login |

Murdoch Mysteries: a 12. évad – írta Shadow

2020. 10. 12. 15:50 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Kanada odavág, kritika,

– Great people have big ego.
– Except for me.


Haladjunk tovább akkor a szezonokkal – a korábbiakról itt írtam.

A Murdoch nyomozó rejtélyei sokat fejlődött az elmúlt években. Ezt az S12-es évadnyitó is alátámasztja. Az ügy megoldása nem sikerült a legjobban, de a rész inkább koncentrált a karakterekre, és felvezették Harry esküvőjét.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Korábban mindig dicsértem a látványvilágot vagy a hangulatot, mintha mást nem is tudnék, pedig erről szó sincs. És sajnos sosem vagyok kibékülve a sorozattal. Most éppen amiatt, húztam a számat, hogy Juliából sebészt akarnak fabrikálni. Ezt lehetne fejlődésnek is nevezni, csak éppen visszafelé valónak.

Rettegtem attól, hogy semmi pozitív újítás nem történik majd, de tévedtem, a történelmi utalásokból pedig olyan sok volt, hogy meg sem tudom számolni. És az is fejlemény volt, hogy a Murdoch házaspárnak megjelent a Manual for murder című, nyomozókat segítő rendőrkézikönyve.)

Szerencsére a humor még jelen van. Visszanézve az első szezonokra, látszik, hogy azóta sikerült felnőniük a karaktereknek, leginkább Crabtree-nek. A történelmi utalások, Frank Lloyd Wright vagy Florence Nightingale (utóbbi történetét Paget Brewster meséli a Drunk History-ban) is kifejezetten tetszettek.

Nicola Tesla is visszatért, akit a 3. évad óta nem láthattunk. Terrence Mayers is a megszokottakhoz hűen kapott egy epizódot az évadban – ezek a kémes részek általában jól szoktak sikerülni. Miss Hart viszont csak romlott. Eddig se kedveltem, de a készítők nem is nagyon igyekeznek felturbózni a karaktert.

Where we start in the world does not determine where we arrive.

Az évek során jócskán bővült a Murdoch Mysteries szereplőgárdája. Például az üde színvonalat garantáló Watts nyomozó egyre többet szerepel. Bevallom az 10. évad rosszul sikerült zárása után féltem, hogy a dupla részes évadzáró megint csalódást fog jelenteni, de ezúttal felesleges volt aggódnom.

Bár az dupla rész első fele inkább a politikáról, mintsem az ügy kibontakozásáról szólt, de ezt sikerült kárpótolni évad utolsó epizódjában. Az évadzáró sok mindent megváltoztatott.

— Who raised the theory?
— A certain Einstein. Not Albert. Alfred.

Breckenried felügyelő élete teljesen felfordult, hogy aztán mindent helyre hozzanak. Miss Hart lett a városi halottkém, Julia pedig, mint említettem, a sebész. Utóbbihoz annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy így, hogy William felesége, sokkal könnyebben a sorozatnál tudják tartani, mint akkor amikor pszichiáter lett. Egyébként elég fura, hogy csak úgy ugrál az orvostudományok közt.

Muszáj megemlíteni a Halloween-különkiadást, ami a karácsonyi helyett érkezhetett. Az epizód nem igazán volt krimi, inkább mondanám egy sci-finek, ahol George karakterét mélyítették.

A rengeteg kiváló részből a 12×01-et említeném először, amikor új házba költöznek Murdoch-ék, de ott volt a 12×03 és a 12×16, amik nagyon jók voltak nosztalgiázásra, hiszen a gyilkos a nyomozó által régebben megoldott ügyeket másolta. A kifejezetten rossz epizódok közé számomra a 12×09 és a 12×14 tartozott.

I’m not tall, the world is small.

Így, a 200. rész felé közeledve, mindig elgondolkoztat, hogy miért az egyik kedvencem ez a sorozat és nem amiatt, mert kosztümös, mert az önmagában nem elég (ld. Frankie Drake Mysteries). De folyton ugyanarra a snassznak tűnő, ámde igaz megállapításra jutok: hogy egyszerűen csak úgy jó, ahogy van, a maga nem kevés hibája ellenére.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz