login |

Pilot: The Third Day

2020. 09. 16. 21:30 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Azért az ősz elég komoly sorozatokkal rúgta be az ajtót már most, hiszen csak a héten jött a Des és a We Are Who We Are az HBO-ra. Na meg a Utopia készítőjétől ez A harmadik nap.

A sorozat, amiről nem sokat lehet egy rész alapján mondani? Viszont azt már most ide tudom írni, hogy míg a fent említettek között is van, amit imádtam, meg ugye az utóbbi hetekből a Raised By Wolves-t és a Ted Lassót is szétéltettem, a The Third Day nagyjából semmilyen reakciót nem váltott ki belőlem.

Kicsit olyasmi ugrott be, mintha valami Lynch mű elejét néznénk. Rendben, nincs sok szürreális dolog, bár már ebben a részben is voltak furcsaságok, és egy sokkoló jelenet, de mégis, nincs igazi csali, ami elkapott volna, csak pár információmorzsa az egyik főszereplőről, de valahogy kicsit sem érdekelt mi lesz vele, mit talál a rész végén, vagy a többi.

A történet annyi, hogy a fiát gyászoló, a gyerekkel történt esetnek helyszínt adó erdőben sétáló férfi egy lány öngyilkosságára lesz figyelmes. Megmenti a magát felakasztó fiatalt, és visszaviszi őt a közeli szigetre, ahova csak apálykor van átjárás, olyankor látszik az út.

Itt egy furcsa közösséget talál, kicsit akár egy szekta is beugorhatna (nekem kicsit Midsommar hangulata volt valahogy), akiknek nem áll jól a sora, épp egy fesztivált akarnak rendezni, hogy legyen bevételük. Viszont szinte mindenki furcsán viselkedik, de azért mégsem annyira aggasztóan, és a férfi ott ragad éjszakára a szigeten.

Jelenleg itt járunk, de ugye a The Third Day sokkal ambiciózusabb, szóval mindenképp adok még neki esélyt. Mondjuk a megvalósítás sem jött be annyira. Bár nyilván nem olcsóságról van szó, hanem művészi koncepció ez a túlszaturált kinézet, a direkt zavarosan elmosott háttér és a sokszor furcsa fókusz, hiszen így adja át a főszereplő lelki állapotát és figyelmét, de nem volt jó nézni. Bár mondom, ez lehet a cél.

Tényleg nem tudom miért ment el mellettem ennyire a sorozat, pedig Jude Law-t kedvelem, és nem érzem, hogy vele lenne a baj. Túl sok volt az alapozás, a ködös utalgatás? Mondjuk aki szereti az ilyet, annak lehet, hogy ajánlott, viszont én is bírni szoktam ezt a stílust, szóval nem tudom ebből a szempontból sem igazán ajánlani pilot alapján A harmadik napont.

Mivel elso részről van szó, így azért valami pontszám is kéne, iránymutatónak, és bár szerettem volna többet adni, de ez eddig 6/10.

28 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 09. 15. 20:01

tipikus EMMAFAL-sorozat az első rész alapján. Attól, hogy valami fura, meg WTF, meg érdekes a fényképezése, még NEM FELTÉTLENÜL lesz számomra jó, és itt csak vártam, hogy mi a franc van, és mi lesz a végén, és egyelőre nem nagyon győzött meg.

az ne nézze meg, aki plotért néz sorozatokat, mert annyi történik benne, hogy egy férfi egy lánnyal elmegy egy “szigetre”, ahonnan nem tud időben hazaindulni, így ott marad estére. (ehhez jön némi telefonos mellékszál, és annak találgatása, hogy mi lehet ez a furcsának tűnő hely meg az olykor fura emberek.)

helyenként persze tök jó a hangulata, és szuper jó snittek is vannak, a végére, amikor összeáll, lehet, hogy piszok nagy payoff lesz, de erről nehéz véleményt mondani nem 3 rész alapján. mármint a pilotról lehet, de egyelőre gőzünk nincs, hogy mi a franc akar lenni, és pláne hogy függ össze majd a két félszezon.

Shyllard - 2020. 09. 15. 20:41

Winnie: Lehet elfogult vagyok valamennyire, de engem baromira lekötött a kezdés. Szuper artsy-fartsy az egész, nem csak a sztori, de a beállítások miatt is, de nekem spec iszonyat Midsomer hangulatú volt. Persze lehet rosszul fog kisulni az egész, de szerintem csak akkor, ha megprobaljak megmagyarázni a dolgokat. Ha tartják az irányt, jó kis réteg sorozat lehet szerintem.

+beállítások alatt értem pl.: Konkrétan, mikor auto elallta az útját és kereste a tulajat a kocsinak, a kamera mozgás meg képminőség miatt is egy pillanatra azt hittem egy Lars Von Trier filmet nézek.

winnie - 2020. 09. 15. 20:49

igen, az eleje hipnotikus volt, amíg jude law-val mentünk, de nekem a falusi dolgok, a beszédesebb részek (paddy considine kivételével), annyira nem voltak berantósak. túlságosan “valami van” stílusú volt csak, és annyi pluszt nem adott. plusz a lãtomásoknak annyira nem vagyok a rajongója, de érdekel, hogy mi van itt.

Shyllard - 2020. 09. 15. 20:55

Reméljük a legjobbat, vannak benne érdekes szerkesztői döntések. NEkem a vágások, sokszor jelenetek szokatlan egybe mosása, időrendi sorrend felcserélése eddig a legzavarobb, de nagyon bízok benne, hogy ennek oka van.

cherockee - 2020. 09. 16. 21:39

Engem ezzel vallatni lehetett volna.

Claire8310 - 2020. 09. 16. 21:52

Engem valahogy elkapott, a fényképezés is, a hangulat, a színészek is (Paddy Considine-től bármit!).
Viszont azt éreztem, hogy ennél a sorozatnál bizony jobb lett volna, ha egyben kijön, mert valószínű rengeteg apróság lesz, ami kihozza a sztorit (remélem), inkább binge materiál.
Pl. az a tény, hogy a kocsmába a “dicsőség falon” ott lógtak Hasfelmetsző Jack áldozatainak képei, jobban felcsigázta az érdeklődésemet, mint bármi.

Shannen - 2020. 09. 16. 21:56

Én talán egy ponttal feljebb pontoznám, de összességében nekem sem jött be annyira ez a kezdés, mint vártam.

A látvány, pontosabban ezek a színes szűrők baromira zavartak, tök mindegy, hogy ezzel mi céljuk volt, rossz volt nézni és eléggé levont az élvezhetőségből.

Érdekel, hogy hova fog kifutni a sztori, főleg a koncepció alapján, de ez így elsőre nekem túl mesterkélt volt.

Jude Law viszont itt is remek.

Geza Kovacs - 2020. 09. 16. 22:16

Na hát ebből valami hiányzott. Mondjuk hogy elinduljon valamerre. Pedig nagyon vártam. Remélem javul.

Python - 2020. 09. 17. 12:15

Érdekesnek lrdekes. Maradok, de azért a kezdő epizódtól többet vártam, de érdekel, hogy mi is lesz ez. Mert egyenlőre csak kérdőjelek vannak bennem!

turosz - 2020. 09. 17. 15:11

Mintha egy film első pár percét láttuk volna. Hangulat már van, értelmezhető kép arról, hogy miről is szól/hova is fog kifutni az egész még nincs. Nagyobb baj nekem, hogy egyelőre egyetlen szereplő sem fogott meg. De természetesen várom a folytatást.

sargakutyamegmondja - 2020. 09. 18. 08:09

Nekem csalódás volt. Eleve a formaorientált filmek, sorozatok mögött általában nincs sok tartalom ha levesszük a mázt. Nekem pl. a Homecoming első évada is azért nemm jött be mert a fura beállásokon, hangulaton kívül nem sok teteje volt (a folytatást nem néztem, nem tudom milyen lett).
Tippre ez valami Viharsziget story Midsommarral keresztezve. Az legalábbis, hogy valaki állítólag családos ember de alig izgatja fel hogy hozzájuk nem fog hazaérni és kb őket nem is hívja nekem elég fura volt.

U.i.: csak én rugóztam sokat azon, hogy Jude Law mikor milyen színű pulcsiban van és miért?

Shannen - 2020. 09. 22. 18:28

1×02

Csak a kíváncsiság hajt, hogy végignézzem. Amúgy elég nagy lufinak tűnik két rész után és roppant idegesítő az egész felépítése a fényképezésen át, a szereplőkön keresztül az idő- és térbéli ugrálásokig.

Geza Kovacs - 2020. 09. 22. 23:55

2 rész után is semmi. Ez egy nagy hülyeség. Még ha lélektani lenne, vagy horror, vagy krimi, de ezek egyike se megfogható.

winnie - 2020. 09. 23. 04:44

majd a 3. és 4. rész közötti 12 órás élő színházi performansz!

AlfStokes - 2020. 09. 23. 06:31

Hat nagy turelem kell hozza, az egyszer biztos. :)

Diapolo - 2020. 09. 23. 07:47

Szerintem nagyon nagy bátorság kell ahhoz, hogy bármelyik készítő a néző ilyen mértékű türelmére és kíváncsiságára alapozzon. Meg is fogalmazódott a kérdés bennem a pilot közben: Hány részt adhatsz el úgy, hogy lényegében üres az egész, és a végére tartogatsz némi puskaport? Nekem csak ezt az egyet tudták. Már mindent leírtatok, de nekem ez a képi világ nagyon zavaró. Először azt hittem, hogy a tévével van valami gáz…

Az az érzésem így elsőre ezzel, hogy olyan lesz, mint a pókerjátékos az asztalnál, aki kivár, hátha viheti a kört, de csak ötödikre jön fel egy olyan lap, amivel egyáltalán egy pár meglesz, míg szemben meg ott a full… Szerintem csak hiteget, de a végén csak töredékét adja a várt eredménynek. 4/10

irgum76 - 2020. 09. 24. 09:02

nekem eddig bejött
nem pörgős az biztos de a hangulata jó nyomasztó
én maradok végig
mondjuk a performansz részt kihagyom… :)

Kisanna - 2020. 09. 25. 08:36

Oke. En alapvetoen nyitott vagyok sok mindenre, szeretem az elvontabb dolgokat. DE EZ. A 2.resz olyan szinten fel****ott, hogy mi ez a teljesen oncelu agymenes, hogy tuti nem maradok tovabb.
Miert csinal valaki ilyet? Mert biztos vagyok benne, hogy a vegere se lesz ertelmesebb, inkabb meg zavarosabb, hogy jol osszekuszaljak a nezot, aki majd azon gondolkozik; jaj, biztos en vagyok tul keves ahhoz, hogy megertsem..
Ja de nem…. volt mar par hasonlo. De minek.

winnie - 2020. 09. 25. 08:50

ha a készítővel leülnél, szerintem elég jól elmondaná, hogy mi volt a célja és miért nem öncélú, de nekem volt egy csomó olyan sorozat vagy film, amihez kevés voltam, szóval ez benne van.

Pip - 2020. 09. 26. 02:58

Két rész után: Uh de idegesít a folyamatos fókusz vesztés, kamera rángatás. Eddig a 2×55 percből legalább egy órát Jude fejét kell néznem 3 centiről ahogy kínlódik, de többnyire nem érted, h miért.

Ha nem ő szenved, teljesen felesleges töltelék dolgokat mutatnak (állandó vedelés a kocsmában random emberekkel, a feszivál történései, megint csak érdektelen)

Gyakorlatilag a tiszta és érthető történés kb 5 perc, de akkor sokat mondtam.

Érdekelne és maradnék is, de ez így időpocsékolás. Hegyekben állnak a jobbnál jobb sorik.

JK - 2020. 09. 26. 22:17

Hát biztos velem van a baj de imádom ezt a néhol túlszaturált, defocus-os, furcsa trip-et a rángatózó kamerával.

dexike3 - 2020. 10. 07. 07:29

már az lején levágtam ki lehet ez a nő és a két lány. mondta is korábban Sam, hogy két lánya van. plusz benne volt minden pénzük a vállalkozásba, ami befuccsolt és emiatt is vannak leégve.
szerintem azért ment oda Helen a gyerekekkel, hogy megölje őket és magát is.
furcsa egy sztori az egyszer biztos.

Shannen - 2020. 10. 08. 12:01

1×04

Eltelt vagy kb 5 perc a részből és nem értettem, hogy mi annyira fura. Aztán lesett, hogy végre nincs túlszaturálva és rángatva a kamera, hanem végre nyugi van és fel lehet rendesen fedezni a tájat és a szigetet. Nagyon jól esett a szememnek. :D

Az, hogy a nő Sam felesége abszolút nem volt meglepő, még az első rész adásba kerülése előtt ez volt a tippem, ugyanis ez volt a leglogikusabb magyarázat. Így kicsit kár, hogy a rész végén ezt hozták ki slusszpoénnak, az sokkal izgisebb és meglepőbb lett volna, ha nem ez a kapcsolat van a két etap között.

Persze azt, hogy mire fogják kifuttatni, azt nem tudom. Az biztos, hogy a nő okkal vitte oda a lányokat (és nem szülinapozni nyilván).

Érdekes volt más szemszögből látni a szigetet, az ott lakókat és az eddig fel nem fedezett helyszíneket.

dexike3 - 2020. 10. 14. 07:36

azt kell, hogy mondjam, a “3. évad” (inkább felvonás) keményen rámegy a karakterdrámára. de hát minden ebbe az irányba mutatott. az utolsó jelenet Helen és Sam találkozása elég nagy gyomros mindkettőnek. jó, hogy nem konkretizálják a mi a feszültség oka, hanem nekünk kell összerakni a dolgokat. ugye ott volt Nathan és már akkor szétbomlott Osea, aztán jött Sam és most a gyerekei. érdekes tanmese lesz ez.
Jess jellemének alakulása is fontos lesz a záróepizódban szerintem. az előző rész után néztem meg az Autumn első részét (pedig előtte kellett volna). akkor már sejtettem, hogy Jess lehet az állapotos nő (már az együttlét után mondta, könnyen teherbe esik).
a monstre “színdarabban” ezért is lehetett letörve Jess a termékenységi ünnepen(?), plusz már tudjuk Sam “elhagyta”.
talán, az lesz a zárás mondandója, hogy ahhoz, hogy építsünk, mindent le kell rombolni?

az Autumn biztos nem való mindenkinek, nagyon ügyesen rejtik el a vágásokat benne, de Tarr Bélán is túl tesznek egy-egy jelenet hosszúságában. viszont a zenéje elég nyugtalanító.

Shannen - 2020. 10. 14. 20:45

Sokkal jobban tetszik a második fele az évadnak. Hozzám sokkal közelebb áll ez a mesélési mód, ráadásul a zene is jobban üt.

Ettől függetlenül elismerem, hogy a két etap kontrasztja valóban érdekes összahtást eredményez, és abszolút nem volt hülyeség így elmesélni ezt a történetet, akármire is fogják jövő héten kifuttatni.

Az egyetlen dolog, amit a mostani részben nem értettem, hogy valahogy sehogy nem jött ki az idővonal. Sam elvileg nyáron ment Osea-ra, mondjuk augusztusban. Helen meg a gyerekek pedig a következő év telén, mondjuk októberben érkeznek. De Jess ugye még az előző év augusztusában esett teherbe, Helen is azt mondja, hogy Sam kilenc hónapja lépett le. Ha onnantól számítjuk a 9 hónapot akkor az kb. májusra fog esni. Szóval én néztem be valamit vagy itt félreszámolták a dolgokat? Ha igen, akkor az nagyon nagy baki, hiszen értelmetlenné teszi az évszakos felosztást.

dexike3 - 2020. 10. 15. 07:37

@Shannen:
nekem is ez volt furcsa. nem nagyon jön ki a matek. (hacsak nem másképp telik a szigeten az idő).
tegyük fel május végén (ami még tavaszi hónap) esett teherbe Jess, akkor február végén hozta a világra a kislányt. vagy csak kis túlzás ez a 9 hónap és lehet valójában 8 és fél.

OFF
(így, hogy agyalok eszembe jutott egy klasszik sorozat – nem tudom a címét, de hátha valakinek beugrik -, aminek pont az volt a csattanója, hogy egy közösség tagjai hallhatatlanok voltak. de csak egy adott kommunában talán az is angol sorozat volt.)

Shannen - 2020. 10. 15. 09:08

Tényleg, egy május-február viszonylatban majdnem kijön a matek, köszi! Nem értem ez miért nem jutott eszembe. :D
Bár ugye az is kiderült a részből, hogy 14-én szült Jess. Ami ha tényleg február volt, akkor nagyon romantikus. :D

Sajnos azt a másik sorozatot, amit említesz, nem ismerem.

Shannen - 2020. 10. 20. 14:01

Fú de jó, hogy kitartottam a végéig. Na nem azért mert olyan hű de tökéletes lezárást kaptunk, de voltak igazán jó pillanatok, amiket érdemes volt kivárni. Több szempontból is különleges volt ez a sorozat, de a többit majd ha lesz finálékritika, akkor kifejtem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz