login |

Pilot-mustra: Tehran – 1×01

2020. 10. 02. 15:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Múlt héten érkezett meg az AppleTv+-ra (magyar feliratos) globális premierként a Teherán című izraeli kémsorozat, amit a platform a tévés premierje után vett meg, hogy nemzetközileg is terítse – és milyen jól tette! Azt eddig is tudtuk, hogy az izraeliek eléggé értik a dolgukat, ha tévésorozatokról van szó, több formátumukból lett amerikai széria, nem egy készítő már Hollywood-ban dolgozik, és ugye a kémkedős műfaj kapcsán is elég a Homeland eredetijére, a Hatufim-re mutogatni, vagy mondjuk ott a Fauda is, aminek a készítője jegyzi ezt a szériát.

Ez a vétel pedig első blikkre nagyon jónak tűnik. Nyilván változhat még a széria, de a Teherán az első két része alapján abszolút popcorn cuccnak tűnik, mindenféle felesleges drámázást vagy a karakterek mélyébe hatoló lélekábrázolást nélkülöz, inkább a feszültségre és pörgésre koncentrál, márpedig ez sosem volt ellenemre. Na meg az sem, hogy a műfaj kap egy újabb képviselőt, hiszen a Condor nemrég futott ki, és ugye nem vagyunk mostanság eleresztve kémkedéssel a tévében.

TEHRAN – 1×01 – 7,5/10

A pilotban egy Jordániából Indiába tartó repülőgép kénytelen leszállni Iránban, ami a fedélzeten tartózkodó izraeli utasokat igen kellemetlenül érinti a két ország ellenséges viszonya miatt. Azonban a fő szálat nem az ő rendőrök által feltartóztatásuk jelenti, hanem az, hogy egy fiatal Moszad-ügynök is a gépen tartózkodik, és így lép akcióba, személyiséget cserélve valakivel.

Azonban miközben az éj leple alatt egy hacker akciót hajt végre, hogy hazája egy katonai akciót indíthasson, akaratán kívül is magára vonja a figyelmet, és menekülni kényszerül, s nem csak a rendőrök elől, hanem az utascserére idővel felfigyelő iráni kémelhárítás egyik vezető kopója elől is.

És mindez ugye Teheránban zajlik (héber és/vagy fárszi nyelv mellett elég sok angol kíséretében is), ami nem csak számunkra jelent egy teljesen más kultúrát, amit megszokhattunk, hanem az iráni gyökerekkel rendelkező ügynök számára is (ez némiképp pikánssá is teszi a helyzetet az 1×03-tól az addig történtek után), aki nincs teljesen magára hagyva, hiszen amellett, hogy távkapcsolatban áll a Moszaddal, helyi segítői is akadnak.

A makroviszonyok annak sem lesznek túl komplikáltak, akik nem nagyon jártasak a közel-keleti konfliktusokban, az pedig kellemes (bár elvárható) meglepetés volt, hogy nem totálisan egyoldalú a tálalás, még véletlenül sem arról van szó, hogy a jók és a gonoszok állnak egymással szemben, hiszen a kiemelt szereplők mindegyike határozott céllal, a hazáját szolgálva próbálja teljesíteni feladatait. Más kérdés, hogy bizonyos dolgok nem túl hízelgőek benne Irán számára.

Amellett, hogy Niv Sultan személyében nagyon erős a főszereplője a sorozatnak, kellemes meglepetés volt látni benne amerikai sorozatokból is ismert arcokat, például Shaun Toub-ot és Navid Neghaban-t – már csak miattuk sem tudtam nem gondolni a Homeland-re, de mint írtam fent, (egyelőre) nem kell Carrie-féle kálváriára gondolkodni, semmi idő nincs főhős karakterének kibontására, semmit sem tudunk meg Tamar-ról, csak azt, hogy végre akarja hajtani a feladatát. Bármi áron.

Nem hiszem, hogy különösebben kiemelkedő lett volna a Tehran első két része, mégis abszolút lekötött és élveztem, hiszen a műfaj az egyik kedvencem – szerintem még ma este el fogok jutni a frissen kiadott 1×04-ig. Az pedig kifejezetten üdítő volt, hogy az unalomig ismert amerikai viszonyok és konfliktusok helyett most a közel-keleti megközelítést kaptuk meg. Már eleve ez a nézőpont sokat ad az összképhez.

11 hozzászólás Ne habozz!

JRC - 2020. 09. 24. 18:21

Nagyon jó volt az első évad nyolc része. Műfaját tekintve nem jutna eszembe politikai thrillernek nevezni. Nagy pozitívuma volt, hogy szinte végig sikerült tisztán kém sorozatnak maradnia. Jól halad előre a történet, megvoltak a maga kis fordulatai, végig fenntartotta az érdeklődést.

Hatufim második évadához tudnám hasonlítani kicsit, amikor Nurit megy Damaszkuszba bevetésre.

Flotador - 2020. 10. 02. 21:21

Azt érdemes lenne javítani, hogy nem arab, hanem fárszi nyelv.Irán nem arab ország.

winnie - 2020. 10. 02. 21:54

perszehogy!

csb - 2020. 10. 03. 21:27

Már sok sorozatnál láttam, hogy izraeli az alap, de nem gondoltam volna, hogy nekem bejönne egy ilyen cucc, már csak a kulturális különbségek miatt is. Hát tévedtem! A pilot elejétől fogva lekötött a szereplők sorsa, a végére pedig szépen összeállt minden. Nem túl bonyolult, szórakoztató. Egyébként azért is érdekes látni, hogy arrafelé milyen az élet (pl: akasztás), mert ez a régió nagyon nem vonz turistáskodás szempontjából.

bvr - 2020. 10. 05. 10:45

Hétvégén megnéztem, szerintem nagyon szuper volt!
(viszont hogy az appletv-vel senkit ne érjen csalódás (mert emiatt regisztráltam az egy hetes próbára) csak 4 rész volt még fent… merthogy hetiben teszik fel azt hiszem péntekenként)
Várom a 2. évadot!

Python - 2020. 10. 18. 01:00

Az idei év legjobb kémsorozata, ez már biztos így 6 rész után! :) Nálam 8/10 -et lazán megér! Minőségileg és alaposan, az apró konspirációs és hírszerzési részletekre is odafigyelve kidolgozott sorozat lett a Teherán. :)

Snoopyzit30 - 2020. 10. 31. 20:21

Jó iparosmunka volt ez a sorozat. Szórakoztatott, de nem egy Homeland.
Ha lesz folytatás arra maradok. Már csak a kulturális különbségek miatt is.

7-7,5/10

sherlock20 - 2020. 11. 01. 17:31

azért a vége kár h egészen semmilyen lett :D de összességben jó móka volt

Skate - 2020. 11. 03. 20:28

Nem volt rossz, valamivel bátrabb sorozatot vártam volna. Izrael-Irán közti konfliktushelyzetbe jobban belemélyedhettek volna. Valami (hideg)háborús helyzet kibontakozása jobban érdekelne (talán 2. évadban). A történet nem volt globális. Többet tudtunk meg a szereplők családi helyzetéről, mint a fő konfliktus valódi okáról.

Orgi - 2020. 11. 07. 08:01

Igazán szórakoztató volt, a végén a csavarra nem számítottam, érdeklődéssel várom a folytatást, mindenképpen ott leszek!

Nikolka - 2020. 11. 18. 14:22

Múlt héten néztem meg. Hu, nekem nagyon tetszett. Köröket vert szeritem a Condor S2-re.
Nagyon megfogott a hangulat, a helyszín rengeteget dobott rajta.
A 2 Homelandes színész minden másodperce aranyat ért, öröm volt őket nézni!

@Skate Szerintem a sorozat nem a fő konfliktust kellett bemutassa. Aki nem tudott róla, hogy létezik, annak az elején ügyesen bemutatták szerintem nagyon. Utána olvashatott.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz