login |

Pilot: Utopia

2020. 09. 25. 21:45 - Írta: human

28 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Azt hiszem, aki a hétvégén egy jó kis meglepő fordulatos, elég véres mókára vágyik, annak az Amazon letette az asztalra a néznivalót – sajnos itthon valamiért nem. A sorozat ugyanabból építkezik, mint a kult angol széria, de nyilván Amerikában kicsit máshogy értelmezik.

Vagy nem tudom, az eredetit sosem láttam (ott van a meg kéne nézni kupacban, de azt hittem, ráér), szóval ilyen szemszögből írom a lentieket.

A történet egy képregény körül játszódik, a Dystopia folytatásának szánt Utopia-t akarja megkaparintani mindenki. A Dystopia azért fontos mű, mert régebben íródott és mindent megjósolt, ami a közelmúltban történt a világon, ezzel idióta, de mindent értő rajongókat is talált magának. A folytatásra, az Utopia-ra egy fiatal pár akad rá az örökölt házában, rájönnek, hogy valami ritka dologról van szó, és aukciót rendeznek. Ez indítja be az eseményeket.

Egyrészt végre összehozza a mindent utalást értő (vagy érteni vélő) rajongókat, akik tudják, hogy a jövőt jósolja a képregény, másrészt viszont feltűnik pár gonosz “takarító” is, akik mindent és mindenkit el akarnak tüntetni a Utopia létezéséről tudók közül. Elég organikusan indulnak be az események, egyik szál sem érződött erőltetettnek. Nyilván nem győznek a rosszfiúk, viszont a hősökhöz sem kerül a képregény, hanem immáron mindenki azt keresi majd, amivel amúgy egy kissrác lépett le. És mindeközben mást is felvezetnek még, de nem kapkodósan.

Amit mindenképp ki akarok emelni, hogy a fordulatok nagyon-nagyon szórakoztatóak. Nem komolyak, bár a megjósolt denevérről emberre terjedő vírus, khm…. Még csak 2 részen vagyok túl, de már most is volt pár olyan dolog, amit meg nem tippeltem volna előre. Például amikor a srác meglép a képregénnyel, az rengeteg sablonos húzásra adhatott volna lehetőséget, és ebből párat simán kikerül a sorozat, vagy épp kifordít, és nem tipikusan old meg.

I think he’s just a fanboy.

A másik, hogy egyrészt látszólag elég sok karakter nincs biztonságban, vagyis az első két részben iszonyat sok halál van. Érdekes kettősséggel bír a sorozat, mert az első részben például nagyon coolra csinálták meg, ahogy a bérgyilkos-szerűségek felszámolják a nyomok egy részét (és a kameramunka dicséretes), viszont mégsem érződött igazinak az erőszak. Ellenben a második részben van egy vallatás, ami végképp aláhúzza a komolyabb téteket. Meg nyilván ami előtte történik az is ijesztőbb, mint a cool kezdés.

Mindezek ellenére szerintem valahogy mégsincs igazi összhang a képi világ és történet súlya között. Nem hibának rovom fel, legyen készítői cél, hogy az egész egy képregénynördökről szóló komédiának tűnik képileg, nem A-listás drámának, és mégis oda kerültek a komolyabb tétek melléjük. Nem is csak a fő céljukra, a világ megmentésére gondolok, hanem a kisebb “következő lépéseikre” is a komolyságnál, a személyesebb történetrészletekre.

A kivitelezés közben nem tudok elmenni a szereplőgárda mellett sem. Szinte mindenki ismerős arc sorozatokból. De komolyan. Ennek megfelelően senki sem húzza le, van rutinja benne. A nagy név John Cusack lehetne, de igazából 2020-ban ez már nem igaz, és nem is ő a főszereplő. Az egyedüli, aki idegesített, az Sasha Lane, de erről az írók tehetnek, avagy direkt ilyen, nem kenném a színésznőre.

Összeesküvés, világmegmentés, fontos képregények, 7/10. Azzal tudnám leírni, hogy meglepő húzásokkal teli popcorn sorozatnak ajánlott, szerintem egy gyors darára.

28 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 09. 25. 22:00

teljesen rendben van eddig a kezdés, így kell feldolgozàst/adaptációt kezdeni, bár 2 rész utan nem éreztem azt, hogy ma ilyen stílust akarnék nézni, de a sorozat a kemény műfajt meg a rejtélyeket kedvelőknek bejöhet, vagy legalábbis rákattanhatnak.

mint az eredeti ismerője, egy bizonyos hangulati elem (kép és hangzás) hiányzott ahhoz képest, de ahogy azt várni lehetett, nem akartak másolni. (a zenét azért megidézték, vagy legalábbis úgy éreztem.) az is pozitív volt, hogy saját úton indultak el (a karakterek nagy része is más, sajátra van faragva a nevektől eltekintve), de átvettek az erdetiből elemeket, olykor másképpen ês mashogy tálalva, de az azért látatlanban is érdekelne a darálóktól, hogy az évad egészében mennyire váltja be az első részek ígéretét.

ja, ha már. a többiekkel nem éreztem ilyet, de az angol jessica hyde sokkal hamarabb megnyert még akkor is, amikor tuskó volt. itt nehezebb dolga lesz velem, de lehet, hogy a karakter is más.

———-
pár hónap alatt ez már vagy a hatodik halálos vírusos sorozat, amit meg tavaly csinaltak. wtf.

Python - 2020. 09. 25. 22:08

Megidézni megidézi az Utopia hangulatát, de az eredeti sorozatból kb. 20-30% -ot ha áthoztak. Ha nem láttam volna az eredetit, rajonganék ezért is, de mivel láttam, így nem lesz ott a megnézendő listám elején az adaptáció.

winnie - 2020. 09. 25. 22:12

python: de épp ez a lenyeg, ez a jó benne. megette volna a fene, ha az eredeti sorozatot akarják az első szezonban (egy írót ilyesmi nem nagyon izgatna), majd az eredetit tovább gondolva haladnak a további evadokban. mármint akkor sokan csapkodnák az asztalt. így az eredeti csak ugródeszka, mint a könyveknél a könyv, ezért írtam a korábbi posztoknál, hogy inkább adaptálást látok benne, mint feldolgozást.

aki nem ismeri, annak mindegy, aki meg ismeri az eredetit, így kap egy új sztorit. win-win:)

Shannen - 2020. 09. 25. 22:23

Az eredeti Utopia első évadát imádtam. A sztorira már csak nagyon nagy vonalakban emlékszem, de az nagyon megmaradt, hogy a megvalósítás (fényképezés, zene, rendezés) igazán különleges volt és teljesen lenyűgözött és ezért is lett kult.

Ez az adaptáció, egy rész után, nekem túl semmilyen. Nem az a baj, hogy nem koppintották le az angol verziót (még jó hogy nem), csak egyszerűen ez így nekem nem elég ahhoz, hogy végig nézzem. Hiába fog esetleg a sztori itt-ott eltérni (de mivel ugye az eredetire sem emlékszem részleteiben, ezért kvázi mindegy is), de sem a karakterek, sem a kivitelezés nem volt kiemelkedő számomra.

Viszont arra jó volt, hogy most eldöntöttem, hogy újranézem az eredeti első évadát és utána végre bepótolom annak a második évadát is.

Bélabá - 2020. 09. 25. 22:29

Én is szerettem az angol eredetit. Jó volt a hangulata, a zenéje, kifejezetten a két gyilkost bírtam akik üldözték a szereplőket.

A leírás alapján hasonló ez is. Unalmas lesz annak aki látta az angolt?

winnie - 2020. 09. 25. 22:32

belabá: pont annyira lehet unalmas, mintha nem láttad volna az angolt. ha unalmas lesz, akkor nem azért, mert ismered az angol változatot.

Python - 2020. 09. 25. 23:52

winnie: Nem baj, hogy adaptálás. ;)
Három részt megnéztem, de mivel ismerem az eredetit, az bizony jobban bejött. De nincs ezzel az újjal sem semmi baj, csak ott az a de…! Akik nem ismerik az eredetit, azoknak nagyon be fog jönni ez az új változat is szerintem. Viszont nálam valahogy van egyfajta hiányérzet. Ezért is írtam fentebb azt amit.

human - 2020. 09. 26. 00:06

“Akik nem ismerik az eredetit, azoknak nagyon be fog jönni ez az új változat is szerintem. ”

ez azért nem olyan könnyen kijelenthető, ha már folyamat belekötünk abba, hgy “aki látta az unatkozik”, mert azért kicsit rétegsorozatnak érződik, például nekem jóval jobban bejöhetett volna, jelenleg nem éreztem kötelező programnak.

winnie: még ha változtatnak is a sztorin, azért ha az ember előre tud pár fordulatot, az biztos vesz el az élményből, még akkor is, ha itt átdolgoztak sok mindent és máshogy adaptálták.

winnie - 2020. 09. 26. 04:59

persze, csak ugye az nem annyira “unalom” kategória, hiszen nem tudod, hogy mi változik és mi nem, maximum valamit látva azt mondod, hogy “ja, tényleg”, egyébként meg várod, hogy vajon ugyanaz lesz, mint volt, vagy változtatnak.

Kol - 2020. 09. 26. 10:17

Nekem nagyon tetszett, imádtam az angol változatot, nyilván az az igazi, de ha ezt esetleg nem kaszálják és tovább eljutt mint az angol változat, annak örülnék:)

Hugh Dreffner - 2020. 09. 26. 10:23

A Prime Videora nem került ez még fel? Mert én ott még nem találom.

winnie - 2020. 09. 26. 10:33

igen, írtuk a reggeli hírekben, valamint a fő listán (https://www.sorozatjunkie.hu/2020/08/28/streaming-szolgaltatok-sajatsorozatai-amik-itthon-nem-elerhetoek/), hogy hozzánk nem jött. nem néztem utána az okoknak, de most csekkolom.

beleírom a posztba is.

AlfStokes - 2020. 09. 26. 11:42

Nekem alapvetoen tetszik, bar az angolnak a hangulata, a szinvilaga es a zeneje is egyedibb volt. Az ottani Arby-rol es a Rockabilly tarsarol nem is beszelve.

Harom resz uran egy dolog bosszant nagyon, megpedig a masodik resz vegen tortentek. Teljesen oncelu, ertelmetlen es karakteridegen volt szerintem.

winnie - 2020. 09. 26. 12:30

alfstokes: szerintem már csak azért sem lehet karakteridegen, mert eddig leginkább ez definiálta igencsak a karaktert. ez a karakter nem az a karakter, aki az angolban volt, és igazából ezért is esik/esett nehezemre alkalmazkodnom hozzá, de ha menni fog az elvonatkoztatás, akkor majd én is másképp fogok hozzáállni, ahogy ehhez a karakterhez kell.

AlfStokes - 2020. 09. 26. 13:06

@winnie: vegul is jogos. :)

Mas, remelem masok is eszrevettetek, hogy Wilson Wilson osszeeskuves falan van egy cetli: Call Dennis K. :)

Crow - 2020. 09. 26. 14:03

Én láttam az angolt, bejött anno, de nekem ez is tetszik főleg a covid alatt, pont elég más az amcsi hangulat hogy önmagában élevezhető legyen. Még nem néztem még végig szóval pálcát nem tudok törni, de amit eddig láttam azzal nincs komoly baj. (Igazából jobb mint amire a trailer alapján számítottam az vhogy nem adta át amit most látok)

Crow - 2020. 09. 26. 14:05

Mint side-note külön öröm Riddle-rt látni a Gtohamből újra…

walaki - 2020. 09. 26. 20:07

Az eredetit ismerőként azt kell mondjam, ez egy kiváló alkotás, kifejezetten jól sikerült, de bizony az eredetinek a nyomába sem ér. Az eredetinek van egyfajta varázsa, ami ebből teljesen hiányzik. Ez nem több egy remekül sikerült iparosmunkánál.

A főhős Jessica Hyde karaktere iszonyatosan rossz, kibírhatatlan. Ez viszont szerintem az írók sara. Mert pl. amikor mondják neki, hogy mégsem halt meg Becky, akkor látszik rajta, az arcára van írva, foogggalma sincs, mit kéne tennie. Remekül látszik a belső vivódása, aztán ahogy odamegy, esetlenül hátbaveregeti, majd azt mondja, “Good job”, na az valami eszméletlen! Szóval határozottan nem a színésznő játékával van baj, más az ok.

A többi karakter is olyan amilyen. Nem jó, de nem is rossz. Talán Wilson Wilson sikerült a legjobbra, a többieken érződik, hogy nem igazán tudták beleélni magukat a szerepbe. Túlságosan is az eredeti karaktereket próbálják utánozni, ahelyett, hogy inkább sajátokat alkottak volna. De ettől még nem rossz, csak valahogy kicsit sántára sikeredett.

SPOILER
Amiben más, mint az eredeti, az a sorozat első felében elmegy. Semmi komoly, tényleg csak tipikus amcsi archétipusokra cserélték a karaktereket. Nem jó, de nem is rossz. Viszont ahogy az évad második felét átírták, az szerintem kifejezetten jól sikerült. Ahogy két óra alatt teremt a fake-news hadsereg egy komplett háttértörténetet, az nagyon üt. Ahogy az is, hogy a fake-news-al ráveszik a tömegeket, hogy akarják, hogy sorbanálljanak, és még fizessenek is azért, hogy sterilizálják őket… Brutál na!

És bár ki van minden rész elejére írva, hogy “a valósággal való egyezés csak a véletlen műve”, nagyon érződik, hogy ez csupán azért van ott, mert máskülönben nem mehetett volna adásba. A sorozat világa nagyon is aktuális és roppantul ütős ferde tükröt mutat a valóságról!

Én mindenképp javasolnám mindenkinek, akik vevők a jó hangulatú, kicsit összeesküvés-szagú thrillerekre. Ne hagyjátok ki! (És ha még nem láttátok az eredetit, tessék bepótolni, nem fogjátok megbánni!)

Python - 2020. 09. 26. 20:59

@walaki: Hasonlót éreztem én is, csak nem jött az a bizonyos plusz mint az eredeti sorozatnál.

Kati néni - 2020. 09. 26. 23:16

Gyermekeim, tudtok nekem segíteni? Én már hónapok óta rá vagyok erre a sorozatra izgulva, de miért nem tudom ezt nézni a Prime-on? Németországban vagyok német előfizetéssely a szomszédom megtalálta, nekem sehogy se akarja feldobni. Az ügyfélszolgálatos egy semmitmondó levélben annyit válaszolt, hogy örül a hibabejelentésnek és körbenyalt háromszor. Hát ilyenek ezek…

gole - 2020. 09. 28. 15:00

Ahogy walaki mondja: remekül sikerült. És iparos munka olyan szempontból, hogy nem teletolták extravagáns ötletekkel (amik szerintem az eredeti sorozatot annyira istenivé tették), “csak” megvalósítottak saját ötleteket. De önmagában abszolút a helyén van minden. Ez a nihilista stílus, a rejtély, az erőszak (nem fogják vissza magukat)

Nagyon remélem, hogy lesz második évad.

korum - 2020. 09. 29. 10:17

Önmagában egy teljesen jó sorozat, sajnos az eredeti ismerete lelövi a csavarok jó részét, még úgy is, hogy elég sokat változtattak a történeten.

Kevésbé elszállt sorozatokat, érthetőbb történetszálakat szeretőknek ez ajánlott, a többieknek a régi.

sm - 2020. 10. 08. 02:17

Csak nekem hasonlít a történetvezetése a Dirk Gentlyre? Legalább olyan random történnek a dolgok benne szerintem :D

gd42 - 2020. 10. 25. 04:29

Hát nem tudom erre mi szükség volt.

Ha már újra forgatták és kicsit lebutították a történetet, legalább az egy az egyben átvett karakterek esetében megpróbálhattak volna valamit azon kívül, hogy annyiból álljon a casting, hogy külsőre minél jobban hasonlítson az eredeti karakterre (Wilson Wilson vagy Arby pl. gyenge cosplaynek tűnik).

A zenével nem tudom mi történt, teljesen esetleges, hogy épp valami retro popsláger, jelenlegi pop vagy az eredeti zseniális zenéjét koppintó track szól.

A képi világról nem is érdemes beszélni, ez sima iparosmunka, az angol verzió meg teljesen egyedi, ami önmagában is élmény.

Az egyetlen dolog, amiben ez jobb, az a képregény kidolgozottsága, tetszik, hogy többet mutatják és baromi jól néz ki.

Új nézőként nem rossz, de érdemes abban a tudatban nézni, hogy ami jó benne, azt szinte mind jobban csinálta az eredeti angol verzió. Érdemes abba is belenézni.

winnie - 2020. 10. 25. 08:39

a remake-ek kapcsán van egy alapvető félreértés a netes letöltők előtt. a remake-et a csatornák készítik. egy csatorna, ami el akar adni valami jót a nézőinek. és nem adhatja el az eredetit (nem csak azért, mert régit egyébként sem nagyon néznek az emberek), mert az nem az övé, meg az külföldi. pénzt sajátból és belföldiből lehet csiholni. az, hogy egy másik országban egy másik csatorna valamit megcsinált, az számukra nem jelent semmit, sokkal több nézőjüket fogja ugyanis érdekelni az, amit az ő országuk csinál, és a platform, amire előfizetnek. (nem véletlen, hogy a vásárolt cuccok amerikában mindig kisebb érdeklődést generálnak, főleg a régebbiek, főleg azok, amik nem amerikaiak. de itthon is, ha a szlovák mi kis falunk vagy a finn aranyélet bejött volna, azt a “kutya” nem nézte volna meg.)

létjogosultsága leginkább azoknak az új változatoknak van, amik érdeklik az embereket. a “mi szükség” kérdés akkor nem valid, ha még az is megnézi, aki látta az eredetit. illetve pont ez a válasz a kérdésre: az olyan feldolgozásokra/adaptációkra van szükség igazán, ami nem csak az új nézőket, hanem még azokat is érdekli, akik láttál az eredetit. ha csak új nézőke szerez, az is igazolhatja a feldolgozás tényét, de ha még régiek is visszatérnek, akiket nem céloznak meg…, na olyan változatokat KELL készíteni. és itt a jelek szerint ez volt a helyzet. szóval pont ilyenkor igazolva van a remake.

ha újraforgatásnak véled (szerintem nem forgatták újra (ld. sztori és karakterek), csak adaptálták a sztorit másképp), az esetben fura, hogy nem pozitívumnak veszed, hogy saját zenével vagy képi világgal rendelkezik a sorozat. ahogy a történet és a karakterek esetében, azok terén is sajátot akartak. gáz lett volna, ha a régi zenét vagy a képi világot akarták volna. egy kreatív ember nem ilyesmiben utazik. (arby esetében fel sem merült bennem, hogy bármilyen szempontból hasonlítani akartak. hasonlítani max a szkriptes leírás tud, de a castingon már nem a régi sorozat alapján castingolnak.)

Kati néni - 2020. 10. 30. 17:10

Na, végre nálunk is fent van, túl vagyok három részén, nem olyan jó, mint az eredeti, az európai sorozatokat általában jobban szeretem, főleg a briteket, de nem rossz, nézhető, a Samantha meg szinte egy az egyben Melissa Joan Hart volt.

Kati néni - 2020. 11. 01. 08:13

Kivégeztem. Én nagyon szeretem összehasonlítani az eredetiket a remake-ekkel, ez amolyan perverzió nálam (sőt sok latin-amerikai telenovella alapján írtam már saját adaptációt, ami a netes “rajongóinak” általában tetszett, mert a mesés elemeket megmagyaráztam, realisabbá tettem a sztorikat

Akkor most spoiler alert.

1. Samantha. Azt rögtön gondoltam, hogy meg fog halni valamikor, mert nincs benne az eredetiben (ha jól emlekszem), nincs rá szükség, csak azt nem gondoltam, hogy ilyen hamar.
2. Ez a Jessica Hyde sokkal kegyetlenebb, mint amilyen az angol megfelelője.
3. Érdekes, hogy függetlenítették a cselekményt a kormánytól és az összeesküvést egy privát cég nyakába varrták. Itt a “kamugyár” tetszett meg az utópiát várók “vallásos” közössége.
4. Az azonban nem, hogy eléggé nyilvánvaló volt, hogy ki a rosszfiú. Minden olyan szájbarágós. A “milneri fordulat” már nem is működött annyira. Egyedül Michael Stearns neje lepett meg, meg talán a képregényben elrejtett titkok itt nagyobb hangsúlyt kaptak.
5. Jóval több pénzt öltek ebbe a verzióba bele, látványosabb, ezért talán hihetőbb is, érezni, hogy, az eseményeknek van súlya, azonban hiányzik az eredeti egyedi hangulata.
6. A végén két iszonyatosan elcsépelt dolog zavart. A) Jessica cliffhangere, úgyis tudjuk, hogy meggyógyul, láttunk már ilyen eseményt ezer meg egy másik sorozatban. B) azt hittem, a brit változat megoldását valamire lecserélik (a vírus oka), Barna Dani Infernója is ezen alapszik.
7. Összességében jó kis kaland volt, érdekel, hogy merre halad majd a második szezon.
Corey Michael Smithnek jól áll a pszichopataság, John Cusack meg úgy megöregedett, hogy Rob Morrow-val egyszerűen összekeverném az utcán.

Bélabá - 2020. 11. 22. 15:59

Aki nem ismeri az eredeti angol verzió zenéját annak ajánlom meghallgatni.

https://www.youtube.com/watch?v=fZd2XGjnhjo&ab_channel=Cl%C3%A9mentMenand

Máig beleborzongok hogy milyen jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz