login |

Pilot: The Right Stuff

2020. 10. 09. 17:30 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az eredetileg National Geographic-re készült sorozat végül a Disney+-on kötött ki, ami azért érdekes információ, mert még ha van is benne dramatizálás a személyes szálakon, azért igyekszik a fő dolgokban történelemhű lenni.

A Tom Wolfe-regeny alapján készített Az igazak egy sokszor feldolgozott témához nyúl, Amerika űrprogramjának kezdetéhez.

Igazság szerint a történetről talán nem is kéne sokkal többet írni, nem? Nem azért, mert mindenki keni-vágja, de remekül összefoglalja röviden a sorozat kezdetét is. Bővebben mondjuk a Mercury Hetekről szól inkább, arról, hogy milyen férfiak lettek kiválasztva az első űrrepülés megvalósítására.

Igazság szerint ez az oldal az erősebb, az emberi, a pilóták és családjaik története. Kvázi a világ első valóságshow-ját láthatjuk velük, hiszen annyira kíváncsi volt mindenki rájuk. Ennek megfelelően NatGeo ide vagy oda, aki teljesen tudományos vonalat vár, az csalódni fog, ahogy a zseniális First Manben legutóbb, úgy itt is az ember a történet lényege. Mert le kell hagyni a szovjeteket minden áron.

Érdekes, hogy anno így kezdtem a First Man-kritikám: “mi értelme van már megint ezzel foglalkozni, ezt elmesélni, hiszen elég sok mindent tudunk a Holdra szállásról”. És most is ilyesmik jutottak sajnos eszembe, a filmmel ellentétben itt nem a jó oldalra kerültem ki belőle. Lehet, hogy végignézem, de valahogy nem ütött a kezdés.

Mondjuk ki: a The Right Stuff egy nagyon hagyományos tévés dráma. Van fókusza, de elég sok mindent fog be vele, amibe már unalmas szálak is kerülnek. Tipikusan erre lehet rásütni, hogy alapos és jól van megcsinálva, igazán lebeszélni senkit nem lehet róla, de valahogy olyan lelkesen már rá sem. Nem csak a téma miatt “láttuk már”, de a megvalósítása sem hozott meglepetést.

Ami mellette szól, hogy a színészekkel eléggé beletaláltak. Nem csak a sorozatveterán Patrick J. Adams-re vagy Jake McDormanre gondolok, de a többiek között is van pár remek interakció.

A pilot végére oda jutunk el, hogy kiválasztják a heteket, lefektették az alapokat, és indulhat a tényleges sorozat. Mivel a csapatösszeszedéseket bírom, így a hagyományossága ellenére is simán 7/10 volt a kezdés, a többi majd a jövő héten derül ki igazán.

9 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2020. 10. 09. 17:57

a láttuk már kapcsán én sokszor elgondolkozom azon, hogy olykor én is… nem önző, hanem énközpontú vagyok, de szerintem jogos lehet egy-egy témát időről időre elővenni, nem? például ezt, a fiatalabbaknak, nem?

human - 2020. 10. 09. 18:37

nem önzőségből, hanem művészeti oldalról nézve szerintem kell valami újat mondani benne, építeni a régire de nem csak megismételni azt, mint ahogy a First Man tette azzal, hogy sokkal jobban átadta az egész életveszélyességét, amellett h bemutatta az emberi drámát. itt úgy éreztem, mintha csak leforgattak volna valami régit új színészekkel. szórakoztató, tényleg lehet végignézem, de “több” sosem lesz.

tghcs - 2020. 10. 09. 18:54

Nekem pedig egyből az Astronaut Wives Club jut eszembe. Persze az elsősorban a feleségeket helyezte előtérbe, de azért alaposan bemutatta szerintem az egész űrversenyt is, nem beszélve arról, hogy kitűnő korrajz volt.
Mindenesetre nekem eddig az a kedvencem a témában.
Ami durva, hogy már az is 5 éve készült.

Alain Prosztó - 2020. 10. 09. 20:11

Teljesen egyetértek. Ez a sorozat (csak a pilotot láttam, de megelőlegezem) semmit nem tud hozzátenni a sztorihoz, amit eddig nem meséltek el róla.

Persze elfogult vagyok, mert ahogy maga a téma és a könyv, az 1983-as film is nagy kedvencem, de utóbbihoz képest a színészek is jellegtelenek (még ha van is pár bevált sorozatos arc), és a vizuális megvalósítás is kimondottan gyenge a legtöbb helyen.

A fikcionalizációra pedig végképp nem volt semmi szükség. A sztori egyrészt önmagában is lebilincselő, másrészt az eddigi feldolgozások (könyv, film) úgy is el tudták mesélni ezeknek az embereknek a hátterét, családi viszonyait, lelki és fizikai megpróbáltatásait, dilemmáit, hogy az egész nem hajlott bele abba az ócska pátoszba, amibe itt igen.

Adam9456 - 2020. 10. 12. 23:47

Ez a sorozat eddig inkább a Mercury 3 (+4) mint Mercury Hetek.
Hárman vannak kiemelve, John Glenn, Alan Shepherd és Gordon, a többi négy gyakorlatilag háttérszereplő, egy-két mondattal.
Értem én, hogy ők hárman a leghíresebbek és a történelmileg jelentősebbek, de akkor is remélem hogy a folytatásban a másik négy tagról is megtudunk egy kicsit többet is a magánéletükről. Az egyikükről annyi derült ki szeret horgászni és vadászni, a többiről ennyi se.
Amúgy tetszik eddig, sztenderd történelmi TV dráma. Én nem olvastam a könyvet és a filmet sem láttam, úgyhogy nem voltak nagy elvárásaim. Csak az előzetes alapján, meg Colin O’Donoghue voltam kíváncsi rá.

Shannen - 2020. 10. 14. 23:14

Így két rész után nekem eddig bejön. Semmi különös, valóban tipikus történelmi dráma, de engem az űrutazással és annak is kezdeti szakaszával könnyen meg lehet venni. Sem a megvalósítás, sem a színészek, se semmi más kiemelkedő nincs benne, de mégis szórakoztató heti 40 percben.

Rapguruz88 - 2020. 11. 23. 14:00

Ennél jobban nem is hasonlíthatnanak a főszereplők egymásra… :/

Netrat - 2021. 01. 04. 10:41

Tom Wolfe könyvét olvastam, és láttam az 1983-ban készült nagyszerű filmet is. Ez a sorozat valahogy nem tudott semmit hozzátenni a történethez. A film a könyv alapján készült, a sorozat sajnos nem, hiába hivatkozik az íróra, ez egy más történet, sőt, megkockáztatom a feltételezést, hogy a készítők el se olvasták Wolfe könyvét. A könyvnek is és a filmnek is a történeten túl van egy különleges hangulata, hát abból a sorozatba egy morzsányi se jött át, sajnos. Ha nem készült volna el ez a sorozat, akkor se lett volna az emberiség semmivel se szegényebb. Ez a tv-adaptáció unalmas, érdektelen, szerethetetlen — annak, aki olvasta a könyvet, és látta a filmet.

Sigismundus - 2021. 01. 17. 08:16

Netrat véleményével értek egyet, hiányzik az a hangulat, kissé gunyoros, de tisztelgő stílus ami a -hivatkozás szerint – az alapműnek számító könyv sajátja.
Ez nélkül pedig unalmas, annyira hogy – hiába vagyok ennek a témának rajongója – az első rész után kaszáltam.. a második évadot, a Holdraszállás-ost meglátjuk, de ez alapján sehol sem lesz a For all amnkind-hez képest.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz