login |

Night on Earth – írta Bandrew12

2020. 10. 07. 15:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: doku, ilyenek voltak, kritika,

Ha éppen nincs ihlet arra vonatkozóan, hogy mit nézzek a sorozatok, manapság felfoghatatlanul bő választékából, időről-időre rábökök valamelyik természettel foglalkozó dokumentumsorozatra. Az év elején debütált Netflixen az Éjszaka a Földön , ami nem összekeverendő a klasszikus Jim Jarmusch-filmmel, cserébe viszont ugyanúgy kötelező, legalábbis a természet szerelmeseinek.

A sorozat nem azt a műfajt képviseli, amit egy átlagos kritikával el lehetne intézni, itt nem lehet (vagy nem érdemes) boncolgatni, hogy mi ült és mi ment félre, pontokat sem lenne sok értelme osztogatni, szóval inkább csak kedvcsinálónak szánnám a posztot, hogy a képek segítségével és rövid bemutatás révén minél többekhez eljusson a Night on Earth.

A hat 45 perces rész elkalauzol minket az afrikai szavannára, a fagyos Spitzbergákra, a rejtélyes dzsungelekbe, a vizek mélyére, valamint a nyüzsgő városokba, és eközben megmutatja, hogy mi történik az éj leple alatt, azaz alkonyattól pirkadatig, ami a legtöbb emberi szem számára láthatatlan.

A változatos helyszínek pedig értelemszerűen szállítják a maguk változatos élővilágát, a megannyi fajt képviselő élőlényeket a halaktól kezdve a rovarokon át a nagy emlősökig.

Számomra a víz alatti és a fagyos területeken forgatott két rész volt az abszolút kedvenc, de amúgy mindegyik látványvilága lélegzetelállító volt. A vizualitás és ezzel együtt maga a sorozat azért is ilyen különleges, mert egy új technológia bevetésével készítették, melynek révén a teljes vaksötétségen keresztül is forgathattak remek minőségben, eddig sohasem látott jelenségeket bemutatva.

Zárszóként megemlíteném, hogy a sorozat narrátora az Orange Is The New Black és a The Handmaid’s Tale-ből ismert Samira Wiley. De helyette és helyettem tényleg beszéljenek a képek – a tovább mögé is jutott pár.

3 hozzászólás Ne habozz!

k.dave - 2020. 10. 07. 16:28

A víz alatti epizód nálunk is nagy kedvenc volt. Voltak gyengébb és erősebb epizódjai, de mindenképp ajánlott, ha valaki szereti a hasonló természetfilmeket.

Sőt, ivósjátékra is alkalmas: akkor kell felesezni, amikor elhangzik, hogy DE MOST EZEKKEL A FANTASZTIKUS ÉJELLÁTÓ KAMERÁKKAL SOSEM LÁTOTT PILLANATOKNAK LEHETÜNK SZEMTANÚI. :D

Thomas - 2020. 10. 08. 11:57

De most komolyan, hogy lehet teljes sötétségben ilyen képeket csinálni?

Dawnie - 2020. 10. 08. 12:00

Köszi az ajánlót, meg fogom nézni!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz