login |

Pilot: Away

2020. 09. 04. 19:30 - Írta: human

48 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mindenki nézi, hogy elindul a Mars-expedíció, A távolban. Vajon tényleg ennyire egységes lenne az emberiség érdeklődése, ahogy a Netflix sorozata mutatja? A zuhanyzós kérdés után térjünk a lényegre.

A történet alapja tényleg az emberiség útja a Mars felszínére, vagyis a konkrét küldetés az első űrhajósokkal, akik majd ezt megteszik. Ebben máris eltér a remek The First-től, hiszen míg ott egy évad volt az indulás, itt a pilot 1 vagy 2 nappal (nem emlékszem pontosan) a kilövés előtt indít, hogy a rész végére már úton is legyenek.

Mielőtt mindenki elkezdi dörzsölni a kezét, a sorozat másik lába mindenképp az űrhajósok személyes történeteiben, drámájában szúrható ki. A kapitány a beteg férjét és a tini lányát hagyja hátra, és utána az évad során derül ki a többiek háttértörténete is majd. Sőt, ha mondhatok ilyet, a hangsúly is sokkal inkább ezen a vonalon van, amit megszakít néha a konkrét űrutazás. Csak az elvárások rendbeszedésére mondom.

Kicsit spoilerezek, mert a második rész eleje nekem aláhúzta, hogy miért nem jutok el az Away végéig. Konkrétan az első dolog, amit az úton csinálniuk kell elromlik, és nem 3 rendszer van helyette, hanem olyannal van gond, ami nélkül nem sikerülhet a küldetés.

Igazából ez lehet a sorozat erőssége is, ha mondhatom így, mert mindent a karakterek viselkedéséhez igazít. A probléma a csapatépítésről szól, az hogy közben minden szabályt átvágnak az űrhajósok már a küldetés legelején, az másodlagos. Ennek megfelelően azt lehet mondani, hogy akit a nagy utazás és a családi dráma, az emberekre ható nyomás hatása érdekel, annak ajánlhatóbb, mint hard sci-finek, ahol komolyan vették a Marsra jutós célt.

Amit mindenképp ki kell emelnem, hogy a megvalósítás remek. A trükkök is, nem az olcsóság süt belőlük, simán filmes szintek ugranak be róla, méghozzá az Apollo 13-szerű kicsit reálisabbak, de azért nyilván nem dokumentumfilmek.

Amit megfejel a szereplőgárda, pár ismerős arcot már az itteni képeken kiszúrhattatok, de a sztár mindenképp Hilary Swank, aki nagyon szomorúan és komoran tud nézni.

Negatívkodok itt, de valójában azért izgultam a 2. rész közben. Mégis, a fentebb leírtak alapján mindenki döntsön magának, igyekeztem az erősségeket és gyengeségeket megemlíteni. Nekem az első rész 7/10, tetszett az alapozás, aminek a végén kilövik, sajnos a második már csak 6/10, ha pontoznom kell.

48 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 09. 04. 19:56

4 résznél vagyok, maradok még, de muszáj kiemelnem, hogy ez nem scifi, hanem tényleg drámaibb, tehát a családdal, illetve a legénység tagjai közötti dinamikával foglalkozik, és nyilván olykor krízisekkel, cserébe olyasmi témákat dob be, amik teljesen valósak, és még tudományoznak is valamit.

” az emberekre ható nyomás hatása érdekel, annak ajánlhatóbb”

igen, én is nagyjából ezt írtam le, hogy át lehet érezni, hogy mit gondol egy űrhajós. a megvalósítás kapcsán pedig elég impresszív, ahogyan végig “súlytalankodnak”:)

ha valaki valami újszerűre vágyik, az nem itt fogja megtalálni. de ettől még korrekt a sorozat. kellemesen feszült helyenként. nem nagyon irritált semmi, az otthoniak sztorija is átérezhető, bár az 1×04-re csak beúszott valami tinis lázadás, de ha ez nem reális, akkor mi az.

egy gondom van, nehezen tudom elképzelni, hogy egy évadon túl izgasson. szóval nem látom benne a végpontot. a megérkezés? a hazatérés lenne? (az út ugye oda vissza 3 év és 4 résznél 3 hónapnál tartanak.)

winnie - 2020. 09. 04. 19:58

“Konkrétan az első dolog amit az úton csinálniuk kell elromlik, és nem 3 rendszer van helyette, hanem olyannal van gond, ami nélkül nem sikerülhet a küldetés.”

ekkor én is azt hittem, hogy majd heti problémákkal (vagyis minden részben valamivel) fogják dúsítani a dolgokat, de utána az 1×03-ban nem volt ilyen, az 1×04-ben sem az űrhajó okozott gondot, és igazából azért is tetszett, mert konkrétan ugye ez az elromlás kellett ahhoz, hogy a parancsnok elkezdje a maga oldalára állítani a többieket.

Shannen - 2020. 09. 04. 20:18

Eddig 3 részen vagyok túl, még adok 1-2 rész esélyt, de lehet, hogy én sem jutok el az évad végéig.
Nálam valahogy a két szék között a pad alá esik a sorozat. Sem a földi drámák, sem az űrbéli problémák nem annyira izgalmasak számomra, hogy átlagon felül lekössenek. Ráadásul a karakterek sem annyira fogtak meg eddig. Elismerem, hogy nincsenek könnyű helyzetben az írók, a távolság azért megnehezíti hogy itt is-ott is (értsd: az űrben és a Földön) kellően átérezhető drámát szolgáltassanak, amik valahogy összekapcsolódnak, de azért láttunk erre ennél sokkal jobban megírt szituációkat (pl. For All Mankind). Ha meg a családi drámát nézzük, akkor a The First magasan jobb volt, igaz, ott ugye, ahogy human is írja, az indulás előtt voltunk. A látottak alapján én inkább néztem volna meg a The First folytatását, ahogy mennek a Mars felé, mint ezt.

Ja, és tudom apróság és abszolút szubjektív, de nekem annyira semmilyen a sorozat címének kiírása, hogy már az is visszafogja a lelkesedésem.

zoliszekely - 2020. 09. 04. 21:00

2 rész után kasza. Klisék tengere + nagyon unalmas.

Scat - 2020. 09. 04. 21:06

“A kapitány a beteg férjét és a tini lányát hagyja hátra, és utána az évad során derül ki a többiek háttértörténete is majd. Sőt, ha mondhatok ilyet, a hangsúly is sokkal inkább ezen a vonalon van, amit megszakít néha a konkrét űrutazás.”

A netflix előzetese alapján pont erre gyanakodtam. Emiatt inkább bele sem kezdek. Szeretem a drámát, de ez nekem már inkább nyáltenger lenne.

Fetuccini - 2020. 09. 04. 21:15

Ez csak egy családi helyzet. Egyelőre nem nyálas benne semmi, a sztrókos férje lábadozik, a lánya meg segít neki. Miközben ugye az anya meg úgy dönt, hogy ott hagyja őket és megy az űrbe, ami eléggé elcseszi a kapcsolatot.

Scat - 2020. 09. 04. 21:34

Nekem ez már az. Azért megy majd a dráma, mert a nő/feleség/anya inkább az űrbe ment. Magyarul saját magának okozza az egészet és majd nézhetem, ahogyan kibékülnek. Én erre nem vagyok kíváncsi.

winnie - 2020. 09. 04. 21:47

akkor én is: vagy dráma vagy nyál, de utóbbi biztos, hogy nem. tiszta sor, hogy arra nem vagy kíváncsi, amit elképzelsz, de amit elképzelsz, azt lehet, hogy tévesen vagy, ahogy írtad, azért teszed, mert a reklámnak hiszel. (még nem néztem meg, majd akkor fogom, ha már nem lesz spoileres).

csak tisztásképp (és, ahogy írom fent, pont lebeszélek másokat a sorozatról, mert tudom, hogy ami nekem tetszik benne, az annak nem fog, aki mást vár): örülhetsz, mert eleve nem találkoznak, szóval kibékülni nem fognak, már csak azért sem, mert nem is kell kibékülniük, hisz nem is haragszanak egymásra, támogatják egymást. a dráma nem ebben van. sőt, eleve a férje mondta, hogy menjen a felesége, ne jöjjön haza, amikor az ott akarta hagyni a holdbázist a sztrókja miatt.

a dráma nem közöttük van (EDDIG, emelem ki – bár nem igazán tudnának mit tenni, hiszen piszok messze vannak), hanem abban, hogy dolgozzák fel egymás hiányát, hogy alkalmazkodnak a földön az egyik családtag nélküli élethez, illetve, hogy a hajón az egymás közötti feszültségekhez meg az űrhöz miképp alkalmazkodnak.

igazából ezért is írtam, hogy nem tudom, hogy hosszabb távon maradnék-e, mert nem tudom, hogy mivel fogják mozgásban tartani a sztorit. egy idő után a férj lábadozási folyamata nem lesz elég, ha a lány sajátéletét jobban kifejtik, akkor az túlzottan különálló szál lesz, így marad a hajó és a gikszerek, de az meg repetitív lenne. szóval ezért is írtam fent, hogy kíváncsi vagyok, hogy miket találnak ki.

winnie - 2020. 09. 04. 21:59

igazából ennek kapcsán eddig tényleg az tetszett benne, hogy valósaknak éreztem a problémákat, és nem erőltetettnek, nem állna jól a melodráma neki, ahogy a lazadó tiniszál sem

Scat - 2020. 09. 04. 22:25

Nézd winnie, nekem ezt írták:

“úgy dönt, hogy ott hagyja őket és megy az űrbe, ami eléggé elcseszi a kapcsolatot.”

Ez alapján feltételeztem. Alapból pont azt gondoltam volna, hogy a család támogatta, hogy menjen, aztán majd mindenki önmarcangolja magát, mert a klisé ezt kívánja.
Az általad írtak alapján igazam is lett volna.

“amit elképzelsz, azt lehet, hogy tévesen vagy, ahogy írtad, azért teszed, mert a reklámnak hiszel”

Jaj, ne már! Néha úgy érzem, hogy csak a vita kedvéért vitatkozol. Még jó, hogy az előzetesből indulok ki, mégis miből kellene? Azt azért vágták úgy, azért azok a jelenetek szerepelnek benne, mert a készítők ezt akarták megmutatni. Szerintük ez tükrözi megfelelően a sorozatot.
Én pedig erre a témára nem vagyok kíváncsi. Engem a sci-fi része érdekelne, ami még az írás szerint is a háttérbe szorul, tehát már dupla okom van arra, hogy ne nézzem meg.

Vagy mindenki téved, winnie?

winnie - 2020. 09. 04. 23:11

egy kis EDIT a fentihez: most mondják az 1×05-ben, hogy meg fog szakadni az audiovizuális kapcsolat a földdel elérnek arra a pontra, szóval fizikailag sem lesz lehetőség arra, hogy “azon menjen” a dráma és a kibékülésre. de még van 48 óra rá. majd még jelzek, ha ébren maradok.

(a logikus készítői döntés a paralell sztorik mesélés lehet ezek után, hogy valamennyire rímeljenek egymaásra a szálak.)

Kisanna - 2020. 09. 05. 12:43

Ez valami kegyetlen unalmas. Kar erte.

libamaj - 2020. 09. 05. 18:00

egy biztos, mar nem magasak a roaming dijak az urben sem

gyilkos_malac - 2020. 09. 05. 20:19

Végignéztem, mert a feléhez érve már nem akartam kaszálni. Sok jót nem tudnék mondani a sorozatról. Szerintem borzalmasan gyenge lett, unalmas, és végig azt éreztem, hogy semmi tétje az egésznek. 2/10, az űr miatt.

Hamham - 2020. 09. 06. 18:57

Hát nem az évszázad sorozata, de nekem bejött, lehet az űr miatt :)

Desmond Wallace - 2020. 09. 06. 20:01

Az első rész tetszett. Folytatni fogom.

JKJ - 2020. 09. 07. 11:22

Teljesen nézhető sorozat. A hatodik résznél tartok. De maximum sci-fi lightnak nevezném. A magánéleti szálak, pedig megintcsak súlytalanok. Talán az apa és a tolószékes élet a legerősebb vonal a sorozatban. Viszont van két kérdésem.

Ha két évig együtt tréningeztek a küldetésre, akkor hogyan lehetséges, hogy alapvető dolgokat nem tudnak egymásról. Ez nehezen elékepzelhető a való életben, még akkor is ha nem 3 éves küldetésre indulnak.

A fekete szereplő (Kwesi) mint a hívő, akinek minden második mondata valahogy a vallással kapcsolatos, annyira erőltetettnek tűnik, hogy rossz nézni. Csak az írók gondolják azt, hogy enélkül nem tudnának a nézők azonosulni a történettel vagy a valóságban is így van?

feckó - 2020. 09. 07. 12:07

Kifejezetten korrekt családi és űrhajós dráma elég jó alakításokkal, hál istennek nem arról szól, hogy minden részben elromlik valami és megcsavarozzák. De hogy milyen történettel akarják eltölteni a marsi évet, azt nem tudom.

winnie - 2020. 09. 07. 12:11

jkj: szerintem josh charles szála, amitől abszolút féltem, teljesen jó.

a kérdés. passz, de végülis együtt dolgoztak, nem barátkoztak, plusz gondolom egy nagyobb csapat tréningezett, viszont azért elég sok mindent tudnak egymásról. vagy csak tartogatni akartak muníciót az útra:)

a másik kérdést nem értem, vagyis nekem nem nagyon tűnt fel semmi vele kapcsolatban, de nem hiszem, hogy olyan avíttas dolgok, mint “azonosulni vele”, bármit is számítanának. vele kapcsolatban szimplán csak az “újonc az űrben” és a “vallásos ember az űrben” szálat akarják megjátszani és lehetőleg érdekes dolgokat mesélni, de viccen kívül, az első 5 részből szinte nem is emlékszem tőle sok mindenre. mintha egyszer kért volna engedélyt imádkozni, amikor meg kint voltak, elrebegett egy imát. nyilván volt ennél sokkal több is, hiszen mondod, csak annyira nem lehetett túltolva, ha ennyire nem rémlik. (de persze szimplán lehet, hogy én vagyok feledékeny.)

irgum76 - 2020. 09. 07. 13:14

egyenlőre csak a pilotot néztem meg

nekem is furcsa volt, hogy rögtön az első problémánál szinte lázadás tör ki
ha együtt voltak két éven át akkor már csak van annyi tapasztalatuk egymásról, hogy tudják, hogy valaki alkalmas-e kapitánynak vagy sem

a kritika fényében nem voltak nagy elvárásaim de a marsi utazás érdekel még ha esetleg csak mellékes is a sztoriban pár részig még biztos maradok

én a sokak által rühellt Ad Astra-t is imádtam
úgyhogy talán ez is be fog jönni

JKJ - 2020. 09. 07. 14:54

winnie. Erre a vallás témára én vagyok túlérzékeny. Jobban örültem volna, ha kihasználják a lehetőséget, hogy új bolygó és hátrahagyják a “képzeletbeli barátaikat”. Igazán a biztosítékot a hatodik rész verte ki, amikor szereltek és Kwesi istennel érvel, hogy miért hiszi, hogy minden rendben lesz. Miközben alkalmazzák a tudományos tudásukat a megoldáshoz. Szóval úgy érzem bele lett erőltetve ez a vonal.

winnie - 2020. 09. 07. 15:14

irgum76: azért nem csak első probléma, hanem rögtön az induláskor adódó, életveszélyes dolog, ami személyes hibán alapult. szóval szerintem abszolút érthető a dolog, főleg, hogy a háttérben feszültség van alapból. a kapitánysági alkalmasság igazából vezetői képességek kérdése, és az kiderül a szezon folyamán, hogy nincs vele gond. egy adott helyzet kezelése nem ment, ami elég speciális volt – ahogy látom.

irgum76 - 2020. 09. 07. 16:10

JKJ:

a vallás kontra tudomány mindig érdekes feszkó kérdés
ott van filmben pl.: a Kapcsolat egész végig jelen van benne a kérdés
de IRL is sok nagy tudós hitt Istenben és ezt általában fel is emlegetik
szóval ez klasszikus felállás
mondom ezt úgy, hogy még nem láttam a többi részt

JKJ - 2020. 09. 07. 16:21

AZ IRL is sok tudós hitt istenben már rég megcáfolták. Ők azért voltak okosak, mert felhasználták a döntéshozók vallásosságát. Pont mint a Contact-ban amikor folyt a válogatás, hogy ki menjen. Ráadásul a Kapcsolatban egyértelműen a tudomány a jó irány. A vallás csak mint eszköz van jelen. Pontosan ahogy ma is csak mint eszköz van jelen a társadalomban.

A félreértések elkeülése végett leírom, hogy nem vagyok a hit ellen. A szervezett vallás ellen viszont igen. Semmi olyat nem csinál az egyház amit nem csinálhatna a mindenhatóval való ijesztgetés nélkül. Főleg amikor gyerekeknek adják el a butaságaikat, mint tény. Ezzel súlyossan aláásva a társadalmi haladást.

irgum76 - 2020. 09. 07. 20:02

1×02

hát nem tudom, nem vagyok fizikus se űrhajós de nekem hiteltelen volt ez az űrséta kivitelezés
(már maga a felvezetés is, hogy így rá vannak parázva)
azt a sodronynt nem tudom, hogy hogy sikerült eltépnie egy kalapáccsal
és az csak azért volt ott, hogy becsípődhessen?
nem lett volna valami funkciója a továbbiakban?
a kalapács miért nem volt az űrruhához rögzítve?
amikor a kapaszkodós piruettet csinálja nem kellett vón oly erővel becsapódnia, hogy a másikoldalon jön vissza?
a kabinban meg szerintem nem így működik a “gravitáció” a forgás miatt
nem mintha bekapcsolnád az antigravitációs meghajtót hanem a centripetális erő présel a falhoz
vagyis aludni lehet mászkálni nem igazán

mindenesetre látványos volt

ja és most jöttem rá, hogy a főszereplő színésznőt zsigerből rühellem

Merma - 2020. 09. 08. 04:52

Én mindennek több esélyt is szoktam adni, de ennek a sorozatnak kínlódva sem tudok. Klisék és unalom. Az rendben hogy nem sci-fi, hanem alapvetően dráma, de semmi újat vagy katartikusat nem képes hozni, a felütés az Ad Astra csomagolás “dizájn”-t akarja az arcunkba tolni, de nagyon kevés új van benne. Nem tudom ki volt a célközönség, de nagyon mellélőttek vele.

winnie - 2020. 09. 08. 05:09

irgum76: nem csak be volt akadva a sodrony és kiakasztotta? (régen volt)

Merma: passzolom az ad astrát, de ugye ez a sorozat jóval előtte készült el, bár tény, hogy forgatás közben került moziba a film. nyilván ez nem kell, hogy jelentsen bármit is. a klisé meg egyéb kérdésen lehet, hogy majd rugózom egyet a finálékritikába, de ugye amellett, hogy nekem az lenne klisé (pedig tippre ilyen sorozat sincs), hogy ha minden részben akadna valami probléma, amit meg kell oldani (lehet, hogy majdnem minden részben van, még nem vagyok a végén), igazából itt ugye komolyan fel lehet tenni a kérdést, hogy 1. mi nem klisé? 2. mi az elvárás.

a sztori egy űrhajósról szól, aki otthon hagyta a családját.

ez lehet klisé, de akkor a másik megoldás, hogy viszi magával, ami… jobb lenne?:) ha nem ez a klisé, akkor az a klisé, hogy szomorkodnak emiatt. de akkor jobb lenne a sorozat, ha nem szomorkodnának?

igazából nem megvalósítás kapcsán állok bele ebbe a kérdéskörbe, hanem technikailag. mert ilyen alapon minden klisé, van sapka, nincs sapka.

szerintem nem a klisé kérdésen érdemes rugózni, hanem azon, hogy milyenek a karakterek, milyen a köréjük írt történet, stb. ahogy írod, “unalmas” – ez máris olyan, amibe senki nem köthet bele.

_szerintem_ bármennyire is klasszikus vagy újszerű egy helyzet, amit meg akarnak játszani egy sorozatban, nem attól lesz valami rossz, ha már láttunk hasonlót, és nem attól lesz jó, ha újszerű. minden a tálaláson és a megvalósításon múlik. hogy valami érdekfeszítő-e, hogy jók-e a karakterek, stb.

szóval ebből a szempontból nem nagyon tudok mit kezdeni azzal, hogy klisé. mert klisé, ha krízis van a hajón, amit rendbe kell hozni (megoldás: ne legyen?), és az is, hogy egy kislánynak hiányzik az anyja, és ez kihatással van a viselkedésére (ez magától értetődik – itt a logikai utat érdemes követni, szerintem).

de persze tippre a mi életünk is csupa klisé, szóval érthető, ha valaki nem egy átlagos életet akar látni a tévében.

irgum76 - 2020. 09. 08. 06:32

“nem csak be volt akadva a sodrony és kiakasztotta? (régen volt)”

áh igaz most belepillantottam és tényleg csak kipattintja
csak olyan hirtelen mutatták azt hittem elszakította
elnézést

viszont akkor is inkább összekellett volna csukni és kinyitás közben igazgatni amikor még laza

na mindegy nézem tovább majd

JKJ - 2020. 09. 08. 08:35

A kilencedik résznél tartok. Sajnos rettentő sok butaság van ebbe belesűrítve. Korábban azt írtam, hogy a sorozat sci-fi light. Inkább sci-fi extra light for dummies. Nyilván a helyén kezelve nézhető, de ennyire talán nem kellett volna elrugaszkodni a valóságtól. Kár érte.

SPOILER:

Különösen tetszett ez a rész: “Objective was not achieved. Procedure resulted in loss of vacuum. Until we can get back in and plug the hole, we have lost crew quarters.”

Nem vagyok a legokosabb ember, de nem “loss of pressure” lett volna a helyes? Arról nem is beszélve, hogy miért nem volt kéznél egy tapasz…

Snoopyzit30 - 2020. 09. 08. 12:32

Ledaráltam. Nekem a sok lelkizés is belefért most, lehet hogy olyan passzban vagyok, hogy most ezt így be tudtam fogadni, bár kétségtelen, hogy adagolták nagy dózisokban. Voltak nagyon jó momentumok, jó beállítások.
Részletesebben majd az évadkritikánál.

Úgy 7,5-8/10-et adok az évadra.
Ha lesz 2. évad, akkor nyilván maradok.

Snoopyzit30 - 2020. 09. 08. 12:33

JKJ: “Korábban azt írtam, hogy a sorozat sci-fi light. Inkább sci-fi extra light for dummies.”

Igen, sok mindent a helyén kell kezelni, ez inkább egy dráma sorozat sok lelkizéssel, mint jól átgondolt sci-fi. Bár tény, hogy az átlagnézőt nem fogja érdekelni a tudományos megközelítés.

JKJ - 2020. 09. 08. 12:44

Snoopy. Igazad van. Nem tudom mennyire nézett a sorozat. Az biztos, hogy a Marsutazáshoz meghozza az ember kedvét, főleg a leszállásos jelenettel. Az szépen ki volt dolgozva.

Ladi - 2020. 09. 08. 19:54

Lesz folytatás? Visszaút gondolom ugyan ilyen hosszú lesz, meg közben sok minden történhet a földön. Kíváncsi vagyok hogy fogadják Lu-t.

Pepe - 2020. 09. 08. 21:24

3. részig bírtam… nem vagyok szakember, ezért jó lett volna ha elmagyarázzák, hogy már 3 hete utaznak az űrben több százezer kilóméterre a Földtől, és úgy telefonálnak egymással, mintha a szomszéd szobában lennének. Következő jelenet videóbeszélgetés. Full hd minőség, semmi késés a hangban. És ehhez a Nasa adta a nevét? Ez inkább valami burleszk, de annak is gyenge.

winnie - 2020. 09. 08. 22:17

ladi: majd kiderül.

winnie - 2020. 09. 08. 22:23

Pepe: említik, hogy a 3. részben talán már több hónap is eltelt, az 5. részben szakad meg a kapcsolat. gondolom, annak van tudományos alapja (az lenne a logikus), a többinek meg simán lehet, hogy nincs (az is logikus lenne), de az teljesen egyértelmű készítői döntés is lehet, hogy akarják-e a nézői élményt csökkenteni azzal, hogy késést tesznek a hangba, csak azért, hogy reális legyen. sok mindent megtehetnek sorozatokban, hogy a azok a valóságra jobban hajazzanak (aki látott krimit vagy orvosit, az azért ezzel tisztában van), de a készítőknek a néző szórakoztatása a cél, és kevesebb embert szórakoztatnak a bürokratikus dolgok, vagy a technikaiak. (ld. a főhősnek sem mondja senki, hogy egy az egyben úgy néz ki, mint az egyik oscar-díjas színésznő:)

minden szakmai részt tartalmazó sorozatnál, amellett, hogy minél több valós elemet próbálnak becsempészni (pl. az űrvakság az 1×04-ben), mindenképp valós dolgok az _ihletők_, tudják, hogy máshol el kell engedniük dolgokat. ez nem mindenkinek fog tetszeni persze. a különbség annyi lesz, hogy te az űrkommunikáción “akadsz ki”, más azon, hogy miképp megy a rehabilitáció sztrók után, én meg szokás szerint a foci ábrázolásán és szóbahozásán (egy játékos, főleg egy csatár hiánya hat gólos vereséget csak akkor jelent, ha egyébként is elég nagy a különbség 2 csapat között…). nyilván triviális, és minek leírnom, de aki egy sorozatot full reálisnak tart, az csak azért teszi, mert sok aspektusához nem ért, amikben esetleg “csalásra kényszerül” a széria.

Pepe - 2020. 09. 09. 06:27

Winnie. Oké, hogy a néző ne várjon 3-4-5 akárhány másodpercet, a Marsi-ban ezt nagyszerűen megoldották, pedig ott perceknek kellett eltelnie, hogy az üzenet odaérjen. Semmi gond nem lett volna, ha videóüzeneteket hagynak egymásnak, sokkal hihetőbb lenne, mint mobilnak látszó telefonnal telefonálni az űrben.
Ezeket figyelmen kívül hagyva akár a Szomszédok sorozat egy része is lehetne, ha nem az űrben játszódna, olyan unalmas a 3. rész. Látszik, hogy költöttek a sorozatra, mert az 1. és 2. részben voltak olyan látványos elemek amik egy mozis filmben is simán elférnének. Azonban a 3. részben úgy esznek, mintha a Földön ennének normál gravitációnál, aztán mikor feláll az asztaltól, meg lebegnek. Az ilyen dolgok nagyon rontják az összképet, meg a történet is unalmas lett.
Kasza

Elar - 2020. 09. 09. 10:51

Az első rész után bizonytalan voltam, hogy akarom-e folytatni.
Az itt lévő kommentek pláne elbizonytalanítottak.
Folytattam.
A 2. kifejezetten tetszett.
Utána meg? Igen értem a többieket. Nekem inkább tetszett, mint nem.
Lassú, helyenként fárasztó, de egyszer át lehet rágni magunkat rajta.

winnie - 2020. 09. 09. 12:17

Elar: igen, én is ezzel kezdtem, hogy ez nem az a sorozat, ahol értetlenkednék, ha valakinek nem tetszik, bár szerintem nem érdemes olyanra időt pazarolni ennyi remek széria mellett, ami “egyszer átrágós”. Simán megértem, ha valakinek nem jön be, valahol engem is meglepett, hogy tetszik, és nyilván az idő előre haladtával az ember egyre jobban elkezd törődni a karakterekkel, egyre inkább érdekelni fogja őt a sorsuk, csak kicsit szkeptikus vagyok annak kapcsán, hogy a későbbiekben is lehet-e majd érdekes űrös és otthoni történeteket mesélni.

Rapguruz88 - 2020. 09. 09. 20:13

Nagyon tetszett az első évad, látszik hogy sok pénzt költöttek rá.. Kíváncsi is lennék hogy mennyi az annyi, ahogy azt a filmeknél tudjuk is, hogy mennyibol készült el, itt is érdekelne..
Esélyes is a második évad

kisanna - 2020. 09. 11. 12:35

Vegul is vegig neztem, nekem sok volt a foldi lelkizos szal, tobbszor at kellett tekernem, mert mar nem birtam:D
Az uros jelenetek es foleg a vege tetszettem, de ha lenne folytatas, nem biztos, hogy erdekelne, sztem ebben ennyi volt kb.

Anni - 2020. 09. 11. 21:58

Nagyon tetszett várom a berendelést a 2. évadra!

Fairplayer - 2020. 09. 18. 14:55

–spoiler–

Lyukat furnak az űrhajó falába hogy az ott lévő vizhez hozzáférjenek. Tudják, ha rossz helyen fúrnak akkor a vákum ki fogja szippantani a levegőt. Ott állnak 5-en és senkinél nincs tömítőhab, ragasztó, egy lapos lemez…semmi.

Kimennek űrsétára vizet vételezni kintről…a fagyott víz hogy folyik ki a szelepen?
Miért kellett a fagyott jégkristályokat terelgetni a másik űrhajós felé? csak a zacskót kellett volna a szelephez tartani és rögtön abba gyűjteni.

Leszállnak a Marson. Ki csinálta a képet róluk úgy hogy mindenki rajta van? Kizoomol a kamera és nincs előttük se kamera, se állvány…most érkeztek, még ki se pakoltak…

Zsoltisan - 2020. 09. 23. 21:16

Ok, hogy inkább dráma, mint scifi, de a dráma része sem kötött le különösebben. Illetve én fennakadtam olyan “apróságokon”, hogy kint vannak az űrben, meg a holdon és simán hazamobilozik a családjának, meg mutogatja nekik a kapitány csaj hogy hogy néz ki a holdbázis. Egyrészt ok, hogy scifi, de hogy mindenféle jelveszteség nélkül, meg főleg bármikor, amikor gondol egyet és van 2 szabad perce, rácsörök a családjára, mintha csak a szomszéd városban lenne, számomra elég irreális. Meg az is, amikor kiderül, hogy rosszul lett a férje, aztán újabb teló haza, ezúttal az 1ik legjobb agysebészt hívja, majd ellentmondást nem tűrően közli vele, hogy egy autó mindjárt ott lesz érte, szal pattanjon izibe befelé a kórházba, hogy megműtse a férjét… Mintha ő lenne az atyaúristen…
Lehet csak engem zavartak ezek, de számomra totál irreálisak ezek!

winnie - 2020. 09. 24. 04:58

ez nem hsizem, hogy annyira scifi lett volna, de az miért lenne irreális, ha valaki azt hiszi, hogy ő az atyaúristen?:)

viszont a mobilozás tényleg csak apróság, ott nem kell iédőzjel. kommunikálni lehet, ahogy fent is beszéltünk róla, ugyanúgy megy a facetime meg az élő telefonálás attól pedig nem lesz jobb vagy rosszabb (szerintem), ha van vagy nincs jelveszteség. ez az, ami csupán kreatív döntés, mert a nézői élményt rontaná az egy, később több másodperces delay. van, aki azt mondja, hogy bevállalja, mert úgy reális, más meg azt mondja, hogy inkább lecsalja, csak legyen nézhető. de jelvesztés van a sorozatban is.

winnie - 2020. 09. 24. 05:01

igen, nagyjából a készítő is ezt mondja: “”But then the farther out you go, the more compromised a signal can get and the longer the delay is. If we were to play that literally on the moon, I believe it’s roughly a one-second delay on the phone calls, and then you get out farther and it grows. It would have become unwatchable pretty quickly if we did that literally. But what we tried to then dramatize is [how] the farther out they go, those calls start to freeze, they start to get compromised, until finally they they cut out.””

Batawanga - 2020. 09. 27. 16:47

Sikerült végignézni, az utolsó 3 rész már valahogy jobban csúszott, le is ment egyben, de az elején hozzá kellett szokni az embertelen mennyiségű drámázáshoz. Elég korrekt összhatású a végeredmény, mindenképpen belenézek a második évadba is, kiváncsi vagyok merre viszik a sztorit. A földi részek is érdekesebbek lettek Lex motoros és pasizós kalandjaival.

akyyy - 2020. 10. 20. 12:30

Nem lesz 2. évad :( bár igazából nem kár. 1% scifi, 97% drámázás, de a roszabbik fajtából. A maradékban voltak jó pillanatai, de inkább hagyjuk :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz