login |

Eltűnhetnek a háttérszínészek a sorozatokból

2020. 09. 28. 21:30 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: elmélkedés

Azt hiszem egyértelmű, hogy a sorozatokra és filmekre a járvány vizuálisan is rá fogja nyomni a kézjegyét, nem csak az akadozó készítés miatt tesz be nekik vagy a szabályzottabb intim jelenetek. (Aki követi a reggeli híreinket, az olvashatott beszámolókat arról, hogy egyrészt miképp zajlanak a forgatások, másrészt az új előírásokat is linkeltük többször.)

Az első hangok már májusban megfogalmazódtak, miszerint a háttérszínészek, az extrák végképp eltűnhetnek a sorozatokból és filmekből. Ők azok, akik élettel töltik meg a helyszíneket, a stadionokat, a kávéházakat, az utcákat a főszereplők mögött. Miattuk tűnik valóságosnak a jelenet.

Persze a háttérszereplőket már korábban is fenyegette mindez, hisz szinte mindig CGI révén sokszorozták költségtakarékosság miatt, de a mostanra kialakult irányvonalak, a Covid-Sars-2 miatti biztonsági előírások végképp lehetetlenné tehetik a komolyabb jelenlétüket. Nem csak azért, mert a kamera előtt ott állnak másfél méteren belül, de nekik általában kis helyük van a forgatáson, és nagyon össze vannak zsúfolva, ahol lehetetlen betartani a másfél méteres távolságokat. Jelenleg minden forgatáson igyekeznek minimalizálni az emberek számát, ezzel csökkentve a járvány terjedésének esélyét.

Ez pedig problémás lehet. Nem is csak abból a szemszögből nézve, hogy így elvileg még kevesebb igazi élet lesz a művekben, de bizonyos szinten a mostanság készülő történetek eleve sem sok emberes tömegjelenetekben gondolkoznak, hogy a zöld utat kapó új projektekben alapvetően ne kelljen annyi embert használni. Lesz egy időszak, amikor az efféle történetekből több lesz (nyilván közel se mind), a járvány vizuálisan is lekövethető lesz a művészetben és a szórakoztatóiparban.

12 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2020. 09. 28. 22:30

Még kevesebb igazi élet lesz a képernyőn, pedig már most is sok az életszerűtlenség.
Egyszer majd eljön az a pillanat is, amikor “dokumentumfilmként” fogják eladni nekünk, ahogy a CGI szavannán a CGI oroszlán CGI antilopra vadászik. Szomorú.

Shyllard - 2020. 09. 28. 22:34

Sajnálom az állásukat elvesztőket, de ebből nagyon pozitív dolgok is ki fognak szerintem jönni. Természetesen biztos lesznek nagyon feltűnő hiányosságok, de bízok benne, hogy a kreatívabb, ügyesebb filmesek, sorozatosak ki fognak tudni ebből is egyedit hozni. A kényszer által bekovetkezett változás nem mindig rossz.

Dyth - 2020. 09. 28. 22:45

Meg kell nézni egy eredeti Addams family-t minimális stáb, mégis rendhagyót alkotott 😊

Tyberius - 2020. 09. 29. 00:58

Hm… még jó hogy vagy 30 évre elegendő sorozatom van tartalékban különböző adathordozókon. Legalább lesz időm azokat elő venni nem kell az új kiherélt, kilúgozott szarságokat nézni…

Egyszerűen hihetetlen mennyire buta az emberi faj. Több millió év evolúció és a félelem még mindig felül írja a józan észt. Na meg persze a kapzsiság felül ír mindent, de az csak a hab a tortán.

Nagyon nem jött be ez a mindent CGI-jal pótolunk tendencia, mert bár azt írják, hogy költséghatékonyság miatt, viszont akkor kérdezem, hogy mi a lófasz kerül mégis milliókba egy-egy filmen/sorozaton, ha a CGI olyan költséghatékony.

Silver-sama - 2020. 09. 29. 03:00

Többet kell kreatívkodni.

Kati néni - 2020. 09. 29. 07:43

Mink ezt már jóval hamarább kitanáltuk. Az ember tűkön ülve várva beizzította a tizenkét kilós rádiókészüléket vasárnap délután, aztán ultrarövid hullámon meghallgathatta, hogy Szabó néni csíkos vagy kockás szoknyát vásárolt-e magának az állami áruházban! Micsoda igények!

winnie - 2020. 09. 29. 07:49

“mi a lófasz kerül mégis milliókba egy-egy filmen/sorozaton, ha a CGI olyan költséghatékony.”

az, amit nem látunk. a CGI olcsóbb, mint az utcai forgatás. olcsóbb, mint a sok statiszta (akiknek nem is a bére a sok, hanem a kezelésük köt le erőforrásokat), de ettől még folyton díszleteket építeni és zenéket licencelni, színészeket fizetni, íróknak pénzt adni, ezek mind-mind olyan dolgok, amiket látni nem fogunk a képernyőn. és ugye a kábeles sorozatok sokszor 10-14 napos epizódforgatásokat csapnak az országos 7-8 nap helyett, ami elég keményen dob költségeket színészi napdíjak, helyszín bérlések és minden más kapcsán is.

igazából a milliókat úgy lehet racionalizálni szerintem, hogy azokat nem vesszük észre, cserébe a hiányuk azonnal feltűnik és akkor jönnek az “alacsony költségvetés” kommentek.

winnie - 2020. 09. 29. 08:36

itt van egyébként egy cikk a keletkezésről: https://www.hollywoodreporter.com/features/inside-the-dramatic-showdown-to-get-showtimes-politically-explosive-comey-rule-on-the-air

amiből kiderül, hogy bőven lehetett volna elfogultabb, ha karikatúrává teszik az elnököt, de nem ez volt a céljuk.

JKJ - 2020. 09. 29. 09:10

Tyberius:

“Egyszerűen hihetetlen mennyire buta az emberi faj. Több millió év evolúció és a félelem még mindig felül írja a józan észt. Na meg persze a kapzsiság felül ír mindent, de az csak a hab a tortán.”

Ezt kifejthetted volna bővebben, mert így nettó hülyeség. Vagy ki is hagyhattad volna.

juhaszvik - 2020. 09. 29. 09:38

Nyilván a mostani egy kényszerhelyzet, ami utat fog engedni olyan technikai megoldásoknak (a már meglévőek mellett), melyek vagy tetszeni fognak a népnek (ha egyáltalán feltűnik nekik), vagy nem. Aztán amikor majd végre megszűnik a járványhelyzet, és visszaáll a rend, akkor majd lehet dönteni róla, hogy mi legyen. Ha lehet minőségi CGI-vel pótolni a fenti dolgokat és mellé még költséghatékony is, akkor sokan fognak mellette maradni. És nyilván lesz olyan eset is, amikor nem kreatív szempontok szerint döntenek, és olyan megoldásokat is bent hagynak, melyekre majd elhúzzuk a szánkat. De a (tévés/mozis) világ mindig is így működött. Sok gagyit szült már eddig is a CGI, mint ahogy sok olyan tartalomnak is utat engedett, melyeket korábban azért nem hoztak össze, mert nem akartak béna babákkal bohóckodni vagy makettet eladni landscape-nek, stb.

Hulp - 2020. 09. 29. 11:17

Szerintem már most is rengeteg olyan CGI dolog van akár a sorozatokban is, amit észre sem veszünk. Pont itt a junkie-n volt egy videó a Mindhunters-ről, amiben egy sima kiszállunk az autóból és megyünk valahova jelenet volt. És CGI-vel csináltak a háttérbe plusz növényzetet. Ráadásul szerintem tök lényegtelen volt, semmit nem adott hozzá az egészhez. De lássuk meg a jó oldalát is ennek: pl. a Vikingek első évadaiban nagyon hülyén nézett ki, hogy csata címén kb. 5 ember csépelte egymást. Így majd lehet olyan jeleneteket csinálni, ahol sok ember van, és ezért nem kell sok statisztát alkalmazni.

Kissur - 2020. 09. 29. 13:11

A Zoey’s Extraordinary Playlistben hogy lesznek így nagy táncok? Valószínűleg sehogy, vagy CGI-jal.
Én amúgy nagyon nem örülök neki, hogy efelé haladunk, de közben meg érdekel, hogy milyen kreatív megoldásokat találnak ki a filmesek.
Az egyik castingos oldal, ahova én is be vagyok regisztrálva, még mindig hirdet forgatásokat. Fura.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz