login |

Criminal UK: a 2. évad

2020. 09. 24. 19:30 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Mint kiderült, a Netflix-es Criminal nem egy sorozat, hanem négy. Igaz, a Netflix felülete eddig is külön kezelte, mint Criminal: United Kingdom, Criminal: Spain, Criminal: France és Criminal: Germany (azaz Criminal: Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország és Németország), de akkor mindezt csak technikai dolognak véltük. Azonban amikor kiderült, hogy a spanyol változat kaszát kapott, a brit pedig 2. évados berendelést, onnantól már érdemes volt külön vennünk őket.

Az első évados 3 rész után 4 epizóddal folytatódott a bűnügyi sorozat brit változata, ami alapjába véve epizodikus antológia lenne, ha a kikérdezők személyei nem kötnék össze a részekben prezentált sztorikat (ettől még mindegyik rész nézhető előismeret nélkül – érdemes csekkolni némelyiket magában!). A koncepció, amiről tavalyi kritikánkban is írtunk, pedig maradt: minden rész egy kihallgatás története, amiben megismerünk egy gyanúsítottat és a történetét.

Miképp a linkelt kritika, én is úgy éreztem, hogy a Criminal: United Kingdom S1 teljesen korrekt volt. Nem kiemelkedő, de simán nézős kategóriás számomra, ami annyira nem meglepő, hiszen a koncepció (meg a színészek) abszolút eladta számomra a sorozatot. Ha tényleg csak annyiból állna az egész, hogy két ember, egy rendőr és egy bűnöző (vagy ártatlan) ül egymással szemben és 40 percig beszél, az is nagyon érdekelne, ezeket a különleges felállásokat (ld. még Terápia vagy No Activity) mindig is szerettem.

Azonban az S1 alatt, amikor még nem láttam a spinoffokat, nagyon motoszkált bennem a kérdés, hogy mennyi a kakaó ebben a koncepcióban? És ezt a történetmesélés kapcsán értettem,mert valahogy azt éreztem, hogy mind a sztorik száma, mind pedig az alapfelállások és a végkimenetelek erősen véges számúak, és többek között ezért is gondoltam az S1 korrektsége láttán, hogy ennyi van a formátumban, nem több.

MEKKORÁT TÉVEDTEM!

Mármint basszus, ez mennyire jó szezon lett! Amikor láttam a Kit Harington-os 2×02-t, rögtön mentem is az IMDb-re, hogy lássam, a “nép” is így vélekedik-e (ugye a sorozatra adott pontszám az oldalon teljesen értelmezhetetlen, viszont az epizodikus osztályzatok mindig is beszédesek voltak), és így vélekedett, az ugyancsak korrektre, 7,5-8/10-es kihozott S1-es epizódok után, náluk is szintet lépett a 2. szezon, két 9/10 fölötti résszel.

– So we’ve got a double murderer on our hands.
– Serial killer.
– No, a serial killer needs three victims, killed over a period greater than 30 days.
– He’s right.
– Don’t you mean less than 30 days?
– No, that’s a spree killer.

Részemről már a 2×01 (Sophie Okenodo) is eléggé bejött, de a 2×02 és 2×03 (Sharon Horgan!) révén simán szintet lépett a sorozat, és az, hogy Kunil Nayyar epizódja is csavaros és nagyon erős lett, simán megkoronázta az S2-t.

Remek élmény volt a végeredmény, feszült és abszolút változatos. Változatos a történetek szerkezetét, tálalását, a gyanúsítottak (vagyis kikérdezettek) személyét illetően, tényleg szinte minden aspektusában felülmúlta ez a szezon az előzőt. A szuperlatívuszaimat pedig magamban betudom annak, hogy, mint írtam, nekem az efféle, oda-vissza formátumok, amikor ketten beszélgetnek, mindig is a kedvenceim voltak. (Ezt csak azért írom, mert simán lehet, hogy valaki halálra unná magát azon, hogy nincs semmi egyéb történés, és flashback sem.)

A fentiek ellenére persze a lehúzó tényezőket sem hagyhatom figyelmen kívül, még akkor sem, ha ez a lehúzás erősen idézőjeles, hiszen a nyomozó szereplők, azaz a visszatérő kikérdezők, az ő aprócseprő dolgaik, viszonyaik, interakcióik nem rontanak az összképen, de igazából elég keveset tesznek hozzá (a romantikus szál 2-3 jelenete aranyos volt), ha nem lennének, jó eséllyel nem is hiányoznának, bár való igaz, hogy idén jobban be lettek vonva az epizodikus történetekben, és olykor még a kinti serteperélésüknek is volt vonzata, ami számított.

Egy ilyen második évad után alapvetés, hogy örülnék annak, ha jövőre is folytatódna a sorozat, a COVID-viszonyok nem nehezítenék meg a készítését, az biztos, hiszen elég minimalista a koncepció, amiben egyébként nem csak a dialógok tetszenek, és az, ahogy a kérdezz-felelekből kibontakozik előttünk egy (jó esetben) szerkezetileg és morálisan is komplex történet, hanem az is, hogy érdekes eljárás-technikai és -jogi dolgokat ismerhet meg az angol viszonyokhoz nem igazán konyító néző.

7 hozzászólás Ne habozz!

toxigen - 2020. 09. 24. 22:26

Az első évadokból épp az angol tetszett a legkevésbé, de ez felülmúlta az 1. évad bármelyikét.
Mind a négy eset aktuális és elgondolkodtató, csavarva a valóságban is nehézen kezelhető eseteken.

Python - 2020. 09. 24. 22:59

Jobb lett szerintem is mint az első évad. :)

Heianorge - 2020. 09. 24. 23:24

Nekem az első évad is nagy kedvencem volt, és leginkább a német, angol verzió tetszett, de ez a második évad azoknál is jobb volt.

Christie - 2020. 09. 25. 06:59

Ez egy tényleg nagyon jó évad volt, bár nekem még mindig a német részek tetszenek a legjobban.

infinity - 2020. 10. 20. 11:21

Az első évad is tetszett,(UK)de ez sokkal jobban! Az alakítások és a sztorik is figyelemfelkeltőek voltak. Szuper szezon volt, bár örültem volna kicsit hosszabb évadnak. Remélem lesz folytatása. Erről lehet tudni valamit?

winnie - 2020. 10. 20. 12:12

még nem.

Albu - 2022. 01. 05. 22:43

Eddig a francia és a német triót láttam, király!
Den skyldige (A bűnös) ilyen film még, ütős.
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-bunos-den-skyldige/movie-205138
https://www.imdb.com/title/tt6742252/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz