login |

Hernán: az 1. évad – írta heidfeld

2020. 09. 26. 14:50 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Nemrég szomorúan értesültem arról, hogy az Amazon lefújta a nagyköltségvetésű Cortés y Moctezuma című minisorozatát, aminek Javier Bardem lett volna a főszereplője. Örüm az ürömben, hogy az Azteca Tv Hernán címen tavaly novemberben bemutatott egy hasonló témájú, spanyol-mexikói szériát, ami az Amazon Prime Video-ra is felkerült, bár itthon nem érdemes keresni rajta.

A készítők elképesztően nagy fába vágták a fejszéjüket. Hernán Cortés 16. századi konkvisztádor volt, akinek többek között az Azték Birodalom is köszönhette a bukását. Az ő kubai, mexikói, majd spanyol éveiről külön-külön, telenovella hosszúságú szériákat kaphatnánk, itt viszont 8 résszel kellett sáfárkodnia az íróknak.

A Hernán érdekessége és egyik fő vonzereje lehet, hogy az epizódok más és más karakter szemszögéből igyekeznek megmutatni az eseményeket. Kapott saját részt Xicotencatl és Moctezuma is, de a legjobban talán krónikása, Bernál epizódja, illetve a helyetteseként is közreműködő kuzinjára koncentráló rész sikerült – utóbbinál egy gyönyörű, már-már mese számba menő történetet kapunk. (Az őslakosos rész is igazán érdekesen sikerült.) Ennek a stílusnak persze hátránya is volt, hiszen így pár karakter eléggé elveszett időnként a háttérben, alig szerepelt.

A sorozatban két idősíkon zajlanak az események. Cortés, de még inkább Marina, az őslakos tolmács, az aztékok volt rabszolgája köti össze a történéseket, amik során a konkvisztádor nem csak a sajátjait tudhatta maga mellett, hanem az őslakosok egy része is szövetségesévé vált, vagy kényszerből, vagy mert istennek tartva őt melléálltak.

Érdekes volt látni, hogy vele szemben az aztékok sem voltak egységesek, akikkel Cortés, meggyőző szónok (és kiváló harcos) lévén békés megegyezésre törekedett, bár az nem segítette, hogy alvezérei kevésbé voltak “tehetségesek”.

Talán mondanom sem kell, de a Hernán fényképezése, képi világa egészen szép, és nagy pozitívum, hogy amennyire lehetett, igyekeztek lehető legközelebb forgatni a történelmi helyszínekhez.

Összességében kifejezetten korrekt, érdekes lett a sorozat, sokat tett a stáb a korhű megjelenítésért, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nálam erős 7,5/10 lett az első évad. A folytatás pedig következik. Valamikor. Ha minden jól megy, akkor jövőre, kérdés, hogy milyenek lesznek a mexikói viszonyok és az időjárási körülmények.

5 hozzászólás Ne habozz!

v - 2020. 09. 26. 18:06

ha az itthoni amazonon nincs fent, hol lehet ezt megnézni?

heidfeld - 2020. 09. 26. 18:29

Meglepően sok az ismertebb színész. Oscar Jaenada, Jorge Antonio Guerrero, Mabel Cadena, és a spanyolok közül Viktor Clavijo, Aura Garrido. Utóbbit, fel sem ismertem, amíg meg nem szólalt. Spanyol hódítók, bizony tényleg koszosak voltak.
Nagyon sok az indiánok nyelvein hallható jelenet. Nem irigyeltem a színészeket… Egészen érdekes, ahogy a különböző érdekeiket-motivációjukat bemutatják. Többé-kevésbé, más-más karaktert állítanak epizódok központjába.
Koronavírus, és esős évszak miatt, nem egyszerű, forgatási időpontot találni. Nagyon szívesen látnám, második évadát!

winnie - 2020. 09. 26. 18:33

v: legálisan itthon sehol. kint amazonok nemelyikén, meg persze tippre úgy, ahogy minden mast, ami nincs legálban itthon, de ezt bevallom, nem kerestem anno, nem annyira a műfajom.

heidfeld - 2020. 09. 26. 18:40

@v: Pár helyen megtalálható – “magyarosítva”. Remélem, előbb-utóbb hivatalosan is elérhető lesz!
Amazon vásárolt tartalma, és 6 ország biztos van, ahol nem elérhető.

zagloba - 2020. 09. 26. 22:06

Óriási csalódás volt.

Maga a történet szinte kiáltott a megfilmesítés után.
Bármit ki lehetett volna hozni belőle: lehetett volna karakterdráma, vagy keményebb kardozós/akció, és erre ezt a semmit kaptuk.

A történet – annak, aki nem tudja, hogy mi történt valójában – alig áll össze a nagyon rosszul használt (és valójában teljesen felesleges) időugrások miatt.

Az valóban érdekes, hogy mindig más-más figura kerül középpontba, és az, hogy az pl. írnok sokkal érdekesebb, mint Cortez (vagy Cortés), önmagában mutatja a sorozat gyengeségét.

Nem tudunk meg semmit arról, hogy Cortez miért indul el, mi hajtja, próbálnak mélységet adni neki a háttértörténettel, de ott is igazából Gonzaló történetét ismertük meg.

Nem tudjuk meg hogyan és miért jött el Kubából, nem ismerjük meg az aztékokat, nem látjuk, hogy mekkora megdöbbenést okozott a körükben a fehérek feltűnése. Nem tudunk meg semmit Montezumáról, és az aztékok belső ellentéteiről (néhány közhelyes nem-de jelenetet leszámítva).

A látvány borzalmas, semmit nem mutatnak (a ma is futurisztikusnak ható) indián városokból, a csatajelenetek nagyon gyengék koreográfiában, és látványban egyaránt.

És a legnevetségesebb: az egész sorozatot a Tenchtitlanból való menekülésre hegyezik ki, erre mutatnak belőle 5 percet. Pedig az a menekülés egy normális sorozatnak olyan csúcspontja lehetett volna, látványban és drámában, amiről még évek múlva is beszélni lehetne, ha jól megcsinálná egyszer valaki.

És a befejezés: szinte szó sem esik róla, hogy a menekülés után a spanyolok hogyan jönnek vissza, és hogyan győzik az aztékokat. Ha lesz második évad, nyilván innen folytatják, de az az igazság, hogy mivel az elején rengeteg dolgot kihagytak, elnagyoltak, sok újat már nem tudnak hozzátenni. Ennek a történetnek ugyanis ez volt az izgalmasabb, érdekesebb része, és ezzel sem tudtak jól sáfárkodni.

Egyszóval sok helyen érthetetlen, unalmas, vérszegény sorozat lett, és cserébe a látványvilág sem kárpótol semmiért.

Az már csak hab a tortán, hogy a főcímben kvázi megmutatják Bernal feleségének sorsát.

Kár érte, mert ebben a történetben nagyon sok potenciál lenne, reméljük, egyszer valaki jól is megcsinálja.
Amatőr az egész.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz