login |

Code Geass: Lelouch of the Rebellion – írta Scat

2020. 10. 01. 15:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

Emlékszem, nagyon rég, tippre tíz éve is már, még ezen az oldalon olvastam, hogy ha van olyan sorozat, amit érdemes megnézni a befejezése miatt, az a The Shield. Konkrétan én ezért a mondatért kezdtem el nézni, mert egyrészt nem gondoltam, hogy annyira jó lehet, másrészt nagyot mondani mindenki tud.

Nos, bár sosem állítottam sorrendbe a kedvenc sorozatbefejezéseimet, de a The Shield-é egész biztosan az élmezőnyben lenne, annyira mesteri, méltó és fájóan életszerű volt.

Ezt csak azért írtam le bevezető gyanánt, hogy kijelenthessem, animék közül a Code Geass: Lelouch of the Rebellion (Kōdo Giasu: Hangyaku no Rurūshu ) befejezésénél még sosem láttam jobbat. És könnyen lehet, hogy nem is fogok, bár kitartóan keresek tovább. Ez idáig ez a kedvenc animém.

Természetesen nem árulom el, hogy miért tetszett, kommentekben beszélgethetünk majd róla. A tovább mögötti ajánló spoilermentes lesz.

Az anime egy alternatív 2017-ben kezdődik, hét évvel azután, hogy a Szent Brit Birodalom megtámadta Japánt, majd fejlettebb hadseregének köszönhetően legyőzte azt. Haditechnikai fölénye az úgynevezett „knightmare-ekben” nyilvánult meg, melyek mehák, több méteres humanoid harcirobotok.

Miután megszállták az országot, átnevezték azt „Tizenegyes körzetté”, a japán nemzetet pedig „tizenegyesekké”. Számok lettek a birodalmon belül, másodlagos állampolgárok, akiknek látszatra van lehetőségük britté válni, valójában akkor is kinézik és megvetik őket. Ezt nem minden őslakos fogadja el, és bár létezik japán ellenállás, de gyatra hatékonysággal. 

Ebben a körzetben tartózkodik főszereplőnk, Lelouch (ejtsd: rürüsü), aki a húgával együtt él egy akadémiában. Édesanyjukat, aki a brit uralkodóné volt, évekkel korábban megölték, a gyerekeket pedig Japánba száműzték. Itt megismerkedtek Suzakuval, a japán miniszterelnök fiával. A megszállás során a testvérpár elszakadt Suzakutól, a britek pedig azt hitték, hogy a harcok során Lelouch és húga meghaltak.

— Miért a királlyal léptél először?
— Ha egy király nem vezeti az alattvalóit, hogyan várhatná el azt, hogy kövessék őt?

Lelouch szenvedélye a sakk, amolyan szerencsejátékként űzi. Miközben épp egy meccsről tartanak hazafelé barátjával, összeakadnak az ellenállók egy kamionjával, melyet nemrégiben lovasítottak meg a birodalomtól. Látszólag nagyon értékes, mert rendkívül nagy erőkkel próbálják meg visszaszerezni.

A kamion letér az autópályáról és balesetet szenved, Lelouch pedig odarohan és segíteni próbál. Bejut a raktérbe, ahol egy hatalmas fémgömböt talál, ami a birodalmi propaganda szerint egy vegyifegyver prototípusa. Közben egy katona is rátalál a rakományra, akiről kiderül, hogy Lelouch gyerekkori jóbarátja, Suzaku az. A rövid csevejük után kinyílik a gömb és egy lány tűnik elő belőle. Ekkor felbukkan egy osztag, akit nem érdekel, hogy ki, kicsoda, mindenkit meg akarnak ölni, aki látta a rakomány tartalmát.

Ebben a pillanatban a lányt fejbe lövik, Suzaku is golyót kap, majd Lelouch következne, ám ekkor a lány megszólal a fejében és alkut ajánl: olyan erőt, mellyel kivághatja magát a helyzetből, cserébe később teljesítenie kell egy kívánságát. Mivel a halál és e között választhat, ezért elfogadja az alkut.

Megkapja a királyok hatalmát, a geass-t, amelynek segítségével, ha az emberek a szemébe néznek, bármit kérhet tőlük, igyekeznek azt legjobb tudásuk szerint végrehajtani. Lelouch ebben annak a lehetőségét látja, hogy kiderítse ki volt az anyja gyilkosa és elpusztíthassa azt a birodalmat, ami cserben hagyta őt és a húgát. Ezzel pedig megszületik: Zéró.

Még a messiásoknak is csodát kell tenniük, hogy elismerjék őket.

A sorozat alapvetően Lelouch harcát mutatja be Zéróként, azt, hogy hiába kapta meg a geass-t, ahhoz, hogy végül ő győzzön, stratégiára, manipulációra és kegyetlenségre is szüksége van. A háború nem egy idealizált világ, ahol az nyer, akinek a motivációja emberibb, hanem az, aki a diadal érdekében nem riad vissza semmitől.

Lelouch pedig igazi machiavellista személyiség. A cél érdekében bármi megengedett. Az anime kiválósága abban rejlik, hogy bár elvihették volna a karaktert egy pszichopata irányba, akit csak gyűlölni lehet, de nem tették. Rétegeket adtak neki, összetett karakter lett. Folyamatosan egyfajta morális szürkezónában mozog, mert igazából minden tettét logikusan megindokolhatjuk, ám ezeknek az ára sokszor már nem fogadható el.

Szerencsére, itt van még Suzaku is, a gyerekkori jóbarát, aki becsületbeli britanniaivá vált, de ezzel csak azt érte el, hogy valójában már nem csak a britek, de a japánok is megvetik őt. Neki azonban célja van ezzel. Megingathatatlan szándéka az, hogy ő is megváltoztatja a birodalmat, de belülről, felküzdve magát olyan rangra, ahol ez már lehetőséggé válik, nem pedig háborúval és terrorral.

Könnyű lenne kijelenteni, hogy a sorozat fekete-fehér felállását a Lelouch-Suzaku párhuzam képviseli. Azonban akárcsak Lelouchnak, Suzakunak a tettei is megkérdőjelezhetők. Természetesen nem olyan látványos mértékben (kezdetben), ahogy Lelouché, de a készítők gondoskodtak arról, hogy ő is az erkölcsi határon mozogjon, ne lehessen automatikus jófiúnak tekinteni. Néha kifejezetten húsbavágó módon, gondolok itt elsősorban a múltjára.

Az alapján ítéljük meg önmagunkat, hogy mikre lehetünk képesek, míg mások az alapján, amit már megtettünk.

Az említett két főszereplő pedig nem csak a hozzáállás terén kerül összetűzésbe, de a csatamezőn is. A csavar az egészben az, hogy senki sem tudja, ki az a Zéró (hiszen Lelouch nem árulhatja el a japánoknak, hogy ő a brit uralkodó sarja), illetve azt sem, hogy ki irányítja a birodalom „csodameháját” (Suzaku), ami folyton borsot tör Zéró orra alá, emiatt nem is tudják, hogy egymással harcolnak.

Ezek a párharcok pedig néha elgondolkodtató vitákba torkollnak, főleg annak tükrében, hogy mi nézők tudjuk, a csatában hiába halálos ellenségek, egy másik életben barátok is lehetnek.

Az animében folyamatosan jelen van ez a fajta filozofálás, gondolatkísérlet, hogy mi az a határ, amit átlépve hiába érnénk el a célt, már nem éri meg az egész. Erre mindegyikük más választ ad, ezáltal a néző is folyton kétségek közé kerül, hogy mi is a helyes, számít-e egyáltalán bármi is vagy pedig a birodalom hamvain megalakuló új világ mindent megér?

És ez az, amire egy olyan történetet és befejezést, olyan választ kapunk, ami lenyűgözően fájó és mesteri, mégis, nem igazán képzelhető el más elfogadható vég.

A széria egyébként meglepően sok mellékszereplőt is használ, ők az első évadban mind-mind a helyükön vannak, írhatnám azt is, hogy tökéletesen sikerül őket használni. Bár Ninát sosem kedveltem meg, de egy fecske nem csinál nyarat.

C.C a geass adományozója, Euphy hercegnő vagy éppen Shirley drámája rettentően emberi és szomorú, látszik, hogy a mellékszereplők nem csak azért kerültek bele, hogy a történet úgy alakulhasson, ahogy, hanem karaktert is adtak nekik, valamit, amitől egyediek, amitől nem lennének helyettesíthetőek. De vannak olyanok is, akik bár itt tűnnek fel, de a második évadig nem bontják ki őket semennyire, mint például „Narancs”.

Viszont ezentúl még nekik köszönhetően rengeteget megtudunk a világról, annak hátteréről, az erőviszonyokról, arról, hogy milyen az egyszeri tizenegyes élete a birodalmon belül. Sőt, egy-egy elejtett mondaton keresztül az is kiderül, hogy a Szent Brit Birodalom miért Amerikában székel a Brit-szigetek helyett. Ezek által érezhető, hogy ez az alternatív történelmi szál kidolgozott.

Az egyetlen zavaróbb rész, ami kizökkentő lehet, azok az akadémián játszódó jelenetek. Sajnos mindkettő évadban van egy fél rész, amikor emiatt egy buta tinidrámát, amolyan „slice of life” részt kapunk. Jópofák amúgy, bár kicsit sokalltam.

A mehákkal való harcok szórakoztatóak és látványosak, jó nézni. Persze ehhez az is sokat hozzátesz, hogy akárcsak a sakknál, nem az a lényeg, hogy hová kerül a bábu, hanem hogy miért kerül oda. Lelouch és ellenségei pedig folyton biztosítják számunkra a stratégiai, taktikai beszélgetéseket ahhoz, hogy ezt tudjuk.

A legjobb módja a hazugságaid eltüntetésének az, ha valóra váltod őket.

Az első évad zseniális, sőt, pofátlanul kijelentem, hogy tökéletes. A második, befejező etap azonban már kissé felemás. Természetesen csak az első árnyékában, önmagához mérten kiváló.

Viszont nekem sosem tetszett a második évad felütése, sem az új szereplők, itt Rollo vette át nálam Nina szerepét, igaz, végül mindkettőjüket sikerült árnyalni (előbbit elég szívbemarkolóan). Ráadásul hiába kapunk kifejezetten mesteri karaktereket is (Schneizel herceg vagy az uralkodó), de túl sok van belőlük. Rengeteget hoznak be, emiatt zsúfolttá válik a történet. Persze, Lelouch és Suzaku összetartja, de közel sem olyan simán, mint az előzőben.

Viszont a morális szürkezóna rész egyértelműen ebben az évadban csúcsosodik ki. Mindenkit lerántanak a sárba, senki sem marad makulátlan. Ezek a részek továbbra is eszméletlen jók, sőt, fejlődtek is az első évadhoz képest.

A sorozatot nehéz lenne műfajilag kategorizálni, mert nagyon kemény (karakter)dráma, kissé sci-fi, sokszor politikai szállakkal megspékelve. Bután hangozhat ez a hasonlítás, de kissé amolyan „mini Trónok harca”. Csak fantasy helyett sci-fi.

A sorozat kettő évados, összesen ötven részes. Léteznek hozzá kiegészítő epizódok és összefoglaló filmek, de ha láttad az animét, felesleges megnézned azokat is. Ellenben a tavaly megjelent Code Geass: Lelouch of the Resurrection már tovább szélesíti a világot, bár nem láttam, csak olvastam róla, szóval nem tudom kijelenteni, hogy jó vagy rossz-e.

Ami még az egész sajátossága, hogy ez egy „eredeti anime”, nem manga vagy videójáték az alapja. Jelenleg a Netflixen megtalálható, de magyar felirat nélkül. „Sufni fordítás” amúgy létezik hozzá. A rajzolása szép, bár kissé szokni kell, legalábbis engem eleinte zavartak a hosszúkás karakterek.

A zenéi meglepően jók, különösen a nagyzenekari darabok, amik olykor bennem a Csillagok háborúját idézték meg. Egyértelműen fokozzák vagy éppen árnyalják a hangulatot. A nyitások és zárások viszont számomra csak korrektek. Egyszer érdemes megnézni azokat.

Aki szereti az olyan történeteket, amik összetettek, fordulatosak és erkölcsileg folyton megkérdőjelezhető döntések kereszttüzébe szeret kerülni vagy ezeken gondolkodni, azok feltétlenül vágjanak bele! Alig van olyan rész, ami úgy érne véget, hogy a néző ne akarna nekilátni azonnal a következőnek, mert szinte sosem lehet kitalálni, mi is fog történni.

Sosem pontoztam még animét ajánlóban, de lehet, hogy valakinek ezen akad majd meg a szeme és emiatt olvassa végig ezt az írást. Szóval 10/10-et adok neki.

Végezetül pedig egy idézet az uralkodótól, ami tökéletesebben nem is jellemezhetné a sorozatot:

A jó és a rossz, csupán az elő- és hátlapja ugyanazon kártyának.

11 hozzászólás Ne habozz!

Turbo - 2020. 10. 01. 17:49

Első animéim egyike volt, az első évad mocskosul erősre sikeredett, a második meg totál felejthető volt, egy karaktertől eltekintve. Aki nem látta pótolja.

Ripazha - 2020. 10. 01. 18:40

Szerintem rossz sorrendben nézted, a második évad jobb :-D
Az első évad vége, elrontotta az egészet.
Ellenben, a második évadban tényleg van tétje a dolgonak, emlékezetes pillanatokkal van teley pörögnek az események. Míg az első évad sokkal több mecha harc, aokkal több filler/sliceoflife epizód. De az első évad szükséges a másodikhoz.

#Nem tudom, lehet ha szórakoztok a régiós dologgal netflixen leaz felirat, mert úgy rémlik hogy tavaly még volt.

De valóban a sorozatzaro az egyik legjobb az iparban, sőt még élőszereplősben is ritka az ilyen tökéletes zárás. Intelligens, frappáns, hibátlan.

A tavaly megjelent filmet, en nem ajánlanám. Kedves gesztus, ad lehetőséget folytatásra, de véleményem szerint szükségtelen.

Cleda - 2020. 10. 01. 23:12

Tavaszi karantén következtében bukkantam rá a netflixen – én is csak angol felirattal tudtam nézni – több más anime mellett, de már korábban rajta volt a “listán”, úgyhogy végre belevágtam, és milyen jól tettem.

Eszméletlen élmény volt, nem gondoltam volna, hogy ilyen érzéseket váltana ki belőlem. Fordulatos, nagyon elgondolkodható, a vége pedig kifejezetten fájdalmas és szívfacsarító. Nem láttam olyan sok animét, és biztos még sok alap kimaradt, de nekem a toplistám élén van, annyira zseniális volt. Nem tudom, újonc nézőként mennyire fogyasztható darab (vagyis az animáció és a mélysége/témája közti párhuzam miatt), de mindenképp érdemes bepróbálni.

Szerintem mindkét évad hozta a szintet, mivel dara volt, annyira talán nem is tűntek fel a különbségek. Én is hallottam a kiegészító filmekről, vagy legalábbis az univerzumbővítésről, de nekem annyira szép kerek és lezárt volt a sztori, hogy nem szeretnék esetlegesen csalódni.

eClipse - 2020. 10. 02. 10:09

“A tovább mögötti ajánló spoilermentes lesz”

És ezután szépen el lesz spoilerezve az anime fele :D (okés, nem mindenhol van írva konkrétum, de néhol jó előre lelövöd a dolgokat). Winnie vagy valaki írja át ezt a sort, hogy “némileg spoileres” vagy valami. Mert ez így konkrétan hazavághatja az élményt annak, aki esetleg most kezdene bele az ajánlás miatt.

Amúgy a “meha” az valami hivatalosan elfogadott átírása a “mechanák?” vagy miért “meha” ez? Bocs, de ez borzasztóan triggerel. A mechanikus sem mehanikus.

Egyébként jó az írás, látszik, hogy nagyon szereted az animét :)

Scat - 2020. 10. 02. 11:09

Mégis milyen spoilereket írtam le? A tartalomleírás az első rész története. Ennyi “spoiler” hadd legyen már :)

Meg hazavágja az élményt? Roppantul túlreagálod, engem ez “triggerrel”. Meg maga a “trigger” szó is.

A meha/mecha egy jó kérdés. Mindegyik mellett olvastam már érveket annak idején fórumokban, maradtam ennél. De felőlem mecha is lehetne, nekem nyolc.

Amúgy tudod mit lehetne átírni? A bevezetőben lévő tíz éves megjegyzést, mert bár ez igaz, de winnie linkje három éves és emiatt az a megjegyzésem hülyén veszi ki magát :)

winnie - 2020. 10. 02. 11:27

– átolvastam, nem éreztem spoileresnek, de persze nem tudhatom, viszont egy évadkritikánál többet lehet gond nélkül írni a sztoriról, mint egy pilotosnál, akkor az első rész sztorija már nem tabu szerintem.
– a shield link nem az én saram, de javítottam a finálékritikára, az valóban 10+ éves.
– a mehán gondolkodtam, de nem kerestem rá, úgy voltam vele, hogy biztosan használják így is. és, ha használják, akkor oké.

Delphine - 2020. 10. 02. 14:19

Nekem Netflix Hungary előfizetésem van, de nem találom sehol. Ti hogy találtátok meg?
Így jártam a 7Seeds animével is, amit szintén nem lelek a Netflixen. :((

winnie - 2020. 10. 02. 14:44

Fent van a magyar Netflixen, de ha magyarra van állítva a felületed, akkor csak azokat a sorozatokat és filmeket látod, amikhez van magyar felirat vagy szinkron. Ha átállítod angolra a felületet, akkor a teljes kínálatot látni fogod, nem csak egy töredékét.

Delphine - 2020. 10. 02. 14:58

Köszi a tipppet, erről nem is tudtam. :)

Scat - 2020. 10. 02. 18:58

Köszi a javítást, winnie!

Hououin Kyouma - 2020. 12. 16. 20:48

Óriási anime, az egyik legnagyobb klasszikus. Mindig helye lesz a szívemben. Sajnos az új “alternatív univerzum” csak a fanservice-ről szól, semmi másról.

De az alapsorozat 2 évada örök kedvenc.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz