login |

Pilot-mustra: Between Two Worlds – 1×01

2020. 09. 08. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

Bár számomra túl homályos volt ennek az új ausztrál sorozatnak a leírása az előzetesnél, azonban mégis vártam, mert olvastam, hogy egy veterán írónak ez lesz a magnum opus-a. Bevan Lee 1982 óta dolgozott napi szappanoperákon, pár évtizeddel később pedig elkészített az A Place To Call Home-ot és a Packed To The Rafters-t. Gondoltam, akkor most nagyon odatesz majd mindent, de… annak ellenére, hogy bántanám a két heti sorozatát, lehet, hogy nem véletlenül dolgozott korábban napi sorozatokon?

Ugyanis ez a magnum opus számomra kicsit bűzlött. Nyilván valami piszok jó is kisülhet belőle, de a kezdése csak egy szimpla és kiszámítható melodrámát kínált NAGYnak szánt pillanatokkal. Lehet, hogy később teljesen életszerűtlen csavarokkal próbálják majd feldobni?

BETWEEN TWO WORLDS – 1×01 – 5/10

Az előzetes leírás pusztító titkokat lenget be, valamint azt, hogy semmi sem az, aminek látszik (van ennél nagyobb filmes lózung? persze szeretem az ilyet, csak vannak filmek, ahol, ha ilyesmit előre közölnek, akkor a poént is lelövik…), valójában azonban annyit lehet tudni a pilot után a sorozatról, hogy tényleg jelen van két világ, egy gazdag üzletemberé (telve mindenféle erkölcstelenséggel és manipulációval), valamint egy átlagos családé (telve szeretettel). A közös pont pedig egy szív. Nem két ellentétes oldalon lévő szerelmesé, hanem egy átültetésre váró.

Ezt muszáj ellőni, még akkor is, ha csak a pilot vége felé történik egy haláleset, ami lehetőséget ad arra, hogy a szívátültetésre váró, az üzleti és a magán életében is látszólag számító szemétláda üzletember életben maradhasson és folytathassa üzelmeit. Azt viszont, hogy ebből hogy lesz 10 részes sztori, nem nagyon tudom azon kívül, hogy a végére talán (az új szívnek köszönhetően?) rendes emberré változik, mert a két világ még a második részben sem találkozott egymással, pedig olykor több hónapos időugrások is vannak.

Ha nem tűnne annyira kiszámíthatónak a Between Two Worlds (aláhúznám az igét, mert biztos, hogy nem lesz kiszámítható (annyira csak nem béna egy készítő), de ha egyszer annak tűnik, nincs mit tenni), akkor még érdekelne is, de így, túl érdekes karakterek nélkül még a második rész megnézésére is csak alig tudtam rávenni magam. Igen, két számító figura harcát (férj vs feleség) még érdekes lenne nézni, de akkor minek a “körítés”?

Ráadásul a szív kapcsán a (nevezzük így) transzcendens áthallások is kissé eltolnak engem a sorozattól, valahogy nem érzem, hogy erre lenne szükségem. Azt hiszem, hogy igazából ez utóbbi tette be nekem a kaput, meg az, hogy az 1×02 felénél, amikor terhelő dolgok kerültek a napfényre, azt vettem észre, hogy már gőzöm sincs, hogy mit nézek. Ha egy sorozatban nincs, ami megfogjon, akkor nem érdemes erőltetnem.

(A kaszám után azért kíváncsi voltam a sztorira és az “előző részek tartalmából” szegmensek révén kicsit szinten tartottam magam, és bizony már az 1×03-ban van pár nagy WTF, és a folytatásban is fognak kiderülni dolgok. Szóval legalább nincsenek üres ígéretek, de mindez a (számomra) szürke megvalósításon nem javít.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz