login |

Pilot: The Barrier / La Valla

2020. 09. 12. 14:51 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Hogy kezdődik a Netflix-ra most felkerült spanyol sorozat, a Kerítéssel elválasztva? A Nemzeti Egység kormánya bejelenti, hogy a határokat terroristák fenyegetik, az erőforrások fogytán, és mivel a nép túlélése a cél, ezért felfüggesztik a parlamenti kormányzást a vészhelyzetben, miközben még egy ismeretlen vírus is tizedeli az embereket. Nem viccelek.

Azt kihagytam, hogy mindez a III. világháború után történik, de nyilván ez csak azért van, hogy disztópiás sci-fibe csomagolhassák a fenti dolgokat, ami nyilván nem csak, khm, bizonyos országokban történik.

Rögtön azzal kezdeném, hogy számomra sajnos a kivitelezésen elvérzik a pilot, pedig hatalmasat és merészet markoltak, jó lett volna, ha üt a végeredmény. A fenti bejelentés után ugrik a történet az időben, egészen 2045-be, ahol… egyszerűen túl sok szálat mozgat. Bár már látszik miképp érnek össze, és van rendszer a mennyiségükben, de valahogy mégsem berántós a végeredmény.

Jobb szemléltetésnek ott a The Handmaid’s Tale, ahol rögtön mutatják a rideg jövőt, és nem dobnak be mindent már az elején. Hát, itt nem így tesznek, csak az ellenállás maradt ki a kezdésből, de már van egy felnőtt ikerpár (akik közül meghal az egyik), a vírus szál (amit valahogy páran képesek kijátszani), a fasiszta katonák, a kormány teljes kontrollja és szinte minden jog elvétele a polgároktól, van már kiemelt besúgó rendszer, és persze a hatalmas társadalmi különbségek, mert a kevés maradék víz meg hús nyilván a gazdagoknál van.

Olyan, mint amikor sokan elveszik az állásuk és közben pár milliárdos tovább növeli a vagyonát. Tudom, igyekszünk nem politizálni ilyen szinten, de ez a sorozat nagyon teszi, szóval megkerülhetetlenek a fentiek. És ezekről lehetne érdekes szériát csinálni amúgy, csak épp nem sikerül.

A drámai szálak már most borzasztóak, és kicsit átgondolatlanok. Súlyt meg alig érezni bennük. Mármint nyilván az egy borzasztó dolog, ha az embert elválasztják a gyermekétől, viszont ahogy itt megoldják ezt a jelenetet, abból valahogy mégsem süt a kétségbeesés. Pedig minden meglenne hozzá, komolyan, de valahogy mégsem működik a La Valla pilotjában még ez sem.

Úgy tudnám röviden összefoglalni a pilotot, hogy egyszerűen nincs fókusza. Mintha nem sorozatban gondolkodtak volna, hanem egy nagy filmben, amit néhol napi sorozatos megoldásokkal valósítanak meg.

Mondhatnám, hogy legalább ütősen néz ki, de valójában ez sem áll. Az elején még csak-csak, de utána szinte csak szereplőkhöz közeli a kamera, és vért szenvednek a helyszín átadásával, a nagytotálokkal. Dicséretes és nagyon aktuális lehetett volna, de csak egy 5/10-re sikerült első nekifutásra. Talán a második részre majd összeáll?

3 hozzászólás Ne habozz!

csb - 2020. 09. 12. 20:54

Sajnos egyet kell értenem human véleményével. Amikor elolvastam, hogy miről szól a sorozat, hatalmas mosoly ült ki az arcomra, ehhez képest csak nehezen tudtam végignézni a pilotot. Pedig most aztán egy kicsit mindenki át tudja érezni, hogy milyen helyzetben vannak a szereplők…Az kell csinálnod, amit a kormányod mond. Punktum. Lehet látni a szálakat: ikertesó szerepe, lázadás, különleges gyerekek, de én már nem leszek ott a folytatásban.

Fegyula - 2020. 09. 14. 09:51

Sajnos, én nem egyet a kritikával. :)
Nekem nagyon bejön, az “bosszantott” fel, hogy heti egy rész fog felkerülni, így egyenlőre talonba rakom. Nagyon jól fel van építve, a szálak összeérnek, az igaz, hogy az addig egy kicsit zavaros, de manapság ez a divat a sorozatgyártásban.
A körítés lehetne erősebb, de végül nekem nem hiányzik a sok összefércelt CGI.

Kati néni - 2020. 10. 02. 21:26

Most nézem a negyedik részt, én tűkön ülve várom mindig a következőt. Bejön, kicsit olcsó, néhol tényleg hasonlít egy latin-amerikai telenovellára (jó emberek szolgálóként a gazdag családnál, ahol mindenkinek van titka, kiszámítható, hogy a főhősök majd egymásnak esnek egyszer, egyéb klisék).

Arra számítottam, hogy akciódúsabb lesz, sok kémkedős, megtévesztős cuccal, vérrel meg egyebek.

Vajon megéri-e a második évadot?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz