login |

Pilot: The Third Day

2020. 09. 16. 21:30 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Azért az ősz elég komoly sorozatokkal rúgta be az ajtót már most, hiszen csak a héten jött a Des és a We Are Who We Are az HBO-ra. Na meg a Utopia készítőjétől ez A harmadik nap.

A sorozat, amiről nem sokat lehet egy rész alapján mondani? Viszont azt már most ide tudom írni, hogy míg a fent említettek között is van, amit imádtam, meg ugye az utóbbi hetekből a Raised By Wolves-t és a Ted Lassót is szétéltettem, a The Third Day nagyjából semmilyen reakciót nem váltott ki belőlem.

Kicsit olyasmi ugrott be, mintha valami Lynch mű elejét néznénk. Rendben, nincs sok szürreális dolog, bár már ebben a részben is voltak furcsaságok, és egy sokkoló jelenet, de mégis, nincs igazi csali, ami elkapott volna, csak pár információmorzsa az egyik főszereplőről, de valahogy kicsit sem érdekelt mi lesz vele, mit talál a rész végén, vagy a többi.

A történet annyi, hogy a fiát gyászoló, a gyerekkel történt esetnek helyszínt adó erdőben sétáló férfi egy lány öngyilkosságára lesz figyelmes. Megmenti a magát felakasztó fiatalt, és visszaviszi őt a közeli szigetre, ahova csak apálykor van átjárás, olyankor látszik az út.

Itt egy furcsa közösséget talál, kicsit akár egy szekta is beugorhatna (nekem kicsit Midsommar hangulata volt valahogy), akiknek nem áll jól a sora, épp egy fesztivált akarnak rendezni, hogy legyen bevételük. Viszont szinte mindenki furcsán viselkedik, de azért mégsem annyira aggasztóan, és a férfi ott ragad éjszakára a szigeten.

Jelenleg itt járunk, de ugye a The Third Day sokkal ambiciózusabb, szóval mindenképp adok még neki esélyt. Mondjuk a megvalósítás sem jött be annyira. Bár nyilván nem olcsóságról van szó, hanem művészi koncepció ez a túlszaturált kinézet, a direkt zavarosan elmosott háttér és a sokszor furcsa fókusz, hiszen így adja át a főszereplő lelki állapotát és figyelmét, de nem volt jó nézni. Bár mondom, ez lehet a cél.

Tényleg nem tudom miért ment el mellettem ennyire a sorozat, pedig Jude Law-t kedvelem, és nem érzem, hogy vele lenne a baj. Túl sok volt az alapozás, a ködös utalgatás? Mondjuk aki szereti az ilyet, annak lehet, hogy ajánlott, viszont én is bírni szoktam ezt a stílust, szóval nem tudom ebből a szempontból sem igazán ajánlani pilot alapján A harmadik napont.

Mivel elso részről van szó, így azért valami pontszám is kéne, iránymutatónak, és bár szerettem volna többet adni, de ez eddig 6/10.

21 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 09. 15. 20:01

tipikus EMMAFAL-sorozat az első rész alapján. Attól, hogy valami fura, meg WTF, meg érdekes a fényképezése, még NEM FELTÉTLENÜL lesz számomra jó, és itt csak vártam, hogy mi a franc van, és mi lesz a végén, és egyelőre nem nagyon győzött meg.

az ne nézze meg, aki plotért néz sorozatokat, mert annyi történik benne, hogy egy férfi egy lánnyal elmegy egy “szigetre”, ahonnan nem tud időben hazaindulni, így ott marad estére. (ehhez jön némi telefonos mellékszál, és annak találgatása, hogy mi lehet ez a furcsának tűnő hely meg az olykor fura emberek.)

helyenként persze tök jó a hangulata, és szuper jó snittek is vannak, a végére, amikor összeáll, lehet, hogy piszok nagy payoff lesz, de erről nehéz véleményt mondani nem 3 rész alapján. mármint a pilotról lehet, de egyelőre gőzünk nincs, hogy mi a franc akar lenni, és pláne hogy függ össze majd a két félszezon.

Shyllard - 2020. 09. 15. 20:41

Winnie: Lehet elfogult vagyok valamennyire, de engem baromira lekötött a kezdés. Szuper artsy-fartsy az egész, nem csak a sztori, de a beállítások miatt is, de nekem spec iszonyat Midsomer hangulatú volt. Persze lehet rosszul fog kisulni az egész, de szerintem csak akkor, ha megprobaljak megmagyarázni a dolgokat. Ha tartják az irányt, jó kis réteg sorozat lehet szerintem.

+beállítások alatt értem pl.: Konkrétan, mikor auto elallta az útját és kereste a tulajat a kocsinak, a kamera mozgás meg képminőség miatt is egy pillanatra azt hittem egy Lars Von Trier filmet nézek.

winnie - 2020. 09. 15. 20:49

igen, az eleje hipnotikus volt, amíg jude law-val mentünk, de nekem a falusi dolgok, a beszédesebb részek (paddy considine kivételével), annyira nem voltak berantósak. túlságosan “valami van” stílusú volt csak, és annyi pluszt nem adott. plusz a lãtomásoknak annyira nem vagyok a rajongója, de érdekel, hogy mi van itt.

Shyllard - 2020. 09. 15. 20:55

Reméljük a legjobbat, vannak benne érdekes szerkesztői döntések. NEkem a vágások, sokszor jelenetek szokatlan egybe mosása, időrendi sorrend felcserélése eddig a legzavarobb, de nagyon bízok benne, hogy ennek oka van.

cherockee - 2020. 09. 16. 21:39

Engem ezzel vallatni lehetett volna.

Claire8310 - 2020. 09. 16. 21:52

Engem valahogy elkapott, a fényképezés is, a hangulat, a színészek is (Paddy Considine-től bármit!).
Viszont azt éreztem, hogy ennél a sorozatnál bizony jobb lett volna, ha egyben kijön, mert valószínű rengeteg apróság lesz, ami kihozza a sztorit (remélem), inkább binge materiál.
Pl. az a tény, hogy a kocsmába a “dicsőség falon” ott lógtak Hasfelmetsző Jack áldozatainak képei, jobban felcsigázta az érdeklődésemet, mint bármi.

Shannen - 2020. 09. 16. 21:56

Én talán egy ponttal feljebb pontoznám, de összességében nekem sem jött be annyira ez a kezdés, mint vártam.

A látvány, pontosabban ezek a színes szűrők baromira zavartak, tök mindegy, hogy ezzel mi céljuk volt, rossz volt nézni és eléggé levont az élvezhetőségből.

Érdekel, hogy hova fog kifutni a sztori, főleg a koncepció alapján, de ez így elsőre nekem túl mesterkélt volt.

Jude Law viszont itt is remek.

Geza Kovacs - 2020. 09. 16. 22:16

Na hát ebből valami hiányzott. Mondjuk hogy elinduljon valamerre. Pedig nagyon vártam. Remélem javul.

Python - 2020. 09. 17. 12:15

Érdekesnek lrdekes. Maradok, de azért a kezdő epizódtól többet vártam, de érdekel, hogy mi is lesz ez. Mert egyenlőre csak kérdőjelek vannak bennem!

turosz - 2020. 09. 17. 15:11

Mintha egy film első pár percét láttuk volna. Hangulat már van, értelmezhető kép arról, hogy miről is szól/hova is fog kifutni az egész még nincs. Nagyobb baj nekem, hogy egyelőre egyetlen szereplő sem fogott meg. De természetesen várom a folytatást.

sargakutyamegmondja - 2020. 09. 18. 08:09

Nekem csalódás volt. Eleve a formaorientált filmek, sorozatok mögött általában nincs sok tartalom ha levesszük a mázt. Nekem pl. a Homecoming első évada is azért nemm jött be mert a fura beállásokon, hangulaton kívül nem sok teteje volt (a folytatást nem néztem, nem tudom milyen lett).
Tippre ez valami Viharsziget story Midsommarral keresztezve. Az legalábbis, hogy valaki állítólag családos ember de alig izgatja fel hogy hozzájuk nem fog hazaérni és kb őket nem is hívja nekem elég fura volt.

U.i.: csak én rugóztam sokat azon, hogy Jude Law mikor milyen színű pulcsiban van és miért?

Shannen - 2020. 09. 22. 18:28

1×02

Csak a kíváncsiság hajt, hogy végignézzem. Amúgy elég nagy lufinak tűnik két rész után és roppant idegesítő az egész felépítése a fényképezésen át, a szereplőkön keresztül az idő- és térbéli ugrálásokig.

Geza Kovacs - 2020. 09. 22. 23:55

2 rész után is semmi. Ez egy nagy hülyeség. Még ha lélektani lenne, vagy horror, vagy krimi, de ezek egyike se megfogható.

winnie - 2020. 09. 23. 04:44

majd a 3. és 4. rész közötti 12 órás élő színházi performansz!

AlfStokes - 2020. 09. 23. 06:31

Hat nagy turelem kell hozza, az egyszer biztos. :)

Diapolo - 2020. 09. 23. 07:47

Szerintem nagyon nagy bátorság kell ahhoz, hogy bármelyik készítő a néző ilyen mértékű türelmére és kíváncsiságára alapozzon. Meg is fogalmazódott a kérdés bennem a pilot közben: Hány részt adhatsz el úgy, hogy lényegében üres az egész, és a végére tartogatsz némi puskaport? Nekem csak ezt az egyet tudták. Már mindent leírtatok, de nekem ez a képi világ nagyon zavaró. Először azt hittem, hogy a tévével van valami gáz…

Az az érzésem így elsőre ezzel, hogy olyan lesz, mint a pókerjátékos az asztalnál, aki kivár, hátha viheti a kört, de csak ötödikre jön fel egy olyan lap, amivel egyáltalán egy pár meglesz, míg szemben meg ott a full… Szerintem csak hiteget, de a végén csak töredékét adja a várt eredménynek. 4/10

irgum76 - 2020. 09. 24. 09:02

nekem eddig bejött
nem pörgős az biztos de a hangulata jó nyomasztó
én maradok végig
mondjuk a performansz részt kihagyom… :)

Kisanna - 2020. 09. 25. 08:36

Oke. En alapvetoen nyitott vagyok sok mindenre, szeretem az elvontabb dolgokat. DE EZ. A 2.resz olyan szinten fel****ott, hogy mi ez a teljesen oncelu agymenes, hogy tuti nem maradok tovabb.
Miert csinal valaki ilyet? Mert biztos vagyok benne, hogy a vegere se lesz ertelmesebb, inkabb meg zavarosabb, hogy jol osszekuszaljak a nezot, aki majd azon gondolkozik; jaj, biztos en vagyok tul keves ahhoz, hogy megertsem..
Ja de nem…. volt mar par hasonlo. De minek.

winnie - 2020. 09. 25. 08:50

ha a készítővel leülnél, szerintem elég jól elmondaná, hogy mi volt a célja és miért nem öncélú, de nekem volt egy csomó olyan sorozat vagy film, amihez kevés voltam, szóval ez benne van.

Pip - 2020. 09. 26. 02:58

Két rész után: Uh de idegesít a folyamatos fókusz vesztés, kamera rángatás. Eddig a 2×55 percből legalább egy órát Jude fejét kell néznem 3 centiről ahogy kínlódik, de többnyire nem érted, h miért.

Ha nem ő szenved, teljesen felesleges töltelék dolgokat mutatnak (állandó vedelés a kocsmában random emberekkel, a feszivál történései, megint csak érdektelen)

Gyakorlatilag a tiszta és érthető történés kb 5 perc, de akkor sokat mondtam.

Érdekelne és maradnék is, de ez így időpocsékolás. Hegyekben állnak a jobbnál jobb sorik.

JK - 2020. 09. 26. 22:17

Hát biztos velem van a baj de imádom ezt a néhol túlszaturált, defocus-os, furcsa trip-et a rángatózó kamerával.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz