login |

A hét dumája

2020. 09. 13. 19:50 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: a hét dumája

…a népszerű sorozatok nagy része történelmi témájú.
/Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában/

Igazából ennyi. Ha szólnánk neki, hogy a népszerű sorozatok nagy része krimi, akkor abba az irányba menne el a hazai sorozatgyártás?

Én örülök, hogy akarnak magyar történelmi sorozatokat készíteni. Annak is örülök, hogy Bán Mórék már írják a tervezett Hunyadi sorozatot (bár azt nem tudom, hogy az írók között kik vannak, illetve, hogy Bán Mór (alias Bán János) mennyire ért a sorozatok írásához, hogy dolgozott-e már tévés projekten, mert ugye pár éve pont azért indult el itthon efféle képzés, mert aki jó könyveket (ld. ő) vagy filmeket ír, az nem biztos, hogy jó sorozatíró lesz. De az azért erős delírium, amit a történelmi sorozatokról állít.

Nyilván a kormánybiztos nincs annyira otthon a műfajban, de amellett, hogy amerikai országos csatornán talán nincs is történelmi sorozat (itthon meg tippre oda készülne), azért az köztudott, hogy a kosztümös műfaj sosem volt túlságosan vonzó a nézők számára. “Nagy siker” (értsd: kis csatornán nézett sorozat) persze akadt történelmi tematikában is (Rome, Vikings, Spartacus) de ezek inkább afféle szabályt erősítő kivételek voltak.

Mivel egy korábbi interjújában Káel a The Crown-t is emlegeti, ez azt jelenti, hogy azt jól ismeri, de ugye a streaming szolgáltatók korában nem tudni, hogy mi (mennyire) népszerű és mi nem, így erre nem lehet hivatkozni, csak arra a beszédes dologra, hogy a The Crown a briteknél tavaly nem volt benne a 10 legnézettebb Netflix-sorozatban. Benne volt a The Witcher, az After Life, a Stranger Things, a Sex Education, a The Umbrella Academy, a You, az Unbelievable, a Top Boy, a Black Mirror és a Dirty John, ha sikeres műfaj érdekelne valakit, de a történelmi sorozat hiányzott onnan.

14 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2020. 09. 13. 20:01

Később egy ilyet is nyilatkozott:

“Úgy tudjuk, hogy már régóta tervben van egy Hunyadi-témájú sorozat, ami Bán Mór könyveiből készülne, a Netflixszel együttműködve. Lehet erről bármit tudni?

Erről annyit lehet tudni, hogy a Netflixszel több ilyen projekt van átbeszélés előtt, nagyon magas szinten, a stratégiai igazgatóval vagyunk összekötve. Colleen Bell is ígért segítséget.”

Scat - 2020. 09. 13. 20:06

Örülnék történelmi magyar filmeknek, sorozatoknak, amik olyasmit mutatnának be, amit eddig még nem.

A Szürke senkik sem egy kiugró film, de a témája miatt kifejezetten tetszett.

winnie - 2020. 09. 13. 20:19

desmond wallace: igen, de ez nekem inkább tűnik bullshitelésnek, mint valós dolognak. pitchelni ugye bármit lehet, de messze van attól, hogy komoly esély legyen.

persze tök jó lenne, de például netflix szinten történelmit nem igazán tudok elképzelni a globális szkóp miatt. tök jó lenne, ha lenne, de egy magyar központú dolgot nem lenne egyszerű globálisan eladni. persze ha nyitnának régióra, akkor az már más lenne.

s.cs. - 2020. 09. 13. 20:30

Nem lehet, hogy az ő értelmezésében a Game of Thrones vagy a The witcher is történelmi témájú? :D

cherockee - 2020. 09. 13. 21:16

@s.cs.:

A Game of Thrones-nak vannak erős történelmi párhuzamai, és sok utcaembere kérdezős videóban láttuk, hogy “majdnem mindenki” azt hiszi, hogy történelmi sorozat. Maximum erre tudok gondolni, de van ez a “határozottan mondom amit akarok hinni, és majd elhiszik nekem”, inkább tippre ez.

Outlander-en kívül nem is ugrik be sorozat, ami történelmi lenne, és ne lenne a fenti felsorolásokban.

Road Lee - 2020. 09. 14. 06:34

Én meg úgy érzem, Rényi Ádám szelleme kísért közöttünk… csak ezúttal népnemzeti köntösben.

Persze, ha valakit kineveznek, és a munkahelye elé oda van írva, hogy “nemzeti”, akkor automatikusan igaza van.

Akkor is, ha nincs tisztában az alapvető tényekkel. :-P

Kati néni - 2020. 09. 14. 10:40

Amikor a politika határozza meg a néznivalót.

Mr. Pink - 2020. 09. 14. 10:50

Én örülnék egy jól megírt és profin elkészített Hunyadi sorozatnak. Drukkolok, hogy sikerüljön! Mondjuk Last Kingdom szerűen elkészítve (az is itt forog)
Egyrészt a regények nagyon jók, másrészt régóta adós a filmszakma egy-két pozitív hangvételű történelmi feldolgozással.

juhaszvik - 2020. 09. 14. 11:29

A Hunyadi sorozat amúgy nem fantasy? Az első könyvet olvastam, és abban mintha lett volna mítikus, fantasztikus vonal is.

Mr. Pink - 2020. 09. 14. 11:44

Kb. annyira, mint a Vikings. Táltos képességű jövendőmondó emberek vannak, mitikus lények nincsenek benne.

juhaszvik - 2020. 09. 14. 12:58

Mr. Pink: nekem úgy rémlik, hogy amikor elhagyták Havasalföldet, akkor valami szörny üldözte el őket, nem?

Desmond Wallace - 2020. 09. 14. 18:30

“A Hunyadi sorozat amúgy nem fantasy? Az első könyvet olvastam, és abban mintha lett volna mítikus, fantasztikus vonal is.”

Egy csipetnyi van benne Vlad révén (a vér pestise). Ezt a vonalat mondjuk én kihagynám a sorozatból.

Florabell - 2020. 09. 15. 22:28

Örülnék magyar történelmi sorozatnak,de, ha nincs profin meg csinálva akkor semmit sem ér. Már pedig a magyar sorozatgyártásban nincs elég pénz erre.Az első ilyen próbálkozás a Bátrak földje volt ugyebár, és tudom, hogy az telenovellának készült, de akkor is siralmasak voltak a nagyon nem korhű kosztümök. Szóval mindent összevetve, ha nincs rá elég pénz akkor inkább ne készüljön történelmi sorozat.

Desmond Wallace - 2020. 09. 16. 21:58

“Már pedig a magyar sorozatgyártásban nincs elég pénz erre.Az első ilyen próbálkozás a Bátrak földje volt ugyebár”

Van rá pénz.
Ott volt néhány éve a Kossuthkifli.
A látvánnyal semmi baj nem volt.
A Bátrak földje teljesen más kategória.
Heti sorozat kell!
8-10 rész/évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz