login |

Második blikk: Egyszer volt Budán Bödör Gáspár Bödörék

2020. 09. 07. 20:00 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, ,

– Mi az, hogy “vakáció három hónap”?
– Kaució.

Szeretem a magyar sorozatokat. Mindig várom a magyar sorozatokat. Olykor meg is kapom, hogy elfogult vagyok. Nyilván sokszor nyilatkoztam pozitívan hazai próbálkozásokról, legalábbis azok kezdéséről (bár egy-két kivétellel mindet elengedtem idővel), mint ahogy negatív kritikák is befutottak némelyiknél tőlem. De olyan negatívan még talán egyről írtam, mint a TV2 legutóbbi újoncának kezdéséről.

Négy hónappal a start után pedig itt a második rész (konkrétan itt nézhető is), bármennyire is riasztóak voltak a reklámok, gondoltam a remény hal meg utoljára, csak nem lehet annyira kínos az 1×02, mint a pilot volt, ha más nem, a készítők azért szondázhatták a környezetüket, hogy mi működik és mi nem, tudtak finomhangolni. Hát, a kín sajnos megmaradt, még ha a 1,5/10-em egy fél jeggyel feljebb is ugrott.

Az nyilván nem indikátor, hogy egy komédiát nem röhögök végig, mert van, hogy csak bólogatva ismerem el a szellemességet és a jó írást, de ezt a részt is kellemetlen volt néznem, mert tudtam, hogy megírta valaki (tippre több ember), majd jóváhagyta az illetékes (remélem, ez a lépcsőfok megvan, és ha megvan, akkor vajon miket húzhattak ki???), majd a stáb minden bizonnyal bizalommal telve eljátszotta, rögzítette, stb. A kérdés csak az, hogy vajon, aki írta, az olyat írt, amit maga is szívesen nézne és szeretne (esetleg röhögne rajta), vagy “csak” olyat, amiről úgy gondolta, hogy a néző zabálni fogja. Nem is tudom, melyik a rosszabb…

Nem, a Bödörék 2. része nagyon nem működött nekem. Az első jelenetben, az iszonyatosan elhúzott, egypoénos “Gazsi májkrémnek gondolja a macskakaját és [mostfigyelj!] MEGESZI!!!”-szegmensben minden benne volt, ami rossz ebben a sorozatban. Nem arra gondolok, hogy mennyire vicces vagy sem az, amiről szó van, hanem a prezentálásra. Ezt jobb színészvezetéssel, írással és rendezéssel még akkor is meg lehetett volna írni röhögősre, ha alantasnak tűnik. De így…

Az 1×02 percről percre múlta alul magát, csak két dolog dobta meg – egy kicsit. Az egyik Szőke Zoltán jelenléte, akit még véletlenül sem éreztem jónak, inkább volt mesterkélt, de vagy a karaktere, vagy a kisugárzása, vagy csak szimplán Berényi Miki szelleme mégis mulattatóvá tette őt – az írók rutinosan ki is iktatták az epizód nagy részére (WTF). A másik pedig a “Gazsi anyukát alázza”-vonal, mintha igazából csak itt élnék ki magukat a készítők, a beszólások között nem egy szellemesebb is akadt.

Örülünk…, Vince…, örülünk?

A sztorira annyira nem akartam kitérni, az nagyjából a rácsodálkozásokat követően a “falusi ember munkát keres Budapesten”-vonalon mozogtak csupa, cseppet sem szórakoztató luftot rúgva, de azt végképp nem tudtam értelmezni, hogy a tetoválós szálon teljesen random és oda nem illő módon kaptunk egy kis Ponyvaregényt. Mármint WTF, általában tök jók a kikacsintások meg minden, de azért igazán lehetne valami kapocs az adott sorozathoz…

Azért, mert vidéki vagyok, nem vagyok hülye.

Ennek a sorozatnak az a legkisebb baja, hogy Bödör Gáspárt tudatlan falusinak ábrázolják. Attól, hogy ő ilyen, nem általánosítanak, főleg, hogy a szájából csak úgy röpködnek a “pestiekre” vonatkozó általánosítások. Ez az, amibe biztos, hogy nem kötnék bele. Azt viszont szívesen kikérném magamnak, hogy az írók szerint a nézők ezt a szintet fogják zabálni. Persze abban az esetben, ha a készítők sajátmaguk nívójára lőtték be a sorozatot, ha ők is néznék, akkor nem szóltam. Úgy nem érheti szó a ház elejét.

ui: A sorozat második epizódjának a nézettségéről (elég sokkoló) jön majd este poszt, de akit csak a számok érdekelnek, az itt olvashatja őket.

12 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2020. 09. 05. 20:35

Nem volt annyira gáz, mint az első rész, de még mindig inkább kínos, mint vicces.

antijunkie - 2020. 09. 05. 21:26

Ha egy jó viccet jól adnak elő, azon remekül lehet szórakozni. Ha egy rossz viccet jól adnak elő, abban is lehet élvezetet találni. Ha egy jó viccet rosszul adnak elő, ott csak szimplán elmarad a nevetés. Itt rossz vicceket próbálnak előadni, sajnos többnyire elég rosszul.

Stewie - 2020. 09. 05. 23:04

Én jól szórakoztam rajta, többször sikerült elmosolyodnom, de el is nevetnem magamat, az első részhez képest jobban tetszett nekem a folytatás

Tom Vajner - 2020. 09. 07. 23:38

Elvileg Kormos Anett ki is szállt ebből. Mint író ennyire nem érezte magáénak a végeredményt, ha jól rémlik a podcastjéből. Én nagyon bírom a humorát meg a stand upjait is, de a Bödöréknél régen láttam rosszabbat.

Papp Sanyi - 2020. 09. 08. 08:01

Szerinted még nincs leforgatva az egész évad? Vagy mire gondoltál a finomhangolásnál? Máshogy vágják és kihagyják a “legjobb” poénokat? :D

winnie - 2020. 09. 08. 08:14

mivel nyáron kezdták el a forgatást, még simán lehet, hogy nem forgatták le, és a vágás során áll össze a végső anyag, ott még tényleg nagyon sokat lehet változtatni, de arra gondoltam, hogy miután tavasszal leforgatták az első részt, leálltak, az első rész adásba ment, mindenki láthatta, voltak visszajelzések, és azt követően volt idejük az 1×02 forgatásának elkezdéséig még esetleg finomhangolni a már meglévő szkripteket.

jó esetben a készítők felhasználták az 1×01-es tapasztalatokat a további részek alakításában. ez a luxus szinte sosem adatik meg nekik, de itt, a forgatások leállása miatt, láthatták a kész epizódot, hogy mi működik, mi nem, hogy melyik karakter jön át legjobban, stb.

Brigante - 2020. 09. 08. 16:30

Anno amikor a TV2 elindult én isten bizony jobban szerettem, mint az RTL Klubbot. Ez tartott sacra 2004-2006-ig.

Azóta szerintem valami fenomenálisan nem megy nekik. Olyan érzésem van, mintha nem az embereknek készítenék a műsorokat, hanem azért mert kell…

Furcsa, hogy egész egyszerűen a castinggal, a rendezéssel és/vagy a műsor szerkesztéssel (lásd Ninja Warior vagy Exatlon) elrontják az egészet.

És az a vicc, hogy a TV2 fizet többet az alkalmazottaknak (állítólag). Nem értem őket. Szerintem célszerű lenne (ha nincs) egy nézői panelt alkalmazniuk, akik tudják előre tesztelni a műsorokat.

humorpalanta - 2020. 09. 08. 18:39

Ezt hívják úgy, hogy pénzmosás.

Kvanar - 2020. 09. 08. 19:15

Pf Kormos Anett kiszállt, mert nem érezte magáénak az anyagot? Ő írta ezt az egész förmedvényt.
Ő meg Bús Gábor Olivér már nagyon sok szar sorozat elkészítésében voltak vétkesek.

winnie - 2020. 09. 12. 07:29

nem tudhatod, hogy ki mit írt. ha amerikai mintára készül egy sorozat, akkor nem egy ember írja az epizódokat, hanem 5-10. az, hogy kié a kredit, az mindegy. ha magyar mintára készül, akkor is lehet a kredit csak szerződéses, az író, mivel nem showrunner, már nem felel azért, hogy mit vesznek fel, hogy írják át, mit vágnak ki, hogy rakják össze.

nem kormost mentegetve, de ha egy rész gyenge, akkor az általában nem az író felelőssége, hanem a showrunneré. a showrunner okézza le és írja át véglegesre a szkriptet, az író az ő útmutatásai alapján dolgozik, azt írja bele, amire ő kéri, stb.

kiskiraly - 2020. 10. 24. 22:46

Tom Vajner: Úgy tűnik. Észrevettem, hogy az 5. résztől (6 rész ment le eddig) már egyáltalán nincs vezető író kredit feltüntetve, addig Kormos Anett volt.

Néztem kb 15 percet belőle, de az egyik poén az volt, hogy az apa megkéri a fiát, hogy zárja el őket[=a kutyákat] a megérkezett vendégek előtt és a rác elindul a két vendég felé. Értitek, ez volt a poén.

Megnézem majd az epizódot, de lejjebb kell nagyon adnom az elvárásomat (lásd mondjuk Fapad).

kiskiraly - 2020. 10. 25. 00:10

Podcastba belehallgattam. Otthagyta a Bödöréket.
Filmklub podcast #105 Kormos Anett
A szkriptelt produkciókról 53:03-76:30-között beszélnek
58:55 – Bödörék
70:00 – Pappia Pia 2-ről (ami nem valósult meg)

Mindenképpen (egyáltalán nem meglepő?) tanulságos anyag

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz