login |

Pilot-mustra: Des – 1×01

2020. 09. 16. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

I took no pleasure in cutting up people, or boiling heads, or burning bodies. I did it cos I had to, there was no more space.

Gondolkoztam, hogy az ITV héten indult (itthon az HBO GO-n világpremiert kapó) true crime drámájáról írjak-e pilotvéleményt, hiszen 3 nap alatt leadják a szezont, és mire kikerül, talán már vége is a szezonnak, és elveszti az aktualitását, de most, hogy láttam az első részt, érdemesnek éreztem, mert ennek kapcsán inkább kérdésekről tudnék beszélni, míg egy évados írásban esetleges válaszokról.

A sorozat egy 1983-ban letartóztatott sorozatgyilkosról, Dennis “Please call me Des” Nilsen-ről szól, akit David Tennant alakít. És kivételesen nem az utána indított hajsza vagy a tárgyalása van a középpontban, mivel rögtön az elején rezignáltan tudomásul veszi, hogy a háza előtt a rendőrök várják, és be is ismer nekik mindent, hogy 5 év alatt megölt, feldarabolt és megfőzött 15 embert.

DES – 1×01 – 7/10

Kifejezetten meglepett a start, hiszen miután valaki egy csatornában talált emberi maradványok miatt riasztotta a rendőrséget, nem gondoltam volna, hogy a nyomozás csak ennyiből fog állni, főleg miután némi hátteret is kapott a Daniel Mays által alakított felügyelő. Kicsit abszurdan is hatott, amikor a csatornához tartozó ház tulajdonosától megkérdezték, hogy hol rejtegeti a holttestet, az nyugodtan válaszolt, hogy a szekrényben érdemes keresni.

How didn’t we know?

A fura az egészben az, hogy a beismerő vallomás ellenére a rendőrség gondban volt, ugyanis nem tudtak semmit az áldozatokról, így (valamiért – nem ismerem az ottani jogrendszert) vádat sem nagyon tudtak emelni, ezért megindult a nyomozás annak kapcsán, hogy kikkel végezhetett az egyébként a munkájukat mindenben igen készségesen segítő Des. Ez a kendőzetlen kezdés, a gyilkos kvázi flegmasága ráadásul tompította is tetteinek élét a szememben, szóval időbe telt, míg át tudtam érezni, hogy milyen durva dolgokról van szó

Kicsit szöget ütött a fejemben a pilot, mert sokáig nem nagyon tudtam, hogy mi akar lenni a sorozat, pont azért, mert az egész ügy nagyon simának látszott. Sem rejtély, sem akció nem nézett ki belőle, szimpla true crime krónikaként pedig éreztem, hogy nem fogom tudni komolyabban értékelni csak azért, mert valami iszonytatóról és sokkolóról. Ennyi nem lenne elég.

Szerencsére a rész úgy fejeződött be, hogy azonnal indítottam volna a folytatást (és fogom is, amint megírtam a kritikát), ugyanis képbe került az az író, akinek a könyve alapján készült a sorozat, és utaltak arra, hogy a sorozat megmutatja nekünk, hogy miképp válhatott egy teljesen átlagosnak tűnő, joviális és értelmes emberből ilyen szörnyeteg. Ami kifejezetten tanulságos is lehet.

I have a responsibility for my story and theirs to be told correctly.

Lehet, hogy lesz, aki száraznak fogja találni a tálalást, de szerencsére a “főhős” figurája van annyira “érdekes”, illetve David Tennant is szuper ennek a vérfagyasztó figurának a bőrében (szerintem nem esik majd nehezére elképzelni senkinek, hogy milyen lehetett a valóságban ez az ember, még Google sem kell hozzá), hogy a sorozat minden további nélkül nézesse magát.

I want to know about your upbringing, your teenage years, your time in the army. All of it. Because only by doing that do we get the whole picture, Mr Nilsen.

Afféle lélektani krimi tehát, pszichológiai dráma a Des, legalábbis annak tűnik az első rész után, persze ettől még a folytatásban új dolgokat is bedobhatnak. És minden bizonnyal be is fognak, szóval szerintem nemsokára kibeszélhetjük a nagyon igényes megvalósítású, mindenféle hatásvadászattól mentes minisorozatot is, ami a true crime műfajának kedvelői számára ennyi alapján kötelezőnek tűnik.

7 hozzászólás Ne habozz!

Crow - 2020. 09. 16. 16:16

Nem igazán tudtam mi ez, de az írásod meggyőzött, már próbálom is be…

Shannen - 2020. 09. 16. 21:59

Jó-jó ez így 2 rész alapján, de azért nem több mint egy jobban sikerült true crime dráma. Csak itt a nyomozás nem azon részén van a hangsúly, hogy elkapják a tettest, hanem hogy rábizonyítsák a gyilkosságokat.

Kíváncsi vagyok az eredeti sztorira is, de mostmár holnapig, amíg meg nem nézem a zárást inkább nem keresek rá.

Tennant (nyilván) hátborzongatóan jó itt is.

Python - 2020. 09. 16. 22:43

Két rész alapján azért bőven a jobb fajta ITV sorozatok közé tartozik, sőt! Tennant brillírozik a szerepben, többségében hiteles a sorozat, viszont a díszlet, a jelmezek, a komor, cigifüstös hangulat az nagyon adja a ‘980 -as évek elejének életérzését.

clegane - 2020. 09. 17. 23:35

kicsit tényleg furának tűnik így ismeretlenül, hogy akárhány holttestet találhatnak valakinél, ha nincs személyazonosságuk, akkor “tehetetlen a rendőrség”.

de nem ismerem a rendszert, csak így jött le a pilotból.

lehet hogy ezzel előre tervez a törvény, hogy a jövőben otthon lombikban tenyésztett klónok és pót-testrészek miatt ne nézzenek valakit gyilkosnak.

Csingiling - 2020. 09. 18. 13:26

Egy nap alatt végzetem is vele, Tennant tökéletes mint mindig, de a többiek is nagyon jók voltak. Jobb kedvű nem lettem mondjuk tőle, de nem is ez volt a cél. Aki szereti a true crime drámákat annak nagyon tudom ajánlani, kimondottan jól sikerült darab.

k.dave - 2020. 09. 18. 23:17

Végignéztük, érdemes, de ennél nekem vannak jobb ITV és true crime sorik is a közelmúltból.
Talán több részre elhúzva, részletesebben kifejtve jobb lett volna. Így az időkezelés zavaros volt néha, baromi hirtelen lépegettek a sztori mérföldkövein, csomó szereplő nem kapott elég képernyőidőt ahhoz, hogy megértsem miért nézzük őket egyáltalán.
spoiler: az egész biography arról szól, hogy HOGYAN lett Des olyan, amilyen, erre a nagypapás szálon kívül mi semmit nem kapunk ebből.
szorszalhasogatasnak tűnhet de szerintem ezek szerkesztési hibák. kicsit összecsapott hatást keltett bennem :/
ettől még 10/7 kb, csak kikívánkozott belőlem

Nikolka - 2020. 09. 21. 14:42

Igen, valahogy én is îgy érzek. Ritka az ilyen, de ebben a sorozatban lett volna még 1-2 rész bőven itt. Jobban “megismerni” őt. Főleg, hogy Tennant tényleg zseniális a szerepben. (Igazából őt ebben a szerepben nézni, hallgatni több órát is tudtam volna)
A többi színész is nagyon rendben volt. Daniel Mays is szuper volt. Az ő magánéleti szálát is abszolút nem értem, mert végül semmi nem lett belőle.
És a kor, a cigifüst, a színek. Nekem ks minden nagyon átjött. Még az amúgy nagyon “modern kinézetű” Chanel Cresswellnek is teljes mértékben elhittem, hogy akkori feleség.

A White House Farm szerintem lényegesen jobban sikerült ebben a témában. És talán pont a több rész miatt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz