login |

Pilot: neXt

2020. 10. 07. 21:20 - Írta: human

22 hozzászólás | kategória: 2020/21, kritika, pilot-mustra,

Újabb emlékeztető, hogy nem szabad reménykedni? Tudom, nem mindenki pattant le az országos tévés sorozatokról, de míg a blog indulásakor még kiemeltnek éreztem az őszt, addig az utóbbi években már nagyon kevés nézős sorozatot hoztak a “nagyok”.

Persze, becsúszik pár jó tőlük, amikor megerőltetik magukat, de azért sok az olyasmi is, mint a FOX-os neXt. Aminek a pilotja nem sikerült jól.

A sorozat elvileg modern mesterséges intelligenciás kutatásra alapozott, és így akart szólni egy esetleg elszabaduló MI-ről, de valójában fogtak egy ötletet, az intelligencia robbanást (ami 1965-ben íródott), és elrohantak vele egy tipikus sorozat irányába.

A történet középpontjában egy tech cég kirúgott feje áll, aki amolyan Elon Mush + Steve Jobs keverék – goromba viselkedésben is. Azért tették ki, mert a mesterséges intelligencia-kutatást az atombomba felé tartó versenyhez hasonlította, csak szerinte az algoritmusok alkotói nem igazán gondolkoznak az esetleges következményekről. Ugye Musk is hasonlókat mondott, és azt, hogy mire a törvények reagálnak, az túl késő lesz, olyan lassú kormányzási folyamatokról van szó.

Akár jól is hangozhatna az előbbi felvetés, de a többi szálat még nem mondtam. Egyrészt már a kezdő részben is egyértelműen kinyír valakit egy mesterséges intelligencia. Az FBI pedig elkezd nyomozni, de a csapat vezetőjének van egy másik erőltetett “ketyegő bombás” ügye. Sőt, még otthon sincs rendben minden, hiszen a gonosz Siri/Alexa-másolat mintha befolyásolni akarná a gyerekét, mert öntudata van.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a tech zseninknek is sok titka van, de ezeket nem fedem fel, mert csak a rész végére derülnek ki. A lényeg, hogy a legtipikusabb csapatösszehozó rész ez a pilot, és már most ledobták a “komolyan vett sci-fi” témát. A Limitless ugrott be róla, vagy a The Mentalist, szóval a csapat-nyomoz sorozatok. Nem a legrosszabbakra kell gondolni, mint mondjik az NCIS, de gyorsan megérkeztünk a sablonokba.

Igazából lehet, hogy az elvárások ütközése itt a fő gond, aki egy nulla sci-fire számítva ült elé, az jól is szórakozhatott. Például John Slattery mindig jó, szerintem itt is, és milliárdos, nárcisztikus karaktere miatt egy percig nem unatkoztam a piloton, már amikor ő volt a képernyőn, hiszen peldául a nyomozó otthoni szála még a tipikus vonalak között is a legtipikusabb. Nyilván szükség van rá, de fárasztott már így 10 percben is.

Nem tudom, hogy írjam még jobban körbe a neXt-et, hogy bár nem erős a pilot, de közben megis simán el lehet nézni. Aki “háttértévét” keres, annak szerintem még ajánlani is tudom, ebből a szemszögből volt benne valami így 1 rész alapján. És amikor a vasalásra figyelve kimarad 2-3 perc, akkor sincs gond, hiszen nem eresztik el a nézők kezét.

Az egészben talán az a legszomorúbb, hogy jobb mesterséges intelligenciás sorozatot még országos csatornán is szállítottak már nekünk pár éve a Person of Interest személyében. Most pedig itt tartunk, egy háttérbe illő limonádénál (szerencsére ott volt a Devs nörd sorozatnak idén). 5/10, és lehet a végén találkozunk, csak hogy összezavarjam a pontozást.

22 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2020. 10. 04. 14:49

Az első rész egész jóra sikerült. Nem tudom merre indulnak a folytatásban, de egy részt még bepróbálok.

cherockee - 2020. 10. 05. 12:34

Szerintem is jó volt, szakmabeliként végignézve a röhejes hülyeségek és csúsztatások száma viszonylag kevés volt :), egész kevés, én ennek már örülök.

Geza Kovacs - 2020. 10. 07. 17:18

Nagyon tetszett. Az első percétől az utolsóig. Ezek a történetek kilóra megvesznek engem. A Mr Robot is így kezdődött, az első évad tetszett is nagyon, utána zagyvaság lett belőle. Ez remélem megmarad ilyennek.

Alain Prosztó - 2020. 10. 07. 21:48

Nem tudok mit hozzátenni. Talán csak annyit, hogy ha nem tobzódnánk a jobbnál jobb (leginkább kábeles/streaminges) sorozatokban, akkor megnéznék egy ilyet. De nem ez a helyzet, szóval részemről ennyi volt.

Diapolo - 2020. 10. 07. 22:30

Nekem kifejezetten meglepetés volt. Lekötötte a figyelmem, érdekes is volt, ha nem is maradok az évad végéig 1-2 rész simán benne van még, ha pedig sikerül mit felvázolni, akkor több is. Nem váltja meg a világot, volt már ennél jobb is, de a 7/10 mindenképp jár, egy esélyt megérdemel.

Tényleg csak az a kérdés, hogy tudják-e ezt az AI elszabadulást jó köntösbe bújtatni.

Artie - 2020. 10. 07. 22:45

Egyből bukó!

Naturális intelligenciát használtam ennek megállapításához!

Deny - 2020. 10. 07. 22:58

Nekem felemás volt a pilot. Alapvetően lekötött, és érdekel a folytatás, mert az alapsztori elég para, és kíváncsivá tettek, viszont több helyen is leült, ami nem túl szerencsés egy pilotnál. 6/10.

Aniko - 2020. 10. 07. 23:23

hattertvnek is gyenge volt a pilot

Tyberius - 2020. 10. 07. 23:55

A gyerek szála engem is bosszantott, untatott. Alapvetően érdekel a téma, de nem igazán erre számítottam. Azt hittem, sokkal később lesz csak felfedve, hogy az MI csinálja a fesztivált. Max azt tudom elképzelni, hogy lesz majd hirtelen egy “jó” MI is vagy fasz tudja. Vagy a Next a jó MI, de van egy gonosz ikertesója. Jah az volt már a POI-ban.

Szóval nekem gondom volt a tempóval is. Pár részt adok neki még, aztán lehet megy a levesbe…

human - 2020. 10. 08. 00:48

“Tényleg csak az a kérdés, hogy tudják-e ezt az AI elszabadulást jó köntösbe bújtatni.”

az eddigiek alapján szerinted?

Crow - 2020. 10. 08. 06:09

“Feltöltöttem pár dolgot a couldba és észrevettem ezt a kódot”…Omg.

Crow - 2020. 10. 08. 06:35

“Sikerült lefényképeznem a kódot mielőtt letörölte magát”… Keményen hasít a szuperintelligencia!

Diapolo - 2020. 10. 08. 07:43

“az eddigiek alapján szerinted?”

A 3. rész környékén kifullad az egész, de már lehet a következőnél. Maga a téma érdekes lenne, de a megvalósításra az elnagyolt szót tudnám használni. A hullámzását pedig LeBlanc tök jól szemlélteti a pilotban. Miután beverte a fejét a rész kb. közepén, egész a rész végéig csak kereste magát, csak díszlet volt, maga a jelenléte nem tett hozzá semmit a jelenetekhez. Szerintem a 2-3. rész végére ez bukta lesz, de hajrá, lepjenek meg, hátha tudják ezt jobban is.

JKJ - 2020. 10. 08. 08:39

Sajnos nagyon jó esély van rá, hogy beleesnek a szokásos csapdába amikor M.I. témáról van szó. Miszerint a szuperintelligens M.I. számára mi állunk az időben, annyira lassan cselekszünk. A lassított felvétel enyhe kifejezés. Amikor az okos ember megpróbálja kijátszani a gépet, akkor ezer lépéssel lesz csak lemaradva a gép mögött.

Nyilván ebből nem lenne jó sorozat, de talán itt valami más módon veszik fel a harcot. Ha nem, akkor nem sok jót jósolok a történetnek.

human - 2020. 10. 08. 12:27

szerintem pl jó fordulat lett volna, hogy az az exec nem “ó, magát úgysem engedné letörölni” gagyi blöff, hanem igazi, de már nem működött.

winnie - 2020. 10. 08. 15:00

azért én bíztam benne, de ez számomra nem volt túl érdekes. és tényleg elég sok mellékszál volt, ami nem túlzottan indított be. látom benne, hogy simán lehet rajongója, de szerintem egyik szál sem keltette fel igazán az érdeklődésemet, jobban örültem volna valami epizodikus cuccnak, mint annak, hogy minden részben haladnak előrefele a megindított szálakon. legalábbis gondolom. (EDIT: igen, elnézve a tartalmat, mennek tovább a next-tel, a bullyzással, slattery lányával, slattery egészségével és ilizával is)

3-4/10

human - 2020. 10. 08. 18:49

én is bíztam benne, azért kezdett így a poszt, meg ugye a plakátnál is említettem.

winnie - 2020. 10. 09. 05:37

jaja, csak arra célzok, hogy a véleményed ellenére.

JKJ - 2020. 10. 14. 14:00

Még a harmadik rész után sem tudom hova tenni. Eddig szerintem bőven több a pozitívum, mint a negatívum.

SPOILER

Szerencsétlen kerekesszékes. Két hétig irányították.

winnie - 2020. 10. 14. 14:52

jövök róla írással. nekem nagyon nem jön be, vagyis nem érdekel, de ezt csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon kellemes meglepetés – azoknak, akiket érdekel egy tudományt és elméleteket használó AI-s kergetőzés (ki kerget kit?:). az 1×03 fő szála remekül volt felépítve, tiszta paranoia, és basszus, a csavar annyira adta magát, de meg sem fordult a fejemben. és igen, nagyon durva belegondolni. na, majd a kritikában. részemről kasza, de ezt sokan szeretnék.

és, ami fontos, az évad lezárt, önálló szezonokban gondolkodnak a készítők.

cherockee - 2020. 10. 14. 15:24

Most nézem a 3. részt, nekem a második-harmadik jobbnak tűnt, mint a pilot, és elég ötletesnek tartom. IT-s vagyok, nyilván baromság amit beszélnek szakszavak szintjén, de a történet nagyjából az, ahogy érthetővé lehet tenni ezt emberek számára, hogy mit tudna tenni egy AI, de akár egy nagyon gyors és koordinált hacker csapat is.

Geza Kovacs - 2020. 10. 15. 23:47

Nagyon tetszik 3 rész után is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz