login |

Condor: vége a 2. évadnak

2020. 09. 06. 21:56 - Írta: Shannen

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Ígéretesen indult  ennek a kémthrillernek a második évadja, ám az első szezon szintjét sajnos nem sikerült hoznia.

Ettől függetlenül, ha az ember darálva nézi, amire most meg is van a lehetőség, hiszen a napokban került fel A keselyű három napja teljes évaddal az HBO GO-ra, akkor így is jól szórakozhat. És hát valljuk be, a Homeland és a Counterpart befejeztével, nem igazán vagyunk elkényeztetve kémsorozatokkal mostanában…

Ahogy az évadkezdésnél írtam, Joe Turner-nek, a fiatal CIA elemzőnek egy, a CIA-ba beépült orosz téglát kell lelepeznie, miközben nagybátyja halálának ügyét is igyekszik felgöngyölíteni. Maga az alaptörténet tehát elég klasszikus, és mondhatjuk, hogy az évad során húzott meglepő és kevésbé meglepő fordulatok szintén nem fognak újdonségként hatni a kémtörténetek kedvelőinek. Meg persze vannak történések, amelyek felett jobb szemet hunyni (lásd: orosz katonák, katonai ruhában akcióznak fényes nappal amerikai földön…). A sorozat mégis nézeti magát.

Nem pörögnek úgy az események, mint az első évadban, sőt az évad közepén kicsit le is ül a sztori, sok lesz az ide-oda telefonálgatás, autókázás és az egyhelyben ücsörgés. De valahogy mindig jön egy fordulat (nem feltétlen a részek végén), ami miatt muszáj elindítani a következő részt. Ráadásul, ha a történések nem is mindig, de a zene és a fényképezés remekül megteremtik a feszült hangulatot, ami egy ilyen sorozatnál elengedhetetlen.

Az új karakterek, főleg az orszok oldalán, jól el lettek találva, bár nem volt érdemes nagyon kötődni senkihez, hiszen az írók idén sem kímélték a szereplőgárdát, ami persze jó, hiszen így tényleg van tétje az eseményeknek.

A magánéleti szálak, a Piper család kivételével, elég súlytalanok lettek, vagy nem voltak elég érdekesek, vagy egyszerűen még csak hihetőek sem voltak. Ez azért kár, mert ezek szolgáltatták volna az érzelmi többletet, de így ebből sem kapunk sokat.

Ami a történéseket illeti, nemcsak az évad van teljesen lezárva, de az utolsó percekben bezárul a kör is, ami a pilotban elindult.

Felvillantják ugyan, hogy milyen irányt vehetne a sztori a folytatásban, de azt sajnos nem tudjuk, hogy ebből fogunk-e bármit is látni, hiszen harmadik évados berendelésről egyelőre nincs szó, ráadásul a Condor az Audience Network sorozata volt, amely idén megszűnt. Ha valami csoda folytán mégis kapnánk egy újabb szezont, én biztos, hogy maradnék, mert minden hibája ellenére egy szórakoztat nyárvégi dara lett ez az évad is. 

8 hozzászólás Ne habozz!

jóska - 2020. 09. 06. 22:28

szerintem teljesen jó volt a második évad, homeland után egyáltalán nem éreztem gyengének.

Dorka - 2020. 09. 07. 05:35

nekem a 2. évad sokkal jobban tetszett, mint az első, simán ledaráltam🙃

cherockee - 2020. 09. 07. 07:18

Imádtam, hetente vártam, nekem nagyon bejött a második évad is.

johndoe4 - 2020. 09. 07. 11:05

Nekem marha nagy csalódás volt a második évad, főleg a kitűnő első évad után. Fölöslegesen elnyújtott és marha lassú dögunalom. Ezt a sztorit nyugodtan el lehetett volna mesélni pár részben.

Adam9456 - 2020. 09. 07. 13:07

Nekem is jobban tetszett az első évad, de ebben az évadban is voltak jó húzások és váratlan fordulatok. Az évadkezdés kritikánál már leírtam mik voltak a bajaim ezzel a másodikkal. (felesleges magánéleti kínlódások, lassú sztori, Joe hülye döntései, orosz részeknél felirat hiány) Ettől függetlenül továbbra is elég élvezetes kis kémsorozat ez. Ha lesz harmadik évad nézni fogom biztosan.

Nikolka - 2020. 09. 21. 14:56

Sajnos én is a csalódottak táborát erősîtem. Nálam már az első évad sem aratott osztatlan sikert. Valahogy a főszereplőt nem tudtam megkedvelni..
De ez a második évad érezhetően gyengébb lett. 5 részben el lehetett volna mesélni a tényleges sztorit. Az évad többi része olyan volt, mintha csak azért lett volna, mert nem volt ötletük.
Az összes szerelmi nyüglődés Mae & Abbott vonalon. A lelkiismereti szál Abbott vonalon, Mae fia. Ez mind unalmas, felesleges dolgok voltak. A sok autózgatásról nem is beszélve.
A tégla szál jó lett volna. Bár aki látott legalább egy ilyen sorozatot nem lepődött meg.
Az orosz szál is szuper volt. Volk és Kat nagyon jók voltak. Isidora Goresthert amúgy is imádom a Shameless óta. De itt is kincset ért minden jelenete.

2 dolgot viszont nem értek.
Nem Gordon volt ugye a tégla. Szóval így végül nem derültek ki az “inditékai” miért is akart annyira Joeval barátkozni?
A másik pedig, hogy Abbott tudta, hogy nem Gordon a tégla, mert átkutatta a dolgozót. És akkor nem volt még ott a mappa. Na de azt nem a halálánál rejtették oda? Akkor lett volna értelme, nem?! A leütésnél már elvitték.

Árpád - 2020. 10. 30. 14:59

Nem volt rossz ez a szezon, bár a piszkos munkát nem egy helyettesítő végezte, hanem maguk a hírszerzők. Igaz a félelmetes, de kedvencem Joubert egy képkocka erejéig megjelent, mikor meg kellett ölni Reuel Abbott-ot mielőtt még beszélne. Kár magát a gyilkosságot nem mutatták, csak a lábakat először, majd utána a csajt. Ő nagyon hiányzott ebből az évadból.
Nyilván örömmel vállalta Joubert, mert az első szezon végén meg akarták ölni, miután annyi embert megölt Abbott-nak. Joe a végén megint megölte a téglát, de az utolsó rész elég sok fordulatot hozott. Az orosz ügynök csaj is nagyon jól elvolt senki nem érdekelte csak önmaga a végén meg is kapta a jutalmát. Bár Joe végül a téglát agyonlőtte így aztán ismét gyilkos lett.

Réta - 2021. 03. 08. 17:13

Számomra nagy csalódás volt ez az egész sorozat. Az eredeti filmet kedveltem, de a címen kívül nem sokat vettek át belőle.

A Stockholm szindrómás szerelmi szálat szó szerint kinyírták, pedig arra kellett volna építkezni és akkor egy egész különleges sorozatot lehetett volna készíteni.

Joe figuráját annyira tökéletesre akarták megírni, hogy már ellenszenves lett. Számomra sokkal érdekesebb lett volna egy sima kis elemző, aki minden háttér nélkül csak a tudására támaszkodva menekül a gonosz hatalom elől. Azt, hogy Max Irons nem olyan szexi, mint Robert Redford, nem rovom fel neki, mert hát erről nem tehet szegény. A castingnál viszont nem ártott volna ezt a szempontot is figyelembe venni.

A családi háttérre is óriási energiát fordítottak, de őszintén szólva egyetlen érzelmi kapcsolat sem érintett meg. A nőket elnézve olyan stepfordi feleségek hangulat kapott el, hisz mind gyönyörűek és ápoltak, akik támogatják a férjüket, aki a titkos férfiklubba jár. A gyerekek szála pedig kivétel nélkül idegesítő időpazarlás volt. Reménykedtem, hogy Abbott igazgató új barátnője legalább ellenséges kém, de sajnos csalódnom kellett.

Azt sikerült bemutatniuk, hogy a CIA sokat toboroz a gazdag és kiváltságos családok fiaiból, akik így politikai hatalomra is szert tesznek, tehát tulajdonképpen a régi pénz, a felső 1% irányítja az USA titkosszolgálatát is. Volt aki ezen meglepődött?

Az ügynökök is szinte mind férfiak voltak, a nők vagy csak díszletnek voltak vagy teljesen nőietlenné tették őket a CIA-nál. Robin Larkin karakterét nem bírtam megérteni. Úgy tűnt, hogy élvezi, hogy kínozza és megtöri a munkatársát. Ez tényleg arról szólt, hogy irigyelte a boldogságát, mert a férje otthagyta egy pasiért? Ez szerintem nagyon gáz. Ráadásul a nő munkatársai is lelkesen együttműködtek egy társuk kínzásában, egy percig sem gondoltak arra, hogy másnap ők is oda kerülhetnek a helyére. Közben meg még Abu Gharibot is emlegették ezek a magasan képzett, intelligens? ügynökök.

Elég sokat moralizáltak a sorozatban, de ezek a dolgok nem váltottak ki bennem érzelmi hatást. Egy kicsit olyan érzésem volt, mint a Szomszédok végén, amikor a szánkba rágták a tanulságot. Ez már akkor is béna, meghaladott módszer volt. Nem is voltak számomra kifejezetten jó vagy rossz karakterek, nem tudtam drukkolni egyik félnek sem. A halálok is válogatás nélkül történtek, úgy tűnt a számomra, hogy a jók is elnyerik itt a büntetésüket, szóval nem igazán éri meg becsületesnek lenni. Egyfajta romlottság jellemezte az egész rendszert, de tulajdonképpen minden szereplőt is.

Ez az oroszokkal való harc eléggé elavult téma. A végén megemlítették Kínát, az ISIS-t és a Boko Haramot, na ezek sokkal több figyelmet érdemeltek volna. A Boko Haram kapcsán ráadásul lehetőség lett volna több feketét is szerepeltetni a sorozatban, Kína esetén meg pár ázsiait, ami nem lett volna hátrány.

Az orosz férfi szereplők annyira hasonlítottak egymásra, hogy időnként nehezemre esett megkülönböztetni őket egymástól.

Joubert, a női terminátor két perc alatt is nagyot tudott alakítani. A második évadban számomra Kátya, az orosz kémnő volt csak érdekes. Őt teljes mértékben meg tudtam érteni és még valamennyire azonosulni is tudok vele, hiszen ugyanúgy egy posztkommunista, férfiak által uralt országban élek, mint ahonnan ő is származik. Bizony, egy nőnek elsősorban a maga érdekét kell néznie és nem engedheti meg magának, hogy érzelmeskedjen, ha boldogulni akar az életben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz