login |

Pilot: Woke

2020. 09. 17. 15:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

John Legend did it the right way, first he got the money, then he got the woke.

A szíve a helyén van? Vagy nem is tudom hogy lehetne jellemezni a Hulu új komédiáját.

Egy fekete képregény-rajzolóról szól, akinek épp beindulna a karrierje, van ügynöksége, több embert érne el a munkája, van barátnője, akivel saját lakásba akar összeköltözni, amit közösen vesznek. Mindehhez az kell, hogy ne váljon ellentmondásossá, kicsit se álljon be a társadalmi kérdésekbe, csak legyen el a bőrében és csinálja tovább csöndben a szórakoztató “mi leszünk az új Garfield” képregényét.

Mindez megváltozik, amikor a rendőrök durván megbilincselik és földre vágják utcán, csak mert hasonlít egy rablás gyanúsítottjára (később alá is húzza a (tavaly megírt) sorozat, hogy nyilván csak bőrszínben). Az esetet látó fehér barátja pedig ordibálva ugrik a zsaruknak, erre azok elteszik a fegyverüket. Ekkor nyílik ki Keith szeme. Plusz elkezd hallucinálni vele feleselő animált dolgokat, amik a woke-ságán veszekednek.

Az eset után látja meg a rendszerben alapvetően mélyen gyökerező rasszizmust. Innen pedig már nincs visszaút, és szerintem ez a része érdekes is a sorozatnak, ahogy mindennapi, “nem is gondolkozunk rajta kétszer, olyan természetes”-dolgok mögötti tartalomra világít rá. Kicsit a Get Outos “harmadszor is Obamára szavaztam volna” pillanat ugrott be közben.

A gond az, hogy valójában a többi nem működik a Woke-ban. Ami gond, mivel nem drámáról van szó, hanem jó esetben is csak dramedy-ről. Erre ami a woke-szál mellett van benne, az unalmas és valljuk be, lendület nélküli. A lakótársaival a dinamika nulla, a barátnővel a kémia az. Érdekes a kontraszt, mert nagyjából az összes többi női karakterrel simán működik a főszereplő, csak pont azzal nem, akivel jár. Bár erre rávilágít a 2. rész végén a konfliktusuk is.

Nem tudom hova tenni a Woke-ot. A fő témája érdekes, mert olyan nézőpont, amibe lehet bele sem gondolunk, főleg nem itthon. És nem a rendőrökkel való jelenetére gondolok, hanem tényleg azokra, amik “hát így működik a biznisz”-kategóriába sorolhatók, de mégis van mögöttük valami. Viszont a töltelék miatt nekem csak olyan 6/10 volt, ami a kihagyható kategória manapság.

Woke rhymes with broke.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz