login |

A hét dumája

2020. 09. 03. 19:55 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: a hét dumája

Miután jelenleg a sorozatok hódítanak világszerte, ennek kellene Magyarországon is a fő csapásiránynak lennie.

A tartalmakat tekintve magunkból kellene kiindulni, miután rengeteg olyan történelmi vonatkozás van, amely összekapcsolja a térséget, és ezeket bátrabban lenne érdemes elővenni. A világban futó sorozatok nagy része is történelmi indíttatású. Fantasztikus személyiségeink és rendkívül gazdag irodalmunk van, amelyek alapanyagként szolgálhatnának ehhez.
/Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos/

Egyrészt kíváncsi vagyok, hogy közületek kinek lenne ötlete, vagy elképzelése arról, hogy mi érdekelné őt biztosan a személyiségek és irodalmi alapanyagok vonatkozásában.

Másrészt valaki igazán megmondhatná Káelnek, hogy a sorozatok hódítása a világon darabszám tekintetében értendő. És főleg a korábbi időszakhoz képest. Oké, persze minőségi széria sem volt még soha ennyi, csak arra célzok, hogy a “hódítás” nem egyenlő az anyagi sikerrel, nem arról van szó, hogy nézettségi rekordok dőlnének, és hiába lenne sok magyar sorozat (mint ahogy már van is), ha a többséget nem néznék sokan. Nem elég, ha divat valami.

Persze lélekben támogatom a hazai produkciókat mennyiségi szempontból is, szóval nem azért mondom.

19 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2020. 09. 03. 21:06

Nekem abszolút herótom van már ezektől a kényszeres magyar sors/történelem gondolatokról, ha filmekről és sorozatokról van szó. Egyszerűen nem tudnak mást kitalálni, mint az 1900-as éveket, messzebb nem mernek menni. Pedig annyi múltbéli történet van még.

Desmond Wallace - 2020. 09. 03. 21:40

Dregnarr1: Nyilván a 20. századi történetekhez kevesebb pénzre van szükség, ilyen filmekből nincs is hiány, de én is inkább régebbi korok eseményeit nézném. Irány a középkor!

Remélem, hogy a Hunyadiból lesz már végre valami, de ezen kívül is van még sok megfilmesítésre váró történet.
Ha évente készülne 4-5 történelmi sorozat, ami a 20. század előtt játszódik, akkor már kezdenénk behozni azt, amit az elmúlt 30 évben elmulasztottak.

G - 2020. 09. 03. 22:58

Azért, ha valaki bátran merne hozzányúlni Szent László törvénykezéséhez, a kiskirályok korához, vagy a nem is annyira igazságos Mátyás királyhoz, elnézegetném egy darabig. A korhűségtől való részleges elszakadás se ördögtől való, ha olyan minőségű lenne legalább történetileg, mint mondjuk a Vikings 1-2. évada.
Schmied Zoltán, mint Mátyás király, Bata Éva, mint Aragóniai Beatrix… :))

kiskiraly - 2020. 09. 04. 02:27

Ahogy olvastam ebben a hónapban döntik el melyik tévés sorozatos projekteket foghák fejleszteni (még nem gyártás csak fejlesztés)

Bocsi ez filmes komment:
Személyes megjegyzés a történelmi filmes támogatáshoz. Azért az kissé WTF, hogy még a Vajna által meghírdetett történelmi 14 filmfejlesztés közül már csak 2(!!!) aktív. Elég rossz arány
Paripa (1848-as témájú családi film)
írók: Lengyel Balázs és Lovas Balázs
Kezdetek – végzetek (Balassi Bálint mozifilm)

Mom - 2020. 09. 04. 07:07

Egyrészt egyetértek, hogy a mi történelmünk és híres embereink élete is van annyira érdekes és fordulatos, hogy az érdemes lenne a mozgóképesítésre.

Másrészt (magamból kiindulva, bár a gimi végére kaptam egy-egy nagyon jó tanárt mindkét tárgyból) szerintem a történelem és irodalom oktatásunk azért megnyomorított annyira néhány embert ebben az országban, hogy ha nem kötelező, biztos nem kezdene el egy ilyen témájú sorozatot. Ami nem egyenlő azzal, hogy nem is tetszene neki, csak a környezetemen (és magamon is) azt látom, hogy annyira rosszul nyúltak ezekhez a dolgokhoz az oktatásunk során, hogy vagy tele vagyunk téves és egyoldalú infókkal, vagy csak soha többé nem szeretnénk bottal sem megpiszkálni a témákat. Nekem például rémálmaim lesznek, ha a kötelezők megfilmesített változataira gondolok, amiket teljesen jó szándékkal mutogattak irodalom órákon, vagy a Rendhagyó Történelemórákra… Szóval van egy prekoncepcióm arról, hogy biztos ezek is hasonló minőségű, nézhetetlen kínzóeszközök lesznek. Ami megintcsak nem azt jelenti, hogy azok lesznek, vagy ezek azok lettek volna, csak ez az élmény maradt meg benem.

De visszakanyarodva a kérdéshez: a Hunyadik sztorija szerintem abszolút képernyőért kiált. Intrika, fordulatok, dráma, a végére Mátyás király.
De József Attila életéből is el tudnék képzelni egy az ő életén keresztül a korszakot is bemutató (mini) sorozatot.
Amúgy, ha lehetne ilyesmi témákhoz nyúlni őszintén (mint ahogy nem lehet), akkor leginkább a Trianon körüli időszak és az orosz “felszabadítás” ideje (tehát a 40-es évek vége, 50-es évek eleje, és nem 56!) lenne igazán informatív és hiánypótló.
Még akkor is, ha nyilván nem csak történelmi események kellenek ahhoz, hogy szórakoztató műsor készüljön, de ha azok hitelesen vannak bemutatva, akkor simán ki lehet egészíteni egy szerelmi szállal, vagy egy családdal, akik megélik azt, stb. Az már nem von le az értékéből. Kb mint a Titanicban is. Attól a hajó még elsüllyedt, hogy volt ott egy kis ez meg az.

Mom - 2020. 09. 04. 07:10

És pont a fentebbiek miatt egyelőre nem erőltetném a nagy nemzeti ünnepeink által lefedett időket (honfoglalás-államalapítás, 1848-19, 1956, szocializmus és rendszerváltás). Azokról egyrészt több alkotás is készült már (még ha nem is sorozat), amik széles körben ismertek. Másrészt ott már nehéz újat mutatni úgy, hogy azzal ne gázoljunk emberek hazafias lelkületébe.
Persze, ha sikerül a korábbiakat hűen ábrázolni, akkor később simán jöhetnének ezek is.

irgum76 - 2020. 09. 04. 07:26

nemrég volt egy poszt, hogy milyen magyar Netflix sorozatot várnál
na én ott egy történelmi fantasyra voksoltam
és épp a napokban gondolkodtam ennek megvalósításán
ezért bepótoltam az anno kimaradt Honfoglalást
és azt kell mondjam a magyar filmipar megérett a pusztulásra
ennél rosszabb filmet akarva sem lehetett volna forgatni
szóval igen jöhetnek a magyar történelemmel foglalkozó sorozatok csak ne ezek csinálják

irgum76 - 2020. 09. 04. 07:39

Mom:

bármi a magyar történelem realisztikus ábrázolásaval a hazafias lelkületű emberek lelkébe gázol
ide pátosz kell, giccs és a magyar hon nagyságának bemutatása

(előző kommentem beragadt légyszi engedjétek ki)

winnie - 2020. 09. 04. 07:56

irgum76: hidd el, nem _kell_ mondanod. egy film és pusztulás? mindez mennyi személyes tapasztalat, évi hány magyar film megnézése alapján? egy rossz sorozat és kaszát az iparnak? én is látok minden évben elég sok rossz és közepes magyar filmet. és elég sok jót is.

viccen kívül, arról a magyar filmiparról beszélsz, ami 3 év alatt 3 oscar-jelölést hozott és két győzelmet, olyasmire, amire nem volt példa talán soha. az már szubjektív részemről, hogy 8-10, de talán 12 kifejezetten jó magyar filmet is láthattunk az elmúlt 4 vagy 5 évben, de nagyjából a nyomozótól datálva (ami volt vagy 10 éve) folyamatosan jönnek a kincsek azoknak, akik nem csak a 2-3 közönségfilmet nézik meg. (nyilván az éve 8-10-12 jó filmre jutnak hitványak is, de csak a vak nem látja, hogy mennyi tehetséges filmes van itthon, mennyi remek rövidfilm készült nagyjátékfilmes lehetőségek híján. más kérdés persze, hogy kinek fog megadatni a nagyfilm készítése, mert egy pont után a tehetség nem elég.)

juhaszvik - 2020. 09. 04. 08:24

Szerintem egy francia kosztümös film/sorozat lehet sikeres akkor is, ha porig alázzák benne teszem azt XIV. Lajost és akkor is ha dicshimnuszokat zengenek róla. Nálunk ennél sokkal jobban át van politizálva a történelem. Van aki realizmust, van aki hősi lelkeket várna.
Részemről tökmindegy, engem a jó sztori fog meg, és már sokadszor írom, hogy egy vécés néni kalandjairól is készülhet jó forgatókönyv. A cimkék csak elviszik a figyelmet, a valódi tájékozódásban (tetszeni fog-e a következő tartalom) nem.
De a témánál maradva: ha lehet akkor minél fiktívebb legyen, úgy könnyebb a sztorira koncentrálni. Ergo: max utaljanak benne a történelmi személyekre. Legyen hatásuk, csapjanak hullámokat a döntéseikkel, de ne vigyék el a showt.

irgum76 - 2020. 09. 04. 08:32

pffff

jó sok kérdés
valóban nem sok magyar filmet nézek mostanában
anno az art moziban elég sokat néztem
és sok kedvenc is lett a mai napig Legényanya, Roncsfilm stb
és igen volt némi költői túlzás a kommentemben
de ha láttad a Honfoglalást megértheted, hogy miért hatott rám ilyen sokként (még ha nem is mai darab)

igaz ez egy kicsit off
de írhatnál címeket, hogy szerinted mik voltak a jó filmek
nem kötözködés csak kíváncsiság
mert nekem a Fehér istenen kívül nem jut más az eszembe
és azt sem tartom kifejezetten jónak de legalább nézhető

Sy - 2020. 09. 04. 08:44

Megnéznék egy lengyel-magyar közös sorozatot “Bem apóról”. De nem a jelenlegi vezetés támogatásával, a jelenlegi hangulat nem kedvez egy objektív nézőpontnak :(

winnie - 2020. 09. 04. 09:33

OFF: nyilván szubjektív a dolog, mert én például az x – rendszerbúl törölvét imádtam, de az nem kapott jó kritikákat a zseniális liza, a rókatündér után, de pl. a most netflixre felkerülők közül a Lora még dvd-n is megvan nekem (nem mintha egy kicsit is új lenne), az egy nap, az apró mesék, a remélem, legközelebb sikerül meghalnod, a lajkó mind jó, hbo go-ra találn jön a drakulics elvtárs, a hurok is abszolút bejött, hogy kommerszebbet mondjak, a van valami alap, szerintem ritka jól sikerült a BUÉK, mint teljesen idegenek-feldolgozás, a nyitva is van most netflixen, én azt is kedveltem.

EDIT: ofkoz a viharsarok, vagy, ugyancsak jön a netflixre a nem mai köntörfalak, de én a dyga zsombor-filmeket mindig is szerettem-

EDIT2: és akkor még a tévés cuccokról nem is beszéltem, ott pláne nagyon jó filmek készült a félvilágtól kezdve a vizsgán, a trezoron és a különjáraton át egészen a fekete múmia átkáig vagy az örök télig.

winnie - 2020. 09. 04. 09:35

de igazából nem engem érdemes nézni, hanem a konszenzusból kiindulni. én nyilván elfogult vagyok a magyar filmekkel szemben és egy alkalmai néző lehet, hogy a felét sem értékelné ennyire (Brazilok!), de az elmúlt évből tényleg kiválasztható mondjuk 5*10-12 darab, amik láttán nem fogja keserű csalódás érni a kísérletezőt.

irgum76 - 2020. 09. 04. 09:40

na ebben egyetértünk:
“zseniális liza, a rókatündér”
a többit majd lecsekkolom, köszi

de történelmiben tudsz-e jót mondani?

Pikszi - 2020. 09. 04. 13:41

@kiskiraly:
Mint a Vajna-féle pályázat elkaszáltjainak egyike, hozzáteszem, a tavaszi tévéfilmes-sorozatos pályázatra benyújtott 2-2 tévéfilm- és sorozattervünk is történelmi volt (nem a kardozós-tömegjelenetes-lovas fajtából, az igaz). Ezek epizódonként kidolgozott, rendezői koncepciós pályázatok, sok ember sok (ingyen) melójával, karantén alatti szervezéssel. Egyik se jutott tovább a következő körbe. Összesen 900! ilyen terv érkezett be a tévés pályázatokra, szóval utólag nem olyan meglepő.

A lényeg, hogy nem az ötlet és a vállalkozó hiányzik. (Bár én most egy ideig biztos nem fogok pattogni ilyen témákon :))

Silver-sama - 2020. 09. 04. 14:52

Mit meg nem adnék egy ősmagyar vallással-mitológiával foglalkozó sorinak táltosokkal, mágiával és földöntúli lényekkel. Kb magyar népmesék, csak GoT-köntösben.
Másik ami eszembe jut egy művészekről szóló antológiasorozat, ami minden évadban bemutatja valaki életét, beleszőve akár történelmi eseményeket. Petőfiről szerintem izgalmas lenne.

szk - 2020. 09. 04. 17:57

irgum76:

Történelmi témájú filmből az 1945 ugrik be mint igazán jó film. Érdekes Rudolf Pétert tőle szokatlan karakterben látni.

winnie - 2020. 09. 04. 22:02

itt van az elmúlt egy év mozis termése via filmklub

Drakulics elvtárs
Szép csendben
Valan
Seveled
Zárójelentés
Pesti balhé
Hab
Nincs parancs!
Felkészülés…
Éden
Toxikoma
Hét kis véletlen
Becsúszó szerelem
Így vagy tökéletes

parat még nem lathattunk, de vannak eleg jok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz