login |

PEN15: kezdett a 2. évad

2020. 10. 06. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

A Hulu komédiája nálam még mindig a sorozatok Frankensteinje (tudom…!), mert nagyon kevés az olyan széria, aminek az egyes alkotóelemei kihagyják a középutat, és vagy zseniálisak, vagy csapnivalóak. És a PEN15 ilyen. Tele van imádnivaló és nagyon élvezetes részekkel, de amikor érdektelenné válik, akkor még azok sem mentik meg, hogy ne akarjam azonnal kaszálni. Nagyjából ezt tükrözte a tavalyi, két rész alapján írt kritikám is, és most sem nagyon tudok mást mondani.

(A témában nemrég csináltam egy szavazást Twitter-en, hogy ki miképp viszonyul az olyan sorozatokhoz melyek nagy részben remekül szórakoztatják, de kisebb részben szélsőségesen untatják. Akkor a Young Sheldon kapcsán jutott eszembe a kérdés, de kissé más arányszámokkal a PEN15-re is vonatkoztatható lenne. Én az eredmények alapján a 15%-ba tartozom.)

De még mielőtt… ismét csak leírom, hogy mi a koncepció, mert elég WTF, és ki tudja, előfordulhat, hogy valakit ez nyer meg (a dolog pikantériája, hogy tegnap (09.30-án) a Netflix-ről való lekerülése előtti utolsó órában megnéztem végre az Eighth Grade-et, és elég sok ismerős elem köszönt vissza abból): a két 30+-os készítő, Maya Erskine és Anna Konkle 15 éves lányokat alakít a sorozatban – sok valódi 15 éves között, szóval elég bizarr és cringe az összhatás a két felnőttel és a sok gyerekkel, főleg, amikor romantikus ügyekről van szó.

Ez olyan egypoénos koncepciónak tűnt, és kap egy pacsit a sorozat, hogy megpróbált túllépni rajta, és próbált több lenni, és ez nem csak a komédia részre vonatkozik, hanem a mélyebb rétegekre is. Azonban számomra még mindig ez a tudatos kínosság és lúzerkedés a sorozat erőssége, és elképzelni nem tudom, hogy a többiekkel egykorú főszereplőkkel működjön a PEN15 ugyanígy prezentálva. Akkor ugyanis csak tipikus lenne, ide kell az idézőjel, tehát nem csak annyin múlik a dolog, hogy el kell kezdeni a két főszereplőt valódi gyerekként látni.

Szóval a túllépés csak papíron történt meg, és erre erősített rá a 2×01 is, ami nem győzött meg arról, hogy maradjak a szezonra. Olykor tűpontos a 2000-es évek elején élő tinik ábrázolása, a tinédzser menőség, kivagyiság és félszegség is nagyon rendben van, a két főszereplő affektálása, “tipikus” stílusa is tényleg jópofa, de folyton az járt a fejemben most is, hogy ennél nekem több kéne. Hiába folytatták a “romantikus” átívelést, és adnak később a mellékkaraktereknek saját szálat, ezek szórakoztató faktora meg sem közelíti a “Maya és Anna hormonoktól túlfűtve beszélget”-szkeccseket. Amik nem szkeccsek, de le lehetne egyszerűsíteni a műfajra a jeleneteiket.

De ez én vagyok. Ahogy tavaly is írtam, vagy legalábbis gondoltam, akit valami eredeti(nek tűnő) és elismert sorozat érdekel, az mindenképp próbálja be. (Nem feledni, a most kijött 7 rész csak a 2. szezon első fele. A többi a tervek szerint 2021 első felében érkezik.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz