login |

Filthy Rich: 2 rész után

2020. 09. 30. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Equality is unfair.

Az első idei országos újoncról (ami valójában még 2019/20-ra lett berendelve) human már írt egyet, és most én is megteszem, bár nagyjából az ő véleményét fogom visszhangozni.

A FOX szappanos, ármánykodó, de nem mindig komolykodó drámája egy új-zélandi széria feldolgozása (pár éve volt róla egy rövid posztunk, és amikor kerestem, akkor láttam, hogy a Privileged eredetileg Surviving The Filthy Rich címen futott, csak mondom), és arról szól, hogy egy nagyon gazdag férfi halála után a hagyatékon marakodó családtagok közé bekerül a vallás/média mogul három törvénytelen gyereke is, ami igencsak megváltoztatja az erőviszonyokat és dinamikákat.

A család egy keresztény tévécsatorna tulajdonosa, s ez alapból összeereszti a modernt a hagyományossal, de nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy a vallást figurázná ki a sorozat, hanem azt tárgyalja ki, hogy az egykor minden bizonnyal a hitükre alapozó emberek a pénz közelébe kerülve, megszimatolva a lehetőségeket milyen gyorsan és hatékonyan váltott fókuszt.

Mondjuk a sztori nem itt kezdődik, és nem is a halálesettel, hanem a Little Fires Everywhere mintájára egy lángoló házzal és az abból kisétáló Kim Cattrall-lel, hogy ezek után elég komplikált viszonyrendszert vázoljanak fel, ami feszültségekkel teljes, olyannyira, hogy még a gyilkosság is képbe kerül (nesze neked, vallásosság!). A határ tehát a csillagos ég, kérdés, hogy mennyire fog elszállni ezek után a sorozat.

A szereplők, készítők, az alap és a stílus miatt azt hittem, hogy be fog jönni, hogy amolyan (magyarosan mondva) eszképista fun lesz a Filthy Rich, de valahogy nem akart összeállni számomra, tipikusan az a “nem jön át” kategória volt, ami papíron biztatónak tűnt volna számomra, így minden bizonnyal a megvalósításon vérezhetett el, de hogy pontosan melyik pontján, nem tudom. Talán a karaktereken?

A gondom pedig nem is azzal volt, hogy ki milyen jellemű vagy foglalkozású (elég széles a skála, ájtatos énekes sztárprédikátortól kezdve netes szexszolgáltatóig mindenki – utóbbi természetesen a törvénytelen gyerekek egyike), hanem az, hogy nem nagyon értettem a karaktereket és a viselkedésük dekódolása (ki, mit, miért?) is gondot okozott, legyen szó gazdagékról, akik marakodtak és keresztbe tettek egymásnak, vagy a szegényekről, akik meg sok millió dollárra is képesek voltak nemet mondani, az meg végképp nem volt tiszta, hogy most ki kire hajt, némelyik szexuális töltet elég furán lett elhelyezve.

Oké, azért valahol a szereplőkön sem éreztem semmi átütőt. Aubrey Dollar persze bejött a lelkesedésével (de ő mindenhol bejön), Kim Cattrall meg szórakoztató, de a többiek pedig vagy túlságosan semmilyenek (pl. a bokszoló srác), vagy csak karikatúrák (a gazdag fiú felesége). Abszolút az az érzésem velük kapcsolatban, hogy mivel sokan vannak és kevés idő jut mindenkire, hogy a karakterek 8-10 rész után fognak komolyabban élni és lélegezni a képernyőn – addig türelem kellhet hozzájuk.

A pilot végére egyébként kapunk egy (profik számára elég kiszámítható) cliffhangert, ami további időt fog elvenni a fő vonaltól, és nehezen tudom elképzelni, hogy annyira érdekes szálat lehet belőle kerekíteni, hogy nem lehetett volna meglenni nélküle…

A pilot után rögtön az jutott eszembe, hogy ez olyan sorozat, aminek minden aspektusa kapcsán ismerek másik sorozatot, ami jobb, vagy legalábbis élvezetesebb. A frissebb szappanokat még nem merem megítélni, de a veteránok közül a Dynasty-t biztosan előrébb venném (pedig annyira azért nem pofátlanul marakodósan szappanos), mert ez hiába van tisztességesen és nem ciki módon elkészítve, valami hiányzik belőle – lehet, hogy egy igazi Fallon? A képmutatós aspektus pedig hiába finom a sorozatban, ezen a téren is ütik őket más szériák (szia, The Righteous Gemstones!).

Összességében valahol 3,5/10 körül volt nálam a pilot, és azt is sajnáltam, hogy az 1×02 sem a nézős irányba mozdította el nálam a sorozatot. Viszont már csak azért is érdemes volt megnézni az epizódot, mert az “előző részek tartalmából” szegmens nagyon jó volt, a BrainDead-é óta nem láttam ilyen ötleteset.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz