login |

Pilot-mustra: Beef House – 1×01

2020. 09. 13. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vannak sorozatok, amiket nem értek. Mármint olyanok is vannak, amiknek a létezése számomra rejtély, amiknél nem tudom, hogy miért csinálták meg, és nem a minőségük miatt, hanem csak egyszerűen annyira nincs bennük semmi plusz, hogy nem tudom, hogy a készítők miért fektettek éveket a fejlesztésükbe, hogy utána jó esetben 7 további esztendőt dolgozzanak rajtuk napi rendszerességgel. De most nem erre gondolok, hanem arra, amikor mennek a szemem előtt egy pilot képsorai, és nem tudom, hogy mit és miért látok.

Jó, persze az Adult Swim sorozatai közül jó pár ilyen. A Three Busy Debras kritikájában is írtam, hogy elég csak megnézni pár animációs vagy élőszereplős szériájuk előzetesét, hogy a fejünket ingassuk, hogy ezek mégis mik akarnak lenni, és lehet, hogy a Beef House trailerje is beszédes. De a pilot láttán azt éreztem, hogy én ehhez kevés (vagy sok?) vagyok. Volt, amit viccesnek találtam benne, nyilván az is megmaradt bennem, amikor mindenki szaros lett, de egyébként csak néztem, hogy MIVAN?

BEEF HOUSE – 1×01 – 2/10

Persze aki tudja, hogy kicsoda Tim Heidecker és Eric Warheim, azt sok meglepetés nem fogja érni, hiszen olyan kult és iszonyat réteg cuccokért feleltek korábban az Adult Swim-en (hol máshol?!), mint a sok Tim & Eric-sorozat (címeket most nem sorolok, legyen elég mondjuk a Tim and Eric’s Bedtime Stories), amik esetében már annyira kimaxolták a random fogalmát, hogy az már nem is random, hanem biztos vagyok benne, hogy minden teljesen tudatosan születik meg az írószobában.

Ez a sorozat egy haverkomédia, amiben a haverok idősek, nem menők, még csak átlagos átlagembereknek sem mondanám őket, de legalább egy házban laknak (azt nem kötik az orrunkra, hogy miért), szóval fel lehet rájuk húzni egy többkamerás, közönségröhögős felállást, de tippre azért, hogy magán a műfajon köszörülhessék a készítők a nyelvüket.

Mivel nem értem nagyon a sorozatot, így inkább utánanéztem, hogy más, értőbb illetők mit látnak benne, és találkoztam a szitkom-dekonstrukció kifejezéssel, ami tök jól hangzik, de szerintem nagyon nem igaz a Beef House-ra, távol áll ez mindenféle dekonstrukciótól. Abszurd? Igen. Szürreális? Igen. Ez nekem is eszembe jutott, de hogy dekonstrukció vagy még inkább paródia lenne…, hát, nem tudom.

Az meg nem hiszem, hogy túl hatékony lenne, ha valaki úgy csinál egy műfaji szatírát, úgy emeli ki egy műfaj borzalmasságát, hogy maga is valami borzalmasat tesz le az asztalra, mert kizárt, hogy a szándékos borzalmasság és a nem szándékos között akkora különbség lenne, azt meg pláne nem, hogy aki direkt ír értékelhetetlent, az méltóbb lenne az elismerésre. Ilyen alapon én is rámondom az általam írt szitkomra, hogy direkt pocsék.

A Beef House-ban nincsenek karakterek, csak színészek, akikre ránézve és akiket pár másodpercig beszélni hallva lejön a személyiségük. De ez bőven elég is, hiszen 10 percbe nem is férne sok lélekbúvárkodás. De így igazából nincs miért néznünk sem a sorozatot, csak a komikusok miatt, akiket viszont egy jöttment biztos, hogy nem fog ismerni. Szóval ez a sorozat csak a Tim Heidecker & Eric Wareheim-rajongói körnek készült.

A Beef House, annak ellenére, hogy tele volt a pilot 10 perce mindenfélével, belőlem semmit sem váltott ki. Nulla érzelmet, nulla mosolyt, nulla vágyat arra, hogy tovább nézzem (annál többet, hogy 20 másodperc után leállítsam – de nem tettem!), és nulla késztetést arra, hogy írjak róla, de egyrészt kompletista vagyok kritikák tekintetében, másrészt pedig lehet, hogy ez az egyetlen esély arra, hogy valaha is olvassak egy magyar véleményt a sorozatról, ami csak azért akar fura lenni, hogy fura lehessen?

Szóval hátha egy kalandor lélek szabaddá teszi magát 10 percre, hogy kommentet írjon róla – nekem. Mert hogy mást nem fog érdekelni, az biztos. Vagy van itthon fanatikus Tim & Eric-rajongó?

Ja, az egyik főszereplő színészt Ben Hur-nak hívják. Csak mondom.

1 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2020. 09. 16. 08:33

Áhh, sajnos csak én.

A Three Busy Debras-ban értettem, hogy mit kéne értékelnem, a Beef House-ban egyszerűen fogalmam sem volt arról, hogy vajon mi lehet a jó ebben.
Bár én sikítva menekültem pár perc után, annyira mélyre temettem az élményt, hogy kétszer is bepróbáltam a pilotot (amikor kijött és amikor videó/emlékeztető volt róla – a második körben persze rájöttem, hogy bántóan ismerős ez a borzalom). Szóval persze, fura, de nekem inkább tűnt gagyinak, pedig biztos nem az, csak én nem értem az extrakomplex rétegeket. Adult Swim, ugye, lesz még ilyen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz