login |

Down To Earth with Zac Efron – írta Bandrew12

2020. 10. 04. 15:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: doku, kritika,

A Netflix Zac Efron főszereplésével egy igazán hibrid sorozatot mutatott be nyáron.

A Zac Efronnal a Föld körül 8 részében kapunk kis roadmovie-t, látványos természetképeket, ínycsiklandó kajás blokkokat, plusz némi betekintést a környezetvédelem és a fenntarthatóság világába.

Efront a globális kirándulására elkíséri Darin Olien is, aki azon túl, hogy a jó barátja, egy szuperfoodguru, aki az életét az egészség szolgálatába állítja, könyvével és podcastjével próbálja az emberek figyelmét felhívni a körülöttünk levő problémákra. A két haver a 8 rész alatt elutazik Európa és Dél-Amerika 8 városába, és ottani példákkal mutatják megy hogyan is lehetne céltudatosabban, fenntarthatóbban és egészségesebben élni.

Efron és Olien párosa nagyon jól működik. Megvan köztük a kémia, látszik, hogy tényleg barátok (mint Ewan McGregor és Charley Boorman) és emiatt nem merev, száraz doku lett az összkép, hanem könnyed, humoros és életigenlő lifestyle magazin szerű. Közvetlenek, érdeklődőek, de szerencsére egyáltalán nem akarnak komolyabb természetfilmes benyomását kelteni, ami ez jól is áll nekik.

Ennek köszönhetően nem szakértőt játszanak, nem mélyednek el túlságosan a fenntarthatóság témájában, de például Izlandon a megújuló energiaforrás kerül középpontba, Párizsban az ivóvíz, Costa Ricában az önellátó gazdálkodásról beszélgetnek helyiekkel, hogy aztán egyből menjenek tovább, hogy egyenek egy helyi séf híres éttermében, vagy fejest ugorjanak valami kalandba (pl csúszdázzanak egyet Londonban).

Hiába több a globális előfizetője a Netflixnek, sokszor úgy éreztem hogy ez leginkább az amerikaiaknak készült, hogy megmutassák: így is lehet. Európa egyes részei előrébb jár náluk környezetvédelmi szempontból, míg Dél-Amerika számos kinccsel és értékelni való erénnyel rendelkezik, amit nem szabad figyelmen kívül hagyniuk. Plusz egy ismert névvel sokkal könnyebben eljuttatható az alapvető üzenet, nem kell túlkombinálni kevés információ, kaják, kalandok és összeáll a pozitív üzenet.

Azért pár szót a negatívumokról is ejtenék. Tudom, hogy az ilyen produkciók során sokszor másképp nem lehet megoldani, de elég zavaró az, hogy ennyiszer mutatják a bankkártyás fizetést, vagy hogy kiemelik milyen kamerával forgatnak. A másik, ami engem még kizökkentett és korábban is említettem, hogy kicsit túljátszásnak éreztem ezt a mindenre való rácsodálkozást, a kamerának való játéknak.

Szomorú aktualitást ad az egyik résznek az, amikor megjelennek a 2018-as kaliforniai tűzvész képsorai is, ami ráadásul egy gyomorba markoló személyes vonatkozást is kap, főleg az utolsó jelenet révén, és ezzel is nyomatékosítják az üzenetüket, miszerint a Földet tisztelni kell, mert a bolygó létezhet nélkülünk, de mi nem nélküle.

Összességében a Down to Earth with Zac Efron egy szórakoztató, helyenként informatív utazós doku, amely remek kikapcsolódás lehet az effélére vevők számára. Összességében 8/10-es pontot nálam mindenképp megérdemel.

3 hozzászólás Ne habozz!

vizcsap - 2020. 10. 04. 16:14

Én az első rész feléig bírtam csak sajnos… Nekem a két főszereplő dinamikája egyáltalán nem jött be, nekem nem tűnt őszintének, Olien pedig kifejezetten irritált (meg ez a mindentcsakalegegészségesebbenlehetmegenni hozzáállásával sem lopta be magát a szívembe)

Sajnálom, pedig szeretem az ilyen sorozatokat.

Capri - 2020. 10. 04. 20:37

Amellett, hogy engem is érdekel a doku témája, Zac Efron kigyúrtabb és kissé szőrösebb felsőteste is megcsodálandó a természeti kincsek között. :D :)

Mom - 2021. 01. 26. 15:30

ÖSszességében nem bántam meg a rászánt időt, voltak szép tájak, kevésbé ismert érdekességek, de…
időnként nagyon túltolták a kritikában is említett “gyönyörködést” néha sikerült hitelesen ledöbenni, de egy idő után már nem volt olyan őszintének ható a hű meg ha.
Nekem egyébként azok a részek ugrottak le a legjobban a képernyőről, mikor önkénteskedtek. Tudtuk, hogy ezért mentek oda, tudtuk, hogy előre meg volt szervezve az egész, tudjuk, hogy mi az üzenet és egyet is értünk vele: jótékonykodni jó. Akkor miért akarnak becsapni és úgy tenni, mintha akkor támadna az ötletük, vagy éppen arra járnának, amikor megkérik őket, hogy segítsenek??? Nem vagyunk ostobák, könyörgöm!

Az egyetlen epizód, amit nem bírtam rendesen megnézni, az pont a legutolsó. Sem az Amazonas környéki gyógyszerlelőhelyek, sem a baromi groteszk módon belegyömöszölt kaliforniai tűzvész nem volt jó alapanyag, de a kettő együtt valami rettenetes cringe hatást keltett. Sajnálom a pasit, hogy odalett mindene, szörnyű érzés lehet, de ez sehogyan sem illett bele az epizódba…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz