login |

Pilot: Departure

2020. 08. 30. 21:00 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Na, ilyen is ritkán van, de ez a légiszerencsétlenséggel kezdő sorozat egyértelműen a technikai megvalósításával vesztett el, és ez alatt nem a trükköket értem.

A tavalyi Departure az HBO Max mostani premierje miatt került előtérbe, de már korábban elérhető volt, többek közt Angliában kezdte, szóval akár megnézhettem volna a második részt, de képtelen voltam.

A történet egy eltűnt repülőgép körül bonyolódik. Ez a high concept rész. Na, nem Lost-szerű dologról van szó, bár mutatják a gépen utazókat is, gondolom a történet ezen részének is szerepe lesz, de közben azt is láthatjuk, hogy miképp kezdenek a lezuhanás ügyében nyomozni az illetékes szervek, kideríteni miért is történt az eset, meg úgy amúgy hova csapódhatott be a gép.

A lényeg, hogy nem természetfelettiről van itt szó eddig, hanem tényleges történésekről. Már a pilotban is kezdenek bonyolódni a szálak, amik mellett még valami érzelmi töltetet is kapunk. Meg az első rész végére egy fordulatot, ami akár be is ránthatott volna, csakhogy jön a ‘de’.

Ez az elnagyolt művek hete? Itt azt láttam, hogy iszonyat vágtat előre a pilot, viszont közben próbál zsánerdolgokat is használni, amikre egyszerűen nincs ideje. Például a fő nyomozónak valami “régen történt valami, ami megtörte” rendőrt kell visszarángatni, akiért kimegy a főnöke személyesen, és meggyőzi. Azonban mindezzel aláássák azt, hogy egy a jeges víz felett eltűnt repülőgépnél minden perc számít, mármint ezt a szereplők mondják. A tettek pedig folyamatosan ellentmondanak az elhangzottaknak, így nem lehet koherens sorozatot csinálni.

Konkrétan semmi feszültség nincs az első részben, mert teletömték “ez cool lesz” ötletekkel, meg “mindenképp kell ez az érzelmi beat” dolgokkal, amiknek a fele is elég lett volna. Talán a rejtélybe lehetne kapcsolódni, hogy mi történt, de olyan furcsán van vágva az egész, ami egyszerűen taszító. Egyik jelenetben sem lehet elmerülni, viszont nem feszesebb lesz ettől a pilot, hanem csak üresebb. Talán egy teljesen másfajta felépítés segített volna rajta.

Nyilván a fordulat miatt kellett pár fentebb emlegetett negatívum, nem kell szólnotok emiatt, viszont ez nem segít magán a piloton, vagyis kezdő részen. Mondjuk azt hittem, egy rövid esemény-sorozatról van szó, de nemsokára jön a 2. szezonja. Ettől még 4/10 simán.

2 hozzászólás Ne habozz!

csb - 2020. 08. 30. 21:33

Ki a csaj a harmadik képen? :D

slambuc - 2020. 08. 31. 03:37

Sydney Meyer, de erdemes ranezned Roanna Cochrane-ra is :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz