login |

Pilot-mustra: Semi-Detached – 1×01

2020. 09. 15. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

– Where’s the thumb?
– Well, where did you last see it?
– On my fucking hand, you moron!

Valós idejű szitkom! Eredeti ötlet, még akkor is, ha nem újdonság (ld. 24), még komédiák terén sem, ha emlékszik valaki mondjuk a Big Day-re, de, ugye ilyenkor mindig van (általában egy ember), aki megjegyzi, hogy ez koppintás, nem érdekli annak ellenére, hogy a sztori, a körítés és a karakterek sem egyeznek. Én persze kiszámítható módon ugrok az ilyesmire. (Ennél jobban csak arra, amikor egy komédia egymondatos koncepciója alapján valaki előre leírja a végeredményt, holott olyan műfajról van szó, amit csak és kizárólag a karakterek és a poénok adnak el, nem a sztori. Ld. az 5-6 egymás közelében lakó vagy közös kocsmában szórakozó barátokról szóló közönségkedvencek, amik egy mondatos leírás alapján senkit nem érdekelnének.)

Szóval eredeti! És szerencsére a Semi-Detached esetében a rövid leírás is felkeltheti a néző figyelmét, bár kissé spoileres lenne, nem véletlen, hogy az előzeteses posztban is inkább csak a főszereplő karaktereket emeltük ki, mert a valós idejű jelleg miatt szinte minden történeti elem spoiler lehet. Annyit azért elárulok, hogy a cím nem csak a főhős kapcsolatára utalhat némelyik mellékkarakterrel (exfeleség, lánya), hanem egy visszavarrásra vár hüvelykujjra is.

SEMI-DETACHED – 1×01 – 7/10

A fentiek miatt így a kezdő szituációt írnám le, miszerint a Lee Mack által alakított főhős (aki esküvői DJ audiovizuális esemény-koordinátor) felesége éppen szülési fájdalmakat kezd el produkálni, és itt szabadul el a káosz, hiszen meg kell szervezni a kórházba jutást, csakhogy ezt számtalan tényező hátráltatja, kezdve az éppen pásztorórát tartó apával, a szomszédban a lánya születésnapjára készülő ex-feleséggel és bunkó új, gazdag férjjel, a hülye szomszéddal, és a semmiből felbukkanó, a hatóságok elől menekülő testvérrel.

Ez az a káosz, ami van annyira vonzó, hogy önmagában eladja a sorozatot, ami fontos, mert karakterizálni nincs sok idő (szerencsére poénokra azért jut bőven), így maradnak a helyzetkomikumok, valamint a színészek komikus alakításai, reakciói, kémiája.

A Semi-Detached egyébként 2019-ben egy tévében leadott pilottal indult (én is arról írok), annak fogadtatása hozta meg a teljes évados berendelést, így ne lepjen meg senkit a pár változás az 1×00 és a nyáron leadott 1×01 között. (A nem az 1×00-val kezdő néző azért kap némi felhozást.)

Jó látni Lee Mack-et a Not Going Out után, illetve mellett egy ennyire más karakterként, más kérdés, hogy látatlanban sejthető, hogy fogja érni kritika, pedig nem hinném, hogy a Semi-Detached csak a stílusa miatt bármennyire is visszalépés lenne. Van némi slapstick-es is ebben a full stresszes, rohanós műfajban, és gonosz szemétség is, hogy a főhős valójában a legjobbat akarja, mégis minden összezuhan körülötte.

Ami fontos: működik a valós idő. Amellett, hogy a Semi-Detached-et számomra a lendülete simán elvitte, azért váratlan húzások is voltak benne, és nem hagyták leülni. A pilot mindenképp ért ennyit, kérdés, hogy ezt a lendületet tovább lehet-e vinni a folytatásban. És nem csak a valós idejű komponensre gondolok, hanem arra is, hogy a karakterek megjelenése által okozott váratlanságra sem lehet építeni.

7 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2020. 09. 15. 16:24

Többször elhangzik a “valós idejű” kifejezés. Mit jelent? Hogy élőben adták le a tévében? Hogy függ ez össze a spoilerekkel?

Never - 2020. 09. 15. 16:43

en is pont ezt akartam megkerdezni de ugy voltam vele hogy a sorozatjunkien ilyen amatornek tuno kerdest nem szabad feltenni :D

winnie - 2020. 09. 15. 16:44

mint a 24. a 20-30 percnyi játékidő alatt 20-30 perc esemény van benne, ergó nem nagyon lehet leírni a történet, mert egy mondattal lehet, hogy mindent elmondanék.

gromit - 2020. 09. 15. 17:18

Meg persze “semi-detached” a kertvárosi ikerház is, de tényleg elég találó az emberi kapcsolatokra is.

A valósidejűség és a lendület leginkább annyit jelent, hogy Lee Mack rohangál a nagy káoszban, ami minden irányból körülveszi.

Tavaly láttam a pilotot, de nem sok ragadt meg belőle, meg megnéztem most az 1×01-et is. Eléggé kaotikus az egész. Szóval nagy rohanás és káosz

A Not Going Out, még ha túl is van már fénykorán, még mindig jó, ennél mindenképp jobb: azon még tudok nevetni, ezen (az 1×01-en) nem sikerült. de azért még bepróbálom a következő részt, hátha.

Egyébként a Not Going Out mellett a Would I Lie to You?-ban érdemes nézni Lee Macket, ugyan nem scriptelt komédia, hanem panel show, de ott nagyon él. (egyszer már áradoztam a műsorról)

userguide - 2020. 09. 15. 17:50

Én végignéztem, de majd próbálom nem elspoilerezni. Amúgy se nagyon van mit.

Tehát van kb. 10 hónap (nem néztem meg, de ez jó tipp), amiből mi látunk 7*20 percet. Azt viszont valós időben. Hogy közte mi történt, azt a nézőnek kell kitalálni. Gondolom, ettől lesz egy bohózat XXI. századi, vagy valami ilyesmi. Mindenesetre a részek nem a probléma -> történés -> megoldás ósdi vonalát követik, hanem csak úgy vannak.

Erős a naturalista vonal. Nekem nem sikerült rájönni, ezzel mi volt a cél, de egészen biztos vagyok benne, hogy volt.

Mack továbbra is lelóg a képernyőről, ha színészek mellé kerül. Nem való ez neki. Főleg, hogy a többiek piszok jók.

Nem tudnám értékelni. Kevés az ilyen jellegű sorozat, de ha ez a jövő, inkább maradnék a múltnál. A folyamatos balladai homály nem sokat ad hozzá, cserébe zavaró.

winnie - 2020. 09. 15. 19:54

én egyébként legjobban Ellie White-nak örültem, mert a the other one-t nálam magasan ő vitte el.

FrankLuck - 2020. 09. 19. 11:28

Nekem ez bejött, első két rész után még nem dobtam el a hajam, de tetszik, ahogy sodor a lendület (káosz). Nem egy olyan szitkom, amit mindenkinek mutogatnék (valóban nem egy Not Going Out, bár szerintem a mostani évadok színvonalát hozza), de az új brit kínálatnak a felső harmadába sorolnám. Jók a mellékszereplők, senki nem bántóan idegesítő (mint pl. a Not Going Out-ban Lee apja, akit nagyon rühellek), működnek a poénok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz