login |

The Fugitive: az 1. évad

2020. 10. 12. 21:15 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: kritika,

I have cellphones older than you.

Az első Quibi-sorozatom, Kiefer elvette a platformszüzességem. Korábban winnie hangoztatta, hogy technikailag a Quibi-sorozatok inkább 1-1 filmnek felelnek meg, és nem A szökevény lesz az, ami ezt a gondolatot elhessegeti.

A történet egy feltételes szabadlábon levő férfi körül bonyolódik, aki szerencsétlenségére pont ott van egy robbantásnál, és némi félreértéssel utána ered a rendőrség. Sőt, a város lakossága is, mivel egy újságíró minden szabályt megszegve idő előtt leközli a sztorit, azt hogy ki a gyanúsított.

Igen, bár a cím ismerős lehet, de egyrészt a The Fugitive is sok feldolgozáson esett már át az elmúlt 50 évben, másrészt igazából csak pár főbb ecsetvonást vettek át az eredeti sorozatból, mint a történetből látjátok. Nagyjából: ártatlan ember tisztázni akarja magát, miközben a rendőrség nagyon üldözi. Szerintem sokaknak a Harrison Fordos filmes feldolgozás lehet az alapvetés, de például a sorozat nézése közben egy másodpercre sem ugrott be az.

Igazság szerint iszonya buta volt az egész, amit tényleg csak a szereplőgárda húzott feljebb. Valójában kicsit zavar is, hogy tudjuk a Quibi elvileg mennyi pénzt égetett el az indulására, erre egy ilyen forgatókönyvvel álltak neki? Még ha a karakterek motivációját viszonylag ki is fejtették, akkor is borzasztó volt a konkrét cselekmény.

Tudom, mit várok… Mármint ezt lehetne kérdezni, de mivel nekem is a Ford-film van meg, így mondjuk kicsit kompetensebb embereket az üldözés mindkét oldalán. Rengeteg jelenetből nem a sztoriban levő fontossága sütött, hanem hogy minden “epizódba” kell valami komolyabb történés, amiért bizony jó pár logikai hülyeséget be kellett vállalni az íróknak.

A legrosszabb az egészben szerintem az volt, hogy a néző többet tud végig a rendőröknél, viszont ezt semmire nem használják a készítők. Mármint ez is egy olyan húzás, amit lehet ügyesen alkalmazni, nem azt mondom, hogy kategorikusan nem szabad többet tudnunk, de azért akkor ebből valamit csiholni kéne, például több feszültséget. Ehelyett nézzük Kiefer Sutherland szálát szinte feleslegesen, ahol tessék-lássék mélyíti kicsit a karakter drámáját, miközben tudjuk, hogy a főszereplő ártatlan.

De persze a színészek miatt simán lecsúszik egy filmként. Tele van sorozatveteránnal: Boyd Holbrook, Natalie Martinez, Kiefer Sutherland. Persze senki sem az az A-listás, de nyilván rutinosak a képernyőn, van jelenlétük.

Nem tudom hova értékeljem, háttértévé kategóriába tenném, nem pedig kihagyhatatlan mobil tartalomnak, amit a BKV-n nézek 7-8 perces szeletekben, mert odaszögezett. Nyilván csak a főszereplőről ugrott be, de aki kis B-filmes izgalmas szórakozásra vágyik, az inkább próbálja be a Netflix filmjét, az In the Shadow of the Moont.

6 hozzászólás Ne habozz!

Aldo - 2020. 10. 12. 21:40

Nagyon szeretem a Ford-féle mozifilmet és a 2000-es rebootot is, ami a tévétörténelem egyik legnagyobb cliffhangerével ért véget. Azóta remélem, hogy készül majd valami folytatás-féle, de eddig csak a Prison Break 2. évad állt hozzá a legközelebb.

Ez a Quibi verzió sajnos nagyon klisés és kiszámítható lett.

SPOILER

A főszereplő pasit gyanúsítják a metrórobbantással, csak mert a biztonsági kamera felvételén a robbanás pillanatában éppen a telefonját buzerálta. Ráadásul büntetett előéletű, logikus, hogy ő volt. Igen ám, csakhogy valami fehérgalléros bűnöző volt, aki sikkasztásért volt bent, amitől eléggé távol áll a terrorizmus. De az egész nyomozás, erre a feltevésre indul és a feleségének küldött – a robbanás miatt félig megért – sms-re meg néhány vegyszeres flakonra, amit az otthoni festéshez használt. Ráadásul a szökevényen és a zsarukon kívül egyetlen karaktert emeltek ki, akiről már az első percben megmondható, hogy ő lesz az elkövető.

SPOILER VÉGE

Kiefer Sutherland sem nagyon tud – vagy nem is akar – kitörni ebből a Jack Bauer skatulyából. Most is hozta a kőkemény, ordibálós, mindenkit lecseszős, latin bűnbandákkal egyedül szembeszálló zsaru karaktert.

human - 2020. 10. 12. 21:47

SPOILER:

a kapucnit kifelejtetted! igen, engem is zavart, hogy egy igazi hajtóvadászathoz több konkrétum kéne (a filmben ugye elítélt szökik meg), hiába magyarázzák a 911-es traumával a vezető megszállottságát.

Geza Kovacs - 2020. 10. 12. 21:49

Vacsora vagy ebéd mellé jó. Nem többre, de arra tényleg :-)

Tyberius - 2020. 10. 13. 03:21

Nem gondoltam, hogy lesz róla írás. Az egyik trailer alá odafirkantottam a véleményem, azt áthoztam most ide.

Amikor meghallottam, hogy jön a Fugitive sorozat változata anno, akkor megörültem. Amikor olvastam a spec formátumról, akkor csökkent a lelkesedésem.
Ez konkrétan elment volna egy két részes tv filmnek. Egyébként winnie teljesen jól jellemezte, hogy milyen is ez.
A problémám egyébként nem is formátumból fakadt a végén, hanem a forgatókönyvből. Egyik másik karaktert próbálták egy picit felépíteni, de annyira nem sikerült. Ahogy a rendőrség rögtön az elején levonta a következtetést az teljesen csak a plotot szolgáló műfeszültség generálás volt.
Csalódott nem vagyok, de jó se volt a sztori. Ilyesmit jobban kibontva láttunk már (Shooter).
A mozis szökevény ennél sokkal “okosabb” történet volt.

És akkor olvasva a kritikát, jah kb olyasmi dolgok fordultak meg bennem is. Meg Aldonak is igaza van annak kapcsán, hogy Sutherland ugyanazt a baueri karaktert hozza, csak szerintem most szarabbul.

Szóval ez a formátum nekem nem fog bejönni, főleg nem ilyen minőségben.

Kati néni - 2020. 10. 13. 08:01

Hát akkor bele se nézünk, pedig én nagy Fugitive-fan vagyok, az eredeti sorozatot is megnéztem a YouTube-on, és szerintem ebben a történetben bőven lenne annyi szufla, hogy évekig el lehessen húzni.

Ela1010 - 2020. 10. 14. 01:19

Es ez az egesz tortenet lement par ora alatt?
Spoiler!!!!!
Bevitte emberunk a lanyat a suliba. Aztan jott a robbanas, hajtovadaszat, varosban maszkalas, masodik robbantas, megint hajtovadaszat… Ezalatt kislany az irodaban uldogelt az igazgatoval. Mire az egesz cselekmeny lemegy, kislany setal ki az iskolabol ragyogo napfenyben.
Hat erdekes az biztos.Mennyi minden belefert egy fel napba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz