login |

Pilot: The Good Lord Bird

2020. 10. 06. 21:30 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Azt hiszem azzal kell kezdenem, hogy az év egyik legjobb tévés előzetesénél nem vertek át minket. Ezt mindenki értelmezze úgy, ahogy még emlékszik a trailerre. Ethan Hawke és a haverjai kirobbantják az amerikai polgárháborút a Showtime-on. Vagy valami ilyesmi.

A történet a rabszolga-felszabadító John Brown-ról szól, valamint egy fiatal rabszolga “lányról”, aki kilétét titkolva összeáll vele, és idővel részt vesz a híres, 1859-es fegyveres rajtaütésben Harpers Ferry ellen, mely esemény később a polgárháborút is kiváltotta.

A pilotban meglátjuk hogy lett Henry-ből Henrietta, és miképp került John Brown mellé. Nyugi, csak egy félreértés… vagyis több félreértésről van szó, amely során sok hitetlen hullatja vérét. Ezen kívül bemutatják Brown csapatát, a fiait, és még a Lord Bird, avagy madár is előkerül. Na meg erővel sok rabszolgát és lovat felszabadít a csapat.

Próbáltam kicsit belecsempészni a leírásba, de ez a sorozat iszonyat kész volt. Azt mondhatjuk, hogy szatirikus, de a inkább a nagy kontrasztot tudnám rásütni, avagy sok helyen olyan, mintha valami western-komédiát néznék, záporoznak a poénok. Ethan Hawke nem spórol a hangszálaival, a Nic Cage-iskolába jár ő is a sorozat idejére.

Másrészről viszont az emberélet semmit nem ér ebben az ábrázolt “mindezt megtörtént. Talán”-világban. A rabszolga-szabadítás olyan erőszakos, hogy a felszabadítottak nem is érzik annak, ami, és félelemből Brown mellett maradnak. Na és Brown sem fogja vissza magát, csak a pilotban van fejezés és hidegvérű gyilkosság is.

Nem lesz itt senki hősies, de valahogy nem billen át a karikatúrába sem, amit látunk. Arra gondolok az előbbiekkel, hogy eléggé kettős a hangulat az erőszak és a humor ilyen keverésével. Kicsit fejvakarós talán Hawke alakítása, de szerintem működik, mert nem ő a mesélő, hanem Henry, külső szemszögből pedig lehet, hogy őrültnek tűnhet ez a vallásos fehér ember.

Bár westernnek néz ki a Good Lord Bird, de igazából nekem oda nehezen illik, hiába mutatja a zsáner alappilléreit. Például egy borotválásból lövöldözésbe fajuló helyzettel kezd, ami a legtipikusabb írói húzás ha vadnyugatról van szó. Mégis inkább… Megvan, pont most ugrott be! Nekem a Tropic Thundert idézte a hangulata, csak a komoly szál sokkal komolyabb. Azt hiszem, nem is tépem tovább a számat.

Nekem ez a késő nyári, kora őszi felhozatal teljesen visszaadta a sorozatnézési kedvem, és a The Good Lord Birddel újabb érdekes darab érkezett. A pilot 8/10, de azért nem lesz mindenki kenyere.

6 hozzászólás Ne habozz!

Alterego9 - 2020. 10. 06. 21:59

Az volt kicsit furcsa, hogy a rabszolgatartásnak magának a brutalitását egyáltalán nem mutatta be, legalábbis ebben az első részben.

Gondolom az volt az elgondolás, hogy azt már úgyis ismerik a nézők ennél komolyabb darabokból, de a tónus mégis úgy jött át hogy a sorozat világában egyedül John Brown az aberráció.

Miközben a történelmi figura ellentmondásosságát és megosztóságát pont az adja, hogy bármennyire is egy elmebeteg terrorista ámokfutó volt, mégis pont úgy adta a sors hogy egy olyan korba született, amire egészen szimpatikus reakció lehetett az elmebeteg terrorista ámokfutás.

Shyllard - 2020. 10. 06. 22:01

Érdekes kezdés, engem kicsit Becstelen Brigantyk-ra emlékeztett az egész, kevesebb monológgal. Ethan Hawke remek a szerepben, öröm minden pillanat, amiben benne van, tök jó, hogy nem egy szentnek állítják be, hanem egy meglehetősen ellentmondásos személynek. Kíváncsi vagyok a folytatásra, amúgy érdekes, mert nekem is a nyaram új sorozatok terén szinte teljesen ki volt ürülve, most meg csak úgy sorakoznak a kihagyhatatlanok. Pedig tényleg rendesen szűröm, de ez az őszi első-évados időszak baromi erős.

Quinn - 2020. 10. 07. 03:31

Ram a cikk legvege vonatkozik. 20 perc utan feladtam. Szamomra ez valahol a rettenetes es a borzalmas hataran volt.

human - 2020. 10. 07. 15:35

Shyllard: igazad van, a Becstelen Brigantyk is elég jó hasonlítás a komolyság+humorral.

Shannen - 2020. 10. 08. 11:55

Mindenképp különleges darab a sorozatos palettán jelenleg, és Ethan Hawke is szuper, a Becstelen Brigantyk (amit imádok) párhuzam is megállja jórészt a helyét, de ez az első rész még nem győzött meg 100%-osan, valahogy nem kötött le annyira, mint vártam. Azért még a következő részre biztos maradok, aztán majd meglátjuk.

zagloba - 2020. 10. 25. 23:22

Ez a sorozat zseniális.

Nagyon komoly a téma, sokszor előkerült már, de ilyen megközelítésben még soha nem láthattuk. A könnyed, néha már karikatúraszerű megjelenítés mögött – bár közvetlenül nem látható – mégiscsak felsejlik a rabszolgatartás, annak minden brutalitásával és az Amerikát megosztó, (és önmagából kiforgató) mivoltával együtt.

Egyrészt van benne egy olyan szemtelenül gunyoros vonal, ami engem kicsit a Ponyvaregény stílusára emlékeztet, másrészt pedig mégiscsak egy kőkemény dráma.
Egy ember drámája, a csapata drámája és Amerika drámája.

Külön ki kell emelni a színészi játékot, a karakterek lubickolnak a szerepükben, de amit Ethan Hawke művel, az valami döbbenetes. Ilyen jó színészi játékot rég láttam.
Minden pillanat öröm, amikor a képernyőn van, ha nincs, akkor pedig alig várja az ember, hogy feltűnjön (mint pl. a 2. rész végén).
Súlya van a jelenlétének, és teljes mértékben elhisszük róla, hogy a rabszolgatartók összecsinálják magukat a neve hallatán.
Így 3 rész után azt mondhatom, hogy minden epizódra jutott számára egy epic jelenet.

Egyáltalán nem szájbarágós, ennek ellenére játszi könnyedséggel mutatja be a rabszolgák különféle csoportjainak helyzetét, a rabszolgatartók motivációit, az egész rendszer abszurditását, az abolicionisták közötti vitákat, a “merre tovább Amerika” kérdését.

Nagyon örülök ennek a sorozatnak, így kell, így érdemes friss szemlélettel történelmi témához nyúlni.
Bátran merem ajánlani, nálam az év legjobbja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz