login |

Swamp Thing

2020. 09. 02. 21:17 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Ahogy winnie, úgy én is eléggé elvesztem a Mocsárlény című sorozattal tavaly, nem is nagyon született róla írás. Bár egész sokáig jutottam, mégis valahogy lemaradtam, nehezen tudtam megkedvelni karaktereket, háttérzajosnak meg nem gondoltam, hogy meg kéne tartani. De azért csak nem volt szívem a DC Universe egyik, elsőre baromi érdekes sorozatát ilyen mostoha módon magára hagyni, úgyhogy az HBOGO-n egy ideje elérhető első évadot (amit bizarr baki miatt rövidítettek le és kaszáltak az utolsó pillanatban) a napokban le is daráltam.

És meglepődtem.

Egyrészt azért, mert talán ennyire figyelmetlenül nem néztem még sorozatot, mint utólag kiderült, és ezért szégyelltem is magam. Másrészt azért, mert nem emlékeztem, hogy ennyi szálon fut a történet, ilyen sokrétegű ez a sorozat. Van itt horror, szerelem, sötét múlt és titkos családi viszonyok is. Senki nem olyan egyszerű karakter, mint amennyire elsőre látszik, bár még mindig a karaktereket tartom a Swamp Thing leggyengébb részének.

A tovább mögött folytatom spoileresen.

Talán a legnagyobb meglepetés a DCUniverse-től az élőszereplős sorozatok közül a Swamp Thing. Van itt sötét akciósorozat, vicces szedett-vetett csapat, tiniszuperhősökből álló csapat, és köztük van a Mocsárlény, ami horroros stílust vett fel.

Volt itt ledarált ujj, széttépett emberei test, indákkal átdöfött fej, és még sorolhatnám a horroros-vérengzős jeleneteket. Más sorozatok takargatnak, képernyőn kívül történté tesznek különböző véres részeket, itt viszont lazán négyfelé téptek az indák egy emberi testet. Ezekhez pedig nagyon erős látvány társult.  A Swamp Thing kosztümtervezőjének külön pacsi jár.

Mindez inkább csak a sorozat első felében volt jellemző, utána átvette a játékidőt Avery Sutherland gonoszkodása és eltitkolt kapcsolatai (illetve az abból született gyermek), ami önmagában nem is volt rossz szál, mert rengeteg rejtélyt tartogatott, ráadásul a hatalomvágyát is remekül bemutatta. Emellett “időrabló” volt az, hogy a főszereplő hölgy, Abby Arcane be akarta bizonyítani, hogy a Mocsárlény valójában Alec Holland.

Lehetett volna több Swamp Thing a sorozatban, olyan amikor szörnyetegként viselkedik, és kevesebb “én vagyok Alec Holland”, mert az már egy idő után nagyon unalmas és túlhúzott volt. Ami hangot pedig a lényhez társítottak, az nagyon nem szörnyes volt. Angolul torzították, a magyar szinkronban pedig csak egy nagyon mély hangot kapott, amivel nagyon rontott a szörnyeteg képen.

Szóval visszaesett egy idő után a horror, megmaradtunk az identitás témánál, viszont épp készült a sorozat bemutatni egy egészen jó szálatcsak ugye tudjuk, mi történt. Na nem a Blue Devil szálra gondolok, mert az annyira a semmiből jött, hogy egyszer csak egy kék ördöggé változott és gyilkolászott a kaszkadőr. Inkább arra céloztam, hogy a városba jövő tudós elfogta a lényt, kísérletezett a szerveivel és maga is szörnyeteggé változott.

Ezzel (meg azzal, hogy kiderült, hogy Alec halott, és a lény csak az emlékeivel rendelkezik) ért véget a sorozat, ami remek látvánnyal és horrorelemekkel dolgozott, a vége fele kicsit leeresztett, de egyébként úgy, ahogy a DCU eddigi sorozatai, ez is mindenképp megérdemel egy esélyt, mert kimagasló minőségű napjaink szuperhősös szériái közt. Mondjuk nem is igazán szuperhősös – lehet, később már azzá vált volna, de az első évad nem mondható egyáltalán annak.

12 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 09. 02. 21:20

nagyon sajnáltam, hogy ennyi negatív veleményt kapott, szerintem sokkal többre volt hivatott, nekem nagyon bejött, már a pilotot is 7,5/10-re hoztam ki. aki csak azért nem kezdte el, mert a mínuszos kritikákat látta csak, annak érdemes esélyt adnia neki, hátha kellemesen csalódik.

Geza Kovacs - 2020. 09. 02. 21:43

Egynek elment, furcsa volt, de 70%-ban a főszereplőnő miatt néztem. Csodálkozok, hogy nem kap sokkal több főszerepet :-)

DarkEagle - 2020. 09. 02. 22:39

Doom Patrol mellett egyértelműen ez a legjobb DCU sori. Nagyon látszott rajta hogy megnyirbálták a bakik miatt mert elvileg 3-al kevesebb rész lett, ez a végén meg is látszott de még így is erős 8/10-et dobtam rá. Remélem a CW-s újrázással nem arra akarnak kifutni hogy ott folytassák majd esetleg lebutítva mert eret is vágnék. :D De igazán feltámaszthatnák. Zseniális casting, a sztori zseniális csak nem kaptak elég lehetőséget ténylegesen kibontani. Gyakorlatilag csak a felszínt kapargatták. Szomorú nagyon. Nem is értem amúgy a Warnert mert látják hogy az emberek mennyire imádták és szeretnének folytatást. De látszólag nem tervezik újra elővenni.

Csigusz - 2020. 09. 03. 00:03

Végignéztem, de csak azért, mert már tudni lehetett, hogy 10 rész után kampó, és azért kíváncsi voltam rá.
Megmondom őszintén, nagyon nehezen csúszott le, nyilván a nyitás szuper volt, de utána nagyon furcsa irányt vett a sorozat, nem igazán tudtam hová tenni egy streaming felületen a sima, n+1edik random “heti ügyes”, network tévés megközelítést.
A látvány korrekt volt, de az előbb taglalt irány miatt simán mehetett volna a CW-n is – leszámítva pár durvább jelenetet.

Jó persze, Floronic Man szála érdekes lehetett volna (míg Blue Devil elég cringe volt), de a 10 rész végigszenvedése után azt mondom ezért így ebben a formában egyáltalán nem kár.

Ser_Jorah Stark - 2020. 09. 03. 01:14

kelkaposztaembernek nez ki inkabb…

winnie - 2020. 09. 03. 06:10

Hínárember, de mivel így nem is nagyon lehet látni, inkább csak sötétben lévő árnyként, ez nem nagyon okozhat gondot.

irgum76 - 2020. 09. 03. 07:20

az előzetest látva kicsit félve de vártam nagyon

aztán az első rész nagyon ütött jó dárkos hangulat, emberek hullottak mint a legyek, rejtély faktor ja és persze a mocsár ami gyönyörű helyszín volt

ez a lelkesedés kb a 4. részig tartott onnantól nekem átment zavaros katyvasszá
annyi szálat hoztak be tök fölöslegesen, hogy élvezhetetlen lett számomra

szóval az első részek pozitív csalódást hoztak aztán átváltott negatívba
kár érte

Pr13m - 2020. 09. 03. 07:28

Én nagyon szerettem. Remélem a CW feléleszti majd és neki egy 2. évadot, mert megérdemelné, bár akkor már tuti nem az a színvonal lesz. :S
Készítettem is hozzá egy fan artot annyira bejött.
Ha érdekel csekkoljátok.
https://www.instagram.com/p/CD3T-fcj286/

sleepwalker77 - 2020. 09. 03. 08:26

Azt hiszem 3 részig bírtam, pedig alapból szeretem ezeket a sorozatokat, de egy doom patrol vagy titans után ez annyira gyenge volt, hogy abba kellett hagynom…

turosz - 2020. 09. 03. 13:24

Jól indult, aztán hamar kiderült, hogy egy minden létező klisét ellövő horror/krimi/szappan lesz belőle, főleg az utóbbi miatt 3-4 rész után kaszáltam is.

DarkEagle - 2020. 09. 03. 13:28

Előbb vágnám le a karomat, mindkettőt mint hogy a CW-n lássam ezt a remek sorit. Ez a sorozat pont nem az amit meglehetne CW szintre csinálni. Akik ismerik a képregényt tudják miről beszélek meg nyilván ha látták az 1. évadot akkor is. Persze le lehet butítani de akkor már nem azt látod. Még így is látszott rajta hogy mennyit rontott rajta az hogy a Warner az idiótaságuk miatt levágtak belőle 3 részt.

Egyébként szerintem már maga a tény hogy nem jelölték semmire a sorozatot mármint maszkok miatt az hatalmas szégyen mert szerintem simán odaveri a készítők zseniális munkája a sorozatok 95%-át. Az emberek ránéztek Mocsárlényre és konkrétan nem tudták eldönteni hogy valódi-e vagy VFX. Ez bizonyítja hogy milyen jó munkát végeztek és ez igaz ‘The Floronic Man’ magyarul Növényemberre is. 2. csoportos képen az 1. karakter és ott van Blue Devil is aki szintén zseniális karakter csak hát nem volt idejük egyiket sem kibontani.

@Csigusz: Igaz rég láttam már de nekem nem rémlik hogy lett volna benne akár csak egy heti ügyes rész is. :D

@winnie: kis korrekció. Nem (csak) hínárember mert gyakorlatilag mindenféle növényből áll össze a teste, fától kezdve hínárig ahogy te is írod.

Csigusz - 2020. 09. 04. 13:48

@DarkEagle:
pedig volt, pl az a rész amikor egy koponyának a fogán van valami “félelemvírus” vagy mi a rák, és akkor körbemegy a fél városon, mindenki adogatja a másiknak, és a rész végére bámulatos módon megoldódik az “eset”. Na az a rész piszkosul kimeríti a “heti ügyes network gagyi” fogalmát.

Vagy amikor van az a virág, és akkor pont 1 kerek részig Alec-nak látja a csaj a szörnyet, majd a rész végére ez is lezárul.
Igazából megkoptak már az emlékek hálaég, hogy pontosan mik voltak a plot-ok, de az évad középeső szakaszát borzasztóan utáltam, és untam ezen ócska húzások miatt.

Igen tudom, hogy nálad állandó mantra az “akik ismerik a képregényt tudják, hogy ebből mi lehetett volna”, és elhiszem ha neked ez kiváló volt, és láttad mi lesz belőle már előre, de én kivételesen ST-et nem olvastam, és elvártam volna, hogy ne húzzák ilyen fölösleges szálakkal a sztorit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz