login |

Pilot-mustra: Kate & Koji – 1×01

2020. 09. 06. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Két dolgot nagyon szeretek a brit sorozatokban: hogy kifejezetten hátrányos helyzetű műfaj a többkamerás (tudjátok, az élő közönség előtt felvett) komédia, valamint hogy a színészek akár 2-3 főszerepet is vihetnek különféle szériákban, köszönhetően a rövidebb szezonoknak.

Szóval íme a pár hónapja bemutatott (megyünk végig az idei újonc kínálat azon részén, amikről még nem írtunk, bizony – vajon miért?) Kate és Koji, ami nézők előtt rögzített szitkom – és íme (stílszerűen “jobbról be”) Brenda Blethyn, aki egyébként a Vera című krimisorozatban nyomoz már majdnem egy évtizede (tegnap megvolt a hazai premier is), de megmutathatja, hogy a komédiázás így megy neki.

KATE & KOJI – 1×01 – 5/10

A sorozat helyszíne egy tengerparti kávézó, a főhőse a veterán, helyenként zsémbes tulaj, aki egyben ki is szolgálja a nem túl népes törzsközönséget, akik között feltűnik egy idegen, akiről később kiderül, hogy menekült, aki hazájában orvosként dolgozott. És bár ezt nem nagyon reklámozza, nem kell hozzá sok idő, hogy a város elkezdjen hozzá járni nyavalyáival, így biztosítva neki az ingyen ellátást (a heti menekült-apanázsból neki nem sok mindenre futná), a kávézónak pedig a bevételt az illegális praxisból.

Teljesen régivágású a Kate & Koji stílusa, a két főszereplőről elég hamar kiderül, hogy mennyire másmilyenek, így bőven van lehetőségül összezördülni egymással, szállítva ezzel a humort, ami révén annak ellenére marad mindvégig szerethető a kvázi munkahelyi komédia, hogy természetesen bőven kijátssza az előítéletes kártyát is. Nem politizál igazán, nem is ébreszt gondolatot (tehát nem egy Home), ártalmatlan marad végig, meg őszinte.

Nem is tudom, hogy mikor néztem utoljára többkamerás brit komédiát (a The Goes Wrong Show ne számítson!), de jó volt látni a Kate & Koji viszonylagos visszafogottságát az ilyen Mrs. Brown-szerű sorozatokhoz képest (a Not Going Out-tal valamiért lemaradtam…). És oké, hogy intelligensebb és a humor helyenként kellemesen száraz, de valójában a komolyabb pozitívumok ennyiben ki is merültek nálam.

A humor háttértévés minősége még elmenne, nem utáltam, elviseltem, sőt, elfért, hogy ne negatív legyek, de ahhoz, hogy ilyen esetekben maradjak egy sorozat mellett, azért kellenének olyan karakterek, akik erre ösztönöznek. Itt pedig mindenki túlzottan semmilyen volt számomra. Ha maradnék, akkor maximum Kate miatt, de nem a karakternek, hanem Bletyhn-nek köszönhetően, és akkor már inkább nézek vele egy Vera-ismétlést, nem? (Vagy korábbi részeket, mert tippre még jó párat nem is láttam.)

Szóval valahol elbizonytalanítja az ember, ha pont a két címszereplő nem győzi meg őt (a merev Koji is jópofa, bár kissé klisé karakter), és ilyenkor már nem megyünk sokra azzal, ha köréjük írnak pár mérsékelten humoros mellékfigurát, akik nem egyszer inkább a butaságukkal hozzák a humort, nem a karakterükből adódóan.

Egy valami biztos, hogy nem volt a Kate & Koji: csalódás. Pont ezt vártam tőle. Általában lelkesen, a legjobbra számítva vágok bele a sorozatokba, de itt elég szkeptikus voltam, nem nagyon vártam (ld. a kései kritikát) és a szkepticizmusom sajnos igazolódott is. Még azt sem mondanám rá, hogy az amerikai többkamerás szitkom műfaj rajongóinak bejöhet, mert nekik ez túl angol, túl egy helyszínes lenne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz