login |

Ted Lasso: vége az 1. évadnak

2020. 10. 02. 21:30 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Véget ért az AppleTV+ eddigi legjobb sorozata. Ahogy a kezdésnél írtam, egy vicc karakter köré írták a Ted Lasso-t, így kicsit óvatosan ültem elé, de sokkal több lett, és nagyon szomorú vagyok, hogy már vége is.

A Ted Lasso egy Amerikából igazolt fociedzőről szól, akit azért vesz fel egy csapat feje Angliában, hogy a hozzá nem értésével földbe állítsa azt a gárdát, amit a válástól a férjétől szerzett. Egy komor bosszúról van szó, ami közben rengeteg emberélet mehetne tönkre. Viszont egy komédia alapjának elmenne ez a gondolat.

Erre mit csinált a sorozat? Egy teljesen optimista edzővel mindenki életét felforgatta. Ha van olyan széria, ami jól ábrázolja, és nem hülyíti el “hurrá”-vá az optimizmust az ez. Egy karakter sem bír a pozitív és őszinte érzésekkel, szinte mindenkire hatással lesz a végére, jobbá teszi az életét az edző .

Ha már a Raised By Wolves-nál a meglepetéseket emlegettem, akkor erre a fináléra is rá tudom ezt sütni, hiszen kicsit máshogy használta az underdog sportcsapat történetet. De közben minden illett a látottakba. A Ted Lasso úgy feelgood sorozat, hogy közben tényleg bele mer állni minden komolyabb emberi kérdésbe, méghozzá teljesen felnőtt módon.

Itt nincs sok részes erőltetett “később megbeszéljük” titkolózás a karakterek között, vagyis egy van, de az is realistának érződött, hiszen komolyabb dolog, nem pedig felesleges feszültségkeltés. Minden ki volt találva, hogy miképp lehet a legnormálisabban, emberien feloldani a keltett feszültségeket. Valóban ritkán látni hétköznapi helyzetben ilyen valós karaktereket, akik felnőtt döntéseket hoznak, és így állnak a problémákhoz is.

Nem tudom hogy éltessem jobban. A nyár vége-ősz iszonyat erős sorozatokat hozott, és még ezek közül is kiemelkedett nekem a Ted Lasso, mert a tipikus koncepciójából valami tényleg valósat volt képes kanyarítani. Ebben nyilván segítették a nagyon jól kitalált szomorúbb mozzanatok is, hiszen szíven ütötték a nézőt.

Hiányozni fog, de szerencsére már berendelték a folytatást. Remélem nem válik önmaga paródiájává idővel. Á, human, ne lásd ilyen komoran a jövőt, vegyél példát Tedről.

33 hozzászólás Ne habozz!

Caleb - 2020. 10. 02. 21:43

Örülök, hogy hallgattam rád, tényleg egyedi egy élmény. Talán még a Cobra Kai volt (nekem) idén hasonló pár ponton, ott is tudtak nagyon felemelőek lenni, amikor megkívánta a helyzet.

Shannen - 2020. 10. 02. 22:22

Imádtam! Nemcsak, hogy az AppleTV+ eddigi legjobb sorozata, de az idei egyik legjobb újonc is simán.

Nagyon nagyon kellett már egy ilyen igazán feelgood sorozat. Üditően hatottak ezek a tényleg hús-vér karakterek. Egyikük sem tökéletes, de nem lehet nem imádni őket.

Egy nagyon érett, valóban felnőtt sorozat, ami képes meglepetéseket okozni. Egyszerűen jobb kedve lesz az embernek tőle miután megnéz egy részt. Én se tudom, hogy hogy éltessem még jobban a sorozatot, tényleg csak azt tudom mondani, hogy ezt mindenkinek be kéne legalább próbálnia.

Remélem még sokáig velünk marad Ted és a csapat. :)

Diapolo - 2020. 10. 02. 22:45

Nálam egyértelműen a második legjobb idei újonc toronymagasan. Hihetetlenül jó volt ez az évad, nagyon szórakoztató, egy igazi gyöngyszem!

Flanker - 2020. 10. 02. 23:06

“A Ted Lasso úgy feelgood sorozat, hogy közben tényleg bele mer állni minden komolyabb emberi kérdésbe, méghozzá teljesen felnőtt módon.” => A Scrubs úgy feelgood sorozat, hogy közben tényleg bele mer állni minden komolyabb emberi kérdésbe, méghozzá teljesen felnőtt módon. Jó látni hogy Bill Lawrence ezen a téren semmit se változott, hála égnek :)

SzSz - 2020. 10. 02. 23:48

2020 legszórakoztatóbb sorozata volt. 👏🏼

Csaba - 2020. 10. 03. 00:38

Nekem is bejött.😃🤷‍♂️

Aniko - 2020. 10. 03. 00:56

zsenialis szereplogarda, remek tortenet, fantasztikus hangulat es a vege is kivalo alap a 2. szezonra. 10/10 pont az elso evadnak

human - 2020. 10. 03. 03:46

ez jóval felnőttebb mint a Scrubs. Ezt nem negatívan értem nyilván, mindkettő jó.

GodBadka - 2020. 10. 03. 04:49

Nagyon jó kis sorozat. Sajnálom, hogy már véget is ért. Nagyon várom a folytatást. Remélem, hozzák ezt a színvonalat.

Deny - 2020. 10. 03. 09:50

10/10. Számomra 2020 legjobb sorozata volt. Imádtam minden másodpercét és semmibe sem tudnék belekötni.

shopgirl - 2020. 10. 03. 11:58

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Imádtam.

csicseri - 2020. 10. 03. 12:25

Tényleg csak jót lehet írni a sorozatról, annyira életigenlő, szerethető, pozitív,feelgood sorozat. Számomra az idei év legjobb sorozata, annyira más mint a tucat sorozatok, nincs túl gondolva, de mégis kilóg a mostani mainstreamok közül.Nagyon remélem a második évad ugyanilyen jó lesz vagy még jobb! Junkie szavazáson mindenhol jelölni fogom ahol csak lehet, és minden ismerősömnél reklámozom már most is ezerrel:-))))

E_Pluribus_Unum - 2020. 10. 03. 13:00

Új Bill Lawrence? F*CK YEAH! Hogy maradhattam le erről? Pótlás indul.

Crow - 2020. 10. 03. 13:05

Nekem is bejött, szerencsére nem értek a focihoz, szóval nem enrageltem be hogy egy “motivation speaker” sikeres fociedző lehet…mondjuk lehet ezt a pozitívat Lassonak az usaban kéne terjesztenie, rájuk férne…

heidfeld - 2020. 10. 03. 14:46

Mai napig járok még meccsekre, így nehéz elvonatkoztatni, hogy mennyi minden, még közelében sincs a valóságnak.. Aki még sosem látott focit, talán tudhatja, hogy hivatalos mezszponzor ruháiban kell lenni – Mindig, bármilyen, profi klubnál.. 4 márka tűnt fel…
Oké, nem erről szólt.
Nagyon érzelmes, felnőtt mondanivaló, sokszor humorosan, próbálva mindenhez pozitívan állva.
Sajnos, ez nagyon ritka. Drámai helyzetekben, nem is működhet, de ez is egy nézőpont…
Igen ritka sorozatok egyike, ahol mindenki szimpatikus. Át is billenünk ezzel, egy idealizált világba. Oké, drámázás is akad. Emberi gondok. Évad első felében, poénok sem úgy sültek el.
Második fele megható, zseniális. Első nem annyira.
8/10
Házon belül, For All Mankind jobban tetszett. De, ez is nagyon kellemes, jó sorozat.

Crow - 2020. 10. 03. 18:43

Mennyi ellentmondó sorozat van mostanság…elképzelem a “Raised by wolvest” hogy Mother felragasztja a kunyhó ajtaja fölé “Belive”…:)

Python - 2020. 10. 04. 12:18

Tetszett a lezárás, és nagyon várós a 2. évad! :) A PL -ből való kiesés meglepően sokkolt, de innen lehet csak igazából építkezni a következő évad során.

jgxpro - 2020. 10. 04. 14:56

@python Köszi a spoilert, meglepően nem intelligens, a hajtásos növények jellemzően a talajban kialakult levéltelen, szártagok nélküli része, de innen lehet igazából csak építkezni a következő hozzászólásaid során, bár nagyon nem várósak…

Scat - 2020. 10. 04. 19:54

Ez a végtelen kedvesség és figyelmesség, amit Ted nyújt, igazán szívmelengető. Baromi jó volt nézni végre egy olyan sorozatot, ahol nem mindenki egy utolsó szemétláda.

Tetszett, hogy egyáltalán nem voltak vevőek Tedre az emberek, de idővel megenyhültek és megszerették, számomra ettől olyan hihető lett az egész. Klassz volt, nagyon várom a folytatását.

A fordításért pedig jár a dicséret, mert állati jó és ötletes volt sok helyen.

@jgxpro: és mennyire “nem intelligens, a hajtásos növények jellemzően a talajban kialakult levéltelen, szártagok nélküli része” dolog az, hogy egy évadkibeszélő bejegyzés alatt spoilerek miatt hisztizik valaki?
Elképesztő, hogy még mindig vannak ilyen emberek.

Gevin - 2020. 10. 06. 23:19

Nagyon megszerettem a végére.

Adam9456 - 2020. 10. 07. 13:58

Aranyos kis sorozat, jó volt fél órában jó volt. Nem mondom, hogy annyira megfogott mint itt sokakat, de tetszett.

Marcipáncica - 2020. 10. 11. 08:26

Ó, de jól esett ez a kis sorozat.
Az utolsó részekben már rendesen törölgettük a szemünket. Nagyon jót tud tenni néha az ilyesmi az ember lelkének. Az első 1-2 rész számomra döcögősebb volt, vagyis talán nem ez a jó megfogalmazás. Hm, rájöttem mi volt a gondom: pontosan a túlzott optimizmus. Zavart, kicsit bugyutának éreztem, de aztán beindult, és ahogy árnyalódott a karakter, ahogy ment előre a történet úgy vált egyre hitelesebbé és emberibbé az egész. Remélem a következő évad is hozza ezt a szintet. Az biztos hogy ott leszünk!

liberatore - 2020. 10. 26. 18:45

Részemről is mehet a “egyik legjobb sorozat 2020-ban” plecsni rá. A JAws-on viszont mindenképpen vinnie kell a legjobb 20-30 perces sorozat díjat.

Bár teljesen más sorozat a kettő, de utoljára ilyen feel good szintet Entourage nézése közben értem.

Danzig - 2020. 11. 07. 23:09

‘Clear eyes full heart can’t lose’
Talán a sport vonal, vagy az edző, vagy a szurkolók, vagy a hangulat miatt ahogyan berántott, de nekem ez jutott eszembe róla.

Sawyer - 2020. 11. 24. 12:34

Az első rész tetszett is, meg nem is, aztán a második felénél voltam úgy, hogy sajnos ez inkább kínlódás lenne. Jó az alapsztori, de mégis olyan finomkodó, setesuta, életszerűtlen, vagy fingom nincs, milyen jelzővel illessem. Lasso és a menő játékos csaja közti kommunikáció fejfogós, de pár esetben Lasso naivitása is zs kategória. A játékosok eddig csak pofákat vágtak, értetlenkedtek, a karakterek sablon köröket futottak, mint a középszerű családi vígjátékokban. Lehet, később ez változna, de én – úgy látszik, elsőként a komment szekcióban – kaszáltam.

Csabinter - 2020. 12. 27. 22:35

@heidfeld

Valoban, a hardcore futballfanok jo nehany alkalommal felhuztak a szemoldokuket (gondolok itt a meccsjelenetekre), vagy – ez inkabb a forditas hibaja – a feliratoknal. Mar eleve a Premier League-et sem Premier Ligának hivjuk, a kieses/feljutas is eleg furan lett megfogalmazva.

Mindettol fuggetlenul focibolondkent is imadtam az egeszet. Merem remelni, hogy Ted hozzaallasat a mindennapi eletben is at lehet venni – ha majd nehez helyzetbe kerulok, megprobalom felidezni az orok pozitivitasat, mosolyat, eletigenleset.

Snoopyzit30 - 2020. 12. 29. 08:23

Még egy sorozat, amit a JAws-nak köszönhetek. Nagyon kevés 20-30 perces sorozatot nézek, de örülök, hogy ezt bepróbáltam. Le is daráltam 1 nap alatt. Anno az Atypicallal voltam így, hogy a JAws révén fedeztem fel. Azóta én is ajánlottam a sorozatot másoknak. Várom a köv. évadot.

mark - 2020. 12. 31. 20:56

Az év utolsó napjaiban néztem meg egyben, és elképesztően bejött, csodálatos sorozat, egyszerűen jólesett nézni. Viszont nem Premier League-környezetbe kellett volna helyezni a történetet, mert így az igazán focis részek hiteltelenné váltak. Engem ez nagyon zavart. Akár egy 3. vagy 4. vonalbeli csapat is jó lett volna, ugyanilyen körítéssel sokkal hitelesebb lenne, és így azok sem fintorognának, akik jobban ismerik a foci világát. De ettől eltekintve tényleg zseniális sorozat.

Dave - 2021. 01. 13. 14:58

Azt hiszem ez a sorozat tanított meg arra mi az a Feelgood kategória. Köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmem. btw a Scrubs-al semmiféleképpen nem venném egy kupac alá. Az egy külön (számomra) Etalon volt.

NatoLocator - 2021. 01. 18. 23:09

Valóban remek, feelgood sori, élveztem minden pillanatát, karakterét. Egyedül Ted volt nekem egysíkú, ha nincs az a pánikrohamos epizód nála, akkor teljesen 2d-snek érezném, egyszerűen nincs ilyen ember a valóságban, aki ennyire jókedvű egyfolytában.

freestyle82 - 2021. 02. 15. 03:34

Túl vagyok a felén, nagyon jó kis sori.

CSAK azt tudnám, hogy mi a retekért olyan fordítja magyarra aki nem tud megfelelően angolul?Merthogy a kimondott szövegek és a felirat tartalma 60% ban nem fedik le egymást kellőképpen és most nem a szabad fordításról beszélek,mert azzal semmi baj nem lenne.

De ilyen szar fordítást régen láttam már, milyen szerencse ,h tudok angolul és valójában, hogy mit mondanak hallás alapján értesülök róla.

Hogy akkor mégis miért rakom alá a magyar feliratot?Nem tudom.

:D

De azért néha egy-egy mondatot nem fogok fel, jó ránézni a feliratra. Kivéve akkor ha már szembesültem azzal, h a fordító nem tud angolul:)

winnie - 2021. 02. 15. 05:24

freestyle82: nincs előzetes moderálás, csak a spamrobot kiszűrta a kommentedet, tippre a “feliratot” szó miatt, mert így ragozva listáztuk, hogy ne kerüljenek ki a “feliratot kérek” kommentek.

freestyle82 - 2021. 02. 15. 17:52

Jah, így érthető teljesen.
Nagyon régóta vagyok rendszeres olvasó és néha kommentelő tag. Kb mióta a filmeket nagyjából kukáztam és átálltam a sorozatokra(2007)

Ezt csak azért mondom ,mert szerintem volt olyan, h előzetes moderálás a komment megjelenése előtt, de ez lehet, h nagyon régen volt már és az is, hogy összetévesztem vmilyen másik oldallal.

A fordításra nem reagálsz?Te hogyan nézted?Felirat nélkül? Én nem tudom, hogy ez mennyire hivatalos fordítás, nem gondolom, h nagyon az lenne. (az mkv file-ban volt benne automatikusan)

Egy egy mondattal azért lehet találkozni amit kb csak született angol ért meg vagy amcsi.
Nagy színész ez a sudei báttya:) Mondjuk írás szempontjából nem értettem azt a jelenetet mikor az egyik játékosa utal egy vicces vígjáték vicces jelenetére (tesó-tusa) A rész után azonnal gugliztam is, h nyilván ez az egyik filmje,de nem!
Nem lett volna jó kis kiszólás egy olyan polnt választani ami az ő filmje és ő poénja?

Bár persze nem magát alakítja, de akkor sem értem.
Voltak neki is dögivel komédiái. Amúgy a színésszel tévesztettem össze az elején, azzal aki kib*zgatóhelyettesekben is játszik. Gondoltam lefogyott kicsit a szerep kedvéért:D:D

Bár nőni ilyen korban már nem illendő, szóval az egy jóval alacsonyabb ember.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz