login |

Pilot: We Are Who We Are

2020. 09. 15. 21:30 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Mondhatnám, hogy az Akik mi vagyunk le sem tagadhatná a rendezőjét, a Call Me By Your Name-ért felelős Luca Guadagnino-t. Azért a készítői között ott van mellette Paolo Giordano, és Francesca Manieri is. Akinek az a film nagyon nem tetszett, az szerintem ne is próbálkozzon a sorozattal.

Ritkán mondok ilyet, de annyira hasonló a hangulata, és akinek valamiért a melegség probléma film- vagy sorozatnézés közben, és emiatt zsigerből nem nézte meg a Szólítsd a nevedent, az itt is biztosan találkozhat hasonló témákkal. Bár Guadagnino és a többiek most nem kellett, hogy annyira egy témára fókuszáljanak, így még élettel telibb az egész.

A sorozat egy Olaszországban levő tengerpart-közeli katonai bázison játszódik, ahova új női parancsnok érkezik a partnerével. Na meg fiával, aki a történet középpontja. Nagyon furcsa srác, akinek New York után ebbe a bázisos környezetbe kell beilleszkednie. Ebben az új barátja, egy ottani lány segíti majd, aki vele együtt a felnövése során az identitását keresi.

Ennyi “történik” a pilotban, aki azért ülne elé, hogy micsoda csavaros dráma, az csalódni fog. Inkább amolyan életrészletnek nevezném, amit a megvalósítása tud feljebb emelni, vagyis tette is ezt számomra. Viszont, ahogy említettem, itt tényleg nem kell egy fiatalra, egy érzésre koncentrálniuk, így szinte mindenki kaphat rendes kifejtést, nem csak egy első szerelem van célkeresztben, és emiatt sokkal valósabbnak is érződik, hiába vannak benne “kényelmes” írói fordulatok néhol.

A megvalósítás pedig fantasztikus. Konkrétan a trailernél kicsit féltem, hogy túl sorozatos lesz, de nem, lenyűgözően filmes. Annyira jól átadják az új helyre, új életbe kerülő srácot érő ingereket képileg és hangilag, hogy öröm nézni. Ez utóbbi, a hang lehet fel sem tűnik elsőre, csak a hatása, de nézzétek újra valamelyik jelenetet, amelyik tetszett.

Ennek ellenére elismerem, hogy a főszereplő srác idegesítő tud lenni, de ahogy tegnap is emlegettem, ebben legalább konzisztens. Nem az van, hogy hirtelen csinál valamit, ami nem illik hozzá, csak hogy így legyen dráma, hanem végig ilyen különc, “emo-lázadó”, akinek láthatóan nem természetesen a viszonya az anyjával. Viszont ennek megfelelően nézőket megosztó figurának tűnik.

Akkor a 8/10 mellé most szólhat a Same Drugs. Újabb különleges sorozat érkezett. Szerintem a finálénál találkozunk.

30 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2020. 09. 15. 21:22

Nekem nagyon bejött, elég különös hangulata van, valószínűleg a főszereplő “furcsa” mivolta miatt.

winnie - 2020. 09. 15. 21:33

jó volt. ezek a jó szerepek, ahol ennyire magáévá tehet valaki egy karaktert, az ilyen figurákon eleg komolyan dolgozhatnak. még akkor is, ha olykor arcon vágná az ember:)

ha mar említed, nekem pont az jutott eszembe, hogy aki annyira nem full zenelaikus, mint én, az néhàny számnál bólintott, vagy a zenék számára is kevésbé ismertek voltak?

human - 2020. 09. 15. 22:22

effektekre gondoltam, de szerintem zenében a nagyon ismertek mellé (Kanye, Chance the Rapper) volt pár hangulatos választás, ami kevésbé ismert, meg olyan is ami csak a hazájában, de azért iszonyat hallgatott youtubeon pl. És hát John Adams-szel kezdeni se semmi.

Atir - 2020. 09. 15. 23:04

Azt a flegma mindenit! Tetszett. Ez a gyerek nagyon jó színész, már az IT-ben is bírtam. Olyan gyorsan felnőnek.

Shannen - 2020. 09. 16. 07:32

Egyetértek, Guadagnino le sem tagadhatná, hogy ezt ő hozta össze. Ami nem baj,mert a CMBYN-et is szerettem.

Így egy epizód után bizony el kell ismerni, hogy baromi hangulatos az egész. Már az alaphelyszín, a katonai bázisbis érdekes, és még jobb, hogy Olaszország adja hozzá a hátteret.

A főszereplő srác nagyon jó, nem kell ugyan, de viszi a hátán eddig az egészet.

Egyébként nekem a viselkedéséről és az anyjával való kapcsolatáról a Mommy c. Xavier Dolan film is eszembe jutott (pl. mikor felhőtlenül ugrál a varroda mellett vagy amikor konfliktusba kerül az anyjával). Igaz ott a srác különcsége a viselkedészavarából adódik, itt meg szimplán tipikus tinédzser a srác.

A kezdés 8/10. Jobban meggyőzött eddig mint a The Third Day.

sherlock20 - 2020. 09. 16. 14:34

engem is megkapott egyből az egész hangulata, érdekes karakter a srác kíváncsi vagyok hova fog kifutni ez az egész

Jasi - 2020. 09. 16. 22:01

Jó volt nézni. Viszont olyan bár nem hasonló mélységben és dózisban mint a Márk Ruffalos sorozat abból a szempontból, hogy egyszerre egy rész bőven elég belőle egy hétre. De inkább hónapra. Erős atmoszféra, egy szimpatikus de antipatikus főszereplő, nagyon disszonans szülő gyermek kapcsolat, kíváncsi vagyok mire fog kifutni az egesz. Az biztos hogy különleges és mégis pont ezért életszerű minden mozzanata. A rendezést meg imádom a Call Me óta.

Reeka - 2020. 09. 17. 10:57

Imádtam a Call Me By Your Name fimet, úgyhogy instant nézős ez a sorozat. De majd egyben tervezem megnézni.

Python - 2020. 09. 17. 12:16

Erős sorozat lesz ez is, így egy epizód alapján. Aztán majd meglátjuk.

Nikolka - 2020. 09. 22. 01:43

@Jasi

Egyetértek. Bár 90%-bam darálva nézek mindent, ez tipikusan az, amiből nem bîrnék több részt nézni a héten.

Nekem is nagyon tetszett egyébként a rész és főleg hangulata.
Tényleg ilyen egy katonai bázis? Számomra ez is nagyon érdekes volt, ahogy bemutatták a saját kis világukat.

sherlock20 - 2020. 09. 23. 09:20

hát a második rész egészen érdektelen volt, a caitlin vonal egyelőre messze kevésbe érdekes mint fraseré. de jövőhéten gondolom egybe ér a kettő és talán jó lesz megint.

tommy - 2020. 09. 24. 00:27

meh, sose szerettem ezt az 1 rész 1 karakter formátumot, főleg ha egy cliffhangert ezzel húznak el plusz egy részig.

Nikolka - 2020. 09. 24. 23:13

Nekem tetszik 2 rész után is. Nagyon megfogott ez a hangulat. Nekem a 2. rész kicsit jobban is tetszett, mert nem voltak benne a kötelező bemutató körök.
Csak a kor dolgok zavarnak kicsit. Pl. Caitlin apja simán a pasijának látszik. Nagyon furcsa, hogy ő az apja. Amúgy is elég furcsa viszony van köztük.
Caitlint 14-15 évesnek lőttem be az első rész alapján, bár nem tudom, hogy van az ottani iskolarendszer. De elvileg most kezdte a középsulit. A barátnője (neveket sajnos nem tudok még) viselkedése alapján simán 16-18-at mondanék. Közben most jött meg neki először, ami olyan 12-13..
Akkor van a haverjuk, neki sem tudom a nevét. Ő parancsnok?! Közben 14-15 évesekkel “bulizik” délután?

Anni - 2020. 09. 26. 00:01

2 rész alapján eléggé bejön. Nagyon mai és érdekes témát boncolgat.

sherlock20 - 2020. 09. 29. 13:44

3. rész szerencsére újra hozta az első rész szintjét

Shannen - 2020. 09. 30. 23:06

1×03

Mennyire jól indult ez a rész! Aztán mégis volt benne jó pár mehh jelenet…

Fraser és Caitlin párosa remekül működik, nagyon jól eltalálták a castingot, mindkét fiatal szuper természetesen, nagyon tetszik, amit csinálnak.
A többiek meg… hát kevésbé. Valahogy rajtuk kívül a többi karakter egyelőre nem elég érdekes, vagy Fraser-ék túl érdekesek és elvonják a figyelmemet…

Maga a sorozat hangulata még mindig nagyon magával ragadó, kíváncsi vagyok hva fog kifutni az egész.

Plusz, azt tudjuk, hogy miért van mindig kiírva az elején, hogy “Right here right now”? Lehet, hogy az évad második fele (vagy egy következő évad) már egy más korszakban fogja mutatni a szereplőket?

Ja, és a Timothée Chalamet cameo mindenkinek meg volt? :)

tommy - 2020. 10. 01. 00:55

jaj, a transz szálat remélem nem fogják túlzásba vinni. azért még nem egy call me by your name, de jó volt a harmadik, hangulatos, a 2 főszereplő kiváló találat, Scorsese lánya is, igaz tényleg nem néznek ki 13 évesnek.

tommy - 2020. 10. 01. 01:27

ami legjobban zavart kifelejtettem. Fraser és Cate megismerkedését gyakorlatilag nem mutatták, pedig az első rész végén Fraser először megszólítja a lányt a parton, most meg már hirtelen jóban vannak.

Marcello - 2020. 10. 07. 22:01

Wow, ezt a 4. részt elég durván művészfilmesre vették, eddig is jellemző volt a sorira a szerzőiség, de itt elég kemény szélsőségekbe mentünk. Az epizód dialógusait szerintem egy A/4-es oldalra le lehetne gépelni simán. Komolyabb bajom nem volt vele, én élvezem a sorit, de kíváncsi lennék, mi volt a szerzői szándék ezzel az epizóddal. Megérteném, ha néhányan itt kiszállnának, elég erős és nyílt szexuális töltet uralta ezt az 50 percet, de azt hiszem, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a sorozat világában az összes szereplőnek belefér, hogy egymás jelenlétében meztelenkedjen, vagy akár szexeljen. :D A cselekmény se haladt túl sokat, lazán ráaggatnám a filler jelzőt, bár lehet később ezt át fogom értékelni a többi rész ismeretében.

Láthatóan sokkal fontosabb, ami lelki síkon történik, mint ami a fizikain, ahogy a Call Me By Your Name-ben is, de néhány félmondattal lehet, hogy azért adós lehetne a sorozat, pl. a korábbi kommentekben is említett “hogyan lettek ilyen jóban”, de én arra is kíváncsi lennék, Fraser hogyan cimborázott össze így a bandával, hogy elhívják az “esküvőjükre”, és utána tök jól érzi magát velük – jó, a kiközösítés még mindig megvan, de eddig én úgy vettem le, Fraser nem annyira vágyik a csipet-csapat jelenlétére, most meg lám-lám…

Ja, meg van valami, amit nem értek, és talán én vagyok a hülye, de aki esetleg tudja erre a magyarázatot, írhatna… A második részben láthattuk, amint Caitlin tisztára fel van dobva, hogy megjött neki, de ez az öröme számomra tök indokolatlan annak a fényében, hogy (ha jól tűnt fel) nála ezt a transz-szálat próbálják sugallni. Szóval, ha ő picit is úgy érzi, nem önmaga a női testében, akkor miért örül ennyire ennek a jelenségnek?

dukyka - 2020. 10. 08. 00:01

Nagyon jó volt a 4. rész is. Én mindig megörülök, amikor egy sorozat mer ennyire nem prűd lenni. Nem érzékeltem itt különösebb túltolást a meztelenkedéssel, főleg így full részeg tinédzserek között. A rendező úr az érzelmek, a pillanat elkapásához és átadásához nagyon ért, mintha a néző is ott lenne. Azt hiszem ez a sorozat fő célja, mert itt nem a jól megírt sztori visz el.

tommy - 2020. 10. 09. 01:52

na azért ez a negyedik is komoly volt, már-már a Skins emlékei jöttek elő, szerintem ezek tényleg letoltak ott egy erős partyt, a kamera meg néha forgott. negatívum, hogy a főszereplőink(?) egyre súlytalanabbak, Cate ebben a részben szobanövényként működött, azért a 4. részben vártam volna pár infót a karakteréről, Fraser szintén kérdőjel.

Anni - 2020. 10. 10. 23:58

Hu ez a 4. rész Euphoriásra sikerült de nem volt rossz.

@ Marcello

Én inkább úgy láttam, hogy nem örült annak, hogy “nővé érett” szerintem pont, hogy az volt neki a fő lökés, hogy ő nem érzi magát jól a bőrében.

Nikolka - 2020. 10. 14. 01:46

Ez a 4. rész valami egészen zseniálisra sikeredett. Nehéz róla írni is, annyira különleges. Egyáltalán nem zavart, hogy a cselekményt nem vitte előrébb (vagyis mi a cselekmény, lehet, hogy éppen ez), és a főszereplők vegetálása sem.
Amit meg kell jegyezni az ifjú párról,hogy nagyon ritkán látni ennyire szexi, tökéletes párod tv-ben. Nagyon működött a kémia. A hölgy kicsit Emily Ratajkowskis nekem amúgy is. Azt sajnálom, hogy elköszöntünk az egyik legszimpatikusabb karaktertől.

pityu - 2020. 10. 19. 19:02

:) nálam is a 4. rész talált be. Érdekes módon a pucérság meg a társai nem akasztanak ki, de amit Fraser vágott le az első epizódban, az igen.
Serdülőként nagyon szerettem volna egy olyan filmet készíteni, ami úgy mutatja a dolgokat, ahogy vannak, nem ahogyan jól néznek ki, és nekem ez most ilyennek tűnik. Olaszország, de nem a Riviéra, hanem a Pó-síkság, fiatalok, de nem szupermodellek, suta serdülők feloldás nélkül: bénák, aztán ennyi. Rossz nevelés, jó nevelés – van. Úgy peregnek a képek, hogy közben alig van cselekmény, és mégis nézem, és tetszik. A 4. részben például az a kép a falon.
A 4. részben szintén bejött a keresetlensége: sok buli jutott eszembe azokról a hamutálakról – olyan bulik, amik sosem voltak olyan menők, mint a filmekben, aztán most mégis mutatja egy sorozat. Mikor először kimerevedett a kép, azt hittem elment a netem. Aztán az egészre visszanéz az ajtóból a katona csávó, az ő arcát látjuk, de tudjuk, mit néz, és tudjuk, hogy nemcsak a nappalit, hanem mindent. Annyira intimmé tud válni! A 4. rész volt eddig a legegyértelműbb, hogy miért az a sorozat címe, ami. Sok minden nem tetszik a sorozatban, de ez az alkotói koncepció és megvalósítás nagyon emberközeli és szívmelengető.

Python - 2020. 10. 28. 00:00

A 7. rész, hú! Na ez volt eddig a topp az évadban.

Shannen - 2020. 10. 28. 09:48

Ez vicces, mert nekem eddig az 1×07 érződött az egyik leggyengébbnek.
Magát a gyász különböző megnyilvánulásait egész jól bemutatta, de több olyan jelenet is volt, ami nem igazán passzolt az epizód egészéhez és inkább csak provokatív tartalomnak tűnt (pl. Fraser látogatása Jonathan-nél, Fraser anyjának átöltözése).

Viszont a vége Danny-vel nagyon szép volt.

Nikolka - 2020. 10. 31. 22:27

Vegyes érzéseim vannak a résszel. A különböző gyászfeldolgozás nagyon tetszett nekem is.
Ellenben ott volt amikor a 14 éves gyerek húzóra levegő nélkül benyakalja a piát. És semmi baja nem lesz. Aztán 2 óra múlva vígan megy a bedrogozott társáért.
Az a vetkőzés borzasztóan nem illet oda. De gondolom ha már leszerződtettek egy ilyen nevet és aláírta a villantást akkor valahogy bele kellett tenni.
Jonathant lakásán történteket sem tudom hova tenni.
Sem a tengerparton a 19 éves özvegy csókolózását?!
Aztán Catet akit sosem érdekelt ez a fiú. És tudja, hogy miatta szenved. De most még gyászol is. Na fogja és belerúg még egyet azért, biztos aki biztos.. Meg a barátnőjébe is ugye..

És szóval akkor az anyukák között nem ez volt az első megcsalás.

Shannen - 2020. 11. 03. 15:58

Nem tudtam elképzelni, hogy hogy akarják lezárni az évadot, annyi sejtésem volt, hogy nem egy “nagy” dologra fog kifutni az egész.

És tulajdonképpen jól is gondoltam. Az epizóddal ugyan nem teljesen, de a közvetített üzenettel és az utolsó percekkel abszolút elégedett vagyok. A többit majd ha lesz évadzáró poszt.

Nagyon drukkolok, hogy legyen 2.évad, és az lehetőleg pár évvel később játszódjon, hogy lássuk Fraser-t és Caitlin-t idősebb korukban is (mondjuk egyetemistaként).

sherlock20 - 2020. 11. 03. 23:03

Fúha.
Fúha.
Egyszerre tetszik és nem tetszik a finálé.
Egyszerre szeretnék 2. évadot és érzem nem lenne baj ha itt vége.

Elképesztő atmoszférája volt a sorozatnak. De nem tudom eldönteni, volt-e ennél több…

Mindenesetre remélem Jack Dylan Grazer nevét még sokszor fogjuk látni, mert zseniális amit alkotott a karakterével.

Anni - 2020. 11. 07. 14:26

Maga a rész vonatott volt de az utolsó jelenettel megleptek. :)

Én is így vagyok, hogy magam se tudom szeretnék e 2. évadot. Kerek volt jó lezárással, de érdekelne, hogy mi lesz a fiatalokkal.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz