login |

A Bezár a bazár és a logikus döntések a forgatókönyvekben

2020. 09. 14. 21:15 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: elmélkedés,

Sokszor előkerül a sorozatos vitákban, hogy az adott szereplő miért teszi azt, amit tesz, és olyankor jöhetünk a bevált lemezünkkel, hogy igazából a kérdés ez: illik az eddig látott ábrázolásához amit csinált?

Úristen, de régi ez a draft, amit most végre befejezek! Tavaly nyáron amikor néha belenéztem a Bezár a bazárba, akkor ott láthattam, vagyis ti is láthattátok a példát arra, hogy az otthoni fotelből hidegvérrel, mindenféle személyes érzelmi tét nélkül hozott döntéseket nem várhatjuk el a karakterektől, hiszen a valóságban sem így születnek a döntések. Emberek vagyunk, szubjektívek, a hormonjaink, a bélflóránk (tényleg, még az is!) irányít minket az agyunk mellett. És mindannyiunknak más fontos, máshol vannak a határai. Egyszerű példa: van akinek 400 ezer forint biztos pénz fontos, van akinek az még csak játék, akármi is várja otthon.

Igen, nyilván felmerül mindenkiben “ezt vagy azt kellett volna tennie” dolog, nem tagadom, de tényleg azt kell nézni, hogy eddig hogyan viselkedett, mik történtek vele a sorozatban-részben, és ez által miképp döntött. Sőt, azt is, hogy a konfliktusok során változva, hiszen a fejlődés alapvető szükséglet egy forgatókönyvben,

A fotelhidegvér tökéletes ellenpéldájának pedig tényleg ezek a vetélkedők a legmegfelelőbb illusztrációk. Néha az ember a fejét fogja, hogy miért nem a logikus dolgot teszik az igazi emberek, néha ők maguk is kimondják, mit kéne tenniük, de aztán a megérzéseik, a kockázatvállalásuk, és még sok minden miatt máshogy döntenek. És ezek nem a megírt karakterek, még ha a producerek/castingosok igyekeznek is szórakoztatókat választani, szóval miért várjuk el, hogy egy Rick Grimes, vagy egy John Snow, akinek lehet nincs is meg az összes információja ami nekünk nézőnek, pont a legideálisabb, legmegfelelőbb döntést fogja hozni? Talán mi azt tesszük mindig?

Most tényleg abba bele sem megyek, hogy nyilván a következő konfliktus, karaktert próbáló és fejlesztő pillanat felé kell vinnie minden döntésnek, mivel ez nyilvánvaló, hanem ennek megvalósítására. A lényeg, hogy mindig amikor felmerül bennünk, a “miért?”, akkor gondolkozzunk is kicsit a válaszon, mielőtt az írók logikátlanságának esünk. Lehet, hogy épp a logika diktálja a karakterek logikátlannak tűnő döntéseit.

6 hozzászólás Ne habozz!

tumpara - 2020. 09. 14. 22:57

A Bezár a bazár féle hibázások/bénázások szerintem senkit nem zavarnak a sorozatokban, hiszen azok az adott pillanatban születnek. De például a Game of Thrones utolsó évadában egy bikaerős vár előtt felállítani a sereget (aztán vaksötétben kitámadni, hátha történik valami) úgy hülyeség, ahogy van. Merthogy az egy haditerv (kellene, hogy legyen). A többség szerintem ezekért ütné agyon a forgatókönyvírókat, nem a fenti hibázásokért.

Amúgy meg az érzelmeknek is van “logikája”, egy árulás is lehet megalapozott, de akkor alapozzák meg. Ne a cselekmény rángassa a szereplőket (csak mert 3 rész múlva oda KELL kifutnia), hanem a jellemük alakítsa a cselekményt. John Snow ne a legtökéletesebb döntést hozza meg, hanem a saját jelleméből, érzelmi elfogultságából fakadó “logikus” döntést, ami persze lehet rossz döntés is, de az ő élettörténete alapján legyen tökéletesen indokolt. Vagy vaciláljon, az még jobb, akkor tűkön ülve várom a döntését.

Silver-sama - 2020. 09. 15. 11:31

Ennyire nem szoktam belegondolni. Tudom, hogy úgy írják a karakterek cselekedeteit, ahogy nekik tetszik és az érdekük diktálja, nincs maguknak a karaktereknek valódi szabad akarata. Mivel ez nyilvánvaló ezért soha nem is csinálok belőle ügyet.

juhaszvik - 2020. 09. 15. 12:24

tumpara: nem szoktam szidni a got-ot, mert szerintem nagyon sok munkát tettek az utolsó évadba is, de a valódi hibája tényleg az, amit írtál, hogy “Ne a cselekmény rángassa a szereplőket(…)”. A got korai évadaiban tényleg az volt az érzése az embernek, hogy minden a karakterek döntéseiből gyökerezik, míg a végére ez eltűnt, és mindegy volt, hogy egyébként kitől mire lehetett volna számítani, a lényeg, hogy ott legyen a nagy csatában. 1-2 évad még kellett volna hozzá, hogy összeálljon ugyanez, csak kellemesebb szájízzel.

A témához: tudnak hibázni az írók is, vagyis írnak bele a történetekbe logikátlan lépéseket, olyat is, amit nem mi képzelünk bele, illetve nem csak a fotelből érezzük problémásnak (de persze olyat is, ami véleményes). Amit nem értek, hogy az írótárssal, a producerrel, a szerkesztővel vagy tudomisénkivel átbeszélve miért nem jön elő. Egy okos ember is tévedhet, de sok okos embernél a rossz döntés már jó eséllyel szándékos (jelen esetre ráhúzva: tudnak a logikátlanságról, de szemet hunynak felette).

winnie - 2020. 09. 15. 13:24

” A többség szerintem ezekért ütné agyon a forgatókönyvírókat, nem a fenti hibázásokért. ”

de a többségnek nem jut eszébe az, hogy a készítők simán meg tudják magyarázni, hogy mire gondoltak. és az, hogy esetleg a magyarázatra azt mondanák, hogy “oké, van benne valami”?:)

winnie - 2020. 09. 15. 13:28

juhaszvik: ” Amit nem értek, hogy az írótárssal, a producerrel, a szerkesztővel vagy tudomisénkivel átbeszélve miért nem jön elő. Egy okos ember is tévedhet, de sok okos embernél a rossz döntés már jó eséllyel szándékos ”

ugyanaz, mint fent.

ha egy okos ember valamit “hibának” vél, akkor, ahogy írod, egy okos ember is tévedhet. (arról nem is beszélve, hogy sosem tudhatjuk, hogy az az ember okos-e, okosabb-e, mint az írók.)

szóval megfordítanám, amit írsz: ha én valamin felhúzom a szemöldököm, akkor abból indulok ki, hogy tévedhetek, és hogy sok emberrel átbeszélve előjött a dolog, és ki lett pipálva, csak én valamiért nem fogom.

egyszerűsítések és miegymások persze vannak, nem fognak várni egy DNS-tesztre heteket a sztori érdekében, de én továbbra is állítom, hogy bár nyilván kivételek vannak, de nagyon sok minden “ez hiba”, vagy logikát kétségbe vonó kijelentés oka csak az, hogy aki ezt mondja, az nem tud a másik oldal érveiről.

human - 2020. 09. 15. 21:09

baromira nem a GOT utolsó évadját védtem :D nyilván előfordulat az a véglet, ha valamit a sztori miatt rángatnak. Bár itt jön winnie fenti vesszőparipája, de sztem attól, hogy egy író meg tudja magyarázni, attól még lehet logikátlan is valami tényleg.

Viszont én tényleg a kisebb karakterkritikákra gondoltam.

Most pontosan már nem tudom másfél éve amikor megírtam ezt melyik sorozat körüli diskurzus váltotta ki, de az biztos, hogy a Walking Deadnél sokszor hangzott el, hogy “hát az nem logikus amit csinált Rick!”, és erre gondoltam, hogy ami a fotelből nem tűnik logikusnak, az nem biztos, hogy tényleg hiba, emberek vagyunk, jó esetben a karakterek is azok akarnak lenni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz