login |

Pilot-mustra: Shadow Lines / Nyrkki – 1×01

2020. 09. 05. 14:46 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Itthon az Epic Drama mutatta be (magyar szinkronnal) múlt héten az Árnyvonalak című finn kémsorozatot, aminek volt annyira érdekes a koncepciója, hogy rögtön belevágtam. Ráadásul az “ismeretterjesztő” komponense is vonzott, mert én aztán semmit sem tudok a II. világháború utáni finn világról, amely afféle ütköző zónát jelentett az Egyesült Államok és a Szovjetunió, valamint az országok hírszerző ügynökségei között.

A bepróbálás eredménye pedig az lett, hogy kétszer is megnéztem a pilotot. Kár, hogy nem azért, mert annyira bejött volna. Az ok egyszerűen az volt, hogy elsőre totál sötétben tapogatóztam, alig tudtam valaki beazonosítani a karakterek közül, illetve nem nagyon értettem, hogy ki mit miért csinál és, hogy mi a célja. Második nézésre már tisztult a kép – nyilván sokaknak nem fog gondot jelenteni a sok ismeretlen arc, illetve név, de gondoltam őszinte leszek saját korlátaimat illetően.

SHADOW LINES / NYRKKI – 1×01 – 5/10

A hidegháborúban járunk tehát, és bár Helsinki semleges, de természetesen léteznek nemzeti érdekek, amik bizonyos köröket sérthetnek, és persze nem csak külföldön, de belföldön is akadnak olyanok, akik szívják a fogukat.

Mint látható, hiába az érdekes felütés, egyelőre nem nyert meg az első rész (a másodikat sajnos még nem láttam), de azért bizakodom, egy ilyen komplex és valós eseményeken alapuló, vagy legalábbis valós történelmi háttér előtt játszódó történet kellőképpen érdekfeszítő lesz.

A pilot egy hírszerző akcióval kezdődik: egy nő betör valahova, hogy ellopjon valamit, majd rajtakapják, megöl valakit, és aztán ő is meghal. Erre írtam az elején, hogy eléggé a sötétben tapogatóztam nulla háttértudással, mert aki puskázik, vagy kivárja a később elhangzó információkat, az megtudja, hogy az USA finn nagykövetségére tört be egy titkos hírszerző csoport (a Fist, azaz az Ököl) egy tagja dokumentumokat és titkosítási kulcsokat keresve, és egy CIA-ssal együtt hal meg, miután azért mégiscsak elemel valamit – ezt nyilván nem lett volna elegáns így leírni és szájba rágni, de eskü, megkönnyítették volna a helyzetemet.

A sorozat alapjába véve a Fist-ről szól (amiről életemben nem hallottam korábban, szóval történelem-fanatikusok előnyben), amely a finn függetlenség fölött próbál őrködni, miközben az amerikaiak a CIA, a szovjetek pedig a KGB révén megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy számukra kedvező módon befolyásolják az északi ország belügyeit – pikáns aktualitást szolgáltat a sztorinak az is, hogy többek között az elnökválasztás manipulációja is programpont.

Később azért kapunk némi expozíciót, ugyanis a szervezetet és annak érdek-, valamint kapcsolatrendszerét egy Amerikában tanuló és onnan hazatérő lány szemén keresztül ismerjük meg, miközben arra is fény derül, hogy a múltja miatt nem biztos, hogy ilyen feladatra alkalmas lehet.

Titkok, machinációk, sajátpecsenye-sütögetés és további titkok, nagyon kíváncsi vagyok, hogy az ötödik részre felvesz-e egy konkrét iránt az Árnyvonalak, mert simán el tudom képzelni, hogy a pilothoz hasonlóan a további részekben is csak alapozni fognak, hogy ne kockáztassák a sötétségbe való fejes ugrást.

A sorozatban minden valóságszagúnak hat, szó sincs arról, hogy itt hősök lennének, vagy arról meg pláne nem, hogy a jók és a gonoszak állnának szemben egymással, mert a való életben hogy is lehetne effélét meghatározni. Itt nincs fehér és fekete, itt mindenki szürke, és mindenki az ágendái szerint cselekszik, a saját megbízói által elvárt dolgok elérése érdekében.

Tudom, hogy ebben a sorozatban több van. Oké, mondjuk ezt a feltevést abból vezetném le, hogy nem tudom elképzelni, hogy egy ennyire igényes megvalósítást valami kukába való szkripttel kísérnének. Ugyanis nagyon jól néz ki kívül és belül is az Árnyvonalak, tök jól megteremtik a hangulatot – mind az 50-es évekét, mind pedig a hidegháborús thrillerét. Csak nem tudom megállapítani, hogy mennyire haladó közönségnek készült.

Haladó alatt természetesen nem a profi sorozatnézőkre gondolok, hanem azokra, akiknek valami fogalmuk van a finn történelemről, a finn-orosz és finn-amerikai viszonyokról. Mivel nemzeti piacra készült a sorozat, ezért az evidenciákat (amik a finnek számára azok), biztos, hogy nem rágják a szánkba, de a több infó kapcsán is nagyon oda kell figyelni, hogy minden világos legyen. És tudom, hogy sok olyan junkie van, aki szereti az egész embert kívánó sorozatélményeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz