégis egy harmadik nőt hiteget arról, hogy feleségül veszi:)
A lezárás mondhatni stílusos volt a hajó megsemmisülésével. Hajó nélkül nincs történet. Nem tudom mikor jön még egy ilyen sorozat, ami ennyire rám lesz szabva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz