login |

Oktoberfest: Beer & Blood: az 1. évad

2020. 10. 10. 14:50 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Netflix mintha tudta volna, hogy vehetünk részt idén az Oktoberfesten, leszállította nekünk a világ talán első Oktoerfestről szóló sorozatát, hogy kárpótoljon legalább ilyen módon.

Imádom ezt a angol címet! Remekül sugallja, miről is szól a sorozat: az Oktoberfest hallatán valami felszabadult, boldog fesztiválra gondolhatunk sok sörrel, de közben ott van a Blood része, ami pedig az olykor brutális, vért nem takargató részére utal a sorozatnak. A németül Oktoberfest 1900, magyarul pedig Sörháború címre hallgató széria természetesen Németországból jött, ahol először tévés premiert kapott, nekünk pedig a Netflix szállította magyar felirattal.

Az angol cím, ahogy előbb említettem, remekül bemutatja, miről szól a sorozat, de azért ennél többet ígér a nézőinek: 1900-ba utazunk vissza a kosztümös drámában, ahol két sörgyártó család hatalmi háborújának közepébe csöppenünk. Az egyik család, Hoflingerék régóta jelen vannak már a piacon, az Oktoberfesten pedig minden évben saját sátruk van, Prankék viszont, a másik család csak most érkezett Münchenbe, de fenekestül felforgatja azt.

Innovatív ötlettel áll elő a családfő: a kicsi sátrak helyett egy hatalmasat szeretne a fesztivál közepén felépíteni, ami több, mint 6000 látogatót tudna befogadni, ezzel megreformálná az ünnepi eseményt. De ehhez nem egyszerű úton tud csak eljutni. Zsarolni, ármánykodni, sőt, gyilkolnia is kell, hogy elérje célját. De talán a legfontosabb, hogy a múltjával is szembe kell néznie.

A történet egyébként valós eseményeken alapul, bár inkább csak ihletésről lehet szó, hiszen más neveket kaptak a karakterek, és valószínű, hogy hollywoodosítva is lett az egész, már ami a drámát és a thrillert illeti, illetve egyéb apróbb változtatások is vannak. Erről bővebben itt olvashattok.

A pilot elején rögtön megismerjük Prank úr módszereit, amint megzsarolja a nagyhatalmú politikusunkat és helyet kap a városban. Az ő lánya Clara, akivel ketten élnek, de nem épp a legfényesebb a kapcsolatuk. Lánya mellé fogadja Colina Kandl-t, mint a gardedámját, aki egy igen humoros csellel űzi el a többi jelentkezőt. Nyilván oka van, hogy ennyire szeretné ezt az állást.

Ahogy annak is, hogy pár pillanatra a város melletti erdőszélen találjuk magunkat, ahol egy folyó mellett lakó szamoai törzs él, és épp egy levágott fejet emel ki a folyóból. Igen, egy szamoai törzs, ez az a rész, ahol én is vakartam a fejem, hogy mire vállalkoztam. Mivel minden utólag nyer értelmet, így ezt sem közölték előre, miért is van Németországban a törzs, ami a sorozat nézése közben azért igen zavaró tudott lenni. Néha nehezen tudtunk kiigazodni azon, mi miért történik, ugyanakkor ez egy pozitívum is, hogy nem rágnak mindent a szánkba. Néha ez egy egészséges egyensúly volt, néha kicsit már túl zavaros, de pár perc szünet és agyalás után kitalálhattuk, ki, mit, miért, hogyan…

A másik család tagjai pedig Hoflinger-ék, akik sok éve már viszik a müncheni sörfőzdét és fogadót. A szülőknek két gyermekük van, a visszahúzódó, művészlélek, fiatal fiú, Luggi, és az idősebb, a sármosabb és nyitottabb Roman. Utóbbi összetalálkozik a másik család lányával, Clarával, és egymásba szeretnek. Eközben Hoflingerék családjában merényletet követnek el, így kénytelen az édesanya a két fiával átvenni az üzletet.

Anélkül, hogy bármi spoilert leírnék, azt elmondhatom, hogy van azért a sorozatban bőven brutalitás. Az előbb említett merénylet sem lett nagyon takargatva – jó, azért ne a tipikus horrorelemekre gondoljatok! A karakterekkel, főleg a nőkkel kifejezetten jól bánnak, a két szerelmes története pedig kicsit Rómeó és Júliásra sikeredett (ami jó!), de a sorozat több kapcsolatot is előtérbe tol, amiknek funkciói is vannak, és jó látni őket ebben a közegben.

Szóval van itt két ellenséges család gyermekei közt szerelmes szál, brutális verekedés és kivégzés, zsarolás, ármánykodás, átverés, másik tönkretétele. A hatalomháború közepén bőven vannak bűnesetek, aminél már furcsálltam is, hogy mennyi mindent megúsznak a karakterek. Egy utca közepén véres verekedésért nem szól senki?

Az Oktoberfest nem egy boldog, örömteli fesztivált mutat be. Az csak az esemény, ami köré a kegyetlen hatalomháború íródott, ami igazán megadja a hangulatot egy drámai, sötét thrillerszerű sorozatnak. Adja is magát, hogy a karakterek nem a kedvességükről lesznek híresek, s nem mindenki marad életben a történet végére, és nem is feltétlen mondható el, hogy hepiendet kapunk. Hála az égnek! Nem is illene a sorozat hangulatához.

A lezárás egyébként teljes, ugyanakkor bőven megengedi, hogy folytatást kapjon a sorozat, szóval minden szám az ARD-re szegeződhet – a Netfixen nem volt akkora a siker. Pedig ezt a simán 8/10-es sorozatot elnézném még tovább, ha tartaná ezt a minőséget, mert ez a kegyetlen hatalomháború az 1900-as évek Oktoberfestjén igen kielégítő volt. Egyedül a korábban említett zavarosságot tudnám felmutatni negatívumként. Na meg a szamoaiakat, őket nem igazán tudtam hova tenni.

Egyik szemem sír, amiért ennyi volt, másik szemem nevet, mert örülök, hogy egy újabb erős német sorozatot nézhettem meg a Netflixen, ez már a sokadik. Szóval csak ajánlani tudom!

5 hozzászólás Ne habozz!

DorKa - 2020. 10. 10. 19:43

köszi az ajánlót, nekem kedvet csináltál hozzá, pedig mikor szembejött, simán tovább görgettem, mondván a német nyelv miatt biztos nem fog érdekelni. valahogy mumus számomra. de az ajánlódból az jön le, mintha egy német Peaky Blinders-ről lenne szó. bele fogok nézni.

Necridus - 2020. 10. 10. 19:57

DorKa:

Nekem meg pont emiatt került előrébb a listámon a Peaky:) Egyébként ha a nyelv zavar, könnyen megoldható, van hozzá british english szinkron. Mi németül néztük, nekünk úgy bejött, de gyanítom, angolul sem lesz rossz.

winnie - 2020. 10. 10. 20:53

én nagy kalandor vagyok, mindent angolul nezek, ami nem angol nyelvű. vegyes az élmény, de még nem kellett eredeti nyelvre visszaváltanom.

speranza - 2020. 10. 10. 21:29

Német sorozatok között ritkán találok olyasmit, ami érdekelhet, de ez jónak tűnik, és tutira németül fogom nézni. :)
Biztosan akad jó minőségű angol szinkron is, de én még nem nagyon futottam bele, végül mindig az eredeti nyelvnél kötöttem ki. Mert amikor teszem azt, egy temperamentumos, szenvedélyes, mediterrán karaktert egy higgadt, halvérű brit hang szinkronizál, az nagyon fura tud lenni. :)

Zsombi2002 - 2020. 10. 11. 05:27

Néztem a Peaky-t, ezért ajánlómba berakta a Netflix. Őszinte leszek, cím alapján elég gagyi. De elkezdtem nezni, es bejott. Nem gondoltam volna h ebben a témában ilyen jo sorit dobnak össze. Érdemes megnezni. 😁

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz