login |

The Haunting of Hill House: kezdett a 2. évad, a The Haunting of Bly Manor

2020. 10. 09. 19:40 - Írta: winnie

53 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra, ,

Ahogy írtam a kritika kommentjei között is, nálam A Hill-ház szelleme minden idők legjobb sorozatai közé is bekerült (ahogy látom, ezzel nem voltam egyedül), annyira bejött ez a komplex, természetfölötti horrorral megspékelt, iszonyat hangulatos családi dráma, ami egyrészt szerkezetileg is elképesztően pazarul volt felépítve, és még megvalósítási bravúrokat is hozott.

Persze a készítő és rendező, Mike Flanagan korábbi próbálkozásai közül nem egy igencsak bejött, így akár elfogult is lehetek, de most nagyon nem irigyeltem őt, hiszen nem egyszerű feladat volt folytatni egy ekkora sikert arató szériát. És A Bly-udvarház szelleme nem is folytatás, hanem egy teljesen önálló sorozat, bár tekinthetjük a The Haunting of [ÉPÜLET] évados antológia sorozat következő darabjának is. Szóval bárki elkezdheti, aki nem látta (még) a Hill House-t.

Kezdem a végével: csalódás volt a kezdés, de, mint írtam elfogult vagyok és abszolút bizalommal viseltetik Flanagan iránt (többször rászolgált már), szóval maradni fogok a teljes szezonra, már csak a Hill House miatt is. De komolyan érdekelne, hogy ha valaki az előző sorozat (vagyis évad) ismerete, azaz a fent említett bizalom nélkül látja az első részeket, az vajon hogyan értékelné a látottakat. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy ugyanúgy elvarázsoljon valakit az első három epizód, mint két éve a Hill House-é.

Úgy érzem, hogy még az 1×03 végével is csak az alapozásnál tartunk, vagy legalábbis most kezdődik el minden. Ami persze azt is jelenti, hogy a Bly Manor rengeteg tekintetben teljesen más sorozat, mint a Hill House (pár “kunsztot” leszámítva), ami pozitív, hiszen nem lehetett egyszerű megállni egy szimpla klón készítését, ld. ami működik, azt nem kell megjavítani. Igen, ebben is van ház és vannak furcsa jelenségek, de minden más tényleg elég eltérő.

A sorozat egy meglepő, és talán jelentőséggel bíró kerettel rendelkezik: egy ifjú pár esküvői 2007-es vacsorapróbáján egy nő (az új karakterként visszatérő Carla Gugino, mint narrátor!) elkezd mesélni egy történetet 1987-ből. És ennek a kifejtését kapjuk meg – a tovább mögött folytatom spoilerek nélkül. (Kommentben érdemes általánosságnál maradni, vagy jelezni, ha valaki az első részen túlról spoilerezne.)

A főhős első blikkre egy fiatal amerikai nő (a visszatérő Victoria Pedretti másik szerepben), aki egy cégvezető (Henry Thomas is visszatért) által feladott au pair-álláshirdetésre jelentkezik. A feladata egy vidéki udvarházban felügyelnie és tanítania a férfi unokaöccsét és unokahúgát, akik nem elég, hogy nemrég elvesztették szüleiket, de, mint kiderül, az előző au pair-jük is öngyilkos lett.

Mondanom sem kell, hogy már az első perctől elég fura közegben találja magát Dani, a gyerekek is meglehetősen ééérdekesen viselkednek, ő is észlel baljósnak és sejtelmesnek mondható dolgokat, olyasmiket, amik elvileg nincsenek is ott, de ezzel nincs egyedül, hiszen a velük együtt lakó házvezetőnő meg például fura repedéseket vél felfedezni a falakon. Mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy még egy szakács és egy kertész van a viszonylag csipetnyi udvarház csapatban.

A csavar az, hogy a nő nem csak (vélhetően) a háznak köszönhetően tapasztal furcsaságokat, hanem saját jogán is, legalábbis a tükörbe nézve mindig lát valami különös szemüveget viselő figurát, aki a frászt hozza rá.

És… ennyi. Az első 3 részben jóformán más nem is történik, elég sok expozíciót kapunk, a második részben pedig flashbackek kezdődnek, amikor az egyik gyerek előző fél évébe pillanthatunk bele – tippre a többiek is sorra fognak kerülni, amire nagy szükség lesz, mert az eltelt több, mint két órában nem sok jutott a karakterekre, szinte senkiről sem tudunk többet, mint a legelején. Az 1×03-ban, amikor visszaugrottunk még jobban az időben és megismertük az előző au pair-t (az ő szálán jön be az újabb visszatérő színész, Oliver Jackson-Cohen), azt hittem végre fény fog derülni pár dologra, de továbbra is sötétben tapogatózunk, bár talán most már elkezdődik valami.

Azonban nem azért írtam, hogy bár jó lett, de még így is csalódás volt számomra a kezdés (erős volt a pilot, de nem egy Hill House-szint, a folytatás pedig végig fenntartotta a figyelmemet és várakozásokkal töltött el, de csak csordogált), hanem azért, mert hiányzott az az érzelmi töltet, ami az első szezonban megvolt. Ég és föld ugyanis az például, ahogy a karakterekhez viszonyulok most, a sorozat elején. A Hill House nagyon hamar megnyert, többek között azzal, hogy láthattuk, hogy kik lettek a kezdéskor megismert gyerekekből, itt viszont Dani-n kívül nincs nagyon senki, aki érdekelhetné a nézőt. És még ő sem az “igazi”.

De innen szép nyerni, nem? És hiszem is, hogy erre sor fog kerülni. Valamiért ugyanis (talán túlzottan?) bízom Mike Flanagan-ben. Ha a Hill House-ból indulunk ki, akkor ott öröm volt látni, ahogy az évad során egyre másra kerültek helyükre a kirakós darabok és sorra mindenről kiderült, hogy van jelentősége. Valahogy itt is ilyesmire számítok, hogy ahogy elkezdenek a dolgok értelmet nyerni, úgy fog a Bly Manor is egyre jobban beszippantani.

Annak ellenére, hogy eléggé sötétben tapogatózunk az összképet, a gyerekeket és a Bly-udvarházat illetően, azért nézés közben elkezdtem kombinálni, vannak elképzeléseim erre-arra vonatkozóan, kíváncsi vagyok, hogy mennyire válnak be – majd az évadkritikánál már spoilerekbe is belemegyek. (Tényleg ezer kérdés és titok van – és én imádom a titkokat. Sőt, jobban szeretem azt, amikor jelen van rejtély, azt már kevésbé, amikor megválaszolásra kerül minden. Szerintem a bűvészetért is ezért rajongok.)

A külsőségek kapcsán megint csak elég pozitívan lehet nyilatkozni: hangulat, megvalósítás, színészek, zene, fényképezés, minden rendben van, profi módon rakták össze a dolgokat (vajon ismét fog bravúrkodni Flanagan?), a mesélős aspektus nincs túlhasználva és kellemes hátteret kölcsönöz a sztorinak, ami egyébként, miképp a Hill House, ugyancsak irodalmi alapanyagra épül, de szerintem ez is csak lazán kapcsolódik a Henry James-féle A csavar fordul egyet-hez.

Más kérdés, hogy ez a profizmus, valamint a metodikus építkezés, ezúttal jóval hidegebb, hűvösebb prezentációt eredményez (ld. még profizmus), bár azt már most látni, hogy nem csak egy történetre fogják kihegyezni a szezont, illetve a sorozatot, hiszen már eddig is több komolyabb témát elővettek, amiket még bőven meg lehet csócsálni.

Még egyszer: csalódásról csakis az előzmények tekintetében van szó részemről. Korrekt a kezdés, de közel sem nyűgözött le annyira, mint a Hill House-é, úgy érzem, hogy az első 3 epizód csak a prológ volt, amiért mindössze mérsékelten tudok lelkesedni. Nagyon remélem, hogy a folytatás már jobban magához fog láncolni.

53 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2020. 10. 09. 19:56

Negyedik résznél járok, nekem egyelőre tetszik, bár várom a nagy temetkezési epizódnak a megfelelőjét :D A csaj múltjának a szelleme nekem nem jön be, abból a szempontból tök jó, hogy nem lehet megbízható hősnőként rá tekinteni, de a megvalósítása hagy kívánni valót. A gyerekek viszont baromi jók, idegesítőek is, mint a halál, de közben iszonyatosan lehet találgatni, hogy mi van velük és van is pár tippem.

Shannen - 2020. 10. 09. 20:20

Öt részen vagyok túl és szerintem most pihentetem egy napot. Jó-jó, de nem Hill House-szint. Nagyon steril az egész, a karakterek is ridegek, Pedretti nekem időnként sok, és nincsen egyedi hangulata, mint pl a Hill House-nak volt. Mindenki kivétel nélkül nagyon fura, és ez megnehezíti, hogy valóban megérintsen bármelyikük sorsa is. Például az 5.rész szerintem eddig az évad legjobbja, nagyon okosan van megcsinálva, és abszolút az érzelmi hatásra játszik, de mégsem lesz meg a végén az érzelmi katarzis. Legalábbis számomra.

Szóval innentől már tényleg nincsenek nagy elvárásaim az évad hátralévő felével kapcsolatban, csak azt remélem, hogy most is szépen össze fognak érni a szálak és egy kerek egészt kapunk. Azért a Hill House tényleg iszonyat magasra rakta a lécet, érthető, hogy ezt nem sikerült megugrani másodjára.

Diapolo - 2020. 10. 09. 22:15

Én is csatlakozom. Csalódás egy rész után. Holnap folytatjuk, de ez más hatást váltott ki, mint az előző felvonás. Mike Flanagan élvezi a bizalmam, szerintem korunk egyik legnagyobbika, de vakarom a fejem, hogy most mit akar kisütni. Látványra tetszik, a gyerekek furák, a történet is rejtélyesnek tűnik, de nagyon rideg eddig az egész, olyan mint a sótlan ebéd. De majd az évadkritikánál remélem keresem az állam.

wickee - 2020. 10. 10. 07:37

Este 9-re végeztem vele, jó volt, jó volt, de se érzelmileg, se parafaktorban meg se közelíti a Hill House-t. Az már az első epizódnál végérvényesen megvett és imádtam minden pillanatát és úgy néztem az epizódokat, hogy közben a hátteret is figyeltem, hogy vajon mikor és mi ugrik ki a sötétből. :D Itt semmi ilyen nem volt, egyáltalán nem volt félelmetes se az évad elején, se a végén. De tényleg ennek ellenére jó volt, de míg a Hill House-t már többször újranéztem, ezt garantáltan nem fogom. És csak reménykedni tudok, hogy ha fut még pár évig, nem jut az American Horror Story sorsára, hogy évadról évadra egyre nézhetetlenebb lesz. Mert ennek legalább még “csak” annyi a negatívuma, hogy az elődhöz nem ér fel, de önmagában azért egyszer nézősnek teljesen jó volt.

wickee - 2020. 10. 10. 07:39

Ja és még egy, Florát kb a harmadik “egyszerűen nagyszerű” beszólása után tudtam volna a falhoz vágni… :D Gondoltam rá, hogy átváltom angolra a hangsávot, hogy úgy is ennyire irritáló e, mint a szinkronizáló kislány hangja, de aztán végülis nem tettem meg… :’D

Asd - 2020. 10. 10. 08:14

Első részt néztem még csak meg, nincs olyan jó mint az első évad de nem csalódtam. A két gyerek tényleg nagyon idegesítő.

Janka - 2020. 10. 10. 10:37

Nem üti meg a Hill House szintjét így 5 rész ledarálása után. Valóban az alapozásra fektetnek hangsúlyt. A két gyerek eléggé creepy, nem tudom eldönteni, hogy jók-e vagy rosszak-e a karaktereik. A színészi játékuk nagyon jó mindenesetre. A szellemeket sokkal könnyebb észrevenni, a Hill House esetében nehezebb volt. A zene nagyon illik a sorozathoz, az Innocentsből az Oh willow waly.

Shyllard - 2020. 10. 10. 11:19

Spoiler
Nah végére értem, szerintem szép ívet írt le a történet. Para az nem volt, az tény, de maga a sztori, amit elmeseltek, ütött.
Owen és Hannah utolsó pillanatait végig konnyeztem, de a többi szerepmi szál is jó volt, elég sok oldalról közelítették meg a témát. Szerintem nincs itt szó minőségbeli ronlasrol, csak itt folytatták az első évad “igazibolnemishorrror” vonalat. Így végezve az évaddal nekem Del Toro Crimson Peak-je jutott eszembe.

cathy - 2020. 10. 10. 13:54

Én a H.J. regény ismeretében pl sokkal jobbat kaptam, mint amire számíottam, tetszettek a változtatások, és ami szerintem nagyon fontos, hogy a gyerekek eléggé creepyk lettek, ez mindegyik Csavar fordul egyet feldolgozásnál elengedhetetlen. Creepyk de mégis cukik, Miles-tól futkosott a hideg a hátamon :D A végét is szuperül aknázták ki, nem a klasszikus módon, nekem nagyon bejött, de hát írták is előzetesen több helyen, hogy NEM Hill House fíling lesz, úgyhogy ezzel az elvárással leülni nem szabad :D

Imádom, hogy Henry James tényleg úgy írta meg anno ezt a sztorit, hogy gyakorlatilag BÁRHOGYAN feldolgozható, és Flanagan tökéletesen ráérzett. A nyolcvanas évek fíling meg nekem 10/10. Míg a Hill House egyértelműen a családról és annak dinamikájáról szólt, itt a szerelem, a kötődés, a “bátran szeretés” jelensége domborodik ki ,amit bevallom egyszer nem éreztem, amikor a Csavart olvastam, de zseniális olvasat.

cathy - 2020. 10. 10. 13:57

Carla Gugino-nak meg remélem vannak hangoskönyvei valahol, én belezúgtam a hangjába, már a Hill House-ban is imádtam azt a reszelős mégis lágy hangszínét, külön öröm volt mesélőként hallgatn <3

Kati néni - 2020. 10. 10. 19:45

1. Tegnap kivégeztem, még az is belefért tegnap este, hogy elolvassam a novellát. Jól kiforgatták a sztorit, de minden elem visszatért benne valahogy.
2. Az előző évad nekem jobban tetszett, ez valahogy eléggé unalmasra sikerült, főleg az eleje.
3. Viszont a 400 évvel ezelőtt játszódó epizód nekem baromira bejött.
4. A gyerekektől nem kaptam agybajt, tök jó. Mondjuk azért bemozogtak és bepislogtak itt-ott, amikor elvileg nem szabad lett volna nekik. Amikor Miles Peter lett volna, ott azt mondtam inkább, hogy cuki, de semmiképp sem tűnt természetesnek a gyerek. T’Nia Miller viszont überbrutál jó volt.
5. Amikor amerikaiak esnek brit műveknek, akkor kivész az “angolság” az interpretációból, ami nagyon gáz. Itt is ez állt fent. Valahogyan nem éreztem túlságosan angolnak, ahogyan az Enola Holmes-ot vagy a Branagh-féle Poirot-t sem. A briteknél más a dramaturgia, általában nem a legszebb embereket szerepeltetik és nem olyan amerikaiasan steril a késztermék.

Rubber Duck - 2020. 10. 11. 01:33

Nagyon szép érzelmes, nem csöpögős, nem nyálas és nem cukroslett a vége, tetszett.

István - 2020. 10. 11. 09:14

Rendben, hát nekem nem jött be…
És ha nem hagyják abba ezt a mostani tendenciát, hogy 4részen átig alig történik valami, akkor lefogok szokni a sorozatokról is. Ez is most max 2részbe bele lehetett volna rakni és ki lehetett volna bontani más szálakat jobban. Utolsó rész meg hát az teljes csalódás… De lehet velem van a baj, ha másnak bejött.
7.rész tetszett és lényegében ennyi.

cathy - 2020. 10. 11. 11:26

Van ilyen, simán oké, hogy nem tetszett. Ha a kettő közül kellene választani én is a Hill House mellett voksolnék, mert az sokkal komplexebb, de ez nekem az alapmű régisége miatt is tetszik nagyon mert ilyen régi alapanyagokat nagyon nehéz frissíteni. Itt is megvoltak azok az érdekes kontinuitások, amitől agyam eldobtam, meg a Hill House-féle easter egg mondatok, mint “I can fix this” vagy amikor Hannah mondja csak nem tudja befejezni, hogy “the res is jut…” confetti ugye, amit Nell mondott a Hill House-ban. Nekem a mássága tetszett, de megértem, hogy valaki a Hill House féle élményre vágyott.

clegane - 2020. 10. 11. 17:29

én még csak 4 részt láttam. ebből az első kicsit nekem is csalódás volt a lassúsága miatt, de aztán belerázódtam, és a következő 3mat már nagyon szerettem. egyáltalán nem tartom unalmasnak, a karakterek is nagyon szerethetőek. ha ennél még csak jobb lesz, oda leszek meg vissza.
persze aki az ijesztgetést várta, azt megértem, hogy nem azt kapta amire számított, de elvárások nélkül nézve szerintem nagyon hangulatos, szép, érdekes, megindító történet már eddig is.

Hajnus - 2020. 10. 11. 20:27

Hát… horror aminek a végén sírok. 😆 😆 😆 Az utolsó két rész ami talán ért valamit. Úgy érzem az utolsó előtti részt raktam volna a másodiknak aztán onnan csak a rettegést toltam volna.Ravi viszont nagyon jó volt benne. Az Izombie-ban is imádtam az akcentusa végett.

Trallala - 2020. 10. 12. 07:46

Nem volt rossz, de jó se. Szerintem 6 rész elég lett volna belőle. Én egy részesre csináltam volna, így azok után hogy láttam, abban az lett volna hogy a 2 irritáló gyereket bevágtam volna a tóba és mentem volna haza. 5 perces rész lett volna. Ha lesz harmadik évad, remélem az elsőre hajaz, nem az utóbbira.
Nekem mivel egyik szereplő sem volt szimpatikus, nem tudtam úgy bele élni magam, inkább csak néztem. Nem fogom újra nézni azt biztos. Az első évad hangulata a környékben sem volt sajnos, pedig nagyon vártam.

Diapolo - 2020. 10. 12. 09:37

Valószínű a hangos kisebbség leszek, de ez megint remek volt. Az egésznek a kulcsa (mindenhez más kulcs kell), hogy nem a Hill Houset várod. Ha azt várod, tuti csalódsz! Ez egy teljesen más történet, ahogy írva volt számtalanszor az oldalon. Más történet, más mesélés, más minden. Egy másik sorozat.

SPOILER!!!
Szerintem a két gyerek nagyon jó választás volt, és nagyon ritka, hogy két gyerek ennyire jól játsszon egy szerepet, mint Flora és Miles. A történetben tetszett, hogy megint nem lineárisan mesélt, nem akarta Flanagan, hogy néhány rész után tiszta legyen minden. Nem volt benne igazán a horror érzés, viszont a történetet nagyon jól mesélték el, egyrészt a narráció remek volt, másrészt a 8. rész egészen merész volt a majdnem végig fekete-fehér képpel és a szinte végig narrálással, ezt baromi nehéz érdekesen csinálni, de az volt.

Az első rész nagyon alapozó volt, nekem csalódás is, de így a finálé után kicsit másképp tekintek már rá.
Valamiért azt gondoltam, hogy Dani lesz majd, aki meséli az egész történetet, de így sem volt semmi, hogy Jamie volt Carla Gugino, akinek a hangja olyan pazar, hogy akár egész nap beszélhetne az emberhez.

SPOLIER VÉGE!

Az egész kap egy 8/10-et, mert bár az elődjéhez nem nőtt fel, mégis kiváló szórakozás volt, ráadásul nem is szabad ahhoz hasonlítani, mert akkor kényszeresen is hibákat keresünk.

Csigusz - 2020. 10. 12. 10:08

Egyelőre 3 rész után azt mondom csalódás.
Nem fogom otthagyni, mert érdekel egyébként, de még mindig csak az alapozásra ment el… egy évad HARMADA? Pls.

Amennyire emlékszem a HH azért már az első részben is riogatott, itt 3 rész alatt konkrétan egy darab jelenet volt, amit a tréler el is lőtt (kislány, padlás). Egyébként meg megy a full drámázás.

Az első évadban Flanagan több rész is írt, és mindet rendezte. Itt a pilot után át is adta a stafétát, szerintem ezt érezni fogjuk az összképen.

winnie - 2020. 10. 12. 10:37

csigusz: az nem jelent semmit, hogy mennyit ír flanagan és mennyit nem, akkor is ugyanaz lenne a végeredmény, ha egy részt sem ő írna. nyilván kis túlzással, de alapvetően arról van szó, hogy a megírt szkriptet 0, 10 vagy 100%-ban átírja úgy, ahogy ő írta volna, szóval végeredményben azt és úgy tartalmazza, ahogy ő akarja. (amellett, hogy a szkript megírása igazából csak párbeszédek és jelenetleírások írását jelenti, mert a vázat az írószoba együtt hozza össze, tehát a szkript írója nem sztorit ír, hanem kiegészíti a sztorit, bővítik a jeleneteket.)

(az egésznek egyébként időbeli okai vannak, hiszen most nem tehette meg, hogy előzetesen megírja a szezont vagy ilyesmi, mint egy még nem létező sorozat esetében.)

Andris45 - 2020. 10. 12. 19:40

Sziasztok! az 5. részt elmagyarázná valaki? köszönöm

DorKa - 2020. 10. 12. 20:25

mindenféle spoiler nélkül írom azoknak, akik az első 2-3 rész vontatottsága után abbahagynák, hogy tartsanak ki, megéri végignézni. igaz, baromi lassan építkezik a sztori, de érdemes minden részletre odafigyelni, mert a végére összeáll a kép. nekem a hangulata nagyon bejött, az már kevésbé, hogy a 80-as évekbe helyezték át a történetet. a 2 gyerekszínész szerintem kivételesen tehetséges mindenféle modorosságuk ellenére is. a narráló színésznő hangja meg tökéletesen illett ide.

lehet esetleg tudni, hogy lesz-e 3. évad és ha igen, milyen könyv alapján fog készülni? nagyon kíváncsi lennék rá.

punyapapa - 2020. 10. 12. 20:37

Dara után
Nem volt rossz.
Sok pozitívum van benne, a gyerekek creepyk, de nagyon, és azért volt egy-két jelenet, ahol megijedtem, pl.: a Lady első megjelenése, mikor a gyerekek, és Peter beszélnek egymással.
Viszont Dani vőlegénye hova lett?
Lehet lemaradtam valamiről, de számomra elég hirtelen tűnt el.

Silver-sama - 2020. 10. 12. 21:51

1×01

A rész első fele nem ragadtatott el (nehezemre esik elvonatkoztatni a Hill House-tól. ugyebár az ember ilyenkor akarva-akaratlanul a korábbi évadhoz viszonyítja), de amikorra kelően elmerültem az atmoszférában már a nyitányt is tudtam értékelni, és azonnal néztem volna a következőt.
Még csak tapogatódzás van, elhintések (Sötét Utas a tükörben:), ami a kedvenc fejezetem egy horrortörténetben, de mint a hill house remélem a bly manor is képes lesz megugrani azt a lécet, és nem ez lesz a legjobb ív a sztoriban.

winnie - 2020. 10. 13. 07:31

dorka: az ilyesmi ilyen hamar ritkán derül ki.

asd - 2020. 10. 13. 09:05

Most néztem meg a 8.-ik részt, eddig ez a legjobb. Még akár önmagában is nézhető.

thanksbutnothanks - 2020. 10. 13. 10:13

az 1. évadhoz képest sokkal erőtlenebb minden eleme. fura, h senki sem jegyezte meg, h mennyi minden copy+paste volt a Hill House-ban látotthoz: időugrások (álomugrásnak hívták asszem most), emlékezetkiesések, rájövök, h halott vagyok vonal.. nekem emiatt nem volt aha élményem, egyáltalán nem lepett meg semmilyen “fordulat”. ami elsőre meglep, az másodszorra már nem fog ugyanolyan élményt adni, ez ilyen egyszerű.

spoiler talán:
az utolsó rész túltolt csöpögőssége, a szájbarágós megoldás, amiben muszáj volt megmutatni az áthallást az esküvő vendégei és a szereplők között, konkrétan fájt. nem arról van szó, h kőből vagyok, de lehet intenzíven érzelmes egy történet bemutatása hatásvadász, klisés megoldások nélkül is, az 1. évadban ez is jobban tetszett.

ha lesz 3. évad, nagyon bízom benne, h eredetibb megoldásokat választanak a storytellingre, mint most. nekem ez egy 5/10 volt így.

Kockáspulcsi - 2020. 10. 13. 10:22

Hétvégén néztük meg (szigorúan nappal, a Hill house-ból okulva). Tudni kell rólam,hogy borzalmasan félek minden démonos, szellemes, túlvilági agymenéstől, nem is igazán nézek ilyeneket. A Bly Manort nem igazán találtam ijesztőnek, talán egyszer ugrottam fel, szintén akkor, amikor először találkoztunk a Ladyvel. Az utolsó pár részt végig sírtam,úgy gondoltam,hogy oké, szellemes köntösben, de kaptunk egy szerelmes történetet. Aztán eltelt két nap…azt kell,hogy mondjam most kezdtem csak el igazán félni a sztorin :D Nagyon sokszor eszembe jut, és bevallom hősiesen a frászt hozza rám. Nem úgy, mint a Hill house, hiszen az a jól bevált horror elemekből építkezett (még ha annyira újítónak is tartom sok mindenben). A Bly Manor szépen kúszik be a bőröd alá, de úgy,hogy még napok múlva is kiráz a hideg egy-egy olyan jelenettől, ami a nézése közben meg sem közelítette az ingerküszöböt. Összességében tetszett és azt hiszem jó darabig nem nézek víztócsába…:D

Szasza - 2020. 10. 13. 10:52

Nem szeretem a horror filmeket. Rettegek tőlük, képes vagyok hetekig álmodni velük és szarul érezni magam, de..A HH amennyire kiborított annyira imádtam. A végére minden szellemet megszerettem, megsajnáltam és megértettem.
A HBM alatt nem féltem, volt bennem egy para faktor, végig féltem, hogy mikor hozzá rám a frászt, de az utolsó három részén kívül nem volt okom félni. Nagyon szerettem a régi hangulatot, a szereplőknek külön örültem akik visszatértek. A gyerekek zseniálisak voltak. Az utolsó részén meg zokogtam. A HH végén is sírtam, én alapból elég érzékeny vagyok minden ilyenre. Viszont ennél még jobban. Talán mert nekem is van egy olyan ember az életemben akit nem akarok elveszíteni soha. 🙂 Örülök ennek a folytatásnak, de remélem nem lesz ennél limonádébb a sorozat.

SPOILER

Az érdekelne amúgy, hogy mi lett az eredeti ott lakókkal. Meg, hogy miért tűnt el Viola szelleme, miért kellett visszamennie Daninek a tóba..maradtak kérdéseim 😅

Nekem ez 8/10

punyapapa - 2020. 10. 13. 11:30

Szasza
Spoileres válaszaim
Viola szellemét, Dani befogadta a testébe, mikor a Florat, akarta bevinni a tóba.
Mivel Viola “új otthonra” lelt, így az gravitációs mező, ami a többi szellemet Blyban tartotta megszűnt, így ők továbbléptek.
Dani, meg gondolom azért ment vissza a tóba, mert már Viola kezdte átvenni a hatalmat felette, emiatt ment meghalni oda, ahol befogadta Violát.

clegane - 2020. 10. 13. 15:10

nna végignéztem… (spoiler)
igazából nekem az 1-4. rész tetszett a legjobban :D
az 5-6-7 kicsit túlságosan elveszett a technikai részleteiben ennek az emlékugrálásnak… engem az teljesen kizökkentett az átélésből, mintha a 4. falat lebontva kibeszéltek volna a nézőnek, hogy “ez történt”, ahelyett hogy egy sima flashbackkel láttuk volna. értékelem a kísérletező szándékot, de szerintem ez sajnos nem működött.
a 8. rész rendben volt mint kvázi önálló epizód.
a 9. viszont baromira túl lett húzva, így annyira nem tartottam hatásosnak. különösen értetlenül állok azelőtt, hogy a tanulság mintha arra akart volna kifutni hogy “a szerelem is olyan mint egy kísértettörténet” meg ilyesmi, de maga a sztori tökre nem játszott alá végig semmivel ennek a tanulságnak. legalább egy, sokkal jobban erre rímelő kísértés lehetett volna benne, ha már ez akart lenni a párhuzam, de szerintem egyik kísértet sem arról szólt, hogy valaki nagyon szerelmes volt valakibe, és kísérti az emléke, legfeljebb Danié, de az se vezetett sehova.
ja és az elején amikor a pap mondta Milesnak, hogy “a démonok csak úgy tudják megszállni az embert, ha az beengedi őket”, annak örültem hogy ebből tök jó sztori tud kijönni, hogy milyen rosszul jár majd az aki beengedi a démont, de végül egyenesen a pozitív megoldás része lett, hogy beengedték a kísérteteket. szóval ez is szembe ment az állítólagos mondanivalóval végül…
szóval ez így sajnos nem sikerült túl jól :( de voltak jó pillanatai, úgyhogy egynek elment.

Csigusz - 2020. 10. 13. 15:51

@winnie: oké, értem az érveket, de ilyet ne jelentsünk már ki, hogy teljesen ugyanez lenne a sorozat, ha mindet ő írta volna. nyilván nem, pont a HH esetén látjuk, hogy mennyivel másabb az amikor valaki tudja finomítgatni, mert nem határidőre dolgozik.

Így meg rálehetett írni, hogy “from the creators of HH”, holott lehet tényleg a pilotig jutott, és utána ki tudja mennyire vett részt a munkába.

ON:
Lement a 4. rész, nem változott a véleményem, Dani múltja elég kiszámítható volt, a tragédia is adta magát mi lesz.
Az 5. résznél viszont úgy érzem jön a mindf@ck, a felénél ki is kapcsoltam, mert kezdett nagyon zavart lenni.

Csigusz - 2020. 10. 14. 10:02

Oké, 5-6. rész lement, amennyire az első négy volt alapozás/lapos, most ON-ra állították a mindf@ck kapcsolót.
Remélem az évad tisztázni fogja a dolgokat, és nem kell majd fandom/wikia bújásra szentelni egy órát a vége után.

Kargarosz - 2020. 10. 14. 15:27

Csigusz: Az 5. résztől kezd igazán izgalmasabb lenni a történet. Én is tegnap végeztem a 6. résszel. A Wikire kíváncsiságból felnéztem, és már töltik fel a tartalmakat,de remélhetőleg a végén összeáll majd.

atalanta - 2020. 10. 14. 15:54

Míg az “első évad”-nak valóban voltak nagyszerű, kiszámíthatatlan, és emlékezetes mozzanatai, dialógusai, ezt a “másodikat” nem tudom hová tenni. Közepes. Olyan semmilyen. Egy-két hét múlva nem is fogok emlékezni rá… 4/10

Shannen - 2020. 10. 15. 11:14

Az évad második fele eléggé felhúzta az összképet. Persze még így se Hill House-szint, de jobb élmény lett végúl, mint amire az első 4 rész alapján számítottam.

Az ötödik résztől tényleg beindult a buli, ami a 7. részben csúcsosodott ki. Aztán megbis lepődtem, hogy azt aztán az évad mélypontja, a szinte különálló 8.rész követte. Maga a háttérsztori jó volt, de a megvalósítás nem tetszett. A castingja a két fiatal lánynak félrement tekintve hogy egyikük sem nézett ki fiatalnak (ellenben mindkét színésznő hasonlított valaki másra, Viola tiszta Angelina Jolie-nak nézett ki, Perdita meg (akiről mindig a 101 kiskutya jutott eszembe…) Jessica Chastainre hasonlított olykor. Plusz hiába a fekete-fehér kép, ezzel se jött át annyira hogy évszázadokkal korábban játszódó sztorit látunk.

A legvégén kicsit sajnáltam a szájbarágást, anélkül is értette szerintem mindenki, hogy kik azok az emberek. Persze ettől még jólesően beleborzongtam. :)

Azt kicsit furcsálltam, hogy ezt egy nagy szerelmi sztorinak próbálták eladni, de nekem ez nem igazán jött le nekem.

Silver-sama - 2020. 10. 15. 15:02

Perfectly splendid. Ez mindent elmond erről az évadról.

Fearless - 2020. 10. 16. 11:55

Nem is emlékszem mikor bőgtem utoljára ennyit egy filmen vagy egy sorozaton. A színészi teljesítmény nagyon ott volt a toppon,engem lenyűgőzött teljesen ez a 2. évad is, le a kalappal, nagyon tetszett.

Timi - 2020. 10. 16. 17:41

Én imádtam! Az “első” szériától nem tudtam aludni :D DE ez szuper volt

sunny - 2020. 10. 17. 04:12

Most fejesztem be bedaráltam egyszerre, nem bírtam nem megnézni az egészet. Nagyon tetszett, jessus mint egy gyerek itt pityeregtem rajta :D

Csigusz - 2020. 10. 18. 14:09

Tegnap végeztünk vele.
Szerintem az év csalódása, a Hill House-hoz képest pedig totális mélypont.
Igen, értem, hogy “ne hasonlítsuk hozzá”, meg az utolsó rész is 40 percen keresztül rágta a szánkba, hogy ez nem kísértet történet, hanem szerelmes…
Más címmel talán kevésbé éreztem volna ennyire gyengének, a HH bokájáig nem ér fel.

szyszaa - 2020. 10. 20. 21:09

nem tudok szépen fogalmazni: egy moslék lett ez a 2. évad… HATALMAS csalódás, a lényeg veszett el: a BORZONGÁS. Ha szerelmes történetre lennék kíváncsi, akkor nézném az eszmeráldát…

Azorixx - 2020. 10. 27. 08:22

Meg tobb Victoria Pedrettit a kepernyore! Perfectly splendid!

winnie - 2020. 10. 27. 08:42

Tippre a harmadik évadban is benne lesz Pedretti, meg ugye ott volt neki a You, szóval volt munkája

Wanheda - 2020. 10. 28. 05:15

Nekem tetszett, ahhoz képest is, hogy sosem nézek horrort és minden rész végén bepisiltem. Ez a Vicroria Pedretti nem semmi teremtés, szép és jól is játszik. Hajrá neki előrefelé! :-) Második felfedezésem az idén Alba Baptista mellett.

Wood - 2020. 10. 28. 10:26

Első évad 9-es, ez 8-as nálam. Engem a Peter-Rebecca szerelmi szál fogott meg a leginkább.

SPOILER

Pár dolgot nem értek viszont.

1.) Dominic és a felesége nem vették észre a szellemeket? Azért pár év alatt előbukkanhatott a Lady, bár nem tudom, milyen gyakran cirkált (napi, havi, évi szinten etc.). Elvileg nyári lak, de elég sokat voltak ott….

2.)Az se világos, hogy a Lady tudott kontaktálni az élő világgal fizikailag, de Peter és Rebecca (amikor még élt sem) nem tudta egymást megérinteni. Erre volt egy terv, de mi is? :)

3.) Mrs. Grose meghalt, de érdekes módon minden élő látta (Owen, Deni, Kertész, gyerekek), furcsa, hogy senki se tűnt fel, hogy egy szellem már. Teleportál, nem eszik/iszik. Fizikai kontaktot pedig tudott kialakítani, bort inni….

Jeanette - 2020. 10. 29. 19:23

Én imádtam, de ez tényleg szerelmi történet, nem horror.
Azt hiszem, ez volt az egyik leghitelesebb leszbikus kapcsolat, amit valaha sorozatban láttam.

Akármi - 2020. 10. 31. 13:42

Az első évadot imádtam, ez viszont csalódás volt. Túlhúzott, unalmas történet, semmitmondó karakterekkel. A kísértetszál erőltetett mellekzönge csak az érzelmi vívódásokhoz….kár érte:(

papaze - 2020. 11. 06. 09:22

Jöttem kivételnek.
Az első évad pedig nekem pont azt az ócska kliséhegyet hozta amit annyira unok.
Depressziósan néznek maguk elé (mert ez mindent jelent, hogy néznek maguk elé)aztán meg jumpscare agyvérzésig.
Nem,bocs.

Viszont ez a második kifejezetten tetszik. A gyerekek baromi jók, de csak angolul. (Mondjuk ezek is túl szépek, sehol egy átlagos arc, na mindegy)
Így elrontani a magyar szinkront, meg a kislány hangját, nagy kár.

Snoopyzit30 - 2020. 12. 06. 09:13

Úgy kezdeném a kommentemet, hogy nem olvastam az előttem lévő 49 kommentelő véleményét.

A sorozat szerintem erősen kezdett, az intro és a zene is nagyon tetszett. Végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet, még annak ellenére is amikor már nyilvánvaló volt, hogy pl. Peter meg tudja szállni a kissrácot.
Aztán jött a fekete-fehér rész a házban járkáló nő eredettörténete. Na, az egy olyan szinten unalmas, vontatott baromság volt, hogy komolyan dühös lettem a rész végére. Onnantól pedig akkora mélyrepülés következett, amihez foghatót már rég láttam. Egy gagyi szerelmi történet kanyarítottak a végére, de az is egy olyan szintű baromság volt, hogy nagyon nagyon berágtam most az író(k)ra. Teljesen lehúzta azt amit az első részekben felépítettek.

A két gyerek, de főleg a kislány vitte a hátán a sorozatot, illetve még Henry Thomas alakította jól a creepy karaktert (a sorozatban is Henry volt a neve, szóval itt nagyon nem kellett figyelni, amikor szólították).

Nagyon szomorú vagyok, mert ez totálisan félrement.
6/10 nagy jóindulattal.

Florabell - 2021. 02. 21. 22:43

Nem tudom miért, de engem nagyon megfogott. Első 2 részen vagyok túl és simán elnézném bármeddig, annyira bejött az atmoszférája. Nekem általában kifejezetten bejönnek ezek a lassú mélyreható alapozások. És persze ott a rejtély,amiből remélhetőleg többet is kapunk a következő részekben.

Florabell - 2021. 02. 23. 22:34

Bár a rejtélyek feloldása elég szájbarágós volt, olyan szempontból, hogy konkrétan csak megmutatták, az utolsó részekben, amit addig nem. Szóval semmi nagy katarzis, óriási csavar nem maradt, de az érzelmek nagyon jól átjöttek. Egy hatalmas gótikus “love story”, aminek egyszerűsége ellenére is imádtam minden percét. Nagyon megható volt a zárás. A gyerekszínészek kiemelkedőek voltak.

Amúgy én német szinkronnal néztem és így kifejezetten aranyos volt, ahogy Flora huszadszorra is elsejpegi, hogy “Es ist absolut großartig”

kriszta.g - 2021. 05. 12. 08:50

Spoileres lesz néhol.

Nekem jobban bejött mint a HH.Viszont Pedretti ebben szerintem borzalmas volt, talán csak az utolsó részben lett jó. A HH ban sokkal jobb volt a játéka. De lehet hogy elfogult vagyok vele negatívan mert a You-ban is utáltam.
A szereplők közül Oliver Jackson Cohen és Kate Siegel alakítását emelném ki a Peter szálat jobban is elvarrhatták volna,igazán központi karakter volt és a jó és rossz határán mozgott végig számomra ő volt a legérdekesebb, Viola pedig félelmetesebb volt már életében, és az “élete utáni életében” mint szellemként. Szerintem az ő karaktere megüti a nagy horrorok szintjét, Siegel játéka jegesen borzongató volt.
A vége nekem kicsit csöpögős lett, nagy meglepetés volt hogy nem Danit látjuk viszont a mesélő szerepében de mivel mindig au pair -ként említette lehetett sejteni. A kéz a vállon jelenet a végén sejtelmes volt és jó lezárás.
De víztócsába és kádba sem nézek egy darabig az tuti. Nálam 9 pont.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz