login |

Dynasty: a 3. évad – írta oriole

2020. 09. 09. 21:42 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: 2019/20 finálék, kritika,

— I know you like to be the smartest person in the room.
— Well, I don’t like it. It’s more of a curse really.

Lehet, hogy az itthon magyarul a Netflixen látható Dinasztiák népszerűbb itthon annál, mint azt elsőre gondolná az ember? Az tény, hogy a CW heti szappanja nem igazán tartozik azon műfajok közé, amivel az ember úton-útfélen megáll dicsekedni, vagy amitől magvas gondolatokat, technikai újításokat lehetne várni, de ettől függetlenül lehet szórakoztató, és hozhat váratlan meglepetéseket is.

A Dynasty tudja magáról, hogy micsoda, akar, és tud is szórakoztatni. A párbeszédek, kikacsintások viccesek és szellemesek, tele van jól megkomponált, kellően hatásvadász, drámai jelenettel, őrült csavarral, és egy kifejezetten erős szereplőgárda lehel életet a nem kissé eltúlzott karakterekbe anélkül, hogy azok paródiává válnának.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ez persze semmit nem mond el a minőségről (nagyjából konstans), vagy a történetvezetésről (tátongó lyukak; elfeledett, semmiből előbukkanó szálak, logikátlan pálfordulások). Ami számomra egy könnyed kikapcsolódást biztosító guilty pleasure, az más számára kerülhet a jelentéktelen, vagy bűnrossz kategóriába is.

A 3. évad új showrunner kezébe került, és bár észre lehetett venni kisebb változásokat a sorozaton, az összkép nem változott. A zene nagyobb hangsúlyt kapott idén, és az írók próbáltak egy kis kreativitást csempészni a szappanba.

Én imádtam a mini Zoey’s Extraordinary Playlist-epizódot, amikor a gázszivárgás miatt a szereplők elénekelték az érzéseiket a hallucináló Fallonnak. Az külön poén volt, hogy a gárdából csak Elizabeth Gillies-nek és Sam Underwoodnak van hangja, a többieken még az autotune sem segített. Ezenkívül még volt egy noiros, és egy szektás rész is.

Kellemes meglepetésként ért, hogy az előző szezonnal ellentétben a 2. évadzáróban bedobott fordulatokkal, és azok következményeivel rendesen foglalkoztak. A Dynasty-re jellemző, hogy időközönként leül, 3-4 részenként jön valami nagy durranás, a végén pedig teljesen bepörög. Idén nem éreztem ennyire ezt, sőt a félévadig viszonylag szépen, önmagához képest logikusan építkezett, előkészítve a terepet az új Alexis hatásos belépőjének.

A kedvencem Fallon és Liam szála, még akkor is, ha az alapja egy kilométerekről látható ordas nagy klisé. Az új helyzet kellemes dinamikákat, aranyos, romantikus jeleneteket kreált, és Fallon küszködéseit mindig jó nézni.

Blake is előtérbe került, tulajdonképpen köré épült a félévad, és ez nagyon jót tett a sorozatnak. Végre a ravasz, gazdag ember nyaka körül is szorult a hurok. Kár hogy olyan gyorsan kihozták a börtönből, még elnéztem volna a fegyenc Blake hatalomra törését.

Idén egy kicsit szomorúbb, és keserűbb Cristalt kaptunk, elővették a gyermeke elvesztése miatt érzett gyászt (amin tavaly Cristal 2 továbblépett), és bosszúvágyat, és végigment egy végre nem légből kapott jellemváltozáson. Annak ellenére, hogy most csak színészcsere történt, nem pedig szereplőcsere spirituális, bolondos Cristal 2-höz képest egy jóval komorabb Cristalt kaptunk, de most legalább egy irányba haladnak vele az írók.

És megjött az új Alexis, méghozzá nem is akárhogy. Elaine Hendrix egyszerűen zseniális. Sheridan is remek volt az elején, de az írók legyengítették, és szánni valóvá tették a figuráját. Most viszont visszatért a céljaiért mindenen, és mindenkin átgázoló, fondorlatos Alexis, aki fura módon még szimpatikus is. Bár az sokat segített, hogy az idei évad főgonosza Blake lett.

— Did you really think you could Parent Trap me and Adam into liking each other?
— I don’t know what that means.

Az évad második fele viszont hullámzóra sikerült. Az Alexis, Jeff, Adam trió Blake elleni ármánykodását, a frontvonalak folyamatos tologatását élvezetes volt nézni, ráadásul Jeff is kapott végre értelmes anyagot. Adam fejlődése, emberibbé tétele is jó húzás volt.

Az egyik fénypontja a sorozatnak Fallon és a szülei között lévő dinamika, ez a furcsa utálom-szeretem kapcsolat, ahol a felek valahogy mindig visszatalálnak egymáshoz. Egyedül Fallon tudja igazán kihozni Blake-t sodrából, és a sok civakodás mögött is tisztán látszik Alexis igyekezete, hogy visszanyerje a lánya bizalmát.

You’re a great boss, an amazing daughter and I will always be in your corner.

Ezek a részek feljavítják a gyengébb, jelentéktelen sztorikat. Ilyen volt a Dominique és a lánya köré épülő reality show, ami unalmasan kezdett, és teljes érdektelenségbe süllyedt, de a papos sztorit is elég kellemetlen volt nézni.

A legrosszabb epizód a 19-es volt, ahol Blake-t és Anders-t Moldova királya foglyul ejtette. Ha túllépünk azon, hogy Moldova köztársaság, még akkor is egy borzalmasan összecsapott, bugyuta sztorit kapunk, ami csupán arra volt jó, hogy Adamet újra a bosszú útjára terelje.

Sajnos a Covid miatt a Dynasty sem a tervezett módon finálézott, pedig az igazi káosz és őrültség mindig a zárásban szokta felütni a fejét a Carrington családban. Így a Fallon-Liam lagziról és a szokásos drámai cliffhanger cunamiról sajnos le kellett mondani, de sikerült összehozni az idei fináléra is egy esküvőt, így a hagyomány nem tört meg teljesen.

Az utolsó rész Fallon lánybúcsúja és a másnapos társaság nyomozása köré épült. Ezt a szituációt már láttuk jó párszor, ettől függetlenül hozta a poénokat, és még egy csavart is bele tudtak tenni az írók.

Bár a 3. évad nem tudta hozni az előző szezon kiszámíthatatlanságát, WTF momentumait, és ütős sziporkákból is jóval kevesebb jutott, továbbra is remek szórakozás maradt.

5 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2020. 09. 10. 01:35

1. Liz Gillies egyszerűen zseniális, elviszi a hátán az egész sorozatot. Pedig egészen fiatal. Miatta nézem.
2. Hendrix, hát igen, nincs hatalmas múltja, de tökéletes antagonista és még meg is szerettem. Valahogy jobban bejön, mint Sheridan. Az viszont kicsit visszás, hogy óriási a két színésznő között az eltérés.
3. Az új Cristal ótvar, Ana Brenda sem egy hatalmas tehetség, de mégis rokonszenvesebb volt ettől a harmatgyenge, nem is szép nőtől.
4. Moldávia/Moldova: az eredeti sorozatban is királyság, egy későbbi motívum miatt ott fontos lett, lehet, hogy ide is bekerül majd ez. (Moldavian Massacre, a tévétörténelem egyik leghíresebb cliffhangere: Shapiróék kinyírták ott a szereplőgárda jelentős részét a megnyirbált költségvetés miatt, az sem volt biztos, hogy Alexis/Joan Collins visszatér.) Egyébként egy fiktív állam.
5. Csak én érzem, hogy túlságosan Fallon-központú a sorozat? Rajta kívül alig találhatunk erős, érdekes karaktereket.

winnie - 2020. 09. 10. 05:06

“Az viszont kicsit visszás, hogy óriási a két színésznő között az eltérés.”

már csak a gilles-hendrix duó miatt visszatérnék, mert a Sex & Drugs & Rock & Roll-ban jók voltak együtt.

johndoe4 - 2020. 09. 10. 08:22

Az új Cristal nagyon jó, szerintem sokkal jobb mint Ana Brenda, az egy kész vicc volt, semmi színészi tehetség.
Alexis is egy nagy nulla. Nicollette Sheridan sokkal jobban hozta a dögöt.
Legalább ez a harmadik szezon az ótvar második után jó irányt vett.

len90 - 2020. 09. 10. 12:53

Tökéletes guilty pleasure, remélem hamarabb felpörög a forgatás és a tervezett jövő nyárnál hamarabb képernyőre kerül a 4. évad, főleg mivel sajnos ez a Netflixen már nem heti, hanem teljes évados premier nálunk, így remélem nem kell a két évad között majd’ két évet várnunk…

Egyébként a Crystal-ok tényleg egyre gyengébbek lettek, értem, hogy az eredeti sorozatban egy központi karakter volt, de szerintem itt elengedhetnék, mert nem hiányozna egyáltalán. Steven-t viszont visszahozhatnák. Nem mellesleg az eredetiből Fallon lett kiírva, na ez a változat Gillies nélkül fabatkát sem érne! :D

oriole - 2020. 09. 10. 21:13

A Dynasty szíve egyértelműen Gillies,ő megbízhatóan brilliáns, és ezt a készítők is tudják. Nem véletlenül kap ennyi éneklési lehetőséget.

A Gillies-Hendrix duó pedig tényleg remek. Jó a kémia közöttük. A 17-es és a 19-es részben van talán a legtöbb közös jelenetük. A 17-es egy jó rész, de ha valakit csak az Alexis-Fallon páros érdekel, akkor átpörgetve a 19-es is jó. Azt a részt ők mentették meg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz